Matrix e lexova me kujdes shkrimin tuaj, dhe vertet ka plot vizione te qarta. Do te desha te ndalem pak tek Fryma e Shenjte dhe besimtari i Krishtere.
Shpesh here ne bibel hasemi me fjalen , "Njeriu frymor". Cfare do te thote te jesh frymor? Te krishtert duhet me patjeter qe te njohin plotesisht kete fakt ne vete jeten e tyre te krishtere.Te qenit njeri frymor, do te thote, te qenit i rilindur ne Krishtin Jezus. Vetem kjo krijese e re e krijuar simbas karakterit te Krishtit, mund te quhet njeriu frymor. Krijesa e re ne Krisht vjen permes rilindjes qe ben i krishteri. Por si rilindemi ne Krishtin Jezus? Kjo eshte nje peytejte fondamentale per cdo te krishtere. Rilindja tek i Krishteri nuk vjen as nga vajtja jote ne kishe, as nga religjioni apo tradita e krishter te ciles i perket. Po keshtu rilindjen nuk mund te ta japa as kisha dhe askush tjeter, pervecse Krishtit. BESA jone tek Krishti, ben te mundur qe ne te bashkohemi perjete me Krishtin. Por duhet thene se ky BASHKIM vjen vetem pasi ne kemi rilindur ne Krishtin JEzus.
Si rilinden i krishteri dhe si behet ai nje krijese e re ne karakter te Krishtit?
Biseda e Jezusit me Nikodemin eshte nje deshmi shume e qarte rreth lindjes se besimtarit te Krishter. Jezusi i tregoi Nikodemit se, nese nuk LIND prej se lartmi, je i pafuqishem qe te shohesh( hysh) mbreterine e Perendise. Me kete fakt JEzusi na tregon se, vetem krijesa e re e krijuar simbas karakterit te Krishtit, do te mund te HYJE ne mbreteri te Perendise. Nikodemi mbeti i shtangur nga ky mesim i Jezusit, pasi llogjika e njeriut e ka te veshtire te kuptoje mendjen e Perendise. Me poshte Jezusi i deshmoi Nikodemit se, dy jane faktoret permes te cilave i krishteri mund te rilinde si nje krijese e re ne Perendine: "UJI" dhe "FRYMA" .
Perse UJI dhe FRYMA?
Nder kisha ne shohim shume te krishter qe pagezohen, por thelbi i pagezimit nuk eshte thjesht ceremonia qe kryen i krishteri apo kisha. Thelbi i PAGEZIMIT eshte VDEKJA se bashku me Krishtin dhe ringjallja ne jeten e re. Pali kete fakt e sqaron me se mire tek romak:6:4.
Une nuk mund te gjykoj askend ne pagezimin e tij apo ne ceremonite e pagezimt qe kryen kisha, pasi vetem syri i Perendise sheh plotesisht nese gjate ketij PAGEZIMI ky apo ai i krishtere, ka VDEKUR plotesisht me Krishtin dhe eshte ringjallur ploteisht me te ne jeten e re. Pyetja eshte: Po i Krishteri si mund te dalloje dhe te njohe plotesisht kete fakt ne vete te tij , nese ka vdekur me Krishtin dhe eshte ringjallur ne jeten e re? Shume te krishter shkojne drejt pagezimit (UJIT per te cilen Jezusi i tha Nikodemit), por a kryejne plotesisht kete akt? Ketu ndahen disa doktrina, ku njera thote se, eshte uji ai qe me shenjterim shejnteron te krishterin, dhe doktrina tjeter thote se uji eshte thjesht nje simbol, permes te cilit simbolizohet varrosja e te krishterit me Krishtin. Une nuk kam qellim qe te merem me faktin se cila e ka drejt dhe cila e ka gabim. Per mua personalisht Pagezimi ne thelb te tij ka, VDKJEN e te krishterit bashke me Krishtin dhe ringjalljen e tij ne jeten e re. Po keshtu pranoj se, e gjitha kjo eshte nje veper e kryer prej Zotit Krisht, ku njeriu me dorezimin e tij plot pendese, gjunjezohet para Krishti duke vdekur se bashku me te ne kryq, dh duke u ringjallur se bashku me te, ne jeten e re.
Cdo kush do te shohe PAGEZIMIN e tij ( UJIN per te cilin Jezusi i deshmoi Nikodemit) nese eshte apo jo i vertete, vetem me Jeten e tij PASI eshte pagezuar. Jezusi na meson se gjithshka per besimtarin behet e dukshme vetem perems veprave dhe frutave te tij .
Ne te gjitha ceremonite fetare te pagezimit qe kam pare, nuk jam ndalur thjesht vetem ne ate cfare prifti apo pastori thote, por jam ndalur ne faktin qe e con te krishterin per te kryer kete pagezim, si nje bashkim te perjetshem me Perendine. Me kete dua te them se, Pagezimin nuk e percaktojne si te vertete rregullat e ceremonise apo vjetersia e kishes dhe relogjionit qe pagezon, ate e deshmon si te vertete vetem jeta e paspagezimit qe ben i krishteri me Krishtin.
-Si mund te njohim nese jemi vertet te lindur ne Krishtin Jezus, dhe jemi nje krijese e re ne Perendine?
Mendoj se kjo eshte nje peytje fondamentale per te gjithe te krishteret. Eshte shume e lehte te thuash , une jam i krishtere, jam bir i Perendise, jam i shpetuar, jam nje krijese e re ne Krisht, jam frymor e tjera, por si mund te njohim dhe te bindemi se vertet te gjitha keto jane te verteta tek ne?
Apsotulli Gjon ne letren e tij, na ndihmon plotesisht qe ne te njohim kete te vertete ne vete qenien tone te krishtere.
1Gjon:2:29.
" Nese e dini se Ai ( Jezusi) eshte i drejte, dijeni pra se kushdo qe ben DREJTESINE, ka LINDUR prej tij."
1Gjon:4:7.
" Te dashur, le ta duam njeritjetrin sepse dashuria eshte nga Perendia, dhe kushdo qe DO , ka LINDUR nga Perendia."
1Gjon:5:1.
" Kushdo qe BESON se Jezusi eshte Krishti, ka LINDUR nga Perendia."
1Gjon:5:4.
" Sepse cdo gje qe ka LINDUR prej Perendise, e mund boten, dhe kjo eshte fitorja qe mundi boten: BESA jone (ne Krishtin).
1Gjon:5:18.
" E dime sepse kushdo qe ka lindur nga Perendia nuk mekaton. Sepse ai qe ka lindur nga Perendia e ruan vetene tij ( permes beses ne Krishti), dhe i ligu nuk e prek."
1Gjon:3:10.
" Ne kete shquhen bijte e Perendise, dhe bijte e djallit:kushdo qe nuk ben DREJTESINE, nuk eshte nga Perendia , si dhe ai qe nuk do vellane e tij( nuk eshte nga Perendia)."
Keto vargje te apsotullit Gjon, flasin fare qarte dhe shkoqur, si dhe na japim mundesine qe te njohim konkretisht nese jemi te rilindur ne Kirsht, nese jemi bij te Perendise, nese kemi hyre kot apo plot ne ujin e pagezimit.
Fryma dhe krijesa e re ne Krisht.
Krijoni Kontakt