Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 30
    R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708

A duhet të shtohet prezenca e ushtarëve Shqiptar në Irak ?

Marre nga Shekulli

Bush mesazh Moisiut

A.R.

TIRANE- Presidenti Alfred Moisiu, mori dje një mesazh nga presidenti i SHBA-së, Xhorxh W. Bush, nëpërmjet të cilit shpreh falenderimin për mbështetjen që Shqipëria ka dhënë për vendosjen e paqes në Irak. “Në emër të popullit amerikan, dua t’ju falenderoj për mbështetjen dhe vendosmërinë e palëkundur të Shqipërisë për sjelljen e paqes dhe demokracisë në Irak. Sulmet e fundit kundër qytetarëve irakianë, personelit të sigurimit dhe forcave të koalicionit, nga ekstremistë të dhunshëm, janë një sfidë e drejtpërdrejtë dhe e qëllimshme ndaj të ardhmes demokratike, që ne të gjithë mbështesim në Irak. Përpjekjet tona të përbashkëta për të forcuar sigurinë janë në vazhdim dhe drejt suksesit. Forcat e Shqipërisë kanë vepruar me zotësi dhe trimëri, ndaj ne jemi mirënjohës për përpjekjet e tyre”, -thuhet në mesazhin e Bushit. Ai ndalet më tej tek hapat që duhet të ndërmerren për të arrestuar ata që i janë përgjigjur me dhunë demokracisë në Irak. “Së bashku, ne kemi ecur shumë në rrugën e vendosjes së lirisë dhe dinjititetit për popullin e Irakut, por ka ende për të bërë. Në një demokraci, nuk ka vend për ata që kërkojnë të vendosin autoritetin e tyre përmes pushkës dhe trazirave. Duhet t’i arrestojmë ata që janë përgjegjës për dhunën e fundit. Gjithashtu, duhet të punojmë shumë në të ardhmen për procesin e transferimit të sovranitetit më 30 korrik, 2004. Këshilltari i posaçëm i Kombeve të Bashkuara, Brahimi, aktualisht gjendet në Irak dhe ne mbështesim punën e tij, në ndihmën që jep në zhvillimin e strukturimit dhe për procesin përzgjedhës për qeverinë e përkohshme, e cila do të vijë në detyrë më 30 korrik. Ne vlerësojmë rolin e KB-së në procesin politik dhe presim ta përfshijmë Këshillin e Sigurimit të KB-së gjatë procesit të kalimit në një Irak të vetëqeverisur”, -përfundon mesazhi i presidentit Bush për presidentin shqiptar Moisiu.

Pse opozita kundërshton shtimin e kontingjentit tonë në Irak

M N

Ndërsa në një koniunkturë kundërthënëse ndërkombëtare, po profilohet mundësia e shtimit të kontingjentit shqiptar në Irak, me të njëjtën shpejtësi po profilohet kundërshtimi anipse i butë i opozitës për këtë ide.
    Në një shikim sipërfaqësor, por jo vetëm të tillë, kundërshtimi i opozitës duket si jo shumë i menduar mirë, madje duhet të supozohet se nuk përfaqëson qëndrimin e shumicës së demokratëve, madje as të opozitës në përgjithësi e shumicës së votuesve të tyre, pra duket si qëndrim i udhëheqjes së ngushtë. Për ta shprehur këtë qëndrim nuk kanë dalë drejtuesit e nivelit të lartë të tyre, si Berisha, që zakonisht nuk lë temë të vogël pa trajtuar personalisht pa le më një temë të tillë. Kanë dalë në plan të parë dhe po kundërshtojnë publikisht idenë e rritjes së kontingjentit zoti Besnik Mustafaj, shef i marrëdhënieve me jashtë i PD-së apo zoti Mehdiu, i cili udhëton shpesh në SHBA duke dhënë idenë e një politikani të thekur proamerikan. Megjithë drojen se kjo mund të jetë ndonjë flatterie frankofile e zotit Mustafaj si edhe në ndonjë rast tjetër, duket gjithsesi e vështirë që ky qëndrim të jetë serioz, i studiuar gjerësisht dhe i mbështetur nga të gjithë krerët e opozitës. Janë disa hipotezat që e mbështesin këtë supozim.
    Argumenti kryesor që sillet nga opozita për të kundërshtuar këtë shtim të kontingjentit shqiptar në Irak është ai i buxhetit, pra i gjetjes së parave, rreth 100 USD në ditë për secilin komando. Një argument relativisht serioz, por serioziteti i të cilit asnjanësohet nga sjellje të tjera indiferente të opozitës përsa i përket rritjes së shpenzimeve buxhetore në iniciativa të tjera parlamentare dhe politike të saj. I tillë është rasti i insistimit të saj për miratimin brenda këtij muaji të projektligjit për kompensimin e të persekutuarve ( një faturë disa miliardëdollarëshe,) apo të ish -pronarëve. Në të dy këto raste për qëllime propagandistike opozita nuk po kërkon zgjidhje të arsyeshme, konsensuale, por zgjidhje që do të impononin shpalljen e falimentit të shtetit shqiptar nëse do të pranonte versionin e opozitës për dëmshpërblimet sapoqë kërkohen nja dhjetë miliardë dollarë a më shumë për t´jua dhënë shpejt e shpejt ish -të persekutuarve dhe ish -pronarëve. Pra një shqetësim i tillë i opozitës për rritjen e buxhetit prej mbajtjes së 200 ushtarëve shqiptarë në Irak, një shumë ndoshta e rendit të disa milionë dollarëve duket artificial.
    Ndërkohë soliditeti i një pozicionimi të tillë duket i dyshimtë dhe për një arsye tjetër. Nuk ka qëndrim forumesh të opozitës për këtë qëllim dhe nuk ka gjithashtu asnjë prononcim të vetëm të liderit të opozitës, protagonizmi i të cilit rezulton i frenuar. Të dy këto argumente mjaftojnë për t´i dhënë karakterin e një balloni prove kësaj ndërmarrjeje të fundit të opozitës e cila zhvillohet në një kontekst të caktuar, kur disa vende po reflektojnë mundësinë e tërheqjes së kontingjenteve të tyre nga Iraku. Shqipëria dhe shqiptarët borxhlinj ndaj mbështetjes perëndimore, veçanërisht asaj amerikane në rastin e Kosovës dhe në përgjithësi gjatë këtyre viteve të tranzicionit domosdoshmërisht duhet të dëshmojë të kundërtën, pra gatishmëri për të shtuar kontingjentin e vet. Për më shumë që kjo shtesë është kërkuar nga aleatët tanë amerikanë-vështirë që opozita nuk e di këtë, - dhe kjo është një arsye më shumë që ne duhet t´i përgjigjemi pozitivisht. Po atëherë çfarë do të provojë opozita? A është kjo një lloj përpjekje e saj për të vënë në pozitë të vështirë ambasadorin amerikan për të cilin në një pjesë të shtypit pranë saj aludohet se po mbështet karrierën politike të zotit Nano, i cili po shpaloset si një proamerikan i flaktë i orës së fundit? Shpalosje që u duk me përdorimin e vizitës së tij të fundit në SHBA si vizitë pastruese të kësaj karriere, veçanërisht duke ju referuar skanerit të Shtëpisë së Bardhë që nuk kërciti kur ai hyri atje. Apo pse mesazhe të zotit Xhefri në lidhje me protestat e opozitës janë konsideruar si armiqësore ndaj saj? Nëse është e tillë, pra një lloj sfide ndaj punës së ambasadorit që ka si angazhim kryesor krijimin e një qëndrimi masiv provendit të tij apo një përpjekje për të modifikuar qëndrimet e tij që opozita mund t’i mendojë si pro Nano, balloni opozitar duket i pavend. Në opinionin publik vendas dhe në kancelarinë amerikane që nuk përfaqësohet në mënyrë unike prej ambasadorit një qëndrim i tillë do të interpretohej si gjest jo miqësor i saj dhe në këtë kuptim opozita që aspiron të marrë pushtetin sa më shpejt të jetë e mundur po vetëfshikullohet. Edhe përpjekja për të bërë një lloj loje proeuropiane, pra për t’u sintonizuar me qëndrimin dukshëm më kritik ndaj qeverisë së zotit Nano prej institucioneve të Europës së Bashkuar në raport me qëndrimin amerikan diçka më pak kritik do të ishte një tjetër sfidë grandomane për t’u përfshirë në konfliktin ndërplanetar Europë-SHBA dhe realisht ana tjetër e monedhës së sjelljes së zotit Nano që pretendon se po ia del mbanë shkëlqyeshëm në këtë konflikt, duke mbajtur anën e SHBA-ve. Vështirë se mbështetja ndërkombëtare mund të fitohet me lojëra të tilla dhe kjo vlen për të dy palët e konfliktit politik shqiptar. Nuk duket më shumë realist as dhe ndonjë lloj arsyetimi i mundshëm se duke bërë kështu, opozita do të errësojë sadopak shkëlqimin amerikan të zotit Nano i cili mund të shesë si meritë të vetën edhe proamerikanizmin e gjithë klasës politike shqiptare. Një sjellje e tillë në këtë moment nuk duket as se dhe mund të provokojë shtim votash të shqiptarëve për opozitën.
    Një shikim i tillë i qëndrimit më të fundit të opozitës në lidhje me vatrën më të rëndësishme të interesit ndërkombëtar siç është Iraku është thjesht një sprovë analitike. Të vërtetën mund ta sqarojë vetë opozita më tej me sjelljen e saj në Parlament. Për më shumë ka të ngjarë që të jenë aleatët që të financojnë këtë shtim kontingjenti. Pra në një vit të rëndësishëm kur është në provë sjellja politike e opozitës që ka shumë shance për të ardhur në pushtet, një vit përpara fillimit të diskutimit të statusit të Kosovës në funksion të të cilit gjithë shqiptarët duhet të bëjnë figurë sa më të mirë ndërkombëtare, opozita do të gabonte nëse do të përputhte qëndrimin e vet me atë të ballonit të provës. Pra kundër shtimit të kontingjentit shqiptar në Irak.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Survivor Maska e Orku
    Anëtarësuar
    13-02-2003
    Vendndodhja
    Oqean
    Postime
    981
    Prezenca e trupave shqiptare ne Irak eshte simbolike dhe e tille do te ngelet edhe nese nr i tyre do te shtohet me 100 - 200 komando te tjera ... ajo cfare nuk eshte aspak simbolike eshte fatura e shtimit te trupave.

Texas Ranger Maska e Clauss
    Anëtarësuar
    19-06-2003
    Vendndodhja
    Athens
    Postime
    1,483
    une them ti terheqin te gjithe.
    You were meant for me. Perhaps as a punishment.

...gjení... Maska e mad
    Anëtarësuar
    18-03-2004
    Vendndodhja
    Prage [EU]
    Postime
    1,321
    Prania e trupave[komandove] shqiptare ne Irak, nuk ka me shume se nje vlere simbolike, ose vlere pajtuese, aktualisht me kete fushate ushtarake!
    Ca do tregoje ushtria shqiptare ne Irak, se si haet grosha? apo si pijet caji?

Nuk shkruaj keshtu per te ulur vlerat e ushtrise shqiptare[perderisa nuk ka shume te tilla], po vetem them, qe meqe "po behet cmos per ta "integruar" " Shqiperine ne BOTE, dhe deri tani jemi munduar me te gjitha menyrat e mundshme per nje "ARRITJE" te tille, pse mos e provojme edhe me luften! se vetem per kete gje s'na e ha qeni shkopin!
    {^..^}
    ::|maDes!gn © 2009|::

i/e regjistruar Maska e MtrX
    Anëtarësuar
    29-11-2002
    Vendndodhja
    Korçë
    Postime
    755
    Spanja i terhoqi trupat komplet, ne trimat duam t'i shtojme... hmmm
    MtrX ubicumque felix

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    22-08-2002
    Vendndodhja
    Montreal -Tirone , vajtje-ardhje, moszgjedhje
    Postime
    181
    Ti terheqi nje ore e me pare pa u vrare ndonjeri ; Sepse dihet po u vra !
    Do marri nje medalje trimerie nga Moisiu, nje vizite kortezie nga Nano, dhe nje fjali te tipit "Jam shum i gzu qe marr pjes ne hidherimin tuj nga shefi i opozites ! Dhe jo te shtohen kurre ! Te kthehen dhe ti kerkojne falje pupullit iraken qe u bene pjese e nje kualicioni agresor pushtues, vrases !

i/e regjistruar Maska e Idmon
    Anëtarësuar
    05-05-2002
    Vendndodhja
    detroit
    Postime
    81
    Ne nje kohe kur spanja po i terheq trupat nga iraku tos nano po dergon trima ne irak dhe pas spanjes prit ndonje shtet tjeter ne mos te gjith te terhiqen nga iraku per dertisa ne irak nuk u gjenden ato per cu tha e u fol eshte kot te vene keta njerz dhe te arxhojne dollor ose te vdesin kot se do x apo y.
    nuk ka rendesi

SiLeNt_PlAyEr Maska e Lefter
    Anëtarësuar
    29-01-2004
    Vendndodhja
    kendej pari...
    Postime
    87
    Nuk ka ,,dollare,, qe mund te paguaj jeten e nje ushtari tane,qe pa asnje interes shkon ne lufte pa pase ide se cfare e pret atje.Dhasht zoti qe asnje i joni te mos te vritet,dhe te kthehen neper shtepija te veta shendosh e mire,se ska medalje e me nder qe njeri te luftoj per idealin e vet,e jo per idete e marra te BUSHIT te vritet,hajt shnet.
    because i love u!!!!
    and maybe i need u!!
    but of course i miss u
    and i don't even know you!!!

Dash...me kembore Maska e Toro
    Anëtarësuar
    26-04-2002
    Vendndodhja
    CALIFORNIA
    Postime
    1,404
    Ushtare amerikane jane vrare per territore shqiptare ne Kosove...por ama ata nuk i ka bere nena sic i ka bere keta tanet....Ata i ka bere lavamani! Keshtu dhe puna juaj.....
    Ikni o mosmirenjohesa se jeni katandisur me keq se ato qyqet... Po te kishin menduar te gjithe keshtu si ju ne 1997 do ishin vrare me mijera te tjere akoma... E ishin ata ushtare te huaj, ata bij nenash, qe kane atdheun e tyre dhe rehatine e tyre dhe erdhen ne Shqiperi mes plumbave, per te mbrojtur rendin, popullsine, madje dhe sovranitetin e Shqiperise.
    Ishin ata bij nenash qe erdhen nga ana e anes ne Kosove per te mbrojtur dhe rikthyer ne vatrat e tyre ata 1 milione kosovare qe deboi serbi....

Natyrisht...jeni vetem nga fshati "Nem" , jo nga fshati"Na"!
    "Who is John Galt?"

madmoiselle Maska e angeldust
    Anëtarësuar
    08-06-2002
    Vendndodhja
    Michigan
    Postime
    1,368
    Eshte shume ndryshe nga situata ne Kosove (1999) dhe Shqiperi(1997) ku populli po i priste ushtaret e huaj me krahe hapur, dha nga ana tjeter ne Irak vendalinjte po i presin ushtaret e huaj me pushke te dera. Bushi ka mundesi qe s'e ka te gjate, ja i erdhen zgjedhjet.

Mjaft jane ata qe kemi derguar deri tani.... vetem dicka simbolike.
    In the sweetness of friendship let there be laughter, for that's how heart finds its morning and is refreshed.

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Diaspora shqiptare në mbrojtje të çështjes sonë kombëtare
    Nga altin55 në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 09-10-2012, 09:20
  2. Ç'mendim keni për nacionalizmin shqiptar?
    Nga Anton në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 45
    Postimi i Fundit: 25-09-2012, 16:09
  3. Çështja e varrezave greke në Shqipëri
    Nga Hyllien në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 296
    Postimi i Fundit: 28-06-2011, 10:08
  4. Cili është synimi i AKSH-së?
    Nga Faik në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 65
    Postimi i Fundit: 04-12-2003, 04:22
  5. Kombi shqiptar ne prag te mijevjeçarit te trete - shkruar nga Ismail Kadare
    Nga Kallmeti në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 18-12-2002, 09:26

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •