Close
Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 37

Integrimi i shqipëtarëve, pa Shqipërinë

Përshëndetje të gjithe pjestarëve të këtij forumi

Eshtë e pamundur të lexosh të gjithë temat e mesazhet që gjen këtu kur vjen për herë të parë,
    e kaq e lehtë të ulesh e të shkruash mesazhin tënd, pa parë se ç'është thënë e stërthënë më parë...

Unë desha të hap një temë të re, ku do desha të flisnim pak për atë që unë e quaj "braktisja" e vërtetë e Shqipërisë.

Unë sapo mbarova studimet jashtë shtetit, e bëj pjesë në ato shqiptarë që kanë kaluar kufinjte për të gjetur një jetë më të mirë, e për të ndihmuar sadopak familjen time, që si çdo familje tjetër shqiptare, vuan nga papunësia e nga të gjitha problemet e tjera që të gjithë ju i njihni.

Kohët e fundit, është ikja e mijëra e mijëra të rinjve, apo edhe grupmoshave të tjera nga Shqipëria, që nga shumë persona quhet plaga më e rëndë për atdheun. Pjesa më e madhe e tyre studiojnë e punojnë në të njëjtën kohë (si unë) për të ndihmuar familjet e tyre, e sigurisht, drejtohen drejt nje destinacioni ku kushtet apo e ardhmja duket me e sigurtë e më frytdhënëse.
    Nuk eshte ikja e këtyre të fundit në masë që më ka shqetësuar këto kohët e fundit, por një fenomen tjetër.

Kam vënë re që shqiptarët integrohen mrekullisht shpejt në shoqëritë ku ata futen. Respektojnë (shumica) regullat e këtyre shoqërive, e shkojnë individualisht drejt progresit kulturor, shoqëror, apo çfarëdo progesi tjetër dhe bëhen kështu pjesë e pandashme e këtyre shoqërive.

Atdheu ynë, në krahun tjetër, bën përpjekje të konsiderueshme për ta arritur këtë integrim në Evropë, por pikërisht ajo pjesë shqiptarësh që mund ta ndihmojne në këtë përpjekje, gjenden jashtë tij, e si rrjedhim: shqipëtarët integrohen pa Shqipërinë.

Ashtu si unë, të gjithë ata(o) që gjënden jashtë vëndit mendojnë në radhë të parë për familjet, miqtë, kushurinjtë, e shumica e tyre nuk e kalon kufirin e këtyre të fundit.
    Kanë kaluar më se 10 vjet tashmë nga orët e fundit të kolektivizmit komunist, e po kaq vjet mbajnë vulën e individualizmit në demokracinë e brishtë dhe krejt të pandërtuar shqiptare.

Ndoshta është koha që edhe republika jonë të rigjejë pikërisht frymën e investimit publik, investimit për të gjithë e si rrjedhojë edhe për veten.

Të gjithë ne e dimë se ato pak lekë që u dërgojmë familjarëve janë dhe do ngelen gjithmonë veç një serum që do ti mbajë gjallë në shtrat. E të gjithë e dimë që shërimi i vërtetë i atdheut është investimi publik, e jo personal. Pasi vetëm ky i fundit mund ta ribëjë Shqipërinë, e i pari ribën vetëm sejcilin prej nesh, por jo të gjithë....
    E është pjesmarrja e "neve" që sot i kemi ato pak mundësi (sigurisht që këtu nuk flas vetëm për investim ekonomik) që mund të ndihmojë në integrimin sa më të shpejtë të atdheut e kthimin e tij në një shoqëri të kënaqshme për të gjithë.

Për të mos u zgjatur më shumë. Ky investim, për mua është i domosdoshëm. Duke filluar që sot.

Nuk e di se ç'mendoni ju.

Pres përgjigjet e sejcilit.

marinI

Ke plotesisht te drejte! Mendoj se duhet treguar nje kujdes i madh per gjithe filizet e velfshem shqiptare qe po zbukurojne bahcet e Botes.
    Duket qarte se egziston nje perkujdesje e madhe qe vete Toka Meme e ketyre filizave te mos kujtohet per ta.
    C'u mbet tjeter te bejne ketyre individeve te larguar nga Atdheu [per te njejtin motiv "personal"? Asgje me teper se te shkruajne emrat e tyre me germa te arta neper kompanite apo universitetet e huaja (qe u thithin lengun tere qejf).
    Pa egzistencen e nje Diaspore te shendoshe e cila eshte jo vetem bazament por edhe simbol i bashkimit, (qoft ne planin ideor e qoft ne ate material) nuk ka per te ndodhur asgje e mire qoft ne Shqiperi e qoft nde mesin e ketyre filizave te arte, te mbetur tashme pa Atdhe e me identitet kombetar te mekur, fatkeqsisht.

E vetmja thirrje qe mund te bej eshte BASHKOHUNI!
    Vendet me kushtezuese sot per sot ne Bote nuk kane arritur aty ku jane me revolucione te pastra apo rastesisht. Kane arritur aty ku jane, spse kane pasur ne krye BURRA qe kane ditur te lene menjane interesat e tyre personale ne emer te atyre te perbashketave. Kane arritur aty ku jane, sepse me ane te tolerances (nxitur nga Atdhedashuria e patriotizmi) kane mbytur individualizmat e secilit.
    Hiqeni nga mendja, nuk behet asgje qofte edhe nese gjendet nje Skenderbej. Na duhen shume te tille tashme.

Marin i dashur, asgje, ne asnje plan (qofte dhe ate ekonomik per te cilin ti preokupohesh) nuk ka per te pesuar ndryshime nese ndryshimet e verteta nuk ndodhin diku, gjetke.

Uroj qe profetesia e SHEN KOZMAIT te dale e vertete. Do te vije dita kur Shqipetaret do te cudisin Boten.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Sokoli : 16-07-2002 më 16:24
    • Mëndjen në mëndje e zemrën në zemër.

• Të mirën bëje e hidhe në det,
      po s'e diti peshku e di Zoti vetë.

Shpirt i Lirë
    Anëtarësuar
    15-04-2002
    Postime
    898
    Miresevjen Marin ne forumin shqiptar dhe uroj te lexoj me shpesh nga dora jote.

Pra se te them mendimin tim mbi kete çeshjtje te ftoj te lexosh pak nga ç'ka thene Kadare mbi kete problem. Per kete te ftoj te lexosh ketu.

Persa i perket integrimit te shqiptareve ne boten jashte, un emendoj se kur vijme ketej ne Evrope ne perballemi me nje civilizim, me nje kulture e rregulla shteti komplet ndryshe nga ato qe lame ne Shqiperi. Civilizimi i tyre tashe i krijuar mbi baza te shendosha e mbi rrenje te forta, nuk te le shkas apo ndonje mundesi manovrimi e perjashtimi nga keto rregulla. Keshtu nqs deshiron te jetosh nje jete normale ne Perendimin e Civilizuar, rruga e vetme eshte "integrimi" i gjitheanshem.

Ne Shqiperi ndryshon pak puna.

Aty ne jemi te tere zoter, aty ne jemi te tere kokoshe e secili nga ne perpiqet te ngreje qafen e tij me lart se e tjetrit, secili perpiqet t'ia fuse tjetrit e secili nuk çan me koke per "publiken" - justifikimi per kete te fundit eshte se boll më ne kohen e "xhaxhit" pyetem per pronen e perbashket, tani eshte momenti te mendojme per veten, per shtepine, oborrin tone, ne djall te shkojne te tjerat!!!
    Ketu eshte gabimi!

Cfare do te thote publike ne demokraci?

Do te thote, atdhe, prona jone, te mos e shkaterrojme nje here ne 5 vjet; do te thote te punojme e jo te parazitojme; do te thote t'u kerkojme pushtetareve llogari per shperdorim te detyres, te ngrejme zerin e protestes nda maskaradave qe kryhen ne kurriz tone; do te thote dhe te bojkotojme nqs nuk biem dakord me nje apo tjeter mase qe demton interesin e perbashket te shqiptareve si komb a shtet.

Bashkim,
    thote Sokoli.
    Mjaft dakord, por bashkimi kryhet pasi mendjet tona te kuptojne çdo te thote BASHKIM !!!

Ne akoma rruajme baçen, shtepine tone nga frika e fqinjit se mos na vjedhe gje....

Se pari duhet ndergjegjesim se po jetojme ne nje vend qe eshte i yni prej mijra vjetesh, te kuptojme se nuk i shpetojme dot mjerimit po nuk punuam per Shqiperine.

Shqiperia duhet te jete e shenjte per çdo shqiptar.

Merrni rastin e popullit hebre. I pendjekur nder shekuj, arriten te ngrinin ngrehinen e tyre ne mes te arabve, aty ku evokonin shtetin e tyre te lashte, shtetin e Davidit.
    I vrane, i prene, i debuan, shfarrosen.Por ata aty jane akoma.
    Pse?

Megjithese ne pashaporte kane dy a me shume kombesi, ajo qe thone jkur i pyet "cfare jeni ju? " te pergjigjen "hebre-izraelit"....

Pra kane thelle ne mendjen e tyre idene e atdheut.

Po ne shqiptaret?

Sot ka dale moda ne Shqiperi e te qenit "kozmopolit".... "mbareperfshires"... "evropian"....

Pika qe s'na bie!!!

Ne kemi harruar ne ate "kozmopoliten - bashkeperfshiresen" te fusim shqiptarizmen, te qenit shqiptar se pari e pastaj evropian apo amerikan i integruar.

Se pari duhet te ndergjgjesohemi se Shqiperine e kemi ne ne dore ta ngreme, ta rregullojme, ta pastrojme nga plehrat politike qe qelbin ere mijra milje larg e me pas vijne te tjerat.

Përshëndetje Sokol dhe Eni dhe faleminderit për përgjigjet tuaja...

Integrimi i shqiptarëve në evropë, në Amerikë apo në Kinë, i detyruar apo me dëshirë, ngelet integrim. Sigurisht që bazat e forta janë arsyet e këtij ndryshimi, dhe janë pikërisht këto baza që ne duhet të ndërtojmë.

Pa u futur në krahasime me shetin hebre apo palestinez (gjërat do komplikoheshin shumë po të kërkonim identitetin tonë në krahasim me atë të ndonjë sheti tjetër), unë mendoj se shqiptarët nuk e harrojnë dhe e dinë shumë mirë se ç'do të thotë të qenit shqiptar.
    Por nëse në mëmëdhe, dëshira për tu dukur kozmopolit apo evropian është në rritje, mos harroni se shqiptarët, më shumë se kushdo tjetër në ballkan, kanë të drejtë ta quajnë veten evropianë, e sidomos ta shohin një ditë vëndin e tyre të integruar në familjen e madhe evropiane.
    Jo sepse kjo do të na sjellë humbjen e identitetit apo të shqiptarizmit, por sepse Shqipëria nuk mund të jetojë e izoluar e as të përparojë "me forcat e veta".
    Hapja e kufinjve, shtrimi i rrugëve, regullimi i problemeve elektrike, lufta kundër papunësisë, rritja ekonomike, rritja e nivelit arsimor...shkurt, shumë gjëra që varen nga një qeveri e fortë, me një partneritet të fortë, dhe me një mentalitet të ri.

Nuk u ndala tek lufta kundër korrupsionit, krimit të organizuar, mafias...e gjëra të tjera që s'kam nevojë t'ju përsëris se janë fjalë që i dëgoni ç'do ditë nga goja e atyre që po na groposin në xhepat e shpuar.

Më pëlqen thirja e Sokolit për bashkim. Vetëm se sot, siç e thotë dhe vetë Sokoli, "kemi nevojë për shumë Skënderbej", e sigurisht që bashkimi i sotëm s'mund të bëhet më me miqësira apo me martesa...

Sigurisht që zgjidhja e problemit shqiptar është bashkimi, por sot, ky bashkim duhet të jetë konkret, me baza të shëndosha e me projekte serioze. Me mbështetje të paanshme e me guxim të pashembullt, por mbi të gjitha, me sakrifica.
    Po ju jap një shëmbull të sinqertë (por jo idealist)...imagjinoni sikur vetëm studentët shqiptarë jashtë atdheut të bashkonin të gjitha fushat e specializimeve të tyre në një lëvizje të përbashkët. Sikur vetëm me deklarata, me projekte, analiza dhe propozime, ju nuk mund ta imagjinoni se sa e fuqishme do të ishte një lëvizje e tillë, dhe sa do ndikonte ajo ne politikën e sotme shqiptare, apo ne opinionin publik shqiptar.
    Sikur vetëm kaq, jo më shumë...

Të shpresojmë që ditë më të mira do të vijnë për shqiptarët brënda atdheut, për sa kohë ne nuk do te kemi mundësi ti ndihmojmë realisht.

Deri më sot, vetëm fjalët nga ngushëllojnë, e fakteqësisht, fjalët e hedhura veç e veç, nuk bëjnë gjë tjetër veç na mbajnë gjallë...

Anëtarësuar
    24-06-2002
    Vendndodhja
    Peru (Lima)
    Postime
    79

Jam absolutisht dakort me mendimin tuaj Marin I!

Ke folur mire e une nuk kam c`te shtoj me shume.

Vajza e Eres Maska e Puhiza
    Anëtarësuar
    28-06-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    355
    Ne nuk mund te integrohemi jashte shtetit pa u veteintegruar njehere ketu ku jemi ne Shqiperi. Me veteintegrim kuptoj vetedijesimin e shqiptarit per te djeshmen te sotmen dhe te nesermen, per marrjen e pergjegjesive dhe te detyrave qe i imponojne tre perberesit e kohes. Ceshtja e integrimit ne boten demokratike duhet te kaloje ne siten e mendesive dhe te rigjenerimit te shpirtit te Shqiperise. Internacionalizmat duhet te kalojne ne nje plan te dyte.
    Cfare duhet te bejme ne te rinjte?!- E rendesishme eshte qe te bashkohemi , dhe kjo nuk eshte e larget. Ketu ne Tirane kam degjuar rastesisht per nje klub rinor ku do te anetaresohen shume te rinj te cilet do te paraqesin idete dhe projektet e tyre per ndryshimin e situates aktuale. Ky mund te jete nje fillim i mbare. Nuk e di se cfare eshet bere konkretisht per kete ide, por pasi te marr vesh dicka do jua bej me dije.

me respekt Puhiza
    Tingujt e heshtjes së mendimeve te pathëna
    perplasen në detin e renkimit pamor,
    Lotet e kuq gjurmët keqaz mbulojnë
    U mpiksën tingujt, ngrirja filloi
    Heshtja ime u trishtua...

I Djathtë
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Deutschland
    Postime
    713
    I dashtun Marin,

per cilat fusha ke interes te punosh?

Rendesi kane projektet konkrete, por duhet te gjehen interesat e perbashketa.

Ndersa per ate klubin rinor ne Tirane, na sqaro pak me gjate.

Ne mund e duhet te punojme paralelisht:

Ata qe jane jashte dhe ata qe jane ne RSH

Une kam menduar te ngre nje fondacion "E Ardhmja"

me te vetmin qellim:

Te ndihmohet Arsimi dhe Shkenca shqiptare.

Ka aq shume per te bere!

Ide kam mjaft.

Por sot, Shqypni, pa m'thuej si je?

Administrator Maska e Eriglen
    Anëtarësuar
    22-04-2002
    Vendndodhja
    Fier
    Postime
    4
    Marin po me pelqen ideja jote per me teper qe deri me sot ka shume pak qe flasin me kaq urtesi.Sidoqofte mund te behet dicka per Shqiperine edhe jashte po te marr nje shembull nje student shqiptar qe vete ne Milano fillimisht corientohet plotesisht sepse mungojne informacionet e duhura e per me teper ska akoma nje shoqate te studenteve shqiptare qe mund te ndihmoje nje gje e mire do te ishte krijimi i nje shoqate te tille sepse vete numri i studenteve shqiptare ne Milano eshte shume i madh po mungon konkretizimi i saj.Krijimi i shoqatave te tilla eshte nje ndihme e madhe edhe per Shqiperine sepse rrit lidhjet midis studenteve por edhe i ndihmon realisht.
    pershendetje
    Jeta eshte nje Lufte qe Luftohet me Arme ne Dore!!

0,023,03O0,0O3,033 FIERI REPUBLIK 0,0O3,03O0,0O3,033

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-04-2002
    Vendndodhja
    Po bredh ne koken tende tani!
    Postime
    1,269
    Te dashur miq. I lexova te gjitha cka keni shkruar dhe me vjen mire dhe njekohesisht krenohem qe edhe pse jashte atdheut ne perseri digjemi per te.

Eshte shume e vertete dhe konkrte fakti qe NE Shqipetaret i pershtatemi shume lehte situatave te ndryshe, menyres se jeteses dhe gjithckaje qe na rrethon ne cdo vend te botes.

Per mendimim tim gjeja me e rendesishme qe duhet te ndodhi ne Shqiperi eshte zbatimi i ligjeve dhe kushtutes. Po aq e resndesishme eshte edhe rikonstruktimi dhe zgjedhja e personave ne fuqi qe nuk kane arsye personale apo edhe synime (per te mbushur xhepat e tyre).

Gjithashtu pa infrastrukture eshte e pamundur qe Shqiperia te eci perpara.

Edukimi i popullsise ne mase eshte nje nga gjerat me te domosdoshme qe duhet te ndodhin.

te gjithe si Shqipetare kudo qe jemi jemi ne gjendje te hapim nje organizate dhe te gjejme sponsor per te na investuar por jo te gjithe e kuptojne rendesine.
    Mos harroni se ka shume organizata te ndryshme neper bote por shume prej personave qe marrin pjese nuk kane deshiren e mire, ambicien dhe vullnetin per te bere dicka per Shqiperine.

Shqiperine e morri Turku, i vu zjarr
    Shqipetar, mos rri po tundu, Shqipetar

te falenderoj ne vecanti per hapjen e kesaj teme.

Shqipetare e krenare Maska e Eda H
    Anëtarësuar
    22-04-2002
    Vendndodhja
    Fizikisht ne Massachussetts, me shpirt e zemer e mendje ne Shqiperi. A-MER-IK. kjo eshte amerika e perkthyer ne shqip
    Postime
    477
    Pershendetje, marinI mua me behet jashte mase qefi se kur lexoje gjera te tilla kuptoje e me ngrohet zemra qe shqiperis nuk i paska ardhur fundi.... por po te jemi me kokra qe mendojem me te vertet keshtu......, e me te vertet te mendosh per shqiperin cdo sekon e jo vetem kur dikush hedh nje llaf e ca thon oh po me te vertet eshte edhe shqiperia..... shqiperia ka me shume nevoje se kur per rine...eshte rinija qe e ben je vend. Mendimi e dashuria e atedheut nuk do moshen, do vetem njeriun.....mendoje se te githa keto te keqija qe shqiperia po kalon edhe sot e kesaj dite eshte vetem arsye se mongon e nuk ka veta qe ta duan shqiperin me kuptimin e vertet te fjales.... ta duan me shpirt e me zemer... qe kur te thuhet dicka dac per shqiperin e per shqipetaret ty dhem sikur ju tha atyre personalisht....adhetarizmi eshte nje nga mungesat me te medha qe ka shqiperia, po vazhdoje te thekesohet kjo shqiperia kur nuk ka per ty bere...nje shtepi perparon kur i zoti i shtepise e do...
    me gjithe keto une deshiroje me te vertet me gjithe shpirt e zemer qe nje dite te gjithe te kethehemi ne shqiperi e ti vem keto njohuri qe more ca me shume e ca me pak neperdorim per vendin tone te dashur.
    me shume respekt
    eda
    Ndryshuar për herë të fundit nga Eda H : 20-07-2002 më 23:30

Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Çfarë mendoni për Ahmet Zogun?
    Nga honzik në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 242
    Postimi i Fundit: 03-03-2014, 08:03
  2. Diaspora shqiptare në mbrojtje të çështjes sonë kombëtare
    Nga altin55 në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 09-10-2012, 09:20
  3. Mocioni, Berisha flet për gjithçka, por jo për Fazlliç
    Nga njemik në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 47
    Postimi i Fundit: 19-12-2008, 10:44
  4. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 02-04-2007, 00:05
  5. Jezuiti italian që adhuronte Shqipërinë
    Nga PLaku-i-Detit në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 06-08-2004, 06:50

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •