Postuar më parë nga
Matrix
Une te kam sqaruar, por me sa duket ti vuan nga paragjykimet i dashur vella.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Deshmuesi pergjigjet:
Te duket ty vella si paragjykim, sepse une qendroj vetem ne fjalen e Perendise dhe jo ne religjionin tim.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bibla nuk duhet nxjerre jashte kontekstit historik dhe Kishtar ne te cilen ajo u shkruajt. Kete une ta kam sqaruar disa here, por ti je i indoktrinuar aq shume nga teorite protestante sa eshte e veshtire te pranosh realitetin. Keto teori kane dale nga INDIVIDE, jo nga Kisha. Sado te shenjte te jene keta, ata nuk mund te shpallin dot Te Verteten e plote.
Deshmeusi.
Bibla nuk vleresohet nga vlera historike si dhe nga kush dhe kur u shkrua, por vleresohet nga mesimi i perjetshem qe ajo permban, sepse u citua nga Fryma e Perendise dhe eshte per bijte e Perendise.
Ne asnje shkrimin tim nuk kam mohuar dhe te them se, bibla nuk eshte shkrojtur nga njeriu i perendishem, Une mohoj pronesine dhe afteisne e njeriut ne kete lbier, pasi ai vjen prej Perendise. Pali e deshmon ket kur thote: kete ungjill nuk e mora prej njeriut, por prej Krishtit permes zbuleses se Tij, rruges per Damask.
Nuk eshte teori te pranosh dhe te thuash se, bibla eshte veper e Perendsie dhe jo veper e njeriut ,(qofte kjo edhe kisha). Kisha nuk mund te nxjere liber per te mesuar vetveten, eshte pikerisht Mesuesi ai qe ka detyre te mesoje Kishen.
Te thashe pra qe fjala BORXH nuk duhet marre ne kuptimin e thate, legalist.
Deshmeusi.
borxh do te thote Borxh , dhe ka kutpimin e te qenit Borxhli. Kur Borxhliu nuk shlyen Borxhin, ai eshte i detyruar te ndeshkohet simbas Ligjit. Une nuk mund te nxjer dhe te pranoj mesime qe dalin jashte fjales dhe deshmise se Perendise.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Keshtu pra une e kam pare Flijimin e Krishtit brenda sensit te pergjithshem te dashurise se Perendise, jo ne sensin tregetar, te akullt. Kjo nuk e ben ate me pak te vlefshem, por perkundrazi i jep vleren e Tij te plote.
Deshmuesi,
Vepra dhe sakrifica qe beri Krishti ne kryq, deshmon ne menyre konkrete DASHUIRNE e madhe qe Perendia ka per njeriun. Por kjo eshte veme njera ane. Vuajtja e Krishti ne kryq deshmon PANOMESINE tone, duke PAGUAR per ne ne kryq, BORHIN tone. Nese nje i krishter nuk deshmon te dyja keto gjera, ai i heq nje pjese te Vertetes, dhe mendoj se kjo e dyta eshte me tregetare.
Njeriu lind KUNDRESHTAR me Perendine, jo sepse ai trashegon fajin e Adamit, por sepse lind me prirjen e pergjitheshme drejt mekatit. Do ishte absurde qe Zoti t'i kerkoje llogari birit per mekatet e te atit dhe anasjelltas. Ky eshte dhe rrethi i vdekjes per te cilen flet Pali, nje rreth nga i cili vetem Perendia te cliron. Por ky clirim eshte i prekshem, real, dhe jo thjesht nje vendim qe merr Zoti lart ne qiell per te te shpallur te pafajshem. (Sepse ne fund te fundit, cfare faji kemi ne qe Adami mekatoi?)
Deshmuesi
Je shume konfuz dhe aspak i qarte ne mendim , pasi bazohesh ne mesimin tend , dhe jo ne fjalen dhe deshmine e Perendise. Pali thote tek Romak:5:12, se Meakti hyri ne bote( tek njeriu) permes Adamit. ndersa ti duke folur percart na tregon se njeriu nuk trashegon FAJIN e Adamit.
Zoti nuk i kerkon llogari birit per mekatin e prinderve, pasi vete biri eshte mekatar dhe perjegjes per mekatet e tij.
Vertet ne nuk kemi asnje faj rreth perzgjedhjes dhe mosbindjes se Adamit, dhe Perndia nuk na denon per kete. Fakti eshte se, ne rejdhim prej kesaj fare te prishur te Adamit, dhe keshtu si te tille trashegojme PREISHJEN, ( gje qe nuk varet nga ne). Por denimi njeriut vjen pikerisht sepse ai nuk BESOI tek Biri, i cili beri shlyerjen e borxhit te njeriut para Perendise, dhe kjo eshte nje dhurate e Hirit te Perendise Gjon:16:9.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Pra MEKATI eshte SEMUNDJE, me teper se sa FAJ, nje SEMUNDJE nga e cila vetem ATi, Krishti, Fryma, nepermjet Kishes, mund te te cliroje.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Deshmuesi.
Mekati nuk eshte aspak nje semundje( ky eshte mesimi yt corodites). Mekati eshte shkelje e Ligjit te Perendsie 1Gjon:3:4.
Clirimi prej mekatit nuk vjen neperemjt kishes, kjo eshte ginjeshter dhe e rrezikshem si per ate qe e thote, po keshtu dhe per ate qe e beson. Nga meakti na Cliroi vetem Krishti pasi vetem ai Vdiq ne kryq. VEp:4:12.thote: Nuk ka asnje emer nen qiell qe ju eshte dhen njerezve per Shpetim, dhe ky eshte Krishti.
Njeriu lind i ndare nga Hiri, me nje Fryme ne agoni, me nje trup te vdekshem qe priret drejt epshit dhe gjerave te rena. ky eshte rezultati i renies. Gjithe jeta ne toke eshte nje zhveshje e renies dhe veshje e Krishtit, per ata qe e duan kete te fundit.
Deshmuesi.
Perse njeriu lind i ndare nga Hiri, kush e solli kete ndarje?
Besoj se kjo u jep pergjigje pyetjeve te tua. Tani pergjigju ti te lutem:
Deshmuesi
Qe je pergjigjur po, por cfare ke thene, kjo eshte me e rendeishme se pergjigja.Ti je konfuz ne besim dhe te mungon njohura ne te Verteten. Mesimet e tua jane plot rrezik si per ty po keshtu dhe per ata qe te ndjekin. Te ftoj te vish konkretisht ne Krishtin.
-------------------------------------------------------------------------------------
1-) Sa e njeh ti Historine e Kishes?
2-) Sa libra te kristianeve te shekujve te pare ke lexuar?
3-) A je i sigurt se ato qe ti predikon si te verteta absolute jane vertet te tilla?
4-) A je i sigurt se zbulesat qe ti merr jane nga Perendia, apo jane thjesht fryt i imagjinates apo fantazive te tua?
5-) A duhet ne te bazohemi ne Mesimin e Kishes per te njohur te Verteten, apo duhet te ecim individualisht?
Deshmeusi.
1- Me e vlefshem nuk eshte historia, por te jetuarit ne kishen e Perndise. Te siguroj se fetaret religjionoze, e njohin ne mnyre te perkryer historine kishtare, por ju mungon njohuria me Krishtin.
2- Mos valle ata permbajne dicka NDRYSHE nga bibla e Perendise? Besimi nuk varet nga cka ke lexuar, por nga cke bere nga ato qe ke lexuar( gjithmone kur leximi eshte ne shkrimin e Perendise).
3- I sigurt jam per ate qe banon brenda meje, pasi nuk flas nga vetja, sepse po te flisja nga vetja do te kerkoja interesin e njeriut dhe jo te Krishtit, Ne asnje shkrimin tim nuk do te gjesh mesim ku une te udheheq njerzit drejt religjionit tim, traditeva te mija, apo interesit te kishes ku une shkoj. Ai qe nuk deshmon veten por deshmon ate qe e ka derguar, tregon se eshte besnik dhe sherbetor i atij qe e ka derguar. Kush njeh Krishtin kupton nese ato qe une flas, vijne apo jo nga Krishti.
4- e njejta prgjigje me piken tre.
5-Per kete pike do te flas pak me gjere, pasi ne te ka komplet mesim te gabuar. Ti pyet: a duhet te mbeshtetemi ne mesimin e kishes per te njohur te verteten , apo duhet te ecim individualisht?
Ne fillim po te bej nje pyetje: Apsotujt , (kur ende kisha nuk ishte formuar), ne cilen kishe u mbeshteten dhe moren te VERTETEN, (e Verteta eshte Krishti).? Kisha eshte vene per te SHPALLUR dhe DESHMUAR te Verteten. Kur JEzusi ju tha apsotujve te tij se: " kush thoni ju se une jam?" Pjetri u ngrit dhe tha: " ti je Biri i Perendise se gjalle". Dhe JEzusi i tha: " kete nuk ta zbuloi as mishi e as gjaku, por Ati im qe eshte ne ne qiell." Pra te VERTETEN ta Zbulon Ati qiellor dha askush tjeter. Ky eshte mesimi baze ne besmin e dhe doktrinen e krishtere.
Persa i perket ecjes individuale, ju beni perseri nje gabim te madh. Kisha eshte Trupi i Krishtit, por ne kete Trup ka GJYMTYRE T te ndryshem, te cilat me kontributin e tyre INDIVIDUAL, SHERBEJNE NE KISHEN E KRISHTIT. Me lejo tja u qartesoj permes nje shembelltyre te JEzusit tek Mat:25. JEzusi na tregon se nje zoteri kishte tre sherbetaore, dhe ai i ndaiu gjithsecilit( individ) nga disa tallanta, cdo kujt simbas aftesise se tij individuale. Pra ai nuk i mori te tre dhe tju jepte te gjtha tallantat ne mnyre kolektive dhe tju thoshte: na punoini. Ai i ndau gjithsecilit nga aq tallnta, duke ju dhene gjithesecilit simbas aftesise qe ata kishin per ti vene ne pune. Por cfare ndodhi me pas? E megjithse keta te tri sherbetore i perkisnin te njetit zoteri dhe punonin per te njetin zoteri, pra kishin qellim te perbashket( koletkiv), punuan gjithesecili ne menyre individuale, por per nje qellim te perbashket, Cfare dua te them me kete? Me kete dua te them se, cdo sherbertor do te pergjigjej ne menyre individuale per punene dhe sherbesen e tij ndaj zoterise. E megjithse qellimi ishte kolektiv( per zoterine) ata permes punes individuale, kontribuan ne qellimin e zoterise. Kur zotiria erdhi , njeri prej sherbetoreve nuk kishte punuar tallanten e tij. Atehere zoteria nuk i denoi ata kolektivisht, por ndeshkoi individin qe nuk kishte bere punen e ngarkuar. Me kete JEzusi na tregon se lidhja e te krishterit, eshte nje lidhje individuale me Perndine, dhe jo kolektive. Po keshtu Ai na tregon se, edhe ecja e te krishterit eshte individuale, sipas qellimit per te cilin Krishti e ka thirur. Ndersa kontributi eshte kolektiv per kishen, dhe qellimi per Krishtin.
(Shenim: Une nqs them dicka, nuk dua qe dikush ta marre si te vertete absolute, sepse vetem Kisha eshte e Pagabueshme dhe jo une. Une kam vetem nje pjese te se Vertetes, E Verteta e plote banon ne Kishe. Dhe kete duhet te kemi perulesine ta bejme te gjithe)
Krijoni Kontakt