(vazhdim)
Drita do te na tregoje se cfare lloji personash jemi dhe cfare gjerash kemi bere me pare. Qe nga ajo dite e ne vazhdim, ne do te njohim se cfare eshte nga fryma dhe cfare nga shpirti. Ne do te njohim se shume gjera ishin nga vetja jone. Nje njeri mund te njohe pasi ai eshte gjykuar nga drita. Nqs ai nuk eshte gjykuar nga drita, ai nuk do te jete ajo cfare ai pretendon dhe nqs do te mundohet te imitoje. Vetem nqs Zoti ndricon nje drite te madhe mbi ne, ne mund te themi, “Ky eshte shpirti im”. Gjykimi qe vjen me driten do te dalloje njeriun e brendshem nga njeriu i jashtem. Kur njeriu i brendshem dhe njeriu i jashtem te jene dalluar nga njeri-tjetri, atehere shpirti dhe fryma do te ndahen. Zoti ben nje lloj ndricimi ne fillim me driten e Tij te pakrahasueshme dhe madheshtore. Kjo mund te ndodhe kur ne degjojme nje mesazh. Kjo mund te ndodhe kur ne te jemi duke u lutur, duke pasur miqesi me vellezer te tjere, ose duke ecur ne rruge. Drita e pakrahasueshme shkelqen dhe ne zbulojme vetet. Sapo te jemi vendosur nen driten e madhe, ne do te zbulojme se sa pak nga ajo qe kemi gjate jetes sone, ka qene per Zotin. Ajo ka qene gjithmone per veten. Ne kemi qene ata qe kemi vepruar, qe kemi punuar shume dhe me zell te madh duke folur, duke ndihmuar vellezerit dhe motrat dhe duke predikuar ungjillin. Kur drita ndricon mbi ne, ne do te kuptojme se sa e rrezikshme eshte prezenca jone, se sa i kemi zgjeruar vetet ne cdo gje dhe se cfare kane mbuluar vetet tona.
Vetja qe ishte me pare e fshehur, tani do te ekspozohet. Vetja, per te cilen nuk ishim te ndergjegjshem me pare, tani do ndjehet qartesisht. Cdo gje do jete e qarte, dhe ne do ta kuptojme se vetja perfshin shume gjera, duke futur ketu aktivitete te panumerta. Ne mendonim se shume gjera ishin bere ne emrin e Zotit. Tani do te shohim qe ne esence, ato jane te gjitha per vete. Sapo ta shohim kete, ne do ta denojme njeriun e jashtem spontanisht. Gjerat qe shohim nen drite do te denohen nga ne kur te hasen serisht. Cfare kemi pare nen drite, do te na bente te hidhnin poshte gjera, fjale ose qellime te nje natyre te ngjashme, kur te shfaqen per here te dyte; ne menjehere do te shohim se ajo me cfare po perballemi eshte e njejta gje me te cilen u perballem here e pare. Cdo gje qe ka kaluar nen gjykimin e drites njehere, do te gjykohet perseri sapo nje fare e vogel e saj te mbije. Pasi te kemi marre kete ndricim, ne do te jemi ne gjendje te ndajme shpirtin prej frymes. Para ketij ndricimi, gjithcka qe kishim ishin doktrina, dhe ne flisnim si nje mekatar qe flet i gezuar per mekatin e tij. Nqs nuk e kemi driten, madje dhe perpjekja per te ndrequr veten, eshte e padosbishme. E vetmja perjpjekje e dobishme eshte ajo qe behet nen driten. Kur ne jetojme para Zotit ne kete menyre, fryma jone do te clirohet. Ne do te behemi te paster dhe Zoti nuk do kete asnje problem per te na perdorur.
Ndarja e shpirtit dhe e frymes vjen nga ndricimi. Cfare eshte ndricimi? Zoti qofte i meshirshem me ne qe te na tregoje se cfare eshte ndricimi. Ndricimi eshte te shohesh se cfare sheh Zoti. Cfare sheh Zoti? Ai sheh cfare ne nuk shohim. Cfare nuk shohim ne? Ne nuk shohim gjerat qe jane nga vetja jone, gjerat qe ne mendojme se jane nga Zoti, por qe ne fakt nuk jane. Drita na tregon se sa nga ajo qe mendonim se ishte nga Zoti, eshte ne fakt nga vetja jone. Ajo na tregon se sa nga ajo qe ne mendonim se ishte e mire, ne fakt nuk eshte e mire, se sa nga ajo qe ne mendonim se ishte e drejte, ne fakt eshte e gabuar, se sa nga ajo qe mendonim se ishte frymore, eshte ne fakt shpirterore, dhe se sa nga ajo qe mendonim se ishte nga Zoti, eshte ne fakt nga vetja jone. Atehere ne do te themi, “Zot! Tani une e njoh veten. Une jam i verber. Une kam qene i verber per njezet apo tridhjete vjet dhe akoma nuk e kam kuptuar kete. Une nuk shihja ate cfare ke pare Ti."
Ky shikim do te largoje ate qe kemi. Shikimi eshte thyerja jone. Mos mendoni se shikimi eshte nje gje dhe thyerja nje gje tjeter. Fjala e Zotit eshte vepruese. Sapo fjala e Tij ndricon ne ne, njeriu yne i jashtem largohet. Ne nuk e degjojme fjalen e Zotit ne fillim me pas te provojme thyerjen. Ne nuk e shohim dicka permes drites se Zotit dhe me pas te thyhemi me ate qe kemi pare. Ne nuk e kemi shikimin si hapin a pare dhe thyerjen si te dytin. Ndricimi eshte heqja; te dyja ndodhin ne te njejten kohe. Sapo drita ndricon, mishi vdes. Asnje mish nuk mbijeton kur ekspozohet ne drite. Kur nje njeri sheh driten, ai nuk ka me nevoje ta perule veten; ai do bjere me fytyren e tij pertoke menjehere. Nen driten, mishi i tij do te venitet. Vellezer dhe motra, kjo eshte ajo cfare do te thote vepruese. Fjala e Zotit eshte e gjalle dhe vepruese. Kjo nuk do te thote se Zoti flet dhe ne e bejme vepruese kete te folur. Fjala vete eshte vepruese ne ne.
Zoti hapte syte tane qe t’i shohim keto dy gjera. Ne njeren ane, ne kemi disiplinen e Frymes se Shenjte. Ne anen tjeter kemi zbulesen. Keto dy gjera te kombinuara se bashku do te thyejne njeriun tone te jashtem. Qofte i meshirshem Zoti me ne, qe ne t’i vendosim vetet tona nen driten e Tij, dhe ndricofte drita e Tij mbi ne ne menyre qe ne t’i perkulim vetet tona dhe t’i themi Zotit: "Une jam vertet i marre dhe i verber. Une kam qene kaq i marre dhe i verber per vite me rradhe, qe i kam konsideruar gjerat e vetes sime sikur te ishin prej Teje. Zot, ji i meshirshem me mua!"
FUND I KAPITULLIT SHTATE
Krijoni Kontakt