Tash pse Shqipëria nuk ka një politikë të mirëfilltë (ashtu siç e quani juve), nuk do të thotë se edhe shqiptaro-amerikanët nuk duhet ta kenë një politikë të mirëfilltë. Unë mendoj se edhe Shqipëria nuk ka politikë të keqe, bile përkundrazi është shumë e mirë në lidhje me raportet me SHBA-në dhe BE-në, por këto mund të jenë të një niveli shumë më të lartë dhe për këtë natyrisht që edhe Shqipëria duhet të punoj më shumë në këtë drejtim, e sidomos në drejtim të fokusimit më të madh në çështjet tona kombëtare.
Klark që ka ndihmuar aq shumë fushatën e Kerrit, e deklaroi hapur para komunitetit shqiptaro-amerikan se ai do ta pranoj pavarësinë e Kosovës posa të vij në pushtet. Poashtu edhe një nga diplomatët më të mirë të demokratëve por edhe botëror do të thosha, Hollbruk e ka thënë këtë me qindra herë deri tani.
Të dy këta patjetër se do të jenë në administratën e Kerrit, e poashtu edhe shumica e funksionarëve më të lartë të PD-së Amerikane kanë bërë të njëjtat premtime si këta dy.
Bush apo administrata e tij, ka deklaruar se për çështjen e Kosovës, poqese përmbushen standardet deri në vitin 2005, atëherë më 2005 do të vendoset statusi përfundimtar i Kosovës dhe për këtë gjë ai ka thënë se do të shikohen të gjitha opcionet e mundshme të zgjidhjes së statusit, që dtth. edhe ribashkimin direkt me Shqipërinë.
Edhe pse KKSHA përkrah dhe ka lidhje më shumë me demokratë (mos të harrojmë këtu se Klark, ka qenë një zyrtar i KKSHA-së deri vonë pastaj kemi Engell-in e shumë tjerë) nuk do të thotë se të gjithë shqiptaro-amerikanët përkrahin demokratët, sepse kemi LQSHA-në që është pothuajse aq e madhe dhe e fuqishme sa edhe KKSHA-ja, dhe që udhëhiqet nga një republikan shqiptar si Joe Dioguardi e që është edhe mik i shtëpisë i Bushit.
Për marrëdhëniet diplomatike me Amerikën apo BE-në, këtu edhe njëherë po ta them se e keni gabim, sepse këtu nuk kemi të bëjmë me një ose këtë e ose atë, por këtu mund ti keshë të dyja ose asnjërën. Pamvarësisht divergjencave që herëpashere mund të kenë Amerika me BE-në, prapë këto dyja janë aq afër sa që dikush edhe nuk mund ta paramendoj. Ata shqiptarë që kanë atë lloj politike janë të dështuar. Sikur PS ashtu edhe PD, nuk kanë këtë lloj politike, kjo mund të dëshmohet edhe me luftën në Irak tani ku shumica e vendeve europiane nuk përkrahën Amerikën kurse edhe PS e edhe PD përkrahën, poashtu edhe me një ligj/marrëveshje (që tani harrova se cili ligj apo çfarë marrëveshje ishte) që shumica e vendeve europiane nuk e pranuan dhe nënshkruan atë lloj marrëveshje kurse Shqipëria e nënshkroi marrëveshjen. Pra, me një fjalë këtu kemi situatë ose edhe edhe, ose asnjërën. Mirëpo ne i kemi të dyjat aleate.
Krijoni Kontakt