Close
Faqja 10 prej 13 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 126
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    E ke gabim Xfiles. Nuk kam se cfare te bej qe ti hyj nje teme te tille do me duhet nje vit i tere te shkruaj cdo dite ne forum.

Konkluzione te tilla si i yti edhe te te tjereve si ty, lindin nga dturia e ceket ne kete teme dhe renia pre e propagandave te elementeve ultra-ortodokse qe propogandonin ne Shqiperine e fillimviteve 90-te.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    ajo qe pohova ishte diēka shume siperfaqesore, nuk bera ndonje analize te thellet qe te me duhet njohuri mbi kete ēeshtje.
    Nuk e di si e kuptove ti ate qe thashe por une ketu mbrojta orthodoksine.

"Nė fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    Citim Postuar mė parė nga xfiles Lexo Postimin
    qe katoliket jane heretike sipas pikepamjes fetare te krishtere kete e them dhe une si ish-besimtar,
    .
    Hahahaaaa, kjo me bėri pershtypje!

them dhe une si ish-besimtar
    DMTh nuk qenke besimtar, nuk i beson Jezus Krishtit, nuk e ke JEZUSIN. E e pra, konkluzion i thjeshtė; te gjith ata qe mendojnė ashtu sikurse ti nuk e kan Jeuzin dhe nuk kan se si tė njohin te Verteten. Vetem me Krishtin mund ta njohim te verteten e Perendisė. Atėher edhe ata qe akuzojnė Kishen e Krishtit si "heretike" nuk me bėnė edhe aq pershtypje sepse s'kan Krisht-JETEN nė veteveten e tyre, njėjtė sikurse ti.

xfiles, tė ftoj ta besojsh Jezusin sepse do tė liroj nga paragjykimet mbi KIshen e Tij dhe do ta zbuloj tė vereteten, vetem e Verteta na bėnė tė lirė.
    Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Nuk mbrohet ortodoksia duke ulur te tjeret ne menyre te padrejte.

Bej nje test, meqe je nga familje ortodokse. Me bej dallimin e nje familje te krishtere katolike qe:

Beson ne Zot Trini. Ne Krisht, Zot e njeri. Ne Marine e shenjtoret. Rrrefehet, kungohet, merr sakramentet e tjera, nderon ikonat/figurat,

me po familjen tende qe si ortodokse, nqs praktikon fene, nuk ben asgje me shume se sa kaq.

Si mund qe nje familje e tille katolike te jete heretike ne raport me familjen ortodokse?

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,446
    Postimet nė Bllog
    22
    Citim Postuar mė parė nga toni77_toni Lexo Postimin
    Nuk ėshtė gjykim ky?
    Ai eshte gjykimi i Kishes Orthodhokse, nuk eshte gjykimi i im. Une nuk ia lejoj vetes qe te kem nje gjykim por pranoj ate qe me meson Kisha Orthodhokse. Kontributi im i vetem ne kete teme eshte postimi #3, qe eshte perkthimi ne shqip i nje artikulli te gjate te shkruajtur nga nje ish-romano-katolik, i lindur e rritur si romano-katolik, i cili rendit sipas tij gjitha dallimet midis dy kishave dhe arsyet se perse ai zgjodhi te behet orthodhoks.

E bera perkthimin per t'iu ardhur ne ndihme atyre qe pyesnin shpesh ne kete forum per te mesuar mbi dallimet midis dy kishave.

Albo

Citim Postuar mė parė nga toni77_toni Lexo Postimin
    Sa Shpirta na qenkan pra nėse ėshtė ashtu?
    Pershendetje Toni, une pyetjes tende, dua ti jap nje pergjigje (edhe pse retorike)
    Ka vetem nje Shipirt te Shenjte, Personi i Trete i Trinise se Shenjte...!Ka ekzistuar gjithnje, bashke me Atin dhe Birin..., ekziston perpara krijimit, Ai ( Shpirti ) del nga Perendia po ashtu si edhe Biri, ne nje burim te perjeteshem dhe te pa kohe.
    Shpirti i Shenjte, buron ne perjetesi dhe ne menyre te vazhdueshme hyjnore ( Joan 15:26).

.................................................. .

Toni 77_toni

Vella i nderuar me Krishtin,
    une kurre nuk kam dashur as te fyej dhe me pak akoma te shpif…, pasi jam rezervuar duke perkthyer dhe duke patur kujdes ne shqiperim pasi nuk ishte tema se si e mendoja une…, por kush ishin ndryshimet…
    Pra me vjen keq qe eshte kuptuar gabim, nderhyrja ime.
    Ti dhe ndokush tjeter, nder vellezerit e krishtere katolike, ndoshta j’u eshte dukur pak’sa provokues dhe me tendence…, por ju siguroj qe nuk ishte qellimi im, kurre, pasi une vete gjindem shume dakort me ju kur diskutohet per vijen e Kishes ne pergjithesi.
    Por kam frike se duke pare nje diskutim pak te zjarrte me nje pseudorthodhoks dhe njekohesisht bashkepatriot, qe duhet pohuar, te nje niveli jo shume te larte ne rrespekt…, postet e mia jane keqinterpretuar ( ndoshta padashje).
    Une e ndjej per detyre te spiegohem per ē’ka kam shkruar, ku edhe shpejt mund te mirret me mend qe nuk jane shkrime te miat te mirefillta, pasi nuk jam as teolog dhe as ne lartesine e duhur…, por qe do te ishte dredhi me keqdashje nga ana ime te fusja koken si struci ne rere…, duke ditur qe midis nesh ka ndryshime, ku jane pak a shume te medha, por qe nuk mvaret nga njerezit ē’do gje, pasi kush e njeh dizenjon e Zotit?
    Ishte e nevojeshme te insistoja mbi elementet qe na diferencojne, si per te lene te kuptohet qe nuk mjaftojne deshirat tona per nje ekumenizem ku te proklamohet “Asgje nuk na ndan”, pasi ndonje here pikerisht duke mesuar ndryshimet qe kemi midis nesh ( dhe aresyet per te qene keshtu si jemi ), mundemi me pas edhe te vleresojme drejt bindjet e njeri-tjetrit, ē’do njeri ne Kishen e tij dhe me traditat e tij…
    Nuk pretendoj te kem thene asgje te re, ku edhe me shume akoma ishte per te shkruar…, por mendoj qe edhe kaq eshte e mjaftueshme si panorama per te mbyllur nje teme qe dikush nga ne e bojkotoi qe ne fillim, duke dashur ta nenvleftesonte permbajtjen dhe minimizonte problematiken e ndryshimeve.
    Une uroj me shpirt qe keto qe kam shkrojtur, jo vetem te mos thellojne ndarjen midis nesh, por te sherbejne per nje njohje reciproke dhe nje deshire te metejeshme per nje kooperim dhe mirekuptim, ku si pikenisje dhe perfundim llogjik te gjerave, te kemi gjithmone parasysh te Verteten, ne kuptim te pastertise dhe rrespektit ne nje konfront ( ballafaqim ) ndermjet nesh.

Shpresoj ne nje mirekuptim te perhereshem, mire u lexofshim ne shkrimet e metejshme.
    Per te gjithe, me rrespekt,
    Niko

Ernst Kaltenbrunner Maska e Bizantin
    Anėtarėsuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    Citim Postuar mė parė nga Seminarist Lexo Postimin
    Nuk mbrohet ortodoksia duke ulur te tjeret ne menyre te padrejte.

Bej nje test, meqe je nga familje ortodokse. Me bej dallimin e nje familje te krishtere katolike qe:

Beson ne Zot Trini. Ne Krisht, Zot e njeri. Ne Marine e shenjtoret. Rrrefehet, kungohet, merr sakramentet e tjera, nderon ikonat/figurat,

me po familjen tende qe si ortodokse, nqs praktikon fene, nuk ben asgje me shume se sa kaq.

Si mund qe nje familje e tille katolike te jete heretike ne raport me familjen ortodokse?
    njė familje tė tillė katolike nuk do ta quaja tė krishterė. as heretike. do ta quaja katekumene.

ps, ke njė gabim ortografik tek firma. gjeje vet.
    Slagt ham! Kristenmands sųnn har dåret. Dovregubbens veneste mų.

Gott mit Uns

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Atehere, familje te tilla qe na dilkan katekumene, por qe ti i quan ortodokse, ke me mijera. Pra, ky problem cek se pari vete boten e njohur si ortodokse. Ndoshta cek vete rrethin tend familjar, sikurse timin edhe ortodokseve te tjere ketu.

Ndoshta gabimi eshte tek ita-t. Sidoqofte une e kam mare firmen sic e kam pare ne liber. Eshte nje shprehje e krishtere qe gdhendej cezmeve te avllise se kishave ku besimtaret laheshin para se te hynin ne kishe per te treguar se pastrimi i paligjesive eshte i dyanshem, fizik e shpirteror..
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 30-01-2010 mė 09:49

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Megjithate, nuk mund te quhet katikumene nje familje katolike qe i takon brez pas brezi nje kishe te themeluar nga Apostojt, qe eshte pagezuar ne menyre kanonike, dhe qe merr sakramentet, pervec se ne praktike nuk dallohen nga ortodokset as ne nderimin qe i bejne Marise e shenjtoreve, ikonave etj.

Po te marresh dy familje te tilla te ketij niveli, njera ortodokse kundrejt asaj katolike, prania apo mos-prania e Filiokues ne besimin e tyre, ne mos inekzistent ne mendjet e tyre, eshte formale, aq sa asnjera pale se di se per cfare behet fjale.

Atehere si mundet qe familja katolike e tille te jete heretike ndersa ajo ortodoksja jo. Vetem per shkak se figurojne te rregjistruar formalisht ne kisha te ndryshme!!!

Ky arsyetim do te ishte absurd e hipokrit.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ja dhe nje arsyetim tjeter. Kush jane me te vertete ortodokset?

Dy dimensione te te qenit ortodoks:

1. Ortodoksi eshte doktrina e shprehur ne 7 sinodet ekumenike. Qe te quhesh ortodoks duhesh patjeter te jesh i identifikuar me kete doktrine, te behesh zoterues edhe shprehes i saj.

2. Mirepo, ne realitet ortodoks quhet ai qe formalisht pranon te qenit pjese e kishes qe e identifikon doktrinen e vete me ate ortodokse.
    Ky pranim kryhet me ane te aktit te pagezimit, zakonisht qe ne femijerine hershme.

Kontradikta mes ketyre dimensioneve eshte ne ate te te qenit formalisht ortodoks dhe te qenit ortodoks nepermjet zoterimit te doktrines ortodokse.

Askush nuk do e veje ne dyshim se ne shumicen absolute e dermuese te rasteve, ortodokset jane te tille vetem formalisht, pra duke respektuar vetem njerin dimension e duke injoruar dimensionin thelbesor ate te te qenit ortodoks nepermjet zoterimit te doktrines ortodokse.

A jane keta ortodokse formale me te vertete ortodokse, aq me shume kur jeta e tyre shpirterore as qe ka te beje fare me ndjesine e theosizimit apo te mospranimit te filiokues, madje me keq ata mund te kene nje perceptim aq te dobet te besimit ortodoks qe thone se i takojne, sa qe po ta shprehin e formulojne do dalin se jo vetem sjane ortodokse por me teper mund te dalin po aq heretike sac jane edhe ata qe vete ortodoksia i quan heretike?!

Atehere:
    - si ka mundesi qe ne (Kisha) i quajme ortodokse keta ortodokset formale?
    - kush jane me te vertete ortodokset?
    - nqs ne mundemi ti quajme ortodokse keta ortodokset formale, pse te mos mundemi formalisht te quajme ortodoks edhe katoliket, qe ne fund te fundit nuk jane ne nivel me te poshtem ne besim me ate te ortodokseve formale?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 30-01-2010 mė 10:41

Faqja 10 prej 13 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Dallimet ne mes te Kuranit dhe Bibles
    Nga imaas nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 13-05-2013, 15:53
  2. Te suksesshmit dhe deshtaket si dallohen
    Nga Letersia 76 nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 08-11-2009, 10:05
  3. Dallimet mes Evropės dhe Amerikės
    Nga Andrra e Jetes nė forumin Problemet ndėrkombėtare
    Pėrgjigje: 31
    Postimi i Fundit: 06-10-2003, 03:27
  4. Cilat jane dallimet midis rinise se Kosoves dhe Shqiperise?
    Nga Arjeta nė forumin Tema shoqėrore
    Pėrgjigje: 140
    Postimi i Fundit: 27-01-2003, 00:10

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •