Close
Faqja 0 prej 13 FillimFillim 1210 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 124
    Ikon-thyes Maska e Qafir Arnaut
    Anëtarësuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Shum po shndrit aj Diell, e pak po nxeh
    Postime
    1,542

Si të dallojmë Myslimanin e moderuar nga fundamendalisti

(marre nga www.danielpipes.com)

Thjesht bej disa pyetje dhe kerko c'kane thene e shkruar mbi keto tema

DHUNA: A shfajeson apo denon Palesitenzet, Chechenet, Kashmirasit qe japin jeten te vrasin civilet 'armike'? A je i dispozuar te denosh/denoncosh me emer grupime apo organizata si Abu Sayyaf, Al-Gama'a al-Islamiyya, Groupe Islamique Armée, Hamas, Harakat ul-Mujahidin, Hizbullah, Islamic Jihad, Jaish-e-Mohammed, Lashkar-e-Tayyiba, dhe al-Qaida?

MODERNITETI: A duhet qe grate muslimane te kene te drejta te barabarta me meshkujt (psh, ne ndarjen e trashegimise apo ne te drejten per te deshmuar ne gjykate)? A eshte xhihadi, ne kuptimin e nje menyre luftimi, i pranueshem ne boten e sotme? A e pranon vlefshmerini e feve te tjera? A mund te mesojne muslimanet ndonje gje te vlefshme nga Perendimoret?

SHEKULLARITETI/LAICITETI: A duhet qe jo-muslimanet te kene te drejta totalisht te barabarta me muslimanet? A mund te lejohet mundesia qe muslimanet te nderrojne fe? A mundet qe grate muslimane te martohen me jo-muslimane? A i pranon ligjet e nje qeverie me shumice jo-Muslimane? A duhet qe shteti te imponoje observacion fetar, si psh ndalimin e shitjes te ushqimit gjate Ramazanit/Ramadan? Kur zakonet/doket Islamike jane ne konflikt me ligjet laike(psh mbulimi i fytyres per drejtueset e automjeteve, fotografia e patentes) kush duhet te kete prioritet?

PLURALIZMI ISLAMIK: A jane Sufi-te (psh Bektashite) dhe Shi'ite-et muslimane legjitime? A mendon qe muslimanet qe nuk jane dakord me ty kane rene ne gjendje qafiriteti(mos-besimi)? A eshte takfir-i (denoncimi si qafir i muslimaneve me te cilet ke konflikte e nuk bie dakord) nje praktike e pranueshme?

AUTO-KRITIKA: A pranon legjitimetin e kerkimeve akademike mbi origjinen e Islamit? Kush ka pergjegjsi per 11 Shtatorin?

MBROJTJA KUNDER MILITANTIZMIT ISLAMIK: A je dakord me rritjen e masave te sigurise per te luftuar militantizmin islamik, edhe nqs kjo do te thote rritje e mbikeqyrjes ndaj vetes tende (psh nga policia, aeroportet)? A je dakord qe institucionet qe akuzohen per mbeshtetje financiare te terrorizmit te mbyllen, apo e sheh kete veprim si nje simptome padrejtesie?

QELLIMET MBI PERENDIMIN: A e pranon qe shtetet Perendimore jane me shumice laike/Kristiane apo kerkon qe ti transformosh ne shtete me shumice Muslimane te qeverisur nga Shari'a/ligji islamik?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Qafir Arnaut : 01-06-2004 më 11:22

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    03-02-2004
    Vendndodhja
    afer jush
    Postime
    81
    muslimanin munde te dallosh shume shpejte sepse ki musliman moderuar dhe ki muslimane fundamentalist, por nuk ka musliman sundues dhe teroriste sa per moderime muslimanet e kane tradite sepse muslimanet e kane sjedhure ne bote modernizimin,kurse terorizmi kane sjellure ata qe kane pase tradite dhe kane ende qe sot e shume vite terorizojne boten..............
    djema mos u ngutni se do te vie fundi i cdo privitvizmi dhe agresiviteti......

i/e regjistruar Maska e plumbi
    Anëtarësuar
    23-10-2002
    Vendndodhja
    Iliridë
    Postime
    74
    Citim Postuar më parë nga Qafir Arnaut
    (marre nga www.danielpipes.com)

Thjesht bej disa pyetje dhe kerko c'kane thene e shkruar mbi keto tema

DHUNA: A shfajeson apo denon Palesitenzet, Chechenet, Kashmirasit qe japin jeten te vrasin civilet 'armike'? A je i dispozuar te denosh/denoncosh me emer grupime apo organizata si Abu Sayyaf, Al-Gama'a al-Islamiyya, Groupe Islamique Armée, Hamas, Harakat ul-Mujahidin, Hizbullah, Islamic Jihad, Jaish-e-Mohammed, Lashkar-e-Tayyiba, dhe al-Qaida?

MODERNITETI: A duhet qe grate muslimane te kene te drejta te barabarta me meshkujt (psh, ne ndarjen e trashegimise apo ne te drejten per te deshmuar ne gjykate)? A eshte xhihadi, ne kuptimin e nje menyre luftimi, i pranueshem ne boten e sotme? A e pranon vlefshmerini e feve te tjera? A mund te mesojne muslimanet ndonje gje te vlefshme nga Perendimoret?

SHEKULLARITETI/LAICITETI: A duhet qe jo-muslimanet te kene te drejta totalisht te barabarta me muslimanet? A mund te lejohet mundesia qe muslimanet te nderrojne fe? A mundet qe grate muslimane te martohen me jo-muslimane? A i pranon ligjet e nje qeverie me shumice jo-Muslimane? A duhet qe shteti te imponoje observacion fetar, si psh ndalimin e shitjes te ushqimit gjate Ramazanit/Ramadan? Kur zakonet/doket Islamike jane ne konflikt me ligjet laike(psh mbulimi i fytyres per drejtueset e automjeteve, fotografia e patentes) kush duhet te kete prioritet?

PLURALIZMI ISLAMIK: A jane Sufi-te (psh Bektashite) dhe Shi'ite-et muslimane legjitime? A mendon qe muslimanet qe nuk jane dakord me ty kane rene ne gjendje qafiriteti(mos-besimi)? A eshte takfir-i (denoncimi si qafir i muslimaneve me te cilet ke konflikte e nuk bie dakord) nje praktike e pranueshme?

AUTO-KRITIKA: A pranon legjitimetin e kerkimeve akademike mbi origjinen e Islamit? Kush ka pergjegjsi per 11 Shtatorin?

MBROJTJA KUNDER MILITANTIZMIT ISLAMIK: A je dakord me rritjen e masave te sigurise per te luftuar militantizmin islamik, edhe nqs kjo do te thote rritje e mbikeqyrjes ndaj vetes tende (psh nga policia, aeroportet)? A je dakord qe institucionet qe akuzohen per mbeshtetje financiare te terrorizmit te mbyllen, apo e sheh kete veprim si nje simptome padrejtesie?

QELLIMET MBI PERENDIMIN: A e pranon qe shtetet Perendimore jane me shumice laike/Kristiane apo kerkon qe ti transformosh ne shtete me shumice Muslimane te qeverisur nga Shari'a/ligji islamik?
    trego zotni ti vet cka don te thuash...
    Liria nuk dhurohet, ajo me gjak fitohet.

Anëtarësuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Postime
    1,542
    Une du me thon qe: pyll pa derr nuk ka. Mendohet qe rreth 10-15% te meshkujve myslimaneve te jene fundamentaliste ne baze te pergjigjeve qe i japin ketyre pyetjeve. Dmth rreth 2-3 milione jane te afte per te shkaterruar me dhune. Virusi i tyre mund te shperndahet edhe nder Shqiptare. Prandaj duhen dalluar se kush jane...

Postimi ishte thjesht me karakter edukativ

gjithe te mirat

i/e larguar Maska e forum126
    Anëtarësuar
    05-10-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    1,198

Palestina Palestina Palestina Palestina Palestina Palestina Palestina Palestina......

Kjo puna e Palestines eshte bere nje problem qe kur mbetesh pa muhabet fillon e shtyn dhe mund te pish 3 ose 4 kafe pa u ngrit nga vendi duke te dhene edhe muhabet bile.

Terroristat, separatistat, rrebelet.....

Vetem nje gje: duhet ta kini parasysh nqs keni lexuar shtypin e perendimit se te njejtat terma jane perdorur per shqiptaret e Kosoves, per vellezerit tane. Une i kam lexuar vete gazetat dhe kete desha sa per tju kujtuar. Po them te njejtat terma.

Per mendimin tim puna e Palestines, Kashmirit, Cecenise ne pergjithesi kur behet padrejtesi normalisht mbrohet viktima. Mirepo pa pike turpi, pa te drejte morale vetem se keshtu thote shtypi injorant, analistet qe kane krijuar nje kulture rreth gjendjes se botes me fjale qe degjohen vetem ne kafene, me fjale qe i thote partia ne pleniume. Fajin e ka SHTYPI dhe ANALISTAT...

Perpara se nje shqiptar te kerkoje shpjegim per c'fare ndodh ne Palestine do te ishte mire ti kerkonte shpjegim atyre c'fare ndodhin ne Shqiperi:

1. Vrasja e policit duke ja shkarkuar nje karikator vetem per nje gjobe!!!!!!!

2. Ndarja e shqiptarit me dysh duke u lidhur per kembesh nga dy makina qe ecin ne drejtime te ndryshme!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

3. Djegja e gjalle e personit mu ne mes te pazarit te nje vendi qe eshte ne mes te Europes dhe nuk ka turp kur thote se duhet te futemi ne Europe. !!!!!!!

4. A mund ta shtosh nje tjeter ketu o Qafir!!!!!!!

5. A mund ta shtosh nje tjeter ketu o Agron!!!!!!!!

6. A mund ta shtosh nje tjeter ketu o Kreshnik!!!!!!!!

7. A mund ta shtosh nje tjeter ketu o Dardan!!!!!!!!!

8. A mund ta shtoni edhe me o djema!!!!!!! Me siguri duhet te keni degjuar shume rreth ketyre ne 1997.

Por jo ne nuk mendojme dot: sepse kemi nje SHTYP modern dhe ANALISTA objektive. BRAVO lum si ne.

Vetem kujdes se mos i shpallni heronj ata shtypsit e Palestines. Mos harroni se eshte nje nga vendet qe gjithmone terhiqet nga Konferencat e te drejtave te njeriut. Kurse Palestina merr pjese dhe nderohet pse nuk e ul koken......

Ja te te bej nje pyejtje:

Ne Shqiperi ne jemi shume trima: njehere po te ngaterrohesh me dike shkon kap kallashin dhe ja bej kete dhe ja bej ate. TRIMA NE... Po ne qofte se te vjen dikush dhe ta perdhunon nenen dhe motren e vogel para syve dhe me vone per se gjalli t'ja hapi barkun ngadale ngadale sepse zeri i nje shqiptari ose shqiptareje duke qare i jep kenaqesi dhe me pas ne bark ti fusi edhe flamurin e atij kombi qe i perket ne barkun e motres tende 17 vjecare. Ne te njejten kohe motra tjeter e vogel 8 vjecare ndersa ka shkuar per te blere buke dhe ndersa kthehet shikohet nga perdhunuesit e familjes tende dhe teksa afrohet dy nga ata garojne kush merr me mire ne shenje dhe vene bast: Kush e qellon ne lule te ballit teksa afrohet motren tende te vogel da ta beje ate punen edhe nje here me motren tende 15 vjecare qe vetem pret e frikesuar.

Njeri ja numeron tamam ne lule te ballit dhe tjetri ne gjoks motres tende 8 vjecare. Pra bastin e fitoi i pari. Ti fillon perseri e shikon makabritet nga keta "heronjte".

Une po te siguroj qe keto kane ndodhur si ne Palestine edhe tek vellezerit e motrat tone ne Kosove, jane motrat tone gjalle qe i tregojne. Une do te te pyes: C'fare ke ndermend te besh? Ma merr mendja se do te te vije turp po te mos thuash se do ta kapesh kallashin e do ti besh kete e do ti besh ate!!!!! Po s'pate kallash do ta hash te gjalle ndoshta!!!

Por jo kurre, kurre, kurre, nje shqiptar nuk e ben kurre kete, nje shqiptar trim kurre nuk e ben kete, nje nip i Mic Sokolit kurre nuk e ben kete sepse i biri i nje vendi trim, i biri i vendit te shqiponjave qe fluturojne lart, i biri i nje vendi qe gjithmone shikonte lart, i biri i shqiptarit qe digjet brenda ne kullen e tij e nuk dilte, pra biri i ketij vendi sot ka filluar te degjoje SHTYPIN MODERN DHE ANALISTAT dhe duke degjuar keta kure nuk e merr armen per te shkuar ne Kosove por kur vjen puna per ne Irak e quan edhe per nder sepse po te shkosh ne Irak ti behesh edhe deshmor edhe rrespektohesh sepse keshtu e kane vendosur analistat e shqiperise, analistat e kafeneve.

Une si musliman ashtu sic nuk guxoj te te genjej kur po te shkruaj ketu, ashtu edhe do e mendoj mire se c'fare thote Zoti se c'fare duhet te bej ne kete rast. Mua nuk me duron zemra ndoshta do te beja me te keqen...

C'fare do te benit ju te tjeret trimat e shqiponjave....

Deri vetem shqiptaret e Maqedonise u treguan BURRA, brravo i qofte, edhe ata kurre kurre nuk do tu ulet koka sepse ata e treguan veten ne nje dite te veshtire dhe ata vetem lart e ma lart do te ngrihen, dhe kjo me ben te them se ata e kane merituar te quhen shqiptare ata e kane merituar te jene drejtuesit e shqiperise sepse jane shume here me te mire se greket qe kemi sot ne koke qe nxjerrin ligje vetem per interes te greqise. Ata e treguan veten, PACIN JETEN E GJATE EDHE ASHTU QOFSHIN GJITHMONE.

Kurse ne te tjeret e humbem shansin te tregohemi burra, turp te na vije qe nuk mbrojtem Kosoven por po mbrojme Irakun ne trimat. Dhe raste te tilla nuk te jepen shume dhe ne e humbem. TUUUUUUUUUUUUURP PER NE SE U BEME ME KEQ SE FEMRAT DUKE FOL LART E POSHT ME TRIMERI TUUUUUURP BIJVE TE SHQIPERISE.

LAVDI VELLEZERVE E MOTRAVE NGA MAQEDONIA, RROFSHIN SA MALET.

Tani te pergjigjem rreth pyejtjes qe e zgjata pak:

Nqs dikush do te dije se c'fare thote islami rreth atyre bombave ne Palestine mos shiko gazetat KOHA JONE E SHEKULLI. Pyet muslimanet. Bota islame ka patur, ka edhe do te kete dijetare qe do te japin ty pergjigje.

Islami thote JO. Eshte e ndaluar.

Kete e thone edhe dijetaret qe banojne ne Palestine. Ata e kane thene qe kur kane filluar ne fillim dhe po e thone edhe sot. Por populli nuk mbahet.

Gjithashtu edhe une e pranoj se nuk eshte shteti shqiptar qe e keshillon nje person qe sapo ka marre nje gjobe 20.000 lekeshe t'ja shkarkoje nje karikator policit shqiptar.

Dijeni se feja islame eshte kunder ketyre vetvrasjes me bomba.

ps. nuk kam gje kundra djemve shqiptare te shqiperise dhe te kosoves qe dhane jeten ne Kosove. E di qe ka patur, per ata kam rrespekt dhe duhet te kete kushdo. Gjithashtu duhet ti shpallim edhe heronj pa i harruar.

i/e larguar Maska e forum126
    Anëtarësuar
    05-10-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    1,198
    Citim Postuar më parë nga Qafir Arnaut
    Une du me thon qe: pyll pa derr nuk ka. Mendohet qe rreth 10-15% te meshkujve myslimaneve te jene fundamentaliste ne baze te pergjigjeve qe i japin ketyre pyetjeve. Dmth rreth 2-3 milione jane te afte per te shkaterruar me dhune. Virusi i tyre mund te shperndahet edhe nder Shqiptare. Prandaj duhen dalluar se kush jane...

Postimi ishte thjesht me karakter edukativ

gjithe te mirat

E ke shume gabim kur thua se muslimanet jane fondamentalista. Jo vella mos u tremb, une deri me sot nuk kam pare. Une habitem qe perdor kete term per nje besimtar vetem se e kane perdorur heronjt e tu. Te gjithe ne familje e kane te pakten nga nje musliman dhe le ta mendojne pak: a ben vellai, babai i tyre dicka te tille?

ore vella njeriu ne natyre nuk e ka kete

sidomos kur meson me shume rreth fes evetem sa zbutet edhe me shume

sidomos kur futet ne nje fe qe e ka treguar qe ne fillimet e saj se eshte larg terrorit.

Ne fakt te 15% te 1 miliard e ghysem njerez gati per c'fare po thua ti, kjo eshte me te vertete per tu frikesuar, kjo o vella, eshte e tmerrshme. Edhe une ja kam friken kesaj.

Sa per pyejtjet the se e ke per qellim edukativ.

Shume mire, ty po pe ben me te vertete nje pune shume te mire, ti po hap tema me te vertete interesante, brravo. Ti me pelqeve.

Por meqe ti je ai qe e bere pyejtjen dhe nuk ke nje musliman qe po mundohet te te mbushe mendjen vetem ki pak durim deri sa te marresh te gjitha pergjigjet.

Nje person qe pyet e ka per detyre te degjoje pergjigjen.

Edhe dicka, kemi rastin e mire se jetojme ne nje vend ku ka shume muslimane dhe gjithsecili ka mundesi te shikoje se si jane muslimanet qe mesojne fene e tyre.

Eshte per tu habitur: kur nje shqiptar trembet kaq shume po nje europian qe nuk ka pare musliman me sy si duhet te ndihet?!

Por une di ne Itali ku kam qene se Italianet kur kane pare familje muslimane komshinj i kane vleresuar shume per besnikerine, ndimesen ndaj komshinjve. Gjithashtu me kane treguar edhe shoket qe kam ne Amerike, Gjermani etj.

Ndaj teje Qafir kam krijuar rrespekt, je i hapur, shpresoj te takohemi nje dite.

Anëtarësuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Postime
    1,542
    Citim Postuar më parë nga forum126
    Eshte per tu habitur: kur nje shqiptar trembet kaq shume po nje europian qe nuk ka pare musliman me sy si duhet te ndihet?!
    Europianet kane 12 milione muslimane qe jane QYTETARE e sa vijne e shumohen.
    Europianet kane luftuar me imperializmin Islamik qe ne shek 10 e.s
    Per Europianet trembja nga gogoli islamik eshte pothuajse e gervishtur ne gene.

Shqiptaret ndodhen ne frontin e pare te luftes.
    Shqiptaret duhet te shqetesohen e te pergatiten pasi mund te lindi vlla-vrasje ndermjet Orientalisteve e Oksiedentalisteve

HUNDLESH Maska e altin55
    Anëtarësuar
    01-02-2003
    Vendndodhja
    Vlore Al
    Postime
    1,324
    Nje musliman te moderuar nga nje musliman fundamentalist do ta dalloje .

Se te dy jane muslimane .
    Te dy e urjene mosbesimin dhe mohimin dhe idhujtarine.
    Te dy e duan kuranin dhe profetin Muhamed a .s.
    Te dyve i qan zemra per padrejtesite boterore sot dhe vrasjet enjerzve te pafajshem ne vendet muslimane.
    Te dyve i dhimbset vellai musliman qofte ai ne Kine Arabi Irak Shqiperi Pol te veriut etj
    Te dy e dallojne luften kristiano-hebreje-ateiste kunde muslimaneve dhe Islamit.
    Te dy jane besimtare dhe falen e luten Zotit per triufimin e besimit monoteist dhe poshterimin e idhujtarise dhe mosbesimit dhe njerzve qe i pasojne ato keto.
    Te dy jane kundra servilizmit dhe verberise mediatike
    Te dy i njohin kurthet e shejtaneve njerez qe i perdorin kundra tyre (sic eshte rasti jot qafir)

Te dy duhen me njeri tjeterin dhe dine tia tregojne vendin plehrave qe fusin percarje midis muslimaneve.
    E vetmja gje qe i bashkon eshte se te dy luftojne me gjuhen dhe me pende me trupin e tyre per mbrojtjen e nderit te tyre e fese se tyre e dinjitetit te tyre.

Nuk jane dredharake dhe hipokrite sikurse jane mosbesimtaret.

E vetmja qe qe kundershtohen eshte kur kane dicka per ta ndare njeri deshiron vellait te vet ti jap me shume se vetes se tij po kete gje e deshiron dhe tjetri keshtu qe ketu jane ne kundershtime dhe ketu eshte dallimi.
    Ndryshuar për herë të fundit nga altin55 : 03-06-2004 më 06:41
    SUKSESI ME I MADHE QE NJERIU MUND TE ARIJ NE KETE JETE! ESHTE BINDJA NDAJ ALLAHUT TE MADHERUAR

HUNDLESH Maska e altin55
    Anëtarësuar
    01-02-2003
    Vendndodhja
    Vlore Al
    Postime
    1,324
    KY POPULL ESHTE POPULLI ME I MIRE PER NJEREZIT

Allahu i ka atribuar popullit të Muhamedit karakteristikat e njëjta të cilat Ai ia ka atribuar vetë Pejgamberit në ajetin paraprak kur Ai tha:

Ju jeni populli më i mirë i ngritur për njerëzimin: ju jeni që urdhëroni në të mirën dhe ndaloni prej të keqës, dhe ju besoni në Allahun. (Kur’an 3:110).

Dhe Ai tha:

Besimtari dhe besimtarja janë mbrojtës të njëri-tjetrit: ata urdhërojnë në të mirën dhe ndalojnë prej të keqes. (Kur’an 9:71)

Me domethënie të njëjtë, Ebu Hurejre, një shoqërues i Pejgamberit dhe transmetues i shumë haditheve thoshte:

“Ju jeni njerëzit më të mirë për njerëzit, ju i lidhni ata me zingjir e pranga dhe i tërhiqni ata kah Parajsa.”

Allahu shpjegon në ajetin e lartpërmendur atë se ky popull është populli më i mirë për njerëzit d.m.th. më i dobishmi për ta, ai i cili ua bën të mirën më të madhe atyre. Kjo është sepse ata përbëjnë të mirën dhe dobinë totale përmes urdhërimit në të mirën dhe ndalimit prej të keqes nga ana e tyre, në kualitet dhe kuantitet, meqë ata urdhërojnë tërë atë që është e mirë dhe ndalojnë tërë atë që është e keqe, dhe porosia e tyre i është adresuar të gjithë njerëzve të botës. Për më tepër, ata e mbështesin këtë institucion me xhihad (përpjekje) në rrugën e Allahut me jetët dhe pronat e tyre, dhe kjo përbën dobinë e plotë për botën.

Sa i përket popujve të mëhershëm, asnjë prej tyre nuk i ndalonte të gjithë njerëzit me tërë atë që është e mirë, e as që i ndalonin të gjithë njerëzit në tërë atë që është e keqe. Për më tepër, ata nuk bënin xhihad (përpjekje) në këtë kauzë. Disa prej tyre fare nuk janë angazhuar në luftë të armatosur, dhe ata që e bën këtë, siç janë Çifutët, lufta e tyre përgjithësisht ishte me qëllim që t’i dëbojnë armiqtë e tyre nga toka e tyre, apo siç lufton çdo popull i shtypur kundër shtypësit të tyre, e jo me qëllim për të thirrur njerëzit në udhëzim dhe drejtësi, e as që t’i urdhërojnë ata në të mirën dhe t’i ndalojnë prej të keqes. Allahu rrëfen diskutimin vijues në mes Musait dhe pasuesve të tij:

O njerëz, hyni në tokën e shenjtë të cilën Allahu e ka caktuar për juve, dhe mos ikni e që mëpastaj të gjindeni në një humbje të mjerë. Ata thanë: “O Musa, aty janë një popull i ashpër (luftarak), dhe ne s’do të hyjmë në të derisa ata të dalin – nëse ata dalin, atëherë ne do të hyjmë në të.” . . .Ata thanë: “O Musa, ne s’do të hyjmë në të derisa ata të jenë në të, pra shko ti, ti dhe Zoti yt, dhe luftoni. Ne do të ulemi mu këtu. (Kur’an 5:21-24)

Allahu thotë në një tjetër ajet:

A nuk e keni parë mbledhinë e bijëve të Israilit pas kohës së Musait kur ata i thanë Pejgamberit të tyre: “Caktoje për ne një mbret që të luftojmë në rrugën e Allahut.” Ai tha: “Ndoshta ju s’do të luftoni atëherë, nëse lufta do t’ju urdhërohej juve?” Ata thanë: “Pse të mos luftojmë ne në rrugën e Allahut, kurse ne jemi dëbuar nga shtëpitë dhe fëmijët tanë?” Pastaj, kur lufta u qe urdhëruar atyre, ata e kthyen shpinën, të gjithë përveç disave, dhe Allahu ka njohuri të plotë për keqbërësit. (Kur’an 2:246)

Këtu ne shohim se ata që flasin me këtë Pejgamber e cekën arsyen për të luftuarit e tyre, atë se ata kishin qenë dëbuar nga shtëpitë e tyre dhe fëmijët e tyre. Përkundër kësaj, shumica e tyre dështuan që ta përmbushin fjalën e tyre, kur atyre u qe urdhëruar që të luftojnë. Për këtë arsye, ata s’qenë lejuar që të mbajnë çfarëdo plaçke të luftës, dhe s’qenë lejuar t’i zënë robër femrat.

Eshtë mirë e njohur se populli më i madh i besimtarëve para nesh ishin të bijtë e Israilit. Kjo është transmetuar në hadithin e vërtetë të rrëfyer nga Ibn Abas, se Pejgamberi (Sallallahu alejhi ue selam) ka thënë:

“Popujt e mëhershëm dhe pejgamberët e tyre më janë treguar mbrëmë. Një pejgamber kalonte me një njeri, tjetri me dy njerëz, një tjetër më një grup të vogël, dhe një tjetër që s’kishte asnjë me vete. Pastaj, unë pashë një grumbull të madh, kodra të vogla të mbushura me njerëz, dhe unë thashë: “Ky është Umeti im!” Më qe thënë mua: “Këta janë bijtë e Israilit, por shiko atje.” Pastaj unë pashë një grumbull të madh i cili zinte horizontet. Më qe thënë mua: “Ky është Umeti yt, dhe në mesin e tyre janë shtatëdhjetëmijë të cilët do të hyjnë në parajsë pa u marrë në llogari.” Dëgjuesit e Pejgamberit u shpërndanë pa u dhënë ndonjë shpjegim i mëtutjeshëm. Pastaj, shoqëruesit (sahabët) diskutuan për këtë çështje duke thënë: “Sa na përketë neve, ne qemë lindur në idhujtari, por kemi besuar në Allahun dhe të Dërguarin e Tij. . .por këta janë bijtë tanë. Kur spekulimi i tyre për atë se kush janë shtatëdhjetëmijë njerëzit i mbërriu Pejgamberit, ai tha: “Ata janë të cilët nuk e praktikojnë shërimin me zjarr, apo që s’përdorin fjalë magjike (të besuarit në aftësi magjike për shërimin apo parandalimin e sëmundjeve), që nuk besojnë në ogur, dhe të cilët plotësisht i mbështeten Zotit të tyre.” Ukashe ibn Mihsan i ngrit dhe tha: “A jam unë njëri prej tyre, O i Dërguar i Allahut.?” Pejgamberi tha: “Po”. Kur një tjetër u ngrit dhe tha të njëjtën gjë, Pejgamberi tha: “Ukashe erdhi para teje.”

Nga kjo ne kuptojmë përse koncenzusi i këtij Umeti është dëshmi, d.m.th. sepse Allahu na ka informuar se ata urdhërojnë tërë atë që është e mirë, dhe ndalojnë prej tërë asaj që është e keqe. Nëse ata (Umeti Musliman) do të pajtoheshin të gjithë që të lejojnë diçka të ndaluar, ta lënë një obligim, të ndalojnë diçka të lejuar, apo të thonë ndonjë të pavërtetë për Allahun apo krijimin e Tij, ata do të ishin urdhërues në atë që është e gabuar, ndalues të asaj që është e mirë, dhe kjo sigurisht se nuk është nga të folurit e pastër dhe punët e mira. Krahas kësaj, ajeti nënkutpon atë se çfarëdoqoftë që Umeti nuk ka urdhëruar s’është e mirë, dhe çfarëdoqoftë që nuk ka ndaluar s’është e keqe. Meqë ky është Umet i cili urdhëron të gjitha të mirat, dhe ndalon të gjitha të këqijat, s’është e mundur për tërë Umetin që të urdhërojë diçka që është e keqe e as të ndalojë diçka që është e mirë.

Mu ashtu siç na ka informuar Allahu se ky Umet do të përmbush këtë detyrë, Ai po ashtu e ka bërë këtë obligim kolektiv (fard kifaje) për Umetin Musliman duke thënë:

Le të jetë një grup nga mesi juaj i cili thërret në atë që është e mirë, urdhëron në të mirën, dhe ndalon prej të keqes. Këta janë të sukseshmit.

Nuk është detyrë e praktikuesit të urdhërimit në të mirën dhe ndalimit prej të keqes që të shpërndajë porosinë ndaj çdokujt në botë. Një gjë e tillë nuk është kërkuar as nga Pejgamberët (paqja qoftë mbi ta), dhe kjo është një ndihmesë ndaj porosisë Pejgamberike. Më saktë, ajo që kërkohet është që kjo të bëhet e arritshme për ata që e kërkojnë atë. Nëse ata tregohen neglizhent në kërkimin e saj, ndonëse ajo u është bërë e arritshme, atëherë përgjegjësia bie mbi ta, e jo në atë. Meqë urdhërimi në të mirë është obligim kolektiv, ashtu siç Kur’ani qartazi tregon, ajo s’është obligim për secilin individ Musliman, por për ta si grup.

Meqenëse xhihadi është pjesë e përsosjes nëse urdhërohet në të mirën dhe ndalohet prej të keqes, kjo, po ashtu, është obligim kolektiv. Sa i përket obligimit kolektiv, kjo do të thotë se nëse ata që janë të ngarkuar me detyrën nuk e zbatojnë atë, atëherë çdonjëri që ka mundësi për të në çfarëdo shtrirje është në mëkat aq sa është shtrirja e mundësive të tija në atë zonë. Kjo është sepse obligimi i tij (xhihadit) kur ka nevojë për të, i takon çdo Muslimanit aq sa është shtrirja e mundësive të tija/saja, siç ka thënë Pejgamberi (Sallallahu alejhi ue selam) në hadithin që gjindet në Muslim:

“Kushdo prej jush që sheh duke u bërë ndonjë e keqe, le ta ndërrojë atë me doren e tij (me forcë). Nëse ai s’ka mundësi ta bëjë këtë, atëherë me gjuhën e tij, dhe nëse s’ka mundësi ta bëjë këtë, atëherë me zemrën e tij.”

Meqë kështu qëndron puna, është e qartë se urdhërimi në të mirën dhe ndalimi prej të keqes është njëra prej të mirave me të mëdha të cilën ne jemi urdhëruar ta bëjmë.

Xhihad perkthehet perpjekje me dore me gjuhe me pende me pasuri sa ke mundesi per ndalimin e te keqes dhe perhapjen e te mires.
    -
    SUKSESI ME I MADHE QE NJERIU MUND TE ARIJ NE KETE JETE! ESHTE BINDJA NDAJ ALLAHUT TE MADHERUAR

HUNDLESH Maska e altin55
    Anëtarësuar
    01-02-2003
    Vendndodhja
    Vlore Al
    Postime
    1,324
    Profeti Muhamed a.s thote

Muslimanet jane si nje trup i vetm nese i dhemb dicka nga trupi ateher ndjehet keq gjithe trupi.

Pra nese nje musliman vuan ne Pol te veriut kete duhet ta vuaje cdo musliman

Faqja 0 prej 13 FillimFillim 1210 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Presidenti Obama, i hapur të komunikojë me talebanët e moderuar
    Nga DYDRINAS në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 15-04-2009, 07:20
  2. Shqiperi: Komuniteti Mysliman i mbetet besnik vijes se moderuar
    Nga Qafir Arnaut në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 18-05-2005, 18:44
  3. Si te dallojme cookies spiune webbags qe raportojne faqet qe shohim
    Nga benseven11 në forumin Trajnim & leksione
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 03-11-2004, 10:26
  4. Si te dallojme faqet fallco nga ato te verteta
    Nga benseven11 në forumin Trajnim & leksione
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 01-07-2004, 23:08
  5. Ekstermiste - te Moderuar ne Islam
    Nga Eni në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 07-02-2003, 06:24

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •