Një vizitë në Tiranë dhe shifrat komike
YLBER LILI
Mediat maqedonase të ditës së djeshme, shfaqeshin të ekzaltuara nga vizita e nënkryetares së qeverisë së tyre Radmilla Sheqerinska në Tiranë. Hapësira më e gjerë i është dhënë takimeve të Sheqerinskës me përfaqësues të një shoqate të minoritetit maqedonas në Shqipëri. Mediat e Shkupit kanë sjellë dje për lexuesit e tyre shifra komike të numrit të maqedonasve të jetojnë në Shqipëri. Ndërkaq nuk kanë munguar tituj bombastikë, përfshirë këtu edhe “Përgatitjet për formimin e një partie maqedonase” në Shqipëri. Në kontekst të kësaj, mediat maqedonase citojnë një përfaqësues të komunitetit maqedonas, i cili deklaron se “në Shqipëri jetojnë më tepër se 300 mijë maqedonas, por meqë në formularët e regjistrimit të popullsisë nuk ekziston vendi i nacionalitetit, ky numër nuk është zyrtar”.
“Tirana, Sofja dhe Athina nuk mund të anashkalojnë pyetjen për të drejtat e pakicave, për shkak se do të kenë probleme më Evropën”,- thotë gazeta “Vreme”. Ndërkaq një tjetër e përditshme maqedonase citon nënkryetaren e qeverisë maqedonase se “Maqedonia dhe Shqipëria përveç që kanë të përbashkët kufijtë dhe liqenet, - i kanë të përbashkëta edhe pakicat nacionale”. Ministria e Jashtme maqedonase, citohet të thotë se maqedonasit në Shqipëri, Bullgari dhe Greqi po bashkohen që të jenë sa më të fuqishëm para qeverive të këtyre shteteve që të pranohet identiteti i tyre etnik.
Komentet janë të ndryshme, por ajo që të le pa mend është lehtësia me të cilën gazetat e këtij vendi, pranojnë si të mirëqena deklarimet për shifrat e minoritetit të tyre në Shqipëri. Pas Greqisë që pretendon për vete disa qindra mijë shqiptarë, dhe Maqedonia i merr vendthit tonë të vogël me tre milionë banorë, disa qindra mijë të tjerë. Po të shtosh edhe rreth 1 milion shqiptarë në mërgim, matematika nuk është në gjendje të na tregojë nëse ka shqiptarë në Shqipëri.
Në takimin e tyre me të dërguarën e Shkupit, përfaqësues të minoritetit maqedonas, kanë kërkuar
edhe një program maqedonisht në Radio Televizionin Shqiptar, si dhe mbajtjen e kurseve në gjuhën maqedone. “Qeveria e Shqipërisë i pranon vetëm ata maqedonas të Prespës së Vogël, ndërsa me mijëra maqedonas të tjerë në viset e tjera të Shqipërisë nuk kanë të drejtë të shprehin përkatësinë e tyre etnike”, -citojnë mediat maqedonase, përfaqësuesit që u takuan me znj.Sheqerinska.
Në Shqipëri kohëve të fundit janë krijuar katër organizata përfaqësuese të komunitetit të vogël maqedonas të Shqipërisë, duket të frymëzuar nga suksesi i shoqatave e partive që pretendojnë përfaqësimin e minoritetit grek. Mjetet e zgjedhura janë të njëjta: Përralla për keqtrajtimin e pakicave etnike në Shqipëri, dhe fryrje e numrit të komuniteteve përkatëse. Mediat e Shkupit citojnë gjithashtu një datë (15 maj) që sipas tyre do të jetë data e paraqitjes së dokumentacionit për krijimin e një partie maqedonase në Shqipëri pranë gjykatës themelore në Tiranë. Në komente bie në sy, vlerësimi për Sheqerinskën, e cila më përpara “u takua me përfaqësuesit e shoqatës maqedonase në Shqipëri dhe më pas me politikanët shqiptarë”.
Krijoni Kontakt