shekulli

I arrestuari si autor i grabitjes, njė nga 4 bashkėpronarėt e njė diskoje nė Vlorė. Nė kėrkim 3 pronarėt e tjerė

Me paratė e vjedhura u ble njė shtėpi dhe njė disko

Ardian Dauti

VLORĖ- Milionat e grabitura nga Banka Kombėtare Tregtare nė Vlorė janė pėrdorur nga autorėt pėr blerjen e njė lokali qė mė pas ėshtė kthyer nė disko dhe tė njė hyrjeje pallati. Kėto janė dyshimet e para tė grupit tė hetimit, pas arrestimit dy ditė mė parė tė 30-vjeēarit Altin Aliaj qė nė bazė tė gjurmėve tė gjetura nė vendngjarje dhe nė automjetin tip Benz tė braktisur para Kishės Katolike tė qytetit bregdetar, ėshtė identifikuar si njė nga katėr autorėt e grabitjes sė bankės, ngjarje kjo e ndodhur nė gusht tė vitit 2002. Burimet thanė pėr gazetėn se 30-vjeēari Aliaj rezulton tė jetė njė nga 4 bashkėpronarėt e diskos “Kapones”, qė ndodhet nė bulevardin Vlorė- Skelė. Sipas burimeve dyshohet se 3 bashkėpronarėt e kėsaj diskoje janė bashkautorė tė 30-vjeēarit nė grabitjen me maska tė bankės, qė ndodhet nė qendėr tė qytetit tė Vlorės. Emrat e tyre nuk bėhen tė ditur, por mėsohet se ata janė shpallur nė kėrkim nga policia dhe janė kushėrinj me 30-vjeēarin e arrestuar.
Hetimet
Burime tė policisė kriminale tė Vlorės thanė pėr gazetėn se informacioni pėr grabitėsit e dyshuar tė Bankės Kombėtare Tregtare ka ardhur nė rrugė operative. Sipas burimeve, katėr shtetas kanė biseduar nė intimitet me njė person tė policisė dhe e kanė pyetur atė sesi mund tė hiqen shenjat e duarve nga policia. I gjithė ky informacion i ka shkuar menjėherė drejtuesve tė policisė sė Vlorės, tė cilėt kanė filluar hetimet e fshehta ndaj tyre. Sipas hetimeve tė deritanishme tė policisė dyshohet se me lekėt e grabitura autorėt kanė blerė njė dyqan nė qendėr tė qytetit, tė cilėt mė pas e kanė kthyer nė njė disko, sė cilės i kanė vėnė emrin “Kapones”. Po ashtu me kėtė shumė dyshohet tė jetė blerė dhe njė hyrje pallati aty afėr. Mėsohet se 30-vjeēari i arrestuar ėshtė nga qyteti i Selenicės. Nga ky qytet janė dhe 3 bashkėpronarėt e tjerė tė diskos. Nė bazė tė informacioneve tė marra diskoja ėshtė blerė prej tyre pas vjedhjes sė bankės, ndėrsa mėsohet se ata kanė qenė tė papunė. Kėto informacione e kanė bindur policinė qė ata mund tė jenė autorėt e grabitjes.
Arrestimi
Pas zhvillimit tė kėtyre hetimeve, nė pasditen e dy ditėve mė parė, disa agjentė kriminalė tė policisė sė Vlorės kanė shkuar nė diskon “Kapone” dhe kanė shoqėruar pėr verifikim njė nga pronarėt, pikėrisht Altin Aliaj. Uniforma blu, tė pranishme nė kėtė moment, thanė se 30-vjeēari nuk ka reaguar, madje nuk ka shfaqur as ndonjė shenjė frike . Ai mėsohet tė ketė thėnė se unė nuk kam punė me policinė, gjithsesi ju bėni punėn tuaj. Burimet thanė pėr gazetėn se nė komisariatin e Vlorės, 30-vjeēari i ėshtė nėnshtruar njė séance tė gjatė pyetjesh. Po ashtu atij i janė marrė shenjat e gishtave tė duarve, tė cilat, sipas burimeve tė policisė, kanė qenė tė njėjta me disa prej atyre qė janė gjetur nė vendngjarje dhe nė makinėn qė autorėt e braktisėn para Kishės Katolike. Sipas burimeve fillimisht 30-vjeēari i akuzuar nuk ka pranuar asnjė akuzė tė ngritur nga policia dhe ka insistuar pėr njė ngatėrrim person. “Kur mėsoi se shenjat e gishtave tė lėna nė makinėn e braktisur ishin tė tijat, ai nuk reagoi”,- thanė pėr gazetėn burimet e policisė.
Policia
Drejtues tė policisė sė Vlorės kanė deklaruar se shumė shpejt do tė bėjnė dhe arrestimin e tre personave tė tjerė, tė identifikuar si tė pėrfshirė nė kėtė vjedhje, edhe pse tashmė ata mund tė jenė fshehur pas marrjes sė lajmit pėr arrestimin e shokut tė tyre. Sipas burimeve tė policisė, asnjė prej tė akuzuarve pėr vjedhjen e Bankės Tregtare nuk kanė qenė anėtar i bandės sė “Borakut”, apo i ndonjė bande tjetėr, ashtu siē ėshtė pėrfolur. Madje, thanė burimet, duke qenė persona pa veprimtari kriminale, ata kanė mundur tė qėndrojnė pėr shumė kohė jashtė ēdo dyshimi tė policisė. Nė diskon “Kapones” janė vendosur agjentė tė policisė dhe sipas zėdhėnėsit tė policisė, Petraq Dhroso mėsohet se prona ėshtė nė emrin e Altin Aliajt dhe tė tre personave tė tjerė, pėr tė cilėt ėshtė shpallur kėrkim. Burimet thanė pėr gazetėn se materialet janė duke u shqyrtuar dhe do tė jetė prokuroria ajo qė do tė vėndosė pėr grabitėsit e dyshuar dhe pėr pronat e tyre.

25/04/2004

panorama

------
vjedhja e bankės

intervista

Flet Petrit Nelaj: Tani qė u arrestua Altin Aliaj jam mė i qetė. Mė kanė kėrcėnuar nė telefon familjarisht

“Si mė qėlluan teksa mbroja bankėn”
Polici i BKT-sė nė Vlorė: Firma private mė hodhi nė rrugė

Qemal Biraku

VLORE

Ka ndjerė njė drithėrimė t’i pėrshkojė trupin, kur ka mėsuar se Altin Aliaj ėshtė vėnė nė pranga si njė ndėr personat qė kanė grabitur bankėn nė 23 gusht tė vitit 2002.

Quhet Petrit Nelaj dhe nė momentin e grabitjes ka rrezikuar kokėn pėr tė mbrojtur vendin e punės. Nė atė kohė ishte polic i sigurimit, ndėrkohė qė tani firma private e policisė “Sokoli” e ka hedhur nė rrugė, duke e lėnė pa punė. Ja si e rikujton edhe njė herė ngjarjen e bujshme tė grabitjes sė 102.169.057 milionė lekėve tė vjetra.

A mund tė na tregoni dhe njėherė nėse mbani mend gjithēka qė ndodhi nė vjedhjen e bankės?
Mė kujtohet si sot. Ka qenė ora 09.00 e mėngjezit. Unė isha te dera si gjithmonė. Nė kėtė kohė hyn biznesmeni Sulo Shehu nė bankė pėr tė derdhur paratė. Mė pėrshėndeti dhe hyri brenda. Pas 20 minutash doli nga banka, sėrish duke mė pėrshėndetur. Pas 25-30 minutash pashė qė afėr banakut ishte njė i moshuar dhe po pinte cigare. Unė u futa brenda dhe po i thosha klientit qė tė dilte tė pinte cigaren jashtė, ose ta fikte. Nė kėtė kohė futen brenda nė bankė tre persona tė maskuar dhe tė armatosur. Njė m’u drejtua mua dhe dy tė tjerėt iu drejtuan drejt banakut. Njėri prej tyre u fut brenda banakut, me armė nė dorė. Personi qė m’u drejtua mua, nxori pistoletėn dhe ma drejtoi nė kokė. Unė e kapa pėr t’ia marrė pistoletėn, por ai e shkrepi dhe plumbi mė kapi shkaras nė kokė. Por pavarėsisht se shmanga kokėn me shpejtėsi nga gryka e pistoletės, ai mė pas mė qėlloi nė gjoks nė shpatullėn e majtė. Nė kėtė kohė rashė nė tokė i mbuluar me gjak. Por dhe pse rashė nė tokė, personi mė qėndori 5 minuta me pistoletė nė kokė pėr tė mos lėvizur. Nė kohėn qė personat morėn paratė dhe po dilnin, personi me pistoletė mė la dhe u largua sė bashku me dy tė tjerėt jashtė. Mua mė ra tė fikėt dhe nuk kam parė asgjė tjetėr. Jam pėrmendur vetėm nė spital pas disa orėsh.

Thuhet se nė momentin e grabitjes nuk kanė funksionuar kamerat e instaluara, as sinjali i alarmit dhe as alarmi qė ėshtė i lidhur me sallėn operative tė policisė. A ėshtė i vėrtetė ky fakt?
Po asnjė nga kėto sinjale nuk kanė funksionuar nė momentin qė u grabitė banka, as kamerat as alarmi i bankės, por as sinjali nė policisė nė sallėn operative. Ky fakt mua mė bėri pėrshtypje dhe ngela i habitur se si nuk funksiononte asnjė aparaturė. Njė ditė mė parė tė gjitha ishin nė rregull. Nuk e di nėse nuk kanė punuar aksidentalisht apo ka qenė e qėllimshme nga dikush tjetėr, pėr tė pėrgatitur terrenin. Unė kam dyshimet e mia pėr kėtė fakt dhe kjo mė mundon gjithmonė. Por me sa mora vesh sinjali i alarmit ka funksionuar pas 30 minutash, nga momenti i largimit tė grabitėsve, pasi ato morėn me vete 100 milionė lekė tė reja.

Ēfarė ke pėrfituar nga shteti pas ngjarjes?
Mė vjen keq qė po e them, por nuk kam pėrfituar asgjė nga shteti. Pėr kėtė unė i kam dėrguar avokatit tė popullit dy letra. Pas marrjes sė letrave tė mia, mė kanė takuar pėrfaqėsues tė Avokatit tė Popullit, tė cilėt mė kanė thėnė se jemi njohur me problemin tėnd dhe nė tė ardhmen do ta zgjidhim. Por pasi tė pėrfundosh gjyqin me firmėn e policis private me thanė. Unė prisja nga shteti qė tė ndėrhynte qė mua tė mė dėmshpėrblente firma private, pėr sakrificėn qė bėra qė pėr pak mė kushtoi jetėn. Pėr fat mė shpėtoi Zoti dhe aftėsia ime profesionale. Shteti duhet tė mė punėsonte duke mė rimarrė dhe nė strukturat e policisė sė shtetit. Por gjithėsesi pres qė shteti tė mė jap mundėsinė tė mė radhisė nė radhėt e policisė. Kjo pėr shumė arsye. Shpresoj qė kėrkesa ime drejtuar zyrės sė kuadrit tė komisariatit tė Vlorės, tė mė jap mundėsinė tė rikthehem nė policinė e shtetit. Nė kėtė mėnyrė do t’i kthehem pasionit, do mė kthehet siguria, qetėsia dhe morali nė vetvete dhe nė familje.

Zoti Nelaj, si ndiheni pas arrestimit tė njė prej grabitėsve tė BKT-sė, ku gjatė kėsaj ngjarje, mbetėt i plagosur?
Sigurisht qė sot unė ndihem i kėnaqur dhe mė i sigurtė, por dhe mė i lehtėsuar. Pėr zbardhjen e kėsaj ngjarjeje dua tė falenderoj drejtorin e Policisė sė Vlorės, shefin e krimeve dhe punonjėsit e policisė kriminale, shefin e komisariatit si dhe ministrin e Rendit, zotin Toska, tė cilėt mė lehtėsuan mua, familjen time, si dhe shokėt dhe miqtė e mi.

Ju thoni se me zbardhjen e kėsaj ngjarjeje ndiheni mė tė sigurtė dhe mė tė lehtėsuar. Ēfarė ju ka munduar gjatė kėsaj kohe?
Qė nė momentin e ngjarjes, ku u plagosa, gjatė qėndrimit nė spital dhe gjatė gjithė kėsaj kohe, kam qenė nė merak dhe shumė i shqetėsuar se kush ishin kėta persona qė vodhėn bankėn dhe deshėn tė mė vrasin mua. Por Zoti mė shpėtoi jetėn. Dhe meraku se kėta persona gjatė kėsaj kohe mund tė hakmerreshin ndaj meje dhe familjes sime, duke menduar se unė ndoshta njė ditė mund t“i njihja.

Gjatė kėsaj kohe a keni patur ndonjė kėrcėnim?
Kam patur dhe disa kėrcėnime me anėn e telefonit celularė, ku mė bėhej presion se mos unė dija ndonjė gjė nė drejtim tė grabitėsve dhe njohjes sė tyre. Tė gjitha telefonatat i kam bėrė tė njohura nė strukturat e shtetit. Prandaj jam ndjerė i kėrcėnuar vazhdimisht si vetė, ashtu dhe familja ime, gruaja dhe dy vajzat, se dikush mundet tė hakmerrej. Unė kam qenė polic i firmės private “Sokoli” dhe kam bėrė vetėm detyrėn nė bankė dhe nuk kam arritur tė njoh asnjė prej grabitėsve. Tashmė nga policia ėshtė kapur vetėm njė nga grabitėsit, dhe sipas tė njėtave burime policore janė dhe dy persona tė tjerė tė lirė qė pritet nga momenti nė moment tė ndalohen.

Pasi u shėrove nga dy plumbat e marrė nga grabitėsit, ku ke punuar?
Qė nė momentin qė dola nga spitali, unė kam qėndruar pa punė, sepse firma “Sokoli”, ku unė isha i punėsuar nuk mė mori mė nė punė. Pėr kėtė veprim, unė e kam hedhur nė gjyq firmėn e policisė private “Sokoli”, pėr tė mė rikthyer nė punė dhe pėr tė mė dėmshpėrblyer, pėr plagosjen dhe rrezikimin e jetės time nė krye tė detyrės. Aktualisht jam nė vazhdimin e gjyqit, sepse pas disa muajsh, firma “Sokoli” mė mori nė punė dy muaj dhe sėrisht mė pushoi. Para 5 muajsh mė mori nė punė si punonjės shėrbimi, Gjykata e Apelit Vlorė ku vazhdojė tė punojė dhe sot. Por njėkohėsisht i kam bėrė dhe njė kėrkesė drejtorisė sė policis sė Vlorės pėr tė mė riveshur si punonjės policie, sepse kam punuar nė polici pėr 8 vjet me radhė dhe jam larguar nga policia me tė padrejtė. Shpresoj se kėrkesa ime do tė merret parasysh. Nė se do tė rimerrem sėrish nė policinė e shtetit, do tė jem mė i garantuar pėr jetėn time dhe tė familjes, si dhe do tė mė ngrihet morali sepse jam larguar nga policia, pėr tekat e dikujt tjetėr.

Grabitja e bankės nė 23 gusht 2002

Ishte 23 gusht i vitit 2002, kur e gjithė policia e Vlorės ishte pėrqendruar nė bregdet. Operacioni “Puna” i kishte ēoroditur tė gjithė uniformat blu, tė cilat kishin lėnė pas dore qytetin, duke u marrė mė shumė me skafet. Pikėrisht kėtė situatė ka shfrytėzuar edhe Altin Aliaj bashkė me dy ose tre shokė tė tij. Rreth orės 09.30, ata kanė hyrė me furi nė ambientet e Bankės Kombėtarė Tregtare tė Vlorės, me armė nė dorė dhe tė maskuar nga kapelet qė mbanin nė kokė. Brenda pak minutash, pasi kishin plagosur njė polic, roje private dhe kishin terrorizuar tė gjithė bankėn, kanė dalė prej andej me 10.2 milionė lekė tė reja nė ēantė. Me njė makinė, tė cilėn e kanė braktisur rreth 500 metra mė tutje, ata janė larguar me shpejtėsi. Vetėm pas dy vjetėsh, ėshtė arritur tė zbulohen si bandė dhe i pari qė ka rėnė nė pranga, ka qenė Altin Aliaj.

Policia: Kemi identifikuar persona qė ndihmuan Aliajn
“Edhe njė i katėrt nė grabitjen e bankės”

“Altin Aliaj ka pasur edhe njė bashkėpunėtor tė tretė”. Kėshtu janė shprehur burime nga prokuroria e Vlorės, pasi kanė marrė nė pyetje Aliajn, duke e ēuar nė katėr numrin e personave qė kanė vjedhur Bankėn Kombėtare Tregtare. Menjėherė pas arrestimit tė Aliaj, agjentėt e policisė kriminale kanė marrė nė pyetje Aliajn, pėr tė dhėnė sqarime nė lidhje me grabitjen e bankės. Mė pas, ai iu ėshtė kaluar prokurorėve tė Krimeve tė Rėnda, tė cilėt kanė vazhduar seancat e hetuesisė pėr Aliajn. Pritet qė gjatė ditės tė sotme, Aliaj tė transferohet nė burgjet e Tiranės, tė cilėt janė tė njė sigurie mė tė lartė. Marrja nė pyetje e Aliaj, ka sjellė edhe shoqėrimin e rreth 30 personave tė tjerė, tė dyshuar pėr vjedhjen e bankės. Por pasi janė mbajtur disa orė, ata janė lėnė sėrish tė lirė. Sipas burimeve nga policia, tashmė ėshtė bėrė edhe identifikimi i personave tė tjerė qė kanė bashkėpunuar me Aliaj. Njė gjė e tillė ėshtė mundėsuar falė profesionalizmit tė lartė tė laboratorit tė kriminalistikės. Armėt, kapelet dhe disa materiale tė tjera, qė u gjetėn nė makinėn e braktisur vetėm 500 metėr larg bankės, ku ndodhi grabitja. Sipas drejtorit tė policisė tė Qarkut tė Vlorės Josif Shtėmbari, “pas disa ndryshimeve nė strukturat e policisė sė komisariatit tė Vlorės, duke pėrfshirė dhe sektorin e krimeve dhe nė laboratorin e kriminalistikės, them se kemi gjetur punonjėsit e duhur pėr kėtė punė. Besoj se falė punės sė tyre, kemi arritur shumė rezultate, duke idnetifikuar dhe ndaluar shumė persona qė kanė kryer krime tė rėnda dhe prej vitesh nuk janė ndaluar”, ka sqaruar ai.

------