Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 11
    Eklips Maska e deep_blue
    Anëtarësuar
    25-02-2003
    Vendndodhja
    Diku ne Kosove
    Postime
    695

A duhen perdore ne gjuhen shqipe shprehjet krijoj dhe adhuroj ?

A e keni verejtur se ne shqipen tone kane filluar me rralle te shkruhen dy shprehje krijoj dhe adhuroj?
    Duke i rezervuar vetem ne raste te vecante kur keto shprehje kushtohen Allahut...
    Ndryshuar për herë të fundit nga deep_blue : 04-04-2004 më 18:11
    Te gjitha jane thene

Lazaratas Maska e Bel ami
    Anëtarësuar
    17-04-2002
    Vendndodhja
    Lazarat
    Postime
    1,184
    Tani sna ka mbetur asgje tjeter pa ndare me Zotin vecse fjalet e gjuhes.
    Nga folja /kryej/ kane ardhur shume fjale te reja si /krijim/ /krijues/ /krijimtari/
    /krijimtar/.Nese Ju i kufizoni keto fjale vetem kur permendi Zotin,kjo sdo te thote se ne te tjeret nuk i perdorim keto fjale ne perdorimin tone te perditshem.
    Thjesht llogjika juaj e ate argumentuarit dhe ajo e perdorimit te fjaleve ne gjuhen Shqipe lene per te deshiruar.
    Meqene se na permende Zotin,le ti lutemi Zotit qe mendime e tua te mos perhapen se do na krijoni ndonje fjalor Shqip-Perendi
    ... E ku thuhene ne karte
    Fjalet e Gjuhes se Zjarrte!

i/e regjistruar Maska e zeus
    Anëtarësuar
    27-05-2003
    Vendndodhja
    Këtu
    Postime
    944
    Citim Postuar më parë nga Bel ami
    Nga folja /kryej/ kane ardhur shume fjale te reja si /krijim/
    ----------------------------------------------------------------------------------

E di mire kete?

----------------------------------------------------------------------------------
    Në botë ka 10 lloje njerëzish: ata që kuptojnë sistemin binar, dhe ata që nuk e kuptojnë!

yells `aziz! light!` Maska e AsgjëSikurDielli
    Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    the black light
    Postime
    1,786
    Citim Postuar më parë nga Bel ami
    Tani sna ka mbetur asgje tjeter pa ndare me Zotin vecse fjalet e gjuhes.
    Nga folja /kryej/ kane ardhur shume fjale te reja si /krijim/ /krijues/ /krijimtari/
    /krijimtar/.Nese Ju i kufizoni keto fjale vetem kur permendi Zotin,kjo sdo te thote se ne te tjeret nuk i perdorim keto fjale ne perdorimin tone te perditshem.
    Thjesht llogjika juaj e ate argumentuarit dhe ajo e perdorimit te fjaleve ne gjuhen Shqipe lene per te deshiruar.
    Meqene se na permende Zotin,le ti lutemi Zotit qe mendime e tua te mos perhapen se do na krijoni ndonje fjalor Shqip-Perendi

Kush jane "ju" e kush jane "ne"?

Ku e di qe ato fjale kane ardh' nga folja kryej? Ndonje fakt, ndonje studim, deshmi? Ku e di qe fjala Krijim/Krijese nuk ka ardh nga fjala Creativity/Creature, poashtu Krijim/Krijese?

Dhe nuk eshte "llogjika" po eshte Logjika. Me nje L.

Ti shkruan:

"Thjesht llogjika juaj e ate argumentuarit dhe ajo e perdorimit te fjaleve ne gjuhen Shqipe lene per te deshiruar."

Sipas standardit, duhet te jete:

"Thjesht, logjika e juaj e argumentimit dhe e perdorimit te fjaleve ne gjuhen shqipe, eshte e manget"

Fjalet si "le per te deshiruar...", 'lene per te deshiruar...", jane krejt dialektizma, dicka qe s'ka te beje me gjuhen standarde shqipe, keshtuqe, edhe ti po "le per te deshiruar...", jo vetem ne gabimet drejtshkrimore qe i ben, po edhe ne struktura te tera, qe s'kane te bejne hic me strukturen e gjuhes shqipe.

Mos po na krijon ti ndonje fjalor Shqip - Bel Amçe, se ai Shqip-Zot, mire do na vinte.

shume pershendetje ty,

Lazaratas Maska e Bel ami
    Anëtarësuar
    17-04-2002
    Vendndodhja
    Lazarat
    Postime
    1,184
    ASD,mbase po te lexosh Gramatiken e Gjuhes Shqipe,do te mesosh se gjuha Shqipe ka edhe emra foljore si edhe nje sere prapashtesash qo formojne emra te rinj.
    Nuk eshte turp te shkruash ne nje dialekt,sepse qe te shkruash gjuhen sipas standartit letrar te duhet libri i drejtshkrimit me vete.
    Ceshtja qe u shtrua ishte :
    A e keni verejtur se ne shqipen tone kane filluar me rralle te shkruhen dy shprehje krijoj dhe adhuroj?
    Duke i rezervuar vetem ne raste te vecante kur keto shprehje kushtohen Allahut

Mundohu te argumentosh ose te rezosh kete hipoteze heren tjeter dhe mos u kap pas gabimeve ortografike.
    ... E ku thuhene ne karte
    Fjalet e Gjuhes se Zjarrte!

i/e regjistruar Maska e bregu26
    Anëtarësuar
    23-01-2004
    Vendndodhja
    Munih, Gjermani
    Postime
    136
    Un per vehten time nuk jam gjuhtar.
    Mirpo e di se kjo nuk ka te bej diqka me "Allahun"
    Thjeshte kisha thene sipas logjikes sime: Krijim = e kryer, e mbaruar
    Desha te them se kjo thenje perdoret edhe ne gjuhen gjermane " Kreation ", dhe se ne gjermanishte nuk ka asnje kuptim, duke u mbeshtetur ne fjale.
    Dhe se gjermanet me siguri nuk i dedikohen "Allahut" aq shume, sa ta perdorin kete fjale.
    E fjalen adhurim do e ndaja nga fjala "e ardhur", kam deshire te jete e ardhur...
    Tung nga Bregu
    isha, erdha dhe do te jem!!!

Vajza e Eres Maska e Puhiza
    Anëtarësuar
    28-06-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    355
    Citim Postuar më parë nga AsgjëSikurDielli
    Kush jane "ju" e kush jane "ne"?

Dhe nuk eshte "llogjika" po eshte Logjika. Me nje L.

Ti shkruan:

"Thjesht llogjika juaj e ate argumentuarit dhe ajo e perdorimit te fjaleve ne gjuhen Shqipe lene per te deshiruar."

Sipas standardit, duhet te jete:

"Thjesht, logjika e juaj e argumentimit dhe e perdorimit te fjaleve ne gjuhen shqipe, eshte e manget"

[B]Sipas standartit duhet te jete:
    " Thjesht, logjika juaj e te argumentuarit dhe e perdorimit te fjaleve ne gjuhen shqipe, le per te deshiruar."[/B]

Fjalet si "le per te deshiruar...", 'lene per te deshiruar...", jane krejt dialektizma, dicka qe s'ka te beje me gjuhen standarde shqipe, keshtuqe, edhe ti po "le per te deshiruar...", jo vetem ne gabimet drejtshkrimore qe i ben, po edhe ne struktura te tera, qe s'kane te bejne hic me strukturen e gjuhes shqipe.

Shprehja e mesiperme quhet frazeologji jo e ngurtesuar dhe eshte nje kalk ne gjuhen shqipe (nga frengjishtja) e rrjedhimisht nuk eshte dialektizem. Ne frengjisht thuhet " c'est quelque chose qui laisse a desirer"-"dicka qe le per te deshiruar" pra qe ende ka nevoje per dic me shume. Natyrisht barazvleresi ne shqip eshte " i manget" Nuk jam kunder perdorimit te variantit kalk.
    Lidhur me debatin tuaj te kendshem per perkatesine e dy fjaleve, mendoj se eshte e arsyeshme te mos ngaterrojme Token me Qiellin. Fjalet jane krijuar per te krijuar marredhenie mes njerezve. Dhe krijimi eshte nje proces i perditshem, i perminutshem. Te gjithe ne krijojme dicka ne cdo sekonde perderisa asnjehere me pare ne nuk kemi jetuar caste te tilla.
    Kurse adhurimi ka pak nuanca qe lidhen me teologjine por kjo nuk do te thote se ne njerezit nuk duhet ta perdorim kete fjale ne lidhjet qe kemi me njeri-tjetrin. Psh. une adhuroj time me per dashurine dhe devotshmerine qe ajo ka ndaj femijeve te saj. Dhe asgje nuk me pengon te them fjalen "adhuroj". Nuk ma do mendja se Zoti eshte aq xheloz per fjalet. Duhet te jete me shume per zemrat....
    Miqesisht,
    Puhiza,
    Tingujt e heshtjes së mendimeve te pathëna
    perplasen në detin e renkimit pamor,
    Lotet e kuq gjurmët keqaz mbulojnë
    U mpiksën tingujt, ngrirja filloi
    Heshtja ime u trishtua...

i/e regjistruar Maska e pagan
    Anëtarësuar
    15-02-2004
    Postime
    227
    po e shoh qe eshte e nevojshme me shpjegu origjinen e fjales KRIJIM.

fjala KRIJIM vjen folja KRYEJ e cila vjen nga latinishtja CREARE.
    pra kemi CREARE; CREATION te dyja keto fjale kane lidhje te ndersjellte ne fakt me fjalen KRISHT (Christ), e cila mendoj qe vjen nga fjala KRYQ (Crux).

shprehja JEZUS CHRIST do te thote JE ZOT i KRYQZUM dhe vjen ngaqe jezusin e kryqezuan ne kryqin prej druni ku romaket e kishin bere zakon te kryqezonin te gjithe te denuarit me vdekje per aresye te vuanin sa me shume por dhe si shembull raprezaljeje per fajtoret e mundshem.

ndersa KRYQI eshte shpikja e pare e njeriut primitiv, nepermjet saj ai arriti te bente konstruksione te ndryshme. shpikja e dyte e madhe qe RROTA.

pra mund te bejme nje lidhje anallogjike te fakteve. kemi KRYQ pastaj KRISHT pastaj KRIJIM.
    fjala KRYQ ekzistonte perpara fjalen KRISHT, ndersa per fjalen KRIJIM shume veta e lidhin me KRISHTIN si KRIJUES. ndersa une e lidh me KRYQIN, siç e thame shpikjen e pare elementare te njeriut.

teologet mund te argumentojne ndryshe.
    ishte deshira e zotit t'ja jepte njeriut njohurine e shpikjes se KRYQIT, pikerisht qe JEZUSI te kishte ku te kryqezohej, e me pas kryqi te behej simboli i preferuar i te tere besimtareve.
    qendron si argument, a do te kishte zot pa kryq? pergjigja eshte po! zoti arab.

prandaj arrijme ne prfundimin se fjala KRYQ si dhe KRIJIM s'ka asnje lidhje te ngushte me zotin, aq me teper me ate arab, ALLAUN. sepse ajo ekzistonte ne toke shume vjet perpara shfaqjes se ketij.

nuk di sa te kenaqur ngelet, por une dhashe me te miren.

Gentoo Maska e Orbital
    Anëtarësuar
    12-05-2004
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    32
    Gjuha eshte nje element qe sherben per komunikim ne mes njerezve. Ne nuk po shkojme ne histori se prej nga rrejedh kjo fjale "krijoj". Ne fjalorin tone fjala Krijoj eshte dicka per te krijuar qe nuk ka ekzistuar me heret. Nuk eshte me rendesi se cka krijohet dhe se sa e vlefshme eshte ajo qe krijohet. Nese Zoti ka krijuar njeriun atehere edhe njeriu ka krijuar objekte te ndryshme, edhe zogu e krijon folene e tij, edhe marimanga e krijon rrjeten e saj, edhe femija krijon ndertesa prej lodrave "Lego", edhe piktori krijon pikturen e tij, edhe programeri krijon (shkruan) kodin e tij. Mendoj se fjala krijim ka te bej me ate se krijojme dicka qe nuk ka ekzistuar para krijimit.

Besoj se ky diskutim nuk eshte fare i nevojshem, dhe as qe nuk vlen ta lidhim me Zotin.
    Normalisht ne mund te diskutojme per aspekte tjera qe kane te bejne me kete fjale, si per origjinen dhe se a ka ndonje fjale origjinale shqipe qe eshte ekuivalente me "krijoj"
    dhe se a vlen te perdoret. Une nuk jam gjuhetar, dhe se nuk e di se prej ciles folje rrjedh "Krijoj" por per kete mund te debatojne gjuhetaret. Une vetem e di kuptimin e kesaj fjale (paragrafi 1).

Megjithate sa i perket temes ne teresi, une nuk po verej ndonje perdorim te rralle te fjales "krijoj" apo "adhuroj" ne fjalorin tone. Keto jane fjale te zakonshme si edhe cdo fjale qe e perdorim.

Me nderime.
    Orbital

i/e regjistruar Maska e pagan
    Anëtarësuar
    15-02-2004
    Postime
    227
    sinonime: KRIJIM / SHPIKJE / SAJIM. ne fakt perveçse ne Art une nuk di ku tjeter mund ta veme fjalen KRIJIM ne perdorim te perditshem.

interesante eshte se po ashtu siç fjala KRIJIM vjen nga KRYQ e cila vet vjen nga KRYE (koke, sepse me te shpikim apo jo), verejme se ne te njejten menyre edhe KRIM ka per origjine fjalen KRYQ. ngaqe ne kohe te romes ishte vendi ku siç e thame ekzekutoheshin kriminelet.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 1013
    Postimi i Fundit: 30-06-2011, 13:05
  2. Arvanitasit, të parët tanë që emigruan në Greqi ne Mesjete!
    Nga DYDRINAS në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 73
    Postimi i Fundit: 07-09-2010, 13:43
  3. Shkolla e parë shqipe në Labovë, jo në Korçë
    Nga Albo në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 21-04-2009, 02:40
  4. Windows XP në gjuhën shqipe!
    Nga edspace në forumin Lajme nga informatika
    Përgjigje: 66
    Postimi i Fundit: 24-07-2008, 20:27
  5. A Mund Te Zgjerohet Baza Dialektore E Shqipes Standard?
    Nga [A-SHKODRANI] në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 14-11-2006, 17:04

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •