Kisha kohe pa e pare. Cudi si mu duk kaq i njejte me ate qe e kisha brenda dyshimit tim , qe e shprehja vetem kur flisnim per grekerit. Ne te tjerat raste e fshihja dyshimin . Dhe ne fund fare, krijova nje shmangie si pa shkak.Isha lodhur me dashurine e tyre pa interes ndaj meje. He, e ku mund te duan ato pa patur nje qellim apo interes sado te vogel.Interesi nuk eshte e thene qe te jete vetem material.Ne fakt, "M" nuk duket djale i keqne krahasim me ate se sa duket fat-keq. Por eshte i vetmi fatkeq i lumtur qe mund te keni takuar.Pertej ketyre qe thashe , "M" eshte nje cun mamaje, dhe nje i destinuar per te qene lodra-viktime e "bua's" , e cila e ka lidhur vetem e vetem per te mundur vetmine e saj te perhershme. Gjithesesi , nga bashkejetesa me "M" provoji te zgjeronte kendin e lodrave , me te vetmen loder per prej me shume se dhjete vjetesh.Te pakten keshtu e besova une fillimisht.Dhe keshtu do ta kisha besuar ndoshta gjate, po te mos me kish dhene rasti, rastin kur ato u njohen e u miqesuan sa hap e mbyll syte me nje grup muzikor. Ne grupin muzikor, u ngiz nje joshje marramendese. paskesh qene jo lidhja qe kishin ato me artin , dhe me afer akoma me muziken. Pasi "bua'ja" lidhjet e verteta i ka me letersine, ndonese pa u lidhur kurre seriozisht. Por une besova gjeresine ne dukje te "bua'se" per te afruar miq qe kishin lidhje me muziken , thjesht per kenaqesite estetike -muzikore te "M".Muzikantet, ashtu si edhe profesoret, dhe emigranetet e ardhur nga greqia , kane pothuaj te njetin fat. Punojne jashte profesionit te tyre. Psh njeri nga djemte e grupit punonte ne boje.Ndersa tjetri , nuk ka rendesi se ku punonte, mjaft ishte shkaku per tu bere mik i familjes "M"+ "bua" te ishte simpatik e ende i njome per epshet e "bua-se" Por dreqi, ishte me shume se te gjitha keto , nje indiferent i madh. Nuk na e vari.Ndersa muzikanti tjeter sic e thashe edhe me lart, punonte ne boje. "M" me "bua-ne" blen nje shpi me leket qe u kish dhene greku, duke i shtypur sigurisht si krimbat, packa se tani ne USA, ato kane si ndote te thone se jane shqiptar, pasi per fat kane mesuar greqisht, e si per tu dukur superior , nuk e di se para kujt (kur dihet se sidomos , ne usa , nuk i kercet kujt te di per origjinen tuaj)prezantohen si greker.E meqe blen nje shtepi relativisht te perdorur , e pane te udhes te futnin nje boje. Ashtu bene, i futen nje boje . Miku i ri, sigurisht qe nuk iu kerkoj cmim. Ata jo vetem qe nuk i ofruan cmim, por cka eshte me e keqja dhe me e neveritshmia, nuk i shprehen kurre as mirnjohjen me te vogel. Ah , po ne kete pike jane bere stergreker. Ende pa u thare muret e lyera te shtepise, vendosen te mos ua hapin me deren grupit te miqeve , sepse sic edhe u verteteua ne fund, ai i riu dhe simpatiku, nuk ia vari "bua'se" ky tjetri nuk kish ndonje bisnes tjeter qe mund t'u duhej tani per tani, dhe i futen nje te harruar bojes, miqesise e te tjerave. Mua mbas gjithe ketyre me mbiu nje gur ne gryke. Nuk e dija se guri rritet, si bima ! Ata duken shume te dashur, shume te perkushtuar, shume te emancipuar, shume te hapur, shume te civilizuar. Duken shume cka.E megjitheate , pas cdo dukje si te dashur , e pas cdo dukje si perkushtim , une i justifikoja vetes te ardhmen time pa to. Gjeja raste , tua shperbleja.Tua ktheja , jo per te mbetur e mire ne mendjen e tyre, sepse per aq kohe sa une them se shqiptaret jane me te mire se grekerit, per aq kohe sa them e vetmia mrekulli e botes per mua quhet dhe eshte Shqipni, nuk kam si te jem ndryshe ne mendjen e tyre vecse e keqe.
U kuptuan shume gjera, sidomos me hapat e mije mbrapa kthehu.Po i le i pari , "M" dhe "bua'ne" te thone "ti je e keqe se na braktise" po nuk i le i pari te thone" ti je i keq , ik se na besdise" Megjitheate , e takova sot "M" u zverdh kur me pa, kur i thashe se dua te te takoj u skuq. Kur u ndame u be jeshil.
Kush me thote cfare ngjyrash ka flamuri grek?
Cfare i thashe? Pothuaj asgje. Mu kujtua mbasi mua afrua se une nuk di greqisht, (per dreq as anglisht ende mire) keshtu qe shqipen time , nuk ia vlen ta shkoj dem me njerez qe nuk e marrin vesh. Greqisht nuk e kam ndermend te mesoj, vetem e vetem per te takuar nje here ne 7 muaj , dhe rastesisht nje "M".
Kur e pashe u zverdh. Kur i fola u skuq. Ndersa kur iku, u be jeshil.
Kush me thote cfare ngjyrash ka flamuri grek i shqiptareve?
Krijoni Kontakt