Liveintwoplaces,
faktikisht kur une them "ketu eshte pika ku ne perplasemi", e kam fjalen per bashkebiseduesin, qe ne ate rast eshte Deshmuesi. Dmth po i drejtohem atij edhe kaq!
Nuk e kam pre fjalen se ajo qe na dallon neve ne teresi si protestante e ortodokse eshte kjo pike, por ne bashkebiseden time me te Deshmuesit ne kete teme, kjo eshte pika ku ne po perplasemi.
Prandaj edhe ti padashur e devijon biseden, duke hapur shtigje te reja debatesh, per te cilat une nuk kam gje kundra.
Por le te kalojme pak ne analize te mendimve te tua...
Ne fakt, per mua personalisht nuk ka problem se si e beson njeri apo tjetri vella, mjafton qe keta vellezer te kene pranuar Krishtin ne jeten e tyre. Une kam njohur shume vellezer te te dyja paleve, qe e duan Zotin me zemer dhe nuk abuzojne ne dashurine dhe hirin e Zotit. Si ata qe besojne se nuk e humbasin shpetimin, si ata qe nuk e besojne kete gje, kane te njejtin zell per te njohur Zotin me shume dhe jeta e tyre eshte po aq e krishtere. E them kete se gjeja e pare qe u vjen ne mend atyre qe besojne me fanatizem qe shpetimi humbet, eshte argumenti qe thone ata se nese do ishte se shpetimi nuk humbet, atehere do benim nje jete te shthurur pasi shpetimin do ta kishim ne xhep.
Po ta veresh mire kete pike, sipas teje, na del se doktrina e pastertia e saje nuk kane aq rendesi se sa ka perjetimi aktual i shpetimit.
Qe te pergjigjem shkurt: nje mendim i tille ka vlere vetem kur behet fjale per toleranca minore e te lejueshme brenda nje Kishe te vetme. Kisha Ortodokse nuk ka nje mendim unanim per te gjitha ceshtjet e besimit ne detaj, por brenda saje levrojne edhe opinione te ndryshme, gjithnje brenda disa tolerancave te lejueshme te tyre.
Por, nqs behet fjale per dallime thelbesore, atehere gjerat merren me seriozisht.
E verteta nuk mund te liberalizohet ne ekzistenca mendimesh te ndryshme, perkundrazi, Kisha ka pare gjithnje ne mbrojtjen literale te se vertetes doktrinore nje parandalim te keqiash zinxhir qe pasojne po te tolerohet nje gje e "vogel" ne doktrine, ku nje vend thelbesor ze doktrina mbi soteriologjine.
Kisha nuk e mbron te verteten, pra, thjesht per te diskriminuar jete personale te disa individeve, por per te mbrojtur devijimet e shumta qe pasojne cdo herezi.
Por ketu qendron ndryshimi i atyre qe me te vertete duan Zotin dhe e njohin Ate. Zoti nuk ka nevoje per njerez qe e ndjekin ate nga frika, por per njerez qe e ndjekin ate nga dashuria qe kane per Te. Lidhja e vertete e Zotit me njeriun eshte ose duhet te jete lidhje dashurie dhe jo frike apo interesi. Sigurisht qe Perendia na e ka dhene neve Shpetimin, Jeten, Perjetesine, Dashurine, i cili eshte Krishti, dhe ne e dime shume mire kete gje, por kjo nuk do te thote se ne e ndjekim Ate nga interesi apo ku e di une se cfare.
Sic thashe me pare pra, ndryshimi i vertete nuk eshte thjeshte se dikush mendon se shpetimin mund ta humbase apo jo, ndryshimi i vertete me sa kam vene re une eshte se ti Seminarist predikon se duhet te perpiqemi tere jeten tone ta fitojme shpetimin me veprat tona, ose me mire ta mbajme kete shpetim qe ne fillim na u dha nga Krishti me veprat tona. Dhe nese e kam gabim te lutem te me sqarosh, dhe mendoj se do me sqarosh me pergjigjen e disa pyetjeve.
Serish ti Liveientwoplaces je duke hapur tema te reja, sic ju thashe me pare, duke kapur aspekte te ndryshme te temes se gjere te shpetimit.
Por ajo qe verej une eshte se ti nuk je brenda nje diskutimi doktrinor por principor.
Kjo nuk eshte tema, por gjithesesi, ndryshimin e vertete qe ti paske vene re, qe te ta kam theksuar me te zeze, une nuk kam se si te ta mar seriozisht, pasi, megjithese eshte i vetmi vend ku ti futesh ne debat, as qe e mer mundimin te diskutosh seriozisht, se ku paskam thene une gjerat qe ti i paske vene re, e pse qenkan te gabuara.
ajo cfare une kam thene eshte e bazuar ne Bibel.
Frika ndaj Perendise eshte e predikuar gjere e gjate ne te gjithe Biblen, edhe u drejtohet edhe besimtareve, madje quhet fillesa e urtesise.
Frika ndaj Zotit nuk eshte as interes e as mosdashuri., e kam fjalen per friken qe flitet ne Bibel.
Se pari ne kete seri pyetjesh une nuk verej qartesine tende. Une jam pergjigjur tashme per te gjitha keto pyetje, keshtu qe me duken te pavenda, gjithesesi konteksti si ti i ve ato me duket i pavend.A mundesh ti Seminarist te quash sikurse vetem besimtaret e tjere ortodokse te shenjte? A mundet pra ti t'i deklarosh nje vellai ortodoks se ai eshte i shenjte, apo dikush te te thote ty te shenjte? Mos harro se Pali i ka mbushur letrat e tij me ket fjale. Eshte e vetmja fjale qe ti nuk mund ta mohosh dot, pasi bibla eshte e mbushur me kete fjale duke ju referuar njerezve te thjeshte si ti dhe si une. A e beson ti se dikush qe ka pranuar Krishtin, Krishti banon brenda tij? Pra nese ti ke besuar ne Krisht, a e beson se Ai banon brenda teje? Dhe nese banon brenda teje, e sheh Krishtin Ati ne ty? Por le te supozojme se ke te drejte se shpetimi eshte nje proces i vazhdueshem. Por a e beson ti se ne keto caste nese do ikje nga kjo jete (une personalisht te uroj me gjithe zemer te jetosh aq sa te doje zemra) do shkoje ne pranine e Krishtit? Seminarist nga pergjigjet e tua une do kuptoj ndryshimin tone te vertete.
fjala shenjt ne bibel perdoret ata qe kane kaluar nga bota, erresira, vdekja, ne jeten e Krishtit me ane te pagezimit edhe berjes se tyre pjese e Kishes, Trup i Zotit.
E megjithate jane pikerisht keta shenjte te cileve Pali u drejtohet si foshnja ne Krishtin, te dobet, qe ungjij te rreme i sjellin sa kendej atej, qe te kujdesen se mos te mashtrohen etj etj....
pra edhe ne kete pike, eshte e qarte se po flitet per nje proces rritje ne procesin e filluar te shenjterimit e te qenit shenjt.
Ne Kishe fjala shenjt perdoret ne kuptimin final per ata qe e kane perfunduar shtegtimin e kesaj jete me sukses, qe ekane plotesuar procesin e shpetimit sipas thirrjes qe ata paten. Ky eshte shenjterimi final, kurerezimi i shenjterimit te pare qe e morem ne pagezim, te cilin edhe jemi te therrirur ta permbushim.
Pyetjet e tua drejtuar mua si person ne fakt me duken nje banalizim i vertete - megjithese une e di prapavijen e motivit tend-protestant, qe bazohet ne te pyeturin e personit individualisht nese ka apo jo ne vete deshmine e shpetimit si shenje e pare e rilindjes se tij - se po te denjohesha tu pergjigjesha atyre do te thote se paskam folur kot der me tash.
Krijoni Kontakt