Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 28
    ________
    Anėtarėsuar
    08-11-2003
    Postime
    1,516

Ati, Biri, dhe paqartėsia ime

Jam i mendimit qe edhe ne ortodoksizem,edhe ne fene katolike perdoret formula e njohur e trinise

NE EMER TE ATIT,BIRIT,E SHPIRTIT TE SHENJTE

Pyetja qe do te parashtroj nuk lind ngaqe jam musliman dhe dua te ofendoj fene e te krishtereve dhe as prej leximeve te shkrimeve te ndryshme.Pyetja ime eshte thjesht rezultati se si une perceptoj disa gjera ne fene krishtere,nese jam gabim shpresoj te pakten qe te mos keqkuptohem prej jush.

"Juve permendni Jezusin si bir i Zotit dhe Zotin si babai i tij,pra shkurtimisht edhe jezusi eshte zot simbas bibles,por gjeja qe mua me ben qe te ndjej ne menyre intuitive nje padrejtesi ndaj ketij fenomeni eshte thjesht menyra se si shumica e riteve fetare apo edhe e lutjeve behet ne emer te Birit dhe eshte Biri ai qe ju i jepni me teper perparesi ne jeten tuaj,tani dy gjera jane ketu qe une nuk i kuptoj
    kush eshte me i rendesishem Biri apo ATI?

Edhe sikur ta marrim si te vertete qe Jezusi eshte biri i ZOTIT,nuk ka shpirt dhe zemer qe do te pranonte qe per te eshte me i rendesishem Zoti ne formen e nje njeriu, se sa Zoti ne misterin e tij te larte dhe imponues ne menyre te pashmangshme kundrejt fuqise tij,i larte dhe i paster i pa njollosur nen mantelin njerzor qe ne patem fat qe ta veshim.
    Il cuore matto che ti segue ancora
    E giorno e notte pensa solo a te

Jezusi ju do! Maska e Astrit77
    Anėtarėsuar
    26-09-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    390
    Floriri!

Ati = Perendi
    Biri = Perendi
    Fryma e Shenjte = Perendi

Ati, Biri, Fryma e Shenjte = Perendi

Secili nga te tre Personat e Trinise eshte Perendi dhe te Tre se bashku ata jane Perendi. Kjo ndryshe quhet edhe diversitet ne unitet.

Si Ati, Biri apo Fryma e Shenjte jane njelloj te rendesishem dhe duhen adhurur njelloj.
    Ne te krishteret i lutemi Atit permes Birit nepermjet Frymes se Shenjte. Te tre Personat e Trinise jane aktive dhe pjesmarres ne shpetimin e mekatarit.
    Ati i terheq mekataret nga rruga e mekatit dhe i dergon tek Krishti per shpetimin e tyre, Fryma e Shenjte i bind mekataret per mekatet e tyre dhe pamundesine per vete-shpetim, por vetem permes dhurates se pamerituar nga Perendia. Per referenca shiko Gjoni 5:23, 6:44, 16:8-11. Ne fakt i gjithe ungjilli sipas Gjonit tregon per vepren shpetuese te Tre Personave te Trinise se Shenjte.
    Pesa i perket asaj qe ti thua Floriri qe ne i japim perparesi me teper Birit, pra Jezusit, Bibla na tregon se vetem me ane te Jezusit ne mund ti afrohemi Atit dhe permes Birit na zbulohet Perendia. Ne nuk mund te shkojme dot ne prezencen e Perendise keshtu sic jemi sepse jemi mekatare dhe Perendia qe eshte i shenjte, i shenjte, i shenjte do te na shkaterronte. Por duke veshur drejtesine e Krishtit permes besimit tek Jezusi ne vijme perpara Perendise te lare nga mekatet dhe te pastruar, dhe Ai na jep pushtetin te quhemi bij te Perendise dhe si te tille kemi te drejte te hyjme ne cdo kohe ne prezencen e Perendise se Shenjte.
    Bibla merret shume seriozisht me mekatin, qe ne thelb eshte rrebelimi i njeriut ndaj Perendise, dhe Perendia per shkak te dashurise se Tij per krijesen pergatiti nje plan shpetimi, i cili kulmoi me kryqezimin e Birit te Tij, dhe kushdo qe beson ne Te nuk do te humbase kurre, por do te kete jete te perjetshme!
    Faleminderit o Perendi qe nuk na braktise per asnje moment por na deshe gjithmone!

Kjo eshte pergjigja ime i dashur Floriri, nuk e di ne isha shume i qarte me ty, por per te kuptuar me shume rreth natyres se Perendise mendoj se ti vete duhet te lexosh Biblen ose te pakten ungjillin sipas Gjonit dhe t'i lutesh Perendise vete te te ndihmoje ta kuptosh. Kete gje une e them nga pervoja ime personale. Bibla thote: "Fjala eshte prane teje" dhe "kerkojeni Zotin sa mund te gjendet".

Me respekt, Astriti!
    Duani armiqte tuaj bekoni ata qe ju mallkojne, per te qene bij te Atit tuaj qe eshte ne qiej -Jezus

HUNDLESH Maska e altin55
    Anėtarėsuar
    01-02-2003
    Vendndodhja
    Vlore Al
    Postime
    1,324
    Citim Postuar mė parė nga Astrit77
    Floriri!

Ati = Perendi
    Biri = Perendi
    Fryma e Shenjte = Perendi

Ati, Biri, Fryma e Shenjte = Perendi

Secili nga te tre Personat e Trinise eshte Perendi dhe te Tre se bashku ata jane Perendi. Kjo ndryshe quhet edhe diversitet ne unitet.

Si Ati, Biri apo Fryma e Shenjte jane njelloj te rendesishem dhe duhen adhurur njelloj.
    Ne te krishteret i lutemi Atit permes Birit nepermjet Frymes se Shenjte. Te tre Personat e Trinise jane aktive dhe pjesmarres ne shpetimin e mekatarit.
    Ati i terheq mekataret nga rruga e mekatit dhe i dergon tek Krishti per shpetimin e tyre, Fryma e Shenjte i bind mekataret per mekatet e tyre dhe pamundesine per vete-shpetim, por vetem permes dhurates se pamerituar nga Perendia. Per referenca shiko Gjoni 5:23, 6:44, 16:8-11. Ne fakt i gjithe ungjilli sipas Gjonit tregon per vepren shpetuese te Tre Personave te Trinise se Shenjte.
    Pesa i perket asaj qe ti thua Floriri qe ne i japim perparesi me teper Birit, pra Jezusit, Bibla na tregon se vetem me ane te Jezusit ne mund ti afrohemi Atit dhe permes Birit na zbulohet Perendia. Ne nuk mund te shkojme dot ne prezencen e Perendise keshtu sic jemi sepse jemi mekatare dhe Perendia qe eshte i shenjte, i shenjte, i shenjte do te na shkaterronte. Por duke veshur drejtesine e Krishtit permes besimit tek Jezusi ne vijme perpara Perendise te lare nga mekatet dhe te pastruar, dhe Ai na jep pushtetin te quhemi bij te Perendise dhe si te tille kemi te drejte te hyjme ne cdo kohe ne prezencen e Perendise se Shenjte.
    Bibla merret shume seriozisht me mekatin, qe ne thelb eshte rrebelimi i njeriut ndaj Perendise, dhe Perendia per shkak te dashurise se Tij per krijesen pergatiti nje plan shpetimi, i cili kulmoi me kryqezimin e Birit te Tij, dhe kushdo qe beson ne Te nuk do te humbase kurre, por do te kete jete te perjetshme!
    Faleminderit o Perendi qe nuk na braktise per asnje moment por na deshe gjithmone!

Kjo eshte pergjigja ime i dashur Floriri, nuk e di ne isha shume i qarte me ty, por per te kuptuar me shume rreth natyres se Perendise mendoj se ti vete duhet te lexosh Biblen ose te pakten ungjillin sipas Gjonit dhe t'i lutesh Perendise vete te te ndihmoje ta kuptosh. Kete gje une e them nga pervoja ime personale. Bibla thote: "Fjala eshte prane teje" dhe "kerkojeni Zotin sa mund te gjendet".

Me respekt, Astriti!
    Astrit pervec faktit qe ju besoni keshtu mund te mi alustrosh pak me argumente biblike keto.Pra me versete te cituara nga Jezusi ose ku e di une nese ke mundesi mi fakto pakt ose mi argumento pak keto fjalet e tua me bibel ok.Sepse e kam lexuar biblen por doja te dija ku konkretisht thuhet keshtu .
    Gjithe te mirat dhe Zoti te udhezofte.
    SUKSESI ME I MADHE QE NJERIU MUND TE ARIJ NE KETE JETE! ESHTE BINDJA NDAJ ALLAHUT TE MADHERUAR

Anėtarėsuar
    26-09-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    390
    Altin!

Gjoni 10:30:

30 Unė dhe Ati jemi njė”.

Gjoni 14:9-11:

8 Filipi i tha: “Zot, na e trego Atin, dhe na mjafton”.
    9 Jezusi i tha: “Ka kaq kohė qė unė jam me ju dhe ti nuk mė ke njohur akoma, o Filip? Kush mė ka parė mua, ka parė Atin; Si vallė po thua: "Na e trego Atin?".
    10 A nuk beson se unė jam nė Atin dhe se Ati ėshtė nė mua? Fjalėt qė po ju them, nuk i them nga vetja. Ati qė qėndron nė mua, ėshtė ai qė i bėn veprat.
    11 Mė besoni se unė jam nė Atin dhe se Ati ėshtė nė mua; nė mos, mė besoni pėr shkak tė vet veprave.

Gjoni 15:26:

26 Por kur tė vijė Ngushėlluesi, qė do t’ju dėrgoj prej Atit, Fryma e sė vėrtetės, qė del nga Ati im, ai do tė dėshmojė pėr mua.

Altin ka edhe shume referenca te tjera si nga Testamenti i Vjeter ashtu edhe i Ri. Meqenese ti thua se e ke lexuar Biblen duhet te te kene rene ne sy se ka shume vargje qe flasin per Hyjnine e Krishtit dhe per Frymen e Shenjte.
    Me respekt, Astriti!
    Duani armiqte tuaj bekoni ata qe ju mallkojne, per te qene bij te Atit tuaj qe eshte ne qiej -Jezus

________
    Anėtarėsuar
    08-11-2003
    Postime
    1,516
    Citim Postuar mė parė nga Astrit77
    Me respekt, Astriti!
    Pershendetje Astrit.

Pamvarsisht se nuk me pelqen te zgjatem shume me temat qe hap vete,por kesaj radhe e shoh te arsyeshme qe te thellohemi ne disa pika,pasi kjo teme per mua dhe per te gjithe ne eshte e rendesishme dhe e meriton nje trajtim te qarte.

Tani te analizojme njecik pergjigjen tende.....

Ti me lart thekson qe ..."Ne nuk mund te shkojme dot ne prezencen e perendise keshtu sic jemi mekatare,dhe Perendia qe eshte i shenjte do te na shkaterronte,por duke veshur drejtesine e Krishtit permes besimit tek jezusi ne vijme perpara perendise te lare nga mekati"

Kam lexuar si ne Bibel ashtu edhe ne Kuran,qe njeriu konsiderohet qenie mekatare
    dhe ka nevoje per mbeshtetje,falje,dhe shume gjera te tjera qe i plotesohen nga zoti.Por ne rastin ne fjale ne menyren qe ti ma shpjegon ZOTI AT dhe krijuesi i njeriut merr nje qendrim jo te ndjenje per vete krijesat e tij mekatare qe krijoi duke i
    shkaterruar ne pranine e tij vetem e vetem se krijesat mekatare qe ai vete i krijoi,binden plotesisht rregullave te natyres njerezore qe nuk mund te kundershtoje asnjeri qe nuk eshte mekatare,pra edhe zoti para se te na krijonte,e ka ditur qe njeriu eshte mekatar.

Kjo nxjerr anen tjeter te medaljes......dhe pjeserisht qellimin e postimit 1.
    Me i rene sa me shkurt Zoti At e dinte qe ne jemi mekatare,na krijoi,na i plotesoi edhe te gjitha nevojat,por paqartesia ime lind edhe njehere pasi ai qe na krijoi dhe na mundesoi qe te jetojme na fut ne skene edhe Birin qe dashje pa dashje merr rolin e nje perendie te pazevendesueshem.A thua qe Zoti At nuk do ti pranonte krijesat e tij prane vetes po me te njejten dashuri sikur i krijoi ne fillim,atehere kur ne nuk egsiztonim? A thua qe Zoti At i cili shume kohe para se te vinte Jezusi drejtoi me qindra popuj ne rrugen e drejte,ne fund e pa te nevojshme qe te behej nje ure kalim ndermjet tij dhe njeriut dhe ai qe nuk e kalon kete ure nuk eshte prej besimtareve te tij?A thua qe ne rastin ne fjale Zoti at qe i luten te gjithe njerezit ne fatkeqesi ne kete rast nuk lihet njecik mbasdore,pasi eshte Biri ai qe duhet te adhurohet me shume???

Astrit!!! E di qe tema eshte teper e komplikuar te pakten per mua,prandaj mos mi merr per ters keto qe shkruajta jane thjesht mendimet e mia te paanshme.
    pershendetje.

Anėtarėsuar
    26-09-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    390
    Floriri!

Do te perpiqem te sqaroj aq sa mundem dhe sa me kuptueshem te jete e mundur.
    Bibla e ben te qarte qe ne fillim qe te gjitha gjerat u krijuan nga Perendia, dhe une mendoj se ketu nuk ka shume vend per diskutim, kete duhet ta pranojme te gjithe. Zanafilla 1:1:
    Ne fillim Perendia krijoi qiejt dhe token.
    Fjalia e pare e Bibles tregon se gjithshka u krijua nga Perendia Triune, nuk ishte vetem Ati, Ai qe krijoi gjithshka por se bashku te tre Personat e Trinise(qe perbejne nje Perendi te vetem) ishin aktive ne procesin e krijimit. Evidenca e pare e Perendise Triune gjendet tek Zanafilla 1:26: Pastaj Perendia tha: "Ta bejme njeriun sipas shembelltyres sone dhe ne ngjasim me ne,
    Po te analizohet mire ky varg shihet qarte qe Perendia i drejtohet Vetvetes ne shumes ne ngjasim me ne. Kujt tjeter do t'i ngjante njeriu perveē se Krijuesit te tij qe po fliste. Ne fund te fundit aty nuk kishte diēka tjeter me te cilin Krijuesi po fliste, perveēse te Tre Personat e Hyjnise. Gjithashtu tek ungjilli sipas Gjonit tregohet qarte se Fjala (Jezu Krishti) ose ndryshe Biri i Perendise eshte Krijuesi 1:3
    te gjitha gjerat u bene me ane te Tij (Fjala) dhe pa Ate nuk u be asnje nga ato qe u bene
    Gjithashtu gjate gjithe Bibles ka edhe plot evidenca te tjera qe flasin per Trinine, per Krijuesin tone, Ati, Biri dhe Fryma e Shenjte.
    Persa i perket problemit te mekatit te njeriut, duhet te kuptojme qe Perendia krijoi nje njeri me vullnet te lire. Njeriu u krijua ne shembelltyre te Perendise, pra me aftesi per te zgjedhur dhe per te vendosur, dhe Perendia nuk e cenon aspak kete te drejte te njeriut. Njeriu mund te vendose te sillet mire, por mund te vendose edhe te rebelohet. Perendia ne Fjalen e Tij na e ben te qarte se ne mbajme pergjegjesine per veprimet tona, ne kemi aftesi t'i bindemi Atij, por edhe te mos i bindemi, pasojat jane drejtperdrejt tonat. Perendia i tha Adamit, "mos ha nga fruti i pemes se ndaluar", por nuk ja ndaloi mundesine per te vajtur tek pema, e paralajmeroi per pasojat, "se me siguri diten qe do te hash nga ajo ke per te vdekur me siguri." Dhe Adami ate dite qe hengri nga pema vdiq shpirterisht, u prish maredhenia e tij me Krijuesin dhe me gruan e tij (ata filluan te fajesonin njeri-tjetrin) dhe me vone ai vdiq edhe fizikisht. Perendia ne dashurine e tij per krijesen e vet percaktoi nje rruge shpetimi per njeriun kur duke iu drejtuar gjarperit (Djallit) i thote : "fara e gruas do te shtype koken tende, dhe ti do plagesh thembren e tij." Ketu flitet per Jezu Krishtin qe do te vinte ne bote per te shkaterruar veprat e Djallit, dihet se gruaja nuk ka fare dhe i vetmi Person qe ka lindur vetem nga gruaja ka qene Jezusi.
    Persa u perket njerezve perpara ardhjes se Jezu Krishtit, Perendia ju tha atyre, ose i premtoi atyre se nje dite ne bote do te vije Mesia, Shpetimtari, dhe si Ai do te na cliroje nga mekatet dhe ata qe besuan ne kete edhe u shpetuan. Pra ata qe besuan tek ardhja e Mesias si Shpetimtar edhe pa e pare Ate me syte e tyre, treguan nje besim te gjalle tek Perendia qe eshte ne gjendje ta beje kete. Nje shembull i shkelqyer besimi eshte Abrahami, i cili ishte shume i vjeter ne moshe dhe nuk kishte femije dhe Perendia i premtoi se prej tij, Ai do te bente nje komb te madh, dhe ne Bibel thuhet: Zanafilla 15:6: Dhe ai i besoi Zotit, qe ia vuri ne llogari te drejtesise. Abrahami nuk i pa pasardhesit e tij, por po shikonte yjet e qiellit sic i tha Perendia, por ai i besoi Zotit. Keshtu eshte edhe me te gjithe njerezit para Krishtit, ata qe besuan tek Ai si Mesia dhe Shpetimtar u shpetuan dhe u lane nga mekatet e tyre, sepse besuan tek Fjala e Perendise.
    E njejta rruge shpetimi eshte edhe per ne sot, por ne kemi para nesh faktin se Jezusi erdhi vdiq ne kryq per mekatet tona dhe se u ringjall. Ringjallja eshte prova me e fuqishme dhe evidenca me e forte, askush nuk mund ta mohoje ate. Gjerat ne fund te fundit duhet te maten me prova te sigurta, dhe asnje besim tjeter fetar, apo rryme besimi, ose filozofi nuk ka nje prove te tille, kaq te sigurte se sa Krishterimi, ringjallja.

Perseri Perendia si ne rastin e Adamit nuk na detyron qe ne te besojme tek ringjallja dhe tek Biri i Tij si e vetmja rruge shpetimi, ne jemi te lire te besojme cfare te duam, por ne nuk mund te mos jemi fajtor para fakteve. Ne mbajme pergjegjesine tone, sepse mektatet tona e cuan Jezusin ne kryq dhe Ai vdiq qe te na pajtoje me Perendine. Ai na jep jeten e perjetshme falas, ne duhet vetem te besojme tek Ai dhe ta pranojme Ate si Zotin e jetes tone dhe vetem nepermjet Tij ne hyjme ne pranine e Perendise se Shenjte Triune. Pa Ate jemi te denuar sepse kemi shkelur ligjin e Perendise. Ndergjegja jone deshmon kunder nesh.

Me fal Floriri qe shkrova kaq gjate, por ndonjehere eshte e veshtire te besh nje permbledhje te disa gjerave qe duhen thene ashtu sic jane. Shpresoj qe te kem sqaruar disa gjera ne lidhje me pyetjet tuaja.

Zoti ju bekofte, me respekt, Astriti!

i/e regjistruar Maska e Shpresmiri
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Zagreb (CRO)
    Postime
    405

Pa besim tek bashkėbiseduesi nuk ka fryt biseda

Vetėm njė kėshillė: Floriri pakėz mė duket joserioze kur kėrkon tė sillen argumente nga Bibla, kur dihet qė feja Islame nuk e pranon Biblėn e tanishme (se cila ėshtė e vėrtetė, kėtė vetėm njė Zot e di sipas saj). Edhe vetė e di se nuk e pranon Biblėn si Fjalė tė vėretė tė Zotit, sepse po ta pranoje nuk do tė kishe fare problem pėr argumentime. Problemi i vetėm qė mund tė zgjidhet ndėrmjet besimtarėve muslimanė dhe tė krishterė rreth tė vėrtetave tė fesė ėshtė qė tė mundohen tė provojnė se feja e tyre nuk ėshtė nė kundėrshtim me tė vėrtetėn mbi njeriun dhe Zotin. Pra, ēėshtja mund tė parashtrohet vetėm nė bazė tė intelektit dhe aftėsisė sė tij pėr ta "parė" misterin e Zotit.
    Pėrndryshe, po t`i sillja unė tė gjitha argumentet e Biblės, nė momentin kur do ta shohėsh se pėrputhet dhe ėshtė e vėrtetė, do tė mė thuash "Bibla nuk ėshtė fjalė e Zotit por shpikje e njeriut". Apo jo?
    Mirėpo, unė prapė se prapė e ēmoj vullnetin e mirė, qė teoretikisht dhe hipotetikisht tė flitet (po tė kishte qenė... do tė ishte... nėse do tė ishte... do tė ishte...). Mė lejoni tė them: diskutimi hipotetik pėr shkak tė vetė hipotezave nuk mė motivon tė shkruaj kur ėshtė nė pyetje e vėrteta e fesė. Vetėm pėr shkak tė tė vėrtetės mund tė harxhoj kohė.
    Me fjalė tė tjera, dua ta vė nė dukje njė gjė: nuk mund tė pritet qė pėr gjėra mbinatyrore tė flitet me ēfarėdo gjuhe. Ashtu sikurse pėr teknikėn moderne ekziston gjuha e saj, apo mė mirė tė them "lėvizjet e saj, rregullat e saj" po ashtu pėr fenė dhe tė vėrtetat e fesė duhet tė flitet me gjuhėn e saj. Pa e mėsuar kėtė gjuhė ėshtė kotėsi tė mundohet dikush tė kuptojė tė vėretėn e saj. Njė tentim i tillė do tė ishte sa harrxhim kohe aq edhe dėmprurės.
    Pra, tė diskutohet por me pretekst tė gjetjes sė vėretės. Kjo nuk mund tė arrihet pa njė troh besimi tek bashkėbiseduesi!!!

Faleminderit!
    IHS

________
    Anėtarėsuar
    08-11-2003
    Postime
    1,516
    [QUOTE=Shpresmiri]Vetėm njė kėshillė: Floriri pakėz mė duket joserioze kur kėrkon tė sillen argumente nga Bibla, kur dihet qė feja Islame nuk e pranon Biblėn e tanishme (se cila ėshtė e vėrtetė, kėtė vetėm njė Zot e di sipas saj). Edhe vetė e di se nuk e pranon Biblėn si Fjalė tė vėretė tė Zotit, sepse po ta pranoje nuk do tė kishe fare problem pėr argumentime.QUOTE]

SHpresmiri

Pyetja ime nuk eshte as joserioze dhe as provokuese,eshte produkt i mendimeve te mia te pamvarura per kete fenomen.Une nuk kam kerkuar aspak argumente nga bibla nese i ke lexuar me vemendje postet e mija.Ajo qe une kerkoja ishte thjesht qe te merrja nje mendim tuajin qe te me qartesonte vetedijen se ne cfare bazash mbeshtetet besimi kristian.Tani ti mua me permend besimin,gabohesh Shpresmir pasi nuk eshte e thene qe pyetjet duhet ti bejne vetem ata qe kane besim,munden te pyesin edhe ata qe duan te mesojne dicka.Une do te isha i gatshem qe te prisja me cdolloj menyre pyetjet,verejtjet,kritikat qe mund ti beheshin fese time Islame,pa pasur nevoje as qe te diskutoja per besimin e pyetesit dhe as te quaja pyetjen joserioze.

pershendetje

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Floriri, ti ben shume mire qe pyet, eshte e drejta jote e plote, po aq sac bej une mire, edhe sic eshte e drejta ime, te te them se pyetjet e tua jane te formuluara gabim, ose jane formuluar ne baze te nje botekuptimi te mirefillte personal qe ti ke, i cili pak gjasa ka te jete i painfluencuar nga ndonje ide fikse per te gjetur kontradiktat e Ithtareve te Librit,......perndryshe ne te kundert i bie qe Kurani te jete gabim....

Sidoqofte, ajo qe ne mund te bejme eshte te te sqarojme ty se ku gabon formulimi i pyetjeve te tua...

Citim Postuar mė parė nga FLORIRI

NE EMER TE ATIT,BIRIT,E SHPIRTIT TE SHENJTE

"Juve permendni Jezusin si bir i Zotit dhe Zotin si babai i tij,pra shkurtimisht edhe jezusi eshte zot simbas bibles,por gjeja qe mua me ben qe te ndjej ne menyre intuitive nje padrejtesi ndaj ketij fenomeni eshte thjesht menyra se si shumica e riteve fetare apo edhe e lutjeve behet ne emer te Birit dhe eshte Biri ai qe ju i jepni me teper perparesi ne jeten tuaj,tani dy gjera jane ketu qe une nuk i kuptoj
    kush eshte me i rendesishem Biri apo ATI?

Faktikisht, a mos do te thote se te lutesh ne Emer te Birit ndaj Atit, nenkupton qe Biri po trajtohet me i rendesishem se Ati? Ne baze te ciles logjike na del ky perfundim?

Se dyti, Jisui nuk eshte Zot thjesht meqe eshte Bir i vete Zotit...Ajo qe dua te them eshte se ne nuk besojme se Krishti eshte Zot si pasoje e ndonje adoptimi, krijimi apo huazimi, por se ai eshte Zot ne vetvete nga perjetesia, i bashkeperjetshem me Atin e i bashkelavdishem, bashkeqenshem me Ate. Jisui ishte Zot para se te misherohej e te behej njeri.

Arsyeja se perse te krishteret luten ne emer te tij eshte sepse pikerisht nepermjet edhe ne Perendi-njeriun Krisht njeriu takon Perendine, e ben ate personal, kontakton me Ate. Krishti eshte porta nepermjet te Cilit shkohet tek Ati, edhe Porta si ndermjetese nuk ka se si te jete me e larte se Ftuesi, Ati.

Ne te vertete vete fakti qe lutja i drejtohet Atit, do te duhej te dukej ne te kundert sikur eshte Ati, e jo Biri, eshte me i lartesuari..., gje qe as kjo nuk eshte ajo qe duhet kuptuar.

Pra, ti bie ne nje sere vetengaterrimesh qe ti i veteformulon me argumenta qe nuk kane te bejne fare me ate qe besojne te krishteret.

Edhe prej ketu ze fill i gjithe formulimi yt i meposhtem e i panevojshem..

Edhe sikur ta marrim si te vertete qe Jezusi eshte biri i ZOTIT,nuk ka shpirt dhe zemer qe do te pranonte qe per te eshte me i rendesishem Zoti ne formen e nje njeriu, se sa Zoti ne misterin e tij te larte dhe imponues ne menyre te pashmangshme kundrejt fuqise tij,i larte dhe i paster i pa njollosur nen mantelin njerzor qe ne patem fat qe ta veshim.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,459
    Postimet nė Bllog
    24
    Besimtaret orthodhokse ne mbare boten, nese do ta pershkruanin besimin e tyre ne Krisht me pak fjale, do te qe: "Perendia mes nesh".

Ajo qe shkruan Seminaristi me lart eshte e vertete qe ju e shtroni pyetjen gabim dhe une nuk u ve aspak faj per kete. Ne Islam Zoti eshte Allahu, nje Zot i pafytyre dhe kjo eshte e vertete edhe ne judaizem. Ai ka nje emer, por jo nje Fytyre.

Kurse ne krishterim, Zoti ka nje fytyre, ka nje emer, ka nje jete njeriu, ka nje kryq mbi sup, ka 12 dishepuj, lindi dhe vdiq si njeri.

Kjo eshte veshtiresia e juaj per te perceptuar trinitetin. Vete arsyeja perse Shpetimtari zbriti ne toke ishte qe njerezit te shihnin, preknin dhe perjtonin FJALEN E ZOTIT te misheruar ne Trupin e Jezu Krishtit.

Perpara te gjithe koherave ekzistonte FJALA...
    "Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Rikthimi i themeluesve tė PD-sė
    Nga Veshtrusja nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 67
    Postimi i Fundit: 01-10-2005, 16:22

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •