Close
Faqja 10 prej 17 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 170
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Deshmues,

juve jeni konfuz ne shprehjet e sakta te Matrix-it, ndoshta per vete arsyen sepse ti kerkon medoemos ta gjesh gabim doktrinen qe ai beson.

Pali tha se e perhapi Ungjillin deri ne Iliri. Ne e dime fare mire se ne fakt Ungjilli nuk mund te perhapet vecse nga Zoti, nderkohe qe po ashtu shprehja se Pali e perhapi ate nuk kontradikton perhapjen e ungjillit nga Zoti, por tregon se Zoti ne rastin konkret nepermjet Palit perhapi Ungjillin.

Ky eshte funksioni administrues i Kishes. Kisha eshte transmetuese e Vepres se Krishtit - ndryshe ajo nuk do ta kishte titullin Trupi i Krishtit.

Pali, dmth Kisha ne Palin, u thote Galatianeve qe te mos kalonin ne nje ungjill tjeter, se do te ishte i humbjes, ndersa e verteta e Ungjillit te Kishes qe e shpallte ne Palin ishte ai i shpetimit! A nuk e administronte Shpetimin ne kete rast Kisha?

Ne fakt historikisht kush e krijoi kanonin e Dhiates se Re qe quhet Shkrim i Shenjte? Kisha!

A nuk u shkruajt Dhiata e Re nga njerez (te perdorur nga Zoti), Dmth Kisha? Po!

Shembelltyrat e vreshtareve te keqij apo administratorit te keq (jo te ketij forumi), tregojne pikerisht se i Zoti ua kish lene ne dore gjene e Tij sherbetoreve te vet.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Seminarist : 30-05-2004 më 13:04

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Citim Postuar më parë nga Seminarist
    E keqja me protestantet a ungjilloret, e Deshmuesi eshte nje "misherim" perfekt i logjikes se tyre, eshte se per ta ceshtjet e besimit jane "ose...ose", te thjeshtezuara ne kuptime konfuze personale, te cilat ata i ngrejne vete.

Ceshtja ne diksutim eshte Kisha edhe Shpetimi:

A eshte duke thene ndonje ortodoks se Vepra Shpetimtare filloi edhe u krye prej Kishes, edhe jepet si pasoje e ketij roli qe ajo ka?

JO!

A po thuhet nga ungjilloret ketu se Kisha nuk eshte kanal i Shpetimit per boten, edhe administratorja e saje?

PO!

Pikerisht ketu rrihen pikat.

Ne, ortodokset, themi se Kisha, si Trup i Zotit, e themeluar ne pagabueshmeri, qe as dyert e ferrit se mundin dot, si e tille - eshte percuesja, kanali edhe administratorja e Besimit edhe Shpetimit per boten.

Ketu, ne dnryshim me logjiken e percare te Deshmuesit, neve nuk shohim asnje kontradikte, sepse te thuash qe Kisha eshte e pagabueshme -> do te thote njerkohesisht se ajo eshte e tille per shkak te Krishtit, e jo sepse, ndoshta sic mund te mendoje Deshmuesi, se ne besojme se ia kemi marre pagabueshmerine Krishtit!

Te thuash qe Kisha eshte administratorja e besimit edhe shpetimit per boten edhe anetaret e saje -> do te thote per ne ortodokset se ajo eshte e tille per pikerisht se eshte Trup i Krishtit, te ciles Ai i tha qe ta percojne Lajmin e mire ne gjithe boten e koherat.
    Pra Kisha eshte percuese e besimit e shpetimit pikerisht sepse Kreu i saje eshte Krishti, e jo sepse neve po ia marrim Krishtit rolin e Tij.

Deshmuesi gabon rende kur thote:

Nje mendim i tille tregon se Deshmuesi e ben genjeshtar premtimin e Krishtit qe dyert e ferrit nuk e mundin dot Kishen, dmth e genjeshtra, e paverteta, mashtrimi etj nuk mund ta cenojne Kishen.

Pra edhe nje here ungjilloret nuk e besojne praktikisht Biblen ne ato qe thote.

Kisha kur vepron si e tera, Ekumenike, eshte e pagabueshme. o te mos besonin nje gje te tille, Kisha nuk do te grumbullohej ne Jerusalem per te diskutuar se cfare duhej bere per paganet edhe ligjin, sic thuhet tek Veprat e Apostojvet.

Thuhet qarte se Kisha fal mekatet edhe se lidh gjera -> dy funksione te qarta se ajo eshte administratore e fese mbi toke.

Shmbelltyrat e Administratorit te pabese flasin pikerisht per kete rol te individeve qe drejtojne Kishen.
    Je plotesisht nen driten e religjionit dhe doktrines ku ti beson. Por me terheq vemendje fakti, ku ti, shpreh mendimet e mija , dhe pikerisht ato qe une nuk i kam thene dhe menduar ndonjehere. Vertet ti di te thuresh akuza, por qe fatkeqesisht keto vijne si rezultat i urrejtjes dhe luftes religjionoze (te ciles i sherben) , ndaj joorthodhoksve.
    Ps,. Do te isha i interesuar te na sillje nje zberthim te shembelltyres se Administratorit te pabese, qe ti shihnim me qarte dhe te argumentuara mendimet e tua. Miqesisht deshmuesi.
    Ndryshuar për herë të fundit nga deshmuesi : 30-05-2004 më 14:16

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Kisha jane te shpetuarit.
    Mbase ky shkrim i perket temes: " kisha dhe i krishteri", por une po e sjell ketu, sepse mendoj se eshte me interes per te gjithe te krishteret.
    Fjala e Perendise ne bibel na deshmon fare qarte se, kisha e Perendsie perbehet vetem nga besimtare te SHPETUAR. Pra te jesh anetar i TRUPIT te Krishtit, se pari duhet te jesh i shpetuar. Nje i krishter i sheptuar nuk shkon ne kishe qe te mare Shpetim, por qe ti sherbeje Krishtit duke bere vullnetin e Tij. Pajtohem ne nje shkrim te Livein. i cili thote se, qellimi une kryesor nuk eshte vetem shpetimi. Qellimi kryesor eshte: te besh vullnetin e Krishtit.
    Shpetimi eshte Akti i pare, qe mer i krishteri, i cili eshte ktheyr plotesisht ne dore te Krishtit. Shembull konkret mbi KTHIMIN e besimtarit te krishter, Jezusi e tregon fare qarte tek shembelltyra e Djalit plangprishes. Pra kisha e Perendise nuk ka ne brendesi te saj, besimtare te pashpetuar. I pashpetuar do te thote, te jesh ende nen denim te mekatit, te mos kesh vdekur dhe ringjallur me Krishtin ne nje pagezim me te. Dhe si perfundim te jesh i PADREJTE ne sy te Zotit Perendi.
    Jezusi na shpreh permes 10 virgjereshave, Kishen ne toke, brenda se ciles gjendet kisha e Perendise, ku ne te ka dhe te krishtere te pashpetuar.
    Keta lloj te krishtere te pashpetuar, te cileve ju mungon Krishti ne zemer, edhe pse rine bashke me kishen e Krishtit , ata perasnje cast ne sy te Perendise nuk munden te quhen bij dhe pjese te Trupit te Krishtit. Jezusi e ndan kete grup te krishteresh, pa te verteten ne zemer, nga grupi funksional i Trupit te Tij. Jezusi qysh ne fillim te shembelltyres na tregon se, pese prej tyre mbanin emrin virgjeresha, por qe ishin budallaqe. Percaktimi qe Krishti ju ben ketyre virgjereshave, duke i emertuar ato me emrin budallqe, tregon se ato nuk kishin asgje te perbashket ne TRASHEGIMIN qe ishte i ruajtur per VIRGJERESHAT e MENCURA. I mencur dhe budalla, jane dy gjera qe qendronjne ne opozite me njeretjetren. Pra opozitarizmi i tyre na tregon se, vetem Pjesa e shpetuar( e mencur) , eshte Trupi i Krishtit.
    Po keshtu tek Samaritani i mire, JEzusi na tregon se, ne kishen e tij te con vetem Krishti. Jezusi ne kete shembelltyre tregon ne menyre konkrete, si si Ai na gjeti ne rrugen e mekatit, si si na shpetoi nga kusaret( te rrahur per vdekej nen mekat), se si na pastroi plaget( mekatet me ane te gjakut te tij), se si na shpuri ne kishen e tij( Hani dhe hanxhiu), se si ai ka vendosur sherbyesit e tij ne kishe te cilet duhet te kujdesen per tufen e Perendise, si dhe, kthimin e tij per here te dyte ku ai do te vije e ta na mare.
    Te shumte jane njerezit qe vijen nder kisha, qe ndjekin traditat dhe religjionet, por i shpetuar eshte vetem ai te cilin e sjell Zoti Krisht ne kishe. Pra vetem Zoti e shton kishen e tij me te shpetuar.
    Nje fakt i tille deshmohet tek Vepr:2:47
    " ...Edhe Zoti shtonte perdite ne kishe , ata qe ISHIN TE SHEPTUAR."
    Te gjithe ju qe kerkoni te mesoni se Kisha ka autritet dhe pushtet ti JAPE shpetim te krishterit, gaboni katerciperisht me fjalen dhe deshmine biblike. Krishti con te Shpetuarin ne kishe, dhe jo kisha SHPETON te krishteret. I krishteri nuk shkon ne kishe per te shpetuar, pasi ai perpara se te behet PJESE e kishes, mer shpetimin. Pra Zoti yne Jezus Krisht, i cili njeh zemrat e gjithsecilit, di plotesisht se kush vejn me pendese ,dhe kush eshte ai i cili e pranon dhe i beson atij. Prandaj ai i shton kishes se ti() Trupit) te gjithe ate qe jane shpetuar.
    Le te vijme tek rasti i kriminelit ne kryq, rast i cili i rezon te gjitha mesimet tuaja religjionoze. Krimineli ne kryq, perpara se te pranonte Krishtin per shpetimtar te jetes se vet, qendronte jashte kishes se Krishtit. Por ne momentin qe ai pranoi Jezusin si te vetmin shpetimtar te jetes se tij, ai mori shpetim dhe keshtu me pas hyri ne kishen e Perendise. Tani a ka kutpim pergjigja juaj ku thoni se, krimineli ne kryq e mori shpetimin prej kishes ?
    Te gjtha shkrimet qe ju kini dhene mbi kriminelin, jane vetem perdredhje nga nje dege ne tjetren, dhe nuk deshmoni se ishte Krishti ai qe i dha atij shpetim. Te neperkembesh detyren e kishes do te thote te mos e njohesh ate. Permes kishes Jezusi vepron sot ne mbare boten. Kisha eshte "peshkatari', permes te cilit JEzusi mbledh( kap) ata qe jane thirur per sheptim.
    Edhe njeher mos haroni se, Zoti i shton kishes se Tij, te gjthe ate qe se pari jane te Shpetuar.
    Miqesisht deshmeusi

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Eshte me se e qarte se nuk eshte kisha ajo qe jep shpetimin ne ate sens qe e sheh Deshmuesi. Pra pajtohem me Deshmuesin nese e shoh ne prizmin qe e sheh edhe ai, ne ate qe kisha eshte trupi dhe drejtohet nga koka qe eshte Krishti. Pra kisha pa Krishtin eshte e vdekur, nuk ka jete, nuk quhet me kishe.

Nga ana tjeter do thoja se duke e pare ceshtjen ne kete prizem, mendoj se te njejten gje besojne edhe besimtaret ortodokse te ketij forumi. Le te shohim per nje cast shpetimin tone si Shpetim, pra Krisht. Shpetimi nuk eshte nje "dicka", nuk eshte thjeshte nje ngjarje qe ka ndodhur ne jeten tone, Shpetimi eshte Person dhe ky person eshte Krishti. Duke pasur parasysh pra se Krishti eshte person, atehere edhe kisha jep Krishtin, pra jep Shpetimin. Eshte kisha pra qe me shume se kushdo tjeter jep, ose duhet te jape Shpetimin, pra Krishtin. Ne kishe merret, ose duhet te merret Shpetimi (Krishti) me i plote se kudo tjeter. Duke e pare pra ne kete prizem besimtaret ortodokse kane shume te drejte, por ma merr mendja se as Deshmuesi nuk eshte ne kundershtim. Ne asnje shkrim te tij nuk eshte dukur se ai nenvlefteson rolin e kishes.

Deri ketu pra mendoj se jane shkruar shume shkrime duke kundershtuar njeri tjetrin, ndersa kemi te njejtat mendime.

Ndryshimi i vertete me sa kam vene re une, ndodhet se kur besimtaret ortodokse thone se shpetimin e jep kisha, ata kane ne mendjet e tyre kishen ortodokse. Une per veten time jam kunder ketyre mendimeve. Te flasesh per rendesine e kishes ne jeten e te krishterit eshte dicka tjeter, por te thuash se e vetmja kishe e vertete eshte filan kishe, eshte nje dicka krejtesisht tjeter. Per sa i perket rendesine e jetes se kishes qe te krishteret ortodokse theksojne dhe qe denojne individualizmin (nuk e kam fjalen ketu per shpetimin e nje te krishteri, pasi kjo gje eshte krejtesisht personale,) jam plotesisht dakort me ta, por jo se ajo kishe eshte kisha ortodokse. Deklarata te tilla per njeren kishe apo tjetren jane per mua shenja fanatizmi, te cilat nuk bashkohen aspak me frymen e Krishtit.

Do ishte mire nese dikush mendon se nje kishe ka jete, te mundohej ta tregonte ate jete me fakte konkrete dhe me experiencen e tij qe ai po jeton ne ate kishe. Por te thuash se kisha ime eshte me e mira dhe me e sakta sepse e ka origjinen qe nga apostujt etj, etj, te pakten keto deklarata une i karakterizoj jo serioze.

Duke perfunduar pra dua te them se Shpetimi eshte nje Person dhe ai Person eshte Krishti, dhe Krishti, pra Shpetimi banon brenda nesh, banon brenda te gjitheve atyre qe jane te shpetuar, dhe te shpetuarit gjenden edhe ne kishen ortodokse edhe ne ate katolike dhe protestante, dhe ata qe jane te shpetuar e dine shume mire kete fakt. Nese ndodhet ndonje ne kete forum qe thote se te shpetuarit jane vetem brenda nje kishe te caktuar, do jete mire te kete kujdes ne ato qe thote dhe beson, pasi ai po flet kundra atyre qe kane Krishtin brenda tyre, pra ai po flet kunder vete Krishtit. Krishti i njeh shume mire te tijet, por Krishti i do shume te tijet, aq shume sa ka dhene jeten per ta, ka paguar me cmimin me te shtrenjte qe mund te egzistoje, me gjakun e Tij. Krishti sheh ne te tijet Veten e Tij, dhe kushdo qe sulmon njerin nga me te vegjlit e Tij, ka sulmuar vete Krishtin pa e kuptuar.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Ju pershendes te gjitheve,

Nga shkrimet e mesiperme bie ne sy se te gjithe (nuk jam shume i sigurt per Deshmuesin ) , bien dakord se ekzistenca e Kishes ne toke, eshte mjeti i vetem me ane te se Ciles, Krishti (dmth Shpetimi) vjen tek njerezit. Pra askush nuk mund te marre Krishtin, pa pranine e Kishes. Kjo jo sepse kete e deshiron Kisha, por sepse kete e deshiron vete Krishti. Ne gjithe Biblen vihet re se pasioni final i Krishtit ishte Kisha e Tij, te cilen ai e bleu me gjakun e Tij.

Por, tani vijme tek pyetja, nqs Kisha eshte Mjeti i vetem, cfare eshte Kisha?
    Nqs Kisha perbehet vetem nga persona te cilet u eshte plotesuar shpetimi (dmth te pagabueshem) perse atehere Kishat kane rene?

Astriti solli per kete shembujt e kishave te Azise. Une solla kishen e Romes, e keshtu mund te vazhdojme shume....

Pra, mendimi im dhe besoj dhe i Kishes Ortodokse eshte:
    Kisha ka ne gjirin e Saj njerez te cileve eshte duke u plotesuar shpetimi. Ky proces i plotesimit se shpetimit, (perthithjes se Krishtit) ose ndryshe Hyjnizimi, vazhdon gjithe jeten e tyre ne toke. Ky proces nderpritet nqs individi ne menyre te vullneteshme vendos te braktise Krishtin dhe Kishen e Tij.

Por vete Kisha, si Nusja e perjeteshme e Krishtit, eshte e pagabueshme dhe e persosur!

Dhe ceshtja tjeter.
    Une mendoj se (sidoqofte ky eshte mendimi im, ndoshta dhe i Kishes Ortodokse) se njerez qe njohin Krishtin mund te kete dhe jashte K.O. Por ne menyre providenciale, keta njerez, nuk e kane te shkeputur perfundimisht lidhjen e tyre me K.O.

Sepse, sic thuhej dhe tek nje shkrim tjeter (Limits of the church), "Aty ku Misteret Kryhen, eshte Kisha!"
    E vetmja gje qe u mungon ketyre mistereve eshte Plotesia. Pra Dashuria per Trupin.

Per ta bere me te qarte kete, po sjell nje shembull: Ashtu si ne nje kohe te vrenjtur, ka perseri drite, dhe eshte i njejti Diell qe ndricon dhe kur koha eshte pa re, ashtu dhe jashte Kishes, ka nje drite te vrenjtur qe i ben njerezit te ndricohen. Por kohes se vrenjtur i mungon plotesia e drites.

Nuk e di sa prej jush (jo-ortdodokse) mendojne se K.O e ka origjinen nga Apostujt. (Dmth si ne besim, adhurim, mistere, organizim etj...) dhe i ka ndryshuar vetem forma (qe dihet qe varet nga koha)?

Nqs, jo, atehere ju lutem dhe njehere, me sillni daten kur K.O. filloi...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Matrix : 31-05-2004 më 06:43
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Jezusi ju do! Maska e Astrit77
    Anëtarësuar
    26-09-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    390
    Pershendetje!

Jam dakord me mendimin se Shpetimi eshte nje Person dhe ky Person eshte Zoti Jezu Krisht, dhe Kisha eshte nje mjet qe Zoti perdor per te sjelle njerezit ne shpetim. Mendoj se duhet te bejme kujdes kur ulim nje kishe dhe ngreme nje tjeter, sepse kjo nuk eshte mencure dhe aspak frymerore. Cdo njeri qe vendos besimin tek Jezu Krishti menjehere ne menyre automatike behet pjese e Kishes Universale qe perbehet nga njerez nga te gjitha kombet dhe rracat dhe secili eshte i lidhur me secilin ne menyre te mrekullueshme. Ata kane te gjithe nje themel, Jezu Krishtin. Kjo eshte edhe arsyeja se pse te krishteret nga gjithe bota luten dhe bejne lutje ndermjetesuese edhe per te krishtere te tjere te cilet ata nuk i kane njohur ndonjehere dhe ndoshta nuk do t'i takojne ne toke ndonjehere, por me siguri qe destinacioni i perbashket, Qielli do te beje qe ata te takohen atje.

Ky eshte momenti i shpetimit kur secili i drejtuar ne menyre individuale nga Fryma e Shenjta takon personalisht Jezu Krishti. Cdo njeri i rilindur ka rrugen e vet te Damaskut, dhe deri me sot nuk me ka qelluar te kem degjuar te njejten menyre shpetimi prej dy vetave. Eshte e njejta rruge, Jezu Krishti, por Zoti perdor menyra te shumta per te terhequr njerezit atje. Kjo tregon Gjithedijshmerine, dhe Gjithefuqishmerine e Perendise. Pra perfundimisht shpetimi eshte teresisht dhe ekskluzivisht vepra e Perendise. Cdo njeri shpetohet nga pjesmarrja aktive e Perendise Triune ne procesin e shpetimit. Ati dekreton, terheq njerezit tek Krishti, Fryma e Shenjte i bind te gjthe ata per mekatet e tyre dhe pamundesine per t'u veteshpetuar dhe i drejton tek Krishti, i Cili ka kryer gjithshka dhe ka paguar tashme denimin. E vetmja gje qe mbetet eshte ta marrim kete dhurate me ane te besimit te gjalle. Pas ketij momenti jemi perjetesisht te shpetuar dhe kurre nuk do te humbasim, askush nuk mund te na largoje nga dora e Jezu Krishtit, besimtari eshte i sigurt se ne fund te jetes se tij pra pas kalimit nga kjo bote ne tjetren shpirti i tij do te shkoje ne prani te Perendise, per shkak te drejtesise se Krishtit, dhe trupi do te bashkohet me vone me ardhjen e Krishtit ne toke, te gjithe ata qe kane fjetur me Krishtin trupat e tyre do te ringjallen dhe do te bashkohen me Zotin pergjithmone, dhe kjo dite nuk eshte larg.

Pas momentin te shpetimit, i krishteri duhet te punoje me frike e me dridhje thote Pali per shenjterimin e tij qe eshte procesi i rritjes ne Krisht. Ashtu si foshnja e sapolindur ushqehet ne fillim me qumesht, edhe ne duhet te ushqehemi me qumeshtin e paster te Fjales. Ashtu si foshnja e sapolindur nuk mbetet asnjehere foshnje por rritet cdo dite edhe i krishteri i sapolindur duhet te rritet drejt Personit qe e cliroi ate nga pushteti i mekatit. Shenjterimi vazhdon gjate gjithe jetes dhe nuk mbaron kurre pasi ne asnjehere nuk do te arrijme persosmerine ne kete jete, por presim flaket birerimin shkruan Pali. Qe te shenjterohemi ne duhet te lexojme Fjalen e Perendise te ushqehemi me Te, aty eshte vete Krishti, asgje nuk do te mund ta zevendesoje Fjalen ne jeten e te krishterit, duhet te lutemi dhe te kemi kohen tone personale te takimit me Zotin. Lutja eshte nje arme e fuqishme e te krishterit qe po te perdoret ashtu sic duhet ka shume ndikim ne boten e sotme dhe ne jetet e personave qe jane ne kontakt me te krishterin e vertete. Perendia perdor edhe shume menyra te tjera sprova te ndryshme per te treguar fuqine e Tij tek ne madje Ai i thote Palit "Hiri im te mjafton, sepse fuqia ime persoset ne dobesi."

Perfundimisht mendoj se gjithe lavdia gjithe merita per shpetimin e mekatarit i perket Perendise dhe vetem Atij. Amen!
    Duani armiqte tuaj bekoni ata qe ju mallkojne, per te qene bij te Atit tuaj qe eshte ne qiej -Jezus

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Astrit te pershendes,

Nqs ne pranojme se Shpetimi eshte nje Person, atehere dhe Shenjterimi eshte po ashtu nje Person. Pra nuk mendoj se duhet t'i ndajme. Te parin si Person, te dytin si proces.

Me sa kuptoj une ne shkrimin tend, ti mendon se Shpetimi eshte dhurate ndersa Shenjterimi eshte dicka qe arrihet si rezultat i bashkeveprimit Hyjnoro-Njerezor.

Une do thoja se nuk mund te jesh i shpetuar dhe te jesh jo i shenjte dhe anasjelltas. Pra SHPETIM=SHENJTERIM=KRISHT.

Tani, Pali shkruan qe une punoj me frike dhe dridhje, po keshtu Jakobi u ben thirrje vellezerve qe nqs dikush prej JUSH largohet nga e Verteta (Krishti), ju mundohuni qe ta ktheni (vargjet e fundit te letres se tij).

Pra teorikisht dhe praktikisht, njeriu mund ta humbase Shpetimin, nqs nuk qendron ne Te. Kjo eshte e arsyeshme sepse ky Person nuk e posedon njeriun si nje demon, por perkundrazi banon ne thellesite e qenies njerezore ne miqesi te perjeteshme me vete kete qenie. Nqs kjo qenie, fillon te terhiqet nga te jashtmet, detyrimisht qe ky Person largohet serisht ne qetesi.

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Do doja te shtoja dhe dicka tjeter. Pali diku thote se nuk jam me une qe jetoj por Krishti qe rron tek une.
    Keto vargje tregojne miqesine e persosur te te krishterit me Krishtin, dhe jo asgjesimin e te krishterit, pra shkaterrimin ose nulifikimin e qenies njerezore, por hyjnizimin e saj. Kjo miqesi eshte e tille, qe secili jeton vetem per personin tjeter. Kjo miqesi e tille realizohet ne shkeputje sa me te thelle nga gjerat e botes. Jane pikerisht keto gjera qe terheqin njeriun ne te jashtmet.
    Pra shkeputja nga pasionet e jashtme eshte jo nje ligj, por nje nevoje qe vete i krishteri fillon ta ndjeje me kalimin e kohes. I krishteri jeton ne bote, por ai asnjehere nuk eshte pjese e botes, si ne mentalitet, ashtu dhe ne menyren e jeteses.

Ai e ndjen veten te plote vetem ne miqesi me te krishteret e tjere, dhe te bashkuar, ata formojne Trupin e Krishtit ne toke.

Persa i perket Kishave, nuk mendoj se po bejme nje tifozllek per nje Kishe te caktuar, por po themi, se perderisa Krishti eshte nje, dhe Kisha eshte nje vetme. Por nga ana tjeter, a mund te pretendojme per ekzistencen e nje kishe te padukshme, te perbere vetem nga anetaret e shpetuar te cdo denominacioni kristian, kur nje kishe te tille i mungon plotesia, pra Komunikimi dhe pjesemarrja ne Tryezen e Perbashket ?

Nga ana tjeter, nje trup nuk mund te funksionoje nqs cdo organ varet vetem nga koka dhe jo nga organet e tjere. Psh hiq stomakun, dhe Trupi vdes, hiq veshkat, po ashtu...
    Koka rregullon marredheniet mes organeve, por asnjehere nuk i zevendeson ato.

Po ashtu, nuk ka qene asnje moment qe Kisha nuk ka ekzistuar. Kisha ka ekzistuar ne perjetesi, brenda Trinise se Shenjte. Madje Kisha e pare ishte Trinia e Shenjte, dhe sipas kesaj Kishe, u krijua dhe Kisha ne toke.
    "Ata te jene nje ashtu si NE jemi nje!"

Pra Kisha Ortodokse (Origjinale) eshte Trinia e Shenjte. Sa me afer ketij modeli origjinal te jete nje Kishe, aq me ortodokse eshte ajo...

Kuptohet qe "ortodoksizimit" te Kishave heterodokse, nuk ja zbeh kuptimin ekzistenca e Kishes Ortodokse, perkundrazi, eshte pikerisht Ajo qe u jep atyre kuptim.

Sot i shohim te krishteret te ndare ne denominacione, dhe te gjithe biem dakord se keto denominacione jane prej mekatit.

A e kziston Kisha si nje Bashkesi e padukshme e te shenjteve qe jane ne cdo denominacion, apo prej Kishes, u shkeputen copera te cilat, duke zevendesuar mesimin e apostujve me mesime prej mendjes (pra prej mishit dhe gjakut), krijuan "kishat" e tjera?

Mendoj se kjo eshte pyetja qe duhet t'i bejme vetes...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Matrix : 31-05-2004 më 14:39

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    1- Ne fillim na mesoje se, te krishterit i duhen veprat per shpetim , ndersa sot na jep te kunderten. Shembullin e femijes ne familje ta kam dhene une me pare, dhe te kam pyetur: Me trego se cfare veper ben nje femije, ne menyre qe ai te MERITOJE per te qene bir i atit. Tani del e flet kunder asaj qe ke thene muaj me pare.
    Deshmuesi, jam une konfuz apo je ti konfuz? Vepra e besimtarit orthodhoks eshte pikerisht JETA LARG MEKATIT, PENDIMI, KERKIMI I FALJES PER MEKATET, MOSPERSERITJA E TE NJEJTAVE GABIME, PERULESIA NDAJ ZOTIT GJATE GJITHE JETES DERI NE VDEKJE. A jane keto vepra te mjaftueshme per ty?

Problemi yt eshte se mundohesh te diskutosh mbi Besen e Shenjte te Orthodhoksise, qe eshte trungu 2000 vjecar i Krishterimit. Shpenzoni me pak kohe ti predikoni nje orthodhoksi, dhe shpenzoni me shume kohe te lexoni mesimet e apostujve dhe eterve te Kishes Orthoshokse, te ciles i referohen te gjitha komunitetet dhe sektet e tjera te krishtera.

Nje besimtar orthodhoks nuk beson "shpetimin ne cast" sic besoni disa nga ju. Ne besojme ne nje jete te shenjte qe i perafrohet jetes se Shpetimtarit dhe shpetimi per ne nuk eshte nje cast, eshte nje proces qe zgjat nje jete mbi toke. Orthodhokset nuk e kerkojne ushqimin e shenjte shpirteror ne rruge por ne Kishen e Shenjte dhe Apostolike qe apostujt dhe eterit e Kishes ngriten per ne. Per orthodhoksin nuk ka shpetim jashte Kishes se Shenjte, nuk ka jete shpirterore pasi vetem Kisha te ushqen me Ushqimin e Shenjte, Trupin dhe Gjakun e Krishtit.

Kur te vije ajo dite qe edhe besimi juaj ne Krisht te piqet, edhe ju keni per te kuptuar se nuk ka shpetim ne Krisht pa shkelur ne pragun e Kishes se Shenjte.

Albo
    "Babai i shtetit është Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencëtari!"

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Shpetimi eshte nje Person, po ashtu edhe Shenjterimi eshte nje Person, po ashtu edhe Jeta eshte nje Person, Ushqimi eshte nje Person, Porta eshte nje Person, Vreshti eshte nje Person. Amen. Lum ata qe mund t'i perjetojne keto dhe gjera te tjera si Personin.

Kur Astriti flet per shenjterimin qe na duhet gjate gjithe jetes sone, ai ka plotesisht te drejte. Dikush kete shenjterim e quan persosje, dikush tjeter kryqezim te mishit etj. Le te mos kapemi tek fjalet, por te mundohemi te kuptojme thelbin e asaj qe duam te themi.

Eshte FAKT dhe kete nuk mund ta mohoje asnjeri se ne behemi te shenjte qe diten qe pranojme Shenjterimin, Shpetimin, Driten, Ushqimin etj, ne jeten tone. Ne jemi te shenjte sepse Ai eshte i Shenjte, ne jemi te perkryer sepse Ai eshte i perkryer, ne jemi te paster, se Ai eshte i paster dhe Ati ne ne sheh gjithmone Krishtin.

Ah sikur te mundeshim te shihnim edhe neve me syte e Atit. Sa e bukur do ishte, sa e mrekullueshme do ishte, do shihnim ne njeri tjetrin Krishtin.

Pra sic thashe ne jemi te shenjte per shkak te Hirit te Perendise, dhe ne kemi vdekur ne Kryq per shak se Hiri i Perendise na sheh te tille, per shkak se Ati sheh ne ne Krishtin e kryqezuar, por kjo nuk do te thote se edhe ne praktike mishi yne ka vdekur. Kjo mendoj une pra eshte ajo qe donte te thoshte Astriti. Pasioni i Perendise eshte qe ne ta njohim Ate, por ne nuk mund ta njohim ate nepermjet mishit. Duhet te vdese mishi ne te vertete qe ne te njohim Krishtin. Dhe kjo eshte vepra e Perendise gjate gjithe jetes sone dhe qe behet me mire dhe me e lehte brenda kishes.

Persa i perket temes nese i krishteri mund te humbase shpetimin apo jo, eshte nje teme qe nuk eshte zgjidhur nga skoastiket gjate gjithe shekujve, keshtu qe nuk pres qe te zgjidhim neve. Ne fakt nuk me intereson qe te zgjidhet nje ceshtje e tille. Ajo qe me intereson dhe qe na intereson te gjitheve eshte qe te biem dakort ne nje pike te vetme: Tani ne keto momente jemi te shenjte apo jo? Jemi te bindur se kemi Shenjterine brenda nesh apo jo? A mund te therrasim njeri tjetrin "i shenjte" ashtu sic Pali bente sa here qe shkruante letrat e tij apo jo? Kjo mendoj se eshte me me shume rendesi se bindjet tona doktrinore.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Faqja 10 prej 17 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Wehhabizmi sipas Ehl-i Sunnetit
    Nga Bani gjk në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 31
    Postimi i Fundit: 22-10-2009, 12:28
  2. Bota po kthehet drejt Islamit
    Nga titi-a në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 87
    Postimi i Fundit: 07-12-2008, 18:47
  3. Shpetimi.
    Nga deshmuesi në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 194
    Postimi i Fundit: 07-12-2005, 15:36
  4. Vizita e Varreve dhe kerkimi i ndihmes nga i Varrosuri
    Nga hasanii në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 11-07-2005, 06:44
  5. Besimi, Veprat dhe Shpetimi.
    Nga deshmuesi në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 13-08-2003, 20:34

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •