Si e shpjegoni personin e vërtetë fetar?
Çfarë e karakterizon një Person të Vërtetë Fetar?
Si e shpjegoni personin e vërtetë fetar?
Çfarë e karakterizon një Person të Vërtetë Fetar?
Talent wins games, but teamwork wins championships.
Micheal Jordan
Personi i vertete fetar duhet te jete pertej librit. Ai nuk duhet te jete i lidhur me fjalet dhe te folurit. Personi i vertete fetar kerkon perjetimet personale, e jo fjale te huazuara apo perjetimet e te tjereve.
E gjithe bota mund te thote se eshte drite, qielli eshte i kalter, dhe dielli eshte duke lindur, pos nese syte jane te mbyllur, cfare do te thote kjo? Drita, qielli i kalter dhe lindja e diellit, nuk ekzistojne. Syte jane te mbyllur, jeni i qorruar.
Nese fillon te degjosh te tjeret, dhe fillon te besosh ne ta, dhe nese kopjon fjalet e tyre atehere fillon te flasesh per driten qe nuk e ke pare, per qiellin e kalter qe mund ta shohesh, dhe per lindjen e diellit qe po ashtu nuk e sheh dot. keshtu do te jesh i humbur pergjithmone ne "malin e madh te fjaleve."
Disa mund te thone se si mundet nje liber e shenjte (qofte Bibla, Kurani apo ndonje tjeter) te hudhet ne zjarr? A mundet nje liber aq e cmueshme te digjet ne zjarr? Nese zjalli e djeg librin tend "te shenjte," atehere cfare gjeje e cmueshme qenka ne ate liber? Keshtu vijme ne pyetjen se, "cfare te vertete ka ketu? Nese zjarri mundet te djeg te verteten (kete liber te shenjte), nuk ia vlen per ta ruajtur.
Micheal Jordan
Dituria eshte nje lloj injorance. E Verteta mund te injorohet. Ja cfare eshte injoranca, sepse ne te kunderten, e verteta eshte tashme e pranishme. Injorance nuk eshte asgje me shume se sa injorimi i te vertetes qe ekziston. Keshtu, njeriu i ditur behet edhe me injorant, per shkak se sa me shume qe ai mendon se din, aq me shume eshte i afte qe te injoroj ate qe eshte e Humbur ne teorite e tij, dogmat, shkrimet, dhe libra te shenjte, keshtu qe ai me nuk ka me ndonje sy qe te shoh realitetin. I humbur ne fjalet, viziitoni i tij behet i mjegulluar. Ai nuk mund te shoh ate se cfare vertete ai eshte.
Mendja eshte cerdhe e te enderruarit, eshte nje cerdhe enderruese! E verteta nuk dihet permes mendjes; prandaj ajo edhe nuk dihet aspak. E verteta eshte e ndier me zemer, me teresine tende, nga ti, e jo nga mendja jote; nga ti si nje njesi organike.
Kur e din te verteten, e din me koken tende; me eshtrat tua, e din me zemren tende, dhe gjakun tend; e din me ane te frymarrjes tende - nga qenjesia jote. E verteta njihet duke qene. Ky eshte nenkuptimi i asaj qe thuhet se e verteta eshte e ndier. Eshte nje perjetim.
Te kerkuarit e e te vertetes ne shkrime, te kerkuarit e te vertetes ne idete filozofike, eshte te shiquarit ne nje pasqyrim. Nese e pyesni dike tjeter se, si duhet te jetohet, je duke pyetur per nje udhezim te gabuar, per shkak se ai njeri mund te flet vetem rreth jetes se tij. Dhe kurre, kurre, nuk jane dy jetera te njejta.
Sido qe te jete, ai mund te te thote dicka rreth jetes se tij, nese ai vertete ka jetuar. Ai mbase ka pyetut dike tjeter, ai mbase ka ndjekur hapat e dikujt, ai mbase ka qene vete nje imitues. Kjo ehste nje pasqyrim i nje pasqyrimi. Dhe shekujt kalojne dhe njerezit vazhdojne ne te pasqyruarit e pasqyrimit te pasqyrimit te pasqyrimit te pasqyrimit dhe Hena e Vertete eshte gjithmone ne Qiell duke pritur per ty. Eshte Hena e Jote, eshte Qielli Yt, shiqoje drejteperdrejte! beju i menjehershem ne kete gje. Pse te huazoj syte e mi apo syte e dikujt tjeter? Ti ke sy dhuruar, sy te shkelqyer, te shiqosh, dhe te shiqosh drejteperdrejte. Pse te huazosh te kuptuarit nga dikush tjeter ose nga Shkrimet e Vjetra? Mbaj mend, mund te jete e kuptueshme per tjetrin, por nga momenti qe e huazon, behet njihuri tek ti dhe nuk ka asgje per te kuptuar ne te.
Micheal Jordan
Zbraze filxhanin. Ajo do te zbrazje e mendjes tende. Egoja ekziston, duke u paraqitur dhe kur egoja eshte duke u paraqitur asgje nuk mund te behet. E gjithe ekzistenca eshte rreth teje, por asgje nuk mund te behet. Asgje nuk mundet te te depertoj ne ty, ke krijuar nje "kala te forte." Zbraze filxhanin. Ose me mire, hudhe krejtesisht filxhanin. Kjo do te thote qe hudhe krejtesisht filxhanin qe te behesh aq i zbrazet sa qe bile as mos te kesh ndjenjen qe "je i zbrazet.'
Jeta eshte nje mister; kjo do te thote se nuk ka zgjidhje. Dhe perderisa te gjithe perpjekjet per te gjetur zgjedhje sjellin asgje me dobi, misteri mbetet mbi ty. Dyert jane te hapura; atehere je i ftuar. Si nje "Njohes," asnjeri nuk i futet Shkelqesise, si nje femije, injorant, duke mos ditur aspak - misteri te pushton krejtesisht. Nje mendje e ditur eshte e zgjuar, e jo e pa-fajshme. Pa-fajesia eshte dera.
Te diturit eshte nje proces. Dituria eshte nje perfundim. Kur te diturit vdes behet dituri. Nese vazhdon te mbledhesh kete dituri, atehere te diturit do te behet me shume e me shume veshtire, per aresye se me dituri, te diturit kurre nuk ndodh. Atehere merr me vete diturine perreth teje. Nje person i ditur eshte pothuajse i fshehur pas diturise se tij, ai humb te gjithe qartesine e tij, te gjithe perceptimin. Bota behet e larget per te, realiteti humb gjithe kuptimin e tij.
Per shembull, e doni nje vajze. Nuk ke njohur nje vajze kurre me pare, kurre nuk ke rene ne dashuri. Bie ne dashuri per here te pare, je i pa-fajshem, je i virgjer. Nuk e din cfare eshte dashuria dhe mendja jote hapet. Nuk ke ndonje dijeni rreth dashurise. Je spontan, vepron vetevetiu. Ti futesh ne nje "rruge te pa-njohur." Eshte misterioze. Dashuria hap dyert e pjeseve te pa-njohura, kendon kenge te pa-njohura per veshet dhe ne zemren tende, vallezon me melodi te pa-njohura. Dhe ti nuk din asgje, ti nuk ke asnje dituri te paragjykosh, te vleresosh, te denosh, te thuash se kjo eshte mire e kjo eshte keq. Eshte ndjenje e fuqishme. Ti je i mberthyer nga perjetimi i pa-pershkrueshem i dashurise. Ti jeton ne castet e Madherishme dhe te te Vertetes.
Te mendosh se din, do te thote te jesh i pa-pjekur. Te funksionosh nga dituria, nga perfundimi, eshte te jesh i pa-pjekur. Te funksionosh nga pa-dituria, nga jo-perfundimi, nga asnje e kaluar, eshte pjekuri.
Pjekuria eshte besim i plote ne vetedijen tende, pa-pjekuria eshte mos-besim ne vetedijen tende. Kur nuk i beson vetedijes tende, ti i beson diturise tende, por ajo eshte nje zevendesim dhe nje zevendesim shume i varfer i saj. Provo te kuptosh kete, eshte me rendesi!
Ose, nese ti mundesh te funksionosh tani, ketu ne keto caste, permes vetedijes tende, duke i vene anash te gjitha qe i din, kjo eshte cfare quhet te funksionuarit permes pa-diturise, se duhet te mbetesh sikur nje femije - i mbushur me plote kurreshtje, me plot frike. Cdo qoshe eshte misterioze, nuk e din se cfare eshte. Nuk mundesh ta kuptosh, cfare kjo jete eshte. Kjo jete te magjeps qe te vraposh here ne kete drejtim e here ne ate drejtim.
Pra, perseris edhe nje here kurreshtja eshte thesari me i shkelqyer ne jete. Nese e humb kurreshtjen, ti ke humb jeten dhe ti atehere terheqesh zhvarre, por nuk jeton me. Sepse Dituria vret Kurreshtjen!
Micheal Jordan
C' thua ore Arb-aman. Po pse o pak te thace. Po duket qe je tyte ore. C'mi ke keto thonjeza plot pa kuptim a derman. Pse o fall do shtijme ne qe ti vjell ato qe shkruajne te tjerete. Edhe kujt i thua ti grek ore tyte, une jam pe andeja nga je edhe tyna, pe golloborde. E c'te te them une me shume, ti vetem shenja habie kupton ore. Dhe kete nuk e them une po ato qe ti shkruane, dhe i ve te tjeret edhe te lexojne pale. Ik e tyte, shko shiti atje ku ti blejne.Postuar më parë nga Arb
Perpara se te bej nje kornize te pergjithshme per personin e vertete fetare do deshiroja qe shkrimi im te mos merret as si provokim dhe as si ofendim nga antaret e forumit.Jane disa te verteta qe pellasin me shume se lopa e uritur.Per mendimin tim shkretinoret kane nje eksperience te fuqishme ne lidhje me manipulimin e turmave,dhe kete gje fatkeqesisht e hajne sa krahu edhe pjesa tjeter e botes.Njerezit jane te percare me shume se kurre,dhe kjo si pasoje e paujsave te shkretetires.
Islami
58:22.
Nuk gjen popull që e beson All-llahun dhe ditën e gjykimit, e ta dojë atë që e kundërshton All-llahun dhe të dërguarin e Tij, edhe sikur të jenë ata (kundërshtarët) prindërit e tyre, ose fëmijët e tyre, ose vëllezërit e tyre, ose farefisi i tyre. Ata janë që në zemrat e tyre (Ai) ka skalitur besimin dhe e ka forcuar me shpirt nga ana e Tij dhe ata do t'i shpjerë në Xhennete, nëpër të cilët rrjedhin lumenj. Aty janë, përgjithmonë. All-llahu ua ka pëlqyer punën e tyre dhe ata janë të kënaqur me shpërblimin e Tij. Të tillët janë palë (grup, parti) e All-llahut ta dini pra, se ithtarët e All-llahut janë ata të shpëtuarit "
5:54.
O ju që besuat! Kush largohet prej nga feja e vet (i bën dëm vetes) s'ka dyshim se All-llahu do të sjellë një popull që Ai e do atë (popull) dhe ata e duan Atë (Zotin), (një popull) që është modest e i butë ndaj besimtarëve, por i ashpër dhe i fortë ndaj mohuesve ......"
Krishterimi
Psh, ne nje nga ungjijte tregohet se kur i kerkohet bekimi nga nje grua Samaritane (jo-cifute pra) ai eshte pergjigj: "Nuk eshte mire t'ia heqesh kafshaten e gojes femijes e t'ia hedhesh QENVE". Ne nje rast tjeter nje ushtarak Romak i kerkoi ti fliste per misionin e tij. Jezui u pergjigj "Nuk kam nder mend t'u hedh perlat derrave".(postuar nga qafir arnaut tek http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=38060)
Judaizmi
Ja dhe pjeset nga Talmudi i tmerrshem....
“Marrja e shpirtrave – vrasja e atyre që nuk janë jehudinj, është e lejuar për hebrenjtë. Është e ndaluar për ta që të shpëtojnë ndonjërin nga popujt e tjerë, ose ta nxjerrin nga skëterra. Por, nëse sheh dikë që nuk është çifut se ka rënë në ndonjë zënkë, duhet t’i biesh me gurë, sepse ai është i pavlerë”.
“Mbarë bota duhet të punojë për hebrenjtë dhe ata duhet të marrin fitimin, pa punuar fare”
“Populli i zgjedhur tek Zoti, është vetëm populli jehud, kurse popujt e tjerë janë gjallesa të pavlera”.
“Tek Zoti, më me vlerë janë hebrenjtë sesa engjëjt, sepse jehudinjtë janë pjesë e Zotit, e dallimi në mes njerëzve dhe shtazëve është i njëjtë me dallimin në mes hebrenjve dhe johebrenjve”.
“Sundimi në tokë u takon vetëm hebrenjve, e nëse nuk e kanë sundimin, duhet të jenë gjithherë në luftë derisa të fitojnë”.
Keto jane personat e vertete fetare.Pra ne fe nuk ka tolerim opozite.Opozita ndeshkohet me prerje koke,xhizje,quhet derr,majmun,gomar etj...
Por sido qe te jete ka nje cike tolerance.....
Ndryshuar për herë të fundit nga FLORIRI : 08-03-2005 më 06:07
Il cuore matto che ti segue ancora
E giorno e notte pensa solo a te
Postuar më parë nga FLORIRI
Floriri,
Më duhet të them se konkluzioni që ke nxjerrë është i gabuar. Gabimi qëndron se ke sjellë një pjesë të vogël të cituar nga Bibla dhe madje nga një shkrim i një jo të Krishteri. Kjo është e gabuar. Unë po të sjell vetëm llogjikën njerëzore për të kuptuar se sa i gabuar është konkluzioni që ke nxjerrë. Sipas Biblës, të gjithë joçifutët janë qenj. Si ka mundësi atëherë që unë jam bërë i Krishterë si dhe shumë të tjerë që nuk janë çifutë. Vetë ky fakt tregon se Perëndia i pranon të gjithë njerëzit dhe nuk bën dallime. Do të sillja edhe shumë vargje nga bibla për të mbrojtur mendimin tim, por kam përshtypjen se nuk ja vlen, pasi është kaq e qartë kjo çështje (bën muuu si lopa) që Krishti i pranon në gjirin e Tij të gjithë njerëzit.
Çështja nuk qëndron se kë pranon Krishti, por se cilët janë ata që e pranojnë Krishtin. Ai i ka krahët e hapur për të gjithë që duan të shkojnë tek Ai.
Ashtu pra si Krishti i pranon dhe i don të gjithë njerëzit, ashtu edhe të Krishterët e vërtetë i pranojnë dhe i duan të gjithë njerëzit. Të Krishterët e vërtetë janë më shumë se tolerantë, ata kapërcejnë kufinjtë e tolerancës. Tolerancë do të thotë të lëshosh pe kur dikush ka mendime të kundërta, të Krishterët kalojnë përtej këtij kufiri, ata arrijnë deri aty, sa të duan edhe armiqtë e tyre, edhe ata që i persekutojnë, edhe ata që i vrasin, edhe ata që i djegin,edhe ata që ndofta ndonjë ditë mund të duan t'i largohen Krishtërimit.
Ndryshuar për herë të fundit nga marcus1 : 08-03-2005 më 12:46
The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford
Krishteret nuk kan kurfar feje e kan ndryshu aq shume sa qe ska me kurfar vlere hiq.
Vetem budallai nuk ndryshon :-)
Liveintwoplaces degjoPostuar më parë nga liveintwoplaces
Jam i mendimit qe llogjika njerezore eshte e vetmja llogjike qe mund te me sjellesh sepse nuk ka llogjike tjeter qe mund te quhet e tille.Qe ti dhe shume te tjere qe nuk jane cifute jane te krishtere nuk aprovon aspak ndonje te vertete llogjike qe Krishti erdhi per te gjithe.Me duket teper e ulet qe ti nenshtrohem nje feje ku ne librin e saj ka thenie te tilla ku jocifutet jane qener apo derra.Te njejtat perkufizime edhe ne islam dhe judaizem.Shkurt or mik i dashur njera prej feve eshte e vertete pasi nuk ka asnje llogjike qe te hedhi poshte zhvillimet njerezore ne saje te rregullave fetare,mrekullite e profeteve etj Por se kush eshte e verteta ju takon juve te me bindni.
PS.Sinqerisht ju kerkoj ndihne,pasi e di mire qe njera prej feve eshte e vertete.Ka nje zot e pik.Por hajde merr vesh tani se cili grup eshte i tij.Muslimanet pretendojne se ti presesh koken nje njeriu qe len fene,apo te pushtosh vendet e qafirave e ti quash clirim eshte leje nga Allahu.Krishteret thone qe krishti erdhi per te gjithe pamvaresisht se ne bibel jocifutet konsiderohen si qenie qe nuk jane te denje per mesazhin e perendise.Hebrenjte mos e luj hic.....pa koment.Pra secila pale ka pretendimet e saj.Njera eshte pale e Zotit padyshim dhe pretendimet qe ka jane te verteta,por problemi eshte se cila eshte ajo.Cilat jane rruget qe mund ta gjesh.A mjafton te besosh ne dogma.Psh pyes muslimanet per paqartesi ata thojn nuk na takon neve te gjykojme rregullat qe vendos Zoti.Pyes te krishteret edhe keta tek kjo pike....Albo shkruante diku qe mendja njerezore,shkenca etj jane gjera qe nuk para hyjne ne pune per besimin ndaj Zotit.Per cifutet nuk kam shume informacion por talmudi eshte liber ekstremist qe edhe vete Hitleri do ta kishte zili.Shkurt jam bere lemsh.Arabet dhe profeti i tyre thojne qe cifutet jane popull i mallkuar,ne anen tjeter hebrenjte ngrihen e thone qe arabet jane si gomari i eger,dora e te gjitheve do te jete kundra tyre...apo per disa te tjere qe jane popuj te lindur nga incesti i lotit me bijat e tij.Vallaj shkretinoret meritojne tua derdhesh nofullat...jane kopila shkurt
Il cuore matto che ti segue ancora
E giorno e notte pensa solo a te
Krijoni Kontakt