Close
Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 22
    R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Kjo eshte nje nga temat qe permban Monaden e Liebniz dhe nje historik te shkurter te jetes se tij.

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=29030
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

i/e pa regjistruar Maska e miri
    Anėtarėsuar
    22-04-2002
    Vendndodhja
    My HeArT iS yOuRs...YoUr MinD iS mInE...!
    Postime
    300

.

Mire une po shtoj atje dhe keta njerez te tjere meqe doni cili e ka shpikur Calculus
    Pythagoras, Euclid, Gauss, Euler, dhe best of all Christopher Fanning.

Pershendetje.
    Goodbye DEBUG, hello reboot...

Student Maska e AL-hack
    Anėtarėsuar
    08-08-2002
    Vendndodhja
    Verona
    Postime
    22
    Se kam iden se per cfare po diskutoni po di qe Njutoni dhe Leibnici ishin "shoke" me vjen ndermend nje formule me emrin teoria e "njuton leibnicit"!

Unquestionable! Maska e Cupke_pe_Korce
    Anėtarėsuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602
    Miri, nuk kam faj une qe ti ja fut precart. Jo se, po mos dite historine (qe ti na paske kritikuar) nuk ke si ben krahasime. Lexo ca me poshte:

Leibniz
    Born: 1 July 1646 in Leipzig, Saxony (now Germany)
    Died: 14 Nov 1716 in Hannover, Hanover (now Germany)

Euler
    Born: 15 April 1707 in Basel, Switzerland
    Died: 18 Sept 1783 in St Petersburg, Russia

Gauss
    Born: 30 April 1777 in Brunswick, Duchy of Brunswick (now Germany)
    Died: 23 Feb 1855 in Göttingen, Hanover (now Germany)

Si e paskan shpikur keta (Gauss dhe Euler) Calculus, kur nuk kishin lindur akoma eh? (shiko vitin kur ka vdekur Leibniz!!!)

Sa per matematicienet e lashtesise, te gjithe e dime qe nuk ishin par excellence

ps. Edhe mos ja shkruaj emrin Neton por Newton ose Njuton se, it drives me nuts
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Cupke_pe_Korce : 17-05-2004 mė 09:27
    Summertime, and the livin' is easy...

Anėtarėsuar
    22-04-2002
    Vendndodhja
    Postime
    300

.

O Korcare,
    Cal. nuk eshte vetem integral, derivativ, dhe limit.
    Ka Multivariable Calculus, Differential Calculus, Fractional Calculus, Vector Calculus, Maxima and Minima dhe jane nja 100 njerez qe kane marre pjese. Pra Calculus vetem vin e permiresohet dhe teorema te reja shtohen c'do dite.

Emra te tjere jane duke filluar me:
    Galileo
    Kepler
    Ptolemy
    Bernolli
    Lagrange
    Laplace
    Fourier
    Rieman
    e shume te tjere ato qe i permenda me siper e shume shume te tjere .
    Ti po harron serite, vetite e minima maxima, Fourier Laplace Transformation qe behen ne vitin e dyte te shkolles se larte e shume gjera te tjera .

Titulli i temes Leibniz apo Neton/ Calculus per mendimin tim keta dy jane 1/10 e Calculus ose me mire te thuash si nismetaret sepse themelet jane shume thelle te Calculus=Analiza Matematike.

Pershendetje,

Kur te kem kohe do te sjell dhe biografine e ketyre dhe shume te tjereve tek kjo teme dhe se si kane kontribuar.

Anėtarėsuar
    22-04-2002
    Vendndodhja
    Postime
    300
    Citim Postuar mė parė nga AL-hack
    Se kam iden se per cfare po diskutoni po di qe Njutoni dhe Leibnici ishin "shoke" me vjen ndermend nje formule me emrin teoria e "njuton leibnicit"!
    Formula eshte por shoke nuk kane qene asnjehere ! Biles Neton ka dashur ta zhduke fare Lebniz ky ka qene me shume si filozof i njohur. Newtoni e ka akuzuar Lebiniz se i ka vjedhur formulat e tij biles.

Kjo formule eshte baza e Calculus pra qe po diskutojme sepse secili e donte te merrte kredite e tija. Formula thote si me poshte. Nga ajo pastaj rrjedh gjithe analiza matematike qe studion Infinitet dhe Gjerat shume te vogla Derivatat. Serite e Integralet mos te jene shkencetaret nuk do te benin asgje gjitha mrekullite vijne nga ato.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga miri : 17-05-2004 mė 18:59

Unquestionable! Maska e Cupke_pe_Korce
    Anėtarėsuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602

O miriiiiiii

Po mi ben nervat cope cope ti mua Po kush e mohoi gamen e gjere te Calculus mor aman. Ne flasim per fillimet, zbulimin e kesaj disipline, dmth te paret shkencetare qe e diferencuan si dege. Sipas gjykimit tend, kuantiken e sotme une nuk do ta quaja fizike vetem pasi Njutoni nuk na qenka marre me te...keshtu? Te thashe o Miri qe te mendohesh njehere pastaj te flasesh, dhe nese me nje here nuk del gje, mendoju dy here

Nuk i harroj serite une jo. Se as Leibniz nuk i kishte harruar:

Me lart kam permendur Huygens dhe bashkepunimin e tij me Leibniz. Huygens ishte ai qe i kerkoi Leibniz te gjente shumen e reciprokeve te numrave trekendore (dmth 1,3,6,10 e me rradhe). Formula e pergjithshme eshte
    k (k+1)/2. Pra, Huygens donte qe Leibniz te gjente shumen e reciprokeve, dmth po e sfidonte Leibniz te gjente vleren e S, ku:

S=1+1/3+1/6+1/10+1/15....

Duke u menduar ca, Leibniz i ndau gjithe termat per 2, duke dale ne shprehjen:

1/2S=1/2+1/6+1/12+1/20....

Ketu ai shquan nje rregull. Ai mund te zevendesonte 1/2 qe shfaqet ne anen e djathte me ekuivelenten 1-1/2; pastaj ai mund te zevendesonte 1/6 me 1/2-1/3; dhe 1/12 me 1/3-1/4 e keshtu me rradhe. Pra ai transformoi shprehjen ne trajten e meposhtme:

1/2S=(1-1/2)+(1/2-1/3)+(1/3-1/4)...

Leibniz hoqi kllapat dhe thjeshtoi, duke marre perfundimin:

1/2S=1-1/2+1/2-1/3+1/3-1/4+1/4....=1

Por nese gjysma e S eshte 1, atehere S vete (dmth shuma e reciprokeve te numrave trekendore) eshte 2.

Megjithese matematicienet moderne kane mjaft rezerva ne lidhje me manipulimin e serive infinite nga Leibniz, askush nuk mund te mohoje menyren e tij origjinale. Dhe manipulimi i serive te pafundme (infinite series) shenon vetem fillimin e telentit te Leibniz si matematicien brilant. Dhe sa per dijenine tende, libri i pare i Calculus u botua nga L'Hopital 1696 nen titullin "Analiza e Pafundesisht te Vogles" (Analysis of the Infinitely Small) qe ishte ekskluzivisht koleksion i shkrimeve te Johan Bernulit, dishepullit me te zjarrte te Leibniz.

Sa per maxima dhe minima, lexo postet me lart.

Keshtu o miri keshtu; nuk behet lufte me femrat :P Ne fakt, po beje lufte me Leibniz o i gjore prandaj dhe s'je ne vete (lol)

ps. Me shume deshire do ti mirepres shkrimet qe kane te bejne me kontributin e te siperpermendurve.

cupka,
    Summertime, and the livin' is easy...

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Nje gje eshte mese e qarte, qe metodat e Liebnitzit sic e thashe me siper, jane ato qe perdoren tashti. Kam nje liber shekullor Calculusi ku me duket se ka dhe ca nga transkriptet e Newtonit... do ta shof se nuk e mbaj mend mire. Megjithate i kam pare dhe ne nje leksion teknikat qe njeri dhe tjetri kane perdorur, dhe jane shume te ndryshme. Prandaj dhe per Newtonin thuhet shpiku, ndersa per Liebnitzin, thuhet zbuloi dhe formuloi.
    Vetem se mban karriken e Lucasion Prof. @ Cambridge, nuk do te thote se je njeriu me brilant ne bote dhe smund te dali asnje para.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Anėtarėsuar
    22-04-2002
    Vendndodhja
    Postime
    300

.

Hi,
    Korcare une pajtohem me ty 99.9% (nuk mund te them 100% sepse asnjehere dicka e tille nuk eshte e mundur 100% do te thote njeriu vdes sepse do te thote qe c'do atom, molekule te punoje 100% pra max, dhe maximumi eshte vdekja ).
    Ta kam keqkuptuar.
    Cyclotomic Lucasion Prof. @ Cambridge nuk eshte me i mencuri i botes por ama dhe budalla nuk eshte pra ka aq aftesi sa te argumentoje me te mencurin e botes, dhe kete bente dhe Newtoni, por sic e thote dhe vete tema kjo gje eshte akoma mister sepse nuk thote ne asnje vend me marreveshje e prova dicka te tille se Newtoni apo Leibniz shpiku Calculus, pervec imagjinimeve te ndryshme nga njerezit.

Pershendetje.

*Shume debate kjo tema e Korcares po na nxjerr. Hmmm ne fakt nuk mendova dy here kur e hapi temen .

Student Maska e AL-hack
    Anėtarėsuar
    08-08-2002
    Vendndodhja
    Verona
    Postime
    22
    O MIRI po ate shok un e kisha fut ne thonjza sa i padjallezuar ky djale !

Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. MONADOLOGJIA - Gottfried Wilhelm Leibniz
    Nga armandovranari nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 19-11-2005, 16:39
  2. Calculus dhe Pre-Calculus
    Nga ILovePejaa nė forumin Mentori akademik
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 03-08-2004, 14:39

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •