Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 8
    R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708

Besimi, Ndjenjat dhe Veprimi

Shpesh here degjon fjale nga shoqeria apo dikush tjeter qe te besojme ne dicka sepse nese nuk besojm nuk do ndodhi kurre. Pa besim nuk do veprojm apo nuk do lejojm qe dicka te na turbulloj gjendjen ku vete futemi brenda. Ketu kryesisht po flas per romantiket, per ata qe i eshte thyer zemra, dhe nuk besojn me ne nje dashuri te re.

Gjithashtu tema mund te trajtohet dhe ne plot kendveshtrime te tjera... a ka ndonje lidhje besimi me veprimin , me ndjenjat tona qe vejn ne levizje kete mekanizem per te vepruar ?

Cdo te mire
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152

Shpesh here degjon fjale nga shoqeria apo dikush tjeter qe te besojme ne dicka sepse nese nuk besojm nuk do ndodhi kurre.
    Nuk jam dakort me kete lloj mendimi. Njeriu nuk duhet te besoj thjesht (apo vetem) per te arritur dicka por duhet te besoj sepse i thot shpirti se ajo qe beson eshte e lidhur me nje te vertete.

Pa besim nuk do veprojm apo nuk do lejojm qe dicka te na turbulloj gjendjen ku vete futemi brenda.
    Besimi ka shume rendesi. Besimi ne Zot. Besimi ne vetvete. Besim tek e drejta. Besim te e verteta. Etj. Ne qoftese sdo kishim besim, dhe si rrjedhoj ne qoftese do humbisnim shpresen, sa e vlefshme do ishte jeta?

Ketu kryesisht po flas per romantiket, per ata qe i eshte thyer zemra, dhe nuk besojn me ne nje dashuri te re.
    Per kete nuk e di. Komentet e mia jane ne lidhje me besimin ne kuptimin e gjere te fjales.

a ka ndonje lidhje besimi me veprimin…
    Sigurisht qe ka. Nese une besoj te nje Zot te plotfuqishem, atehere une do mundohem te ndjeke nje rruge sa me te mire morale, etike, etj. ne vend qe ti jap gezim vetes dhe atij Zot qe na ka krijuar. Por edhe ne qoftese jam ateiste dhe besoj te vetvetja, perseri kam besim te forcat e mia dhe nga ai besim une do veproj me me teper konfidence ne vend qe te arri disa gjera qe mund te me japin kenaqesi.

…me ndjenjat tona qe vejn ne levizje kete mekanizem per te vepruar?
    Kam nje pyetje: Mendoni se jan ‘vetem’ ndienjat ato qe e ven ne pune besimin?

Cdo te mire
    Gjithashtu

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Pershendetje,
    ne fillim mbase nuk jam shprehur sic duhet, por eshte nje fakt qe shume njerez na thone gjera te tilla dhe ndikojn ne nje menyre apo ne tjetren tek ne si njerez. E kam fjalen qe te kesh nje qendrim pozitivist dhe me shpresa dhe mos jesh negativ persa i perket dickaje... pra shkurt un them se besimi qe na thone njerezit qe kemi verdalle eshte mbase arma e vetme qe mund te luftoje pesimizmin tone.
    (nqs nuk jam shprehur mire prap me thuaj qe ta rifrazoj me ndonje menyre tjeter )

Nuk do zgjatem shume sot, por pyetja qe i ngren pyetjes time them se ja vlen te diskutohet me ne gjeresi. Them se shoqeria dhe ambjenti apo ne terma pak me psikologjik subkoshienca e ndertuar ka nje ndikim tek besimi. Mund te themi gjithashtu se edhe shume njerez besojn ne nje fe apo ne nje tjeter nen ndikimin e plote te shoqerise dhe te kultures ekzistuese.... pyetja qe lind eshte mbase se cfar kuptojm ne me besim... te mirfillte ne dicka apo besimin qe na vjen nga jashte.
    Psh duhet te behet dallimi mes besimit dhe indoktrinimit, mes besimit dhe bindjes(mbase jane e njejta gje, nuk jam duke u thelluar per momentin)... mes besimit dhe pasionit e keshtu me rradhe... pra ajo pyetja siper ngren shume nenpyetje dhe qe duhen trajtuar ne kategori te vecanta... te pakten kshu them une per momentin ..

mirulexofshim...

Cdo te mire
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152

eshte nje fakt qe shume njerez na thone gjera te tilla dhe ndikojn ne nje menyre apo ne tjetren tek ne si njerez.
    Sigurisht.

... pra shkurt un them se besimi qe na thone njerezit qe kemi verdalle eshte mbase arma e vetme qe mund te luftoje pesimizmin tone.
    Nuk mendoj se besimi eshte e vetmja arme per te luftuar pesimizmin por ama eshte nje arme e rendesishme. Besimi mund te jete si deshira per te arritur nje fare edukimi, por ne qoftese nuk lexon nuk ka vlere ajo arme. Ne qoftese nuk ekziston deshira, nuk kryet veprimi. Ne qoftese nuk kryet veprimi, cfare vlere ka deshira? Pra ne qoftese nuk e ve ne pune ate qe beson, atehere cfare arme eshte besimi?

nqs nuk jam shprehur mire prap me thuaj qe ta rifrazoj me ndonje menyre tjeter
    Ndoshta dhe une mund te te kem keqkuptuar. (Dhe me fal ne qoftese te kam keqkuptuar) Sa me shume te shkruash, sa me pak me le mua te supozoj.

Them se shoqeria dhe ambjenti apo ne terma pak me psikologjik subkoshienca e ndertuar ka nje ndikim tek besimi. Mund te themi gjithashtu se edhe shume njerez besojn ne nje fe apo ne nje tjeter nen ndikimin e plote te shoqerise dhe te kultures ekzistuese....
    Po, subkoshienca ka nje ndikim tek besimi por gjithashtu duhet patur parasysh se per cfare lloj njeriu flasim. P.sh., nese flasim per nje femi, ai femi eshte influencuar nga rrethanat (shoqeria dhe kryesisht familja) dhe do besoj te dicka ne imitim te rrethanave. Por, ne qoftese flasim per nje adult qe eshte ne gjendje te vere ne pikepyetje mendimet apo ndienjat e tij, atehere nuk mendoj se mund te themi se rezultati i besimit te ketij individi eshte thjesht nga influenca e ambientit. Si mendoni? Ne lidhje me fen, a nuk mendon se besimi ne nje fe rezulton nga bindja qe ke krijuar per vertetesine e asaj feje? Por lind pyetja: cfare do te thot te krijosh bindje? Bindja mund te filloj nga ambienti por jo te rezultoj nga ai pa e analizuar ate ne brendesi (ne thellesi). (Dhe ketu po flasim per njerez qe e konsiderojn veten fetar ne kuptimin e plot te fjales dhe jo thjesht sa per sy e faqe.)

pyetja qe lind eshte mbase se cfar kuptojm ne me besim...
    Dakort. Atehere, cfare eshte besimi per ju?

te mirfillte ne dicka apo besimin qe na vjen nga jashte
    Bukur. A mund te quhet besim ajo qe vjen nga jashte? Per mua, edhe ne qoftese dicka fillon nga jashte por ne fund te fundit zhvillohet perbrenda, atehere ajo mund te quhet besim sepse zhvillimi i saj nuk varet nga ambienti i jashtem por varet nga intepretimi njeriut perbrenda te atij ambient qe e rrethon.

Psh duhet te behet dallimi mes besimit dhe indoktrinimit, mes besimit dhe bindjes(mbase jane e njejta gje, nuk jam duke u thelluar per momentin)... mes besimit dhe pasionit e keshtu me rradhe... pra ajo pyetja siper ngren shume nenpyetje dhe qe duhen trajtuar ne kategori te vecanta... te pakten kshu them une per momentin ..
    Skam kundershtim. Tema eshte mjaft interesante dhe mendoj se ja vlene per te analizuar.

Gjithe te mirat

Eks-plorator Maska e kolombi
    Anėtarėsuar
    27-05-2003
    Vendndodhja
    Mes oqeaneve...............
    Postime
    3,720
    Citim Postuar mė parė nga Cyclotomic
    Shpesh here degjon fjale nga shoqeria apo dikush tjeter qe te besojme ne dicka sepse nese nuk besojm nuk do ndodhi kurre. Pa besim nuk do veprojm apo nuk do lejojm qe dicka te na turbulloj gjendjen ku vete futemi brenda. Ketu kryesisht po flas per romantiket, per ata qe i eshte thyer zemra, dhe nuk besojn me ne nje dashuri te re.

Gjithashtu tema mund te trajtohet dhe ne plot kendveshtrime te tjera... a ka ndonje lidhje besimi me veprimin , me ndjenjat tona qe vejn ne levizje kete mekanizem per te vepruar ?

Cdo te mire
    E kam thene dhe here te tjera une jam mysafir tek sofrat tuaja te filozofise ,pasi jam nga ata qe mendoj se "Jeta eshte e shkurter per tu filozofuar"
    Me pelqeu tema ,dhe ky termi "Besim",me ngacmoi pak ndjenjat,mendimet,kujtimet.
    Pa besim njeriu ne jete eshte i humbur,eshte si te thuash nje anije ne mes te oqeanit pa busull dhe harte.
    Jam nje nga ata ,qe BESIMI,me beri te mbijetoj ,te enderroj lirine time te mbyllur mes kangjellave te nje burgu.Besimi me beri qe koken cdo nate ne krevatin e ftohte te burgut ta mbeshtes tek SHPRESA.Dhe shpresa thone pleqte e mocem ,vdes e fundit.
    Besimi ,ringjall veprimet,e ben njeriun te mos medyshet ,te provoje riskun e tij ne kete bote ,pa u lekundur ne djepin e HUMBJES.

Sa per romantiket,jane monopate te tjera keto Ciklo.
    Dashurite ,jane pune shpirti ,pune zemrash.Shpesh ajo te ben te verber ,pa pyetur shpirtin "ti besoj apo jo".Edhe pas humbjes se nje dashurije,keto mosbesimet jane jeteshkurtra,per tu bere drite ne rruget e nje dashurije te re.
    Dashurite jane si qelizat ne trupin e njeriut sa shuhet njera ndizet tjetra.
    Qe te mos me merzitet "Besimi",me mire te thoja se ne keto punet e dashurise ka zemra qe besojne verberisht,ndaj nuk ma ha mendja se po diskutojme per besime te verbera.
    Pershendetje.
    "Meqe brenga eshte burimi i gezimit,mos vajto............"

GETE

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,964
    Postimet nė Bllog
    22
    Besimi - Veprimi - Ndjenjat

Ati - Biri - Shpirti i Shenjte

Besimi: Une besoj ne nje Zot... Ati.
    Veprimi: Biri u meson njerezve se si ata te behen te denje per te hyre ne mbreterine e Atit.
    Ndjenjat: Ndjenjat eshte fjala me te cilen njerezit pershkruajne forcen e Shpirtit te Shenjte.

Ata qe shpallin boterisht se besojne dhe nuk veprojne, mashtrojne vetveten.
    Ata qe shpallin boterisht se jane besimtare e nuk ndjejne, nuk e njohin Atin apo Birin, besimin apo veprimin.
    "Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"

Veprimet tona jane interpretimi me i mire i besimeve tona. Ne lidhje me besimin ne zot-- feja e vertete eshte jeta qe ne jetojme, dhe jo besimi qe pranojme. Sipas zbulimeve dhe studimeve te fundit te shkences eshte vertetuar se, mungesa e emocioneve dhe ndenjave thyen arsyen dhe mungesa e tyre e ben te pamundur per te ndermarre nje vendim te llogjikshem, pra emocionet dhe ndjenjat nuk jane luks, por ato jane themelore per nje mendim racional.
    o me dy molle moj te godita
    o me vrave o te vrafte pika
    E nuk te rashe per te vrare

i/e regjistruar Maska e leci
    Anėtarėsuar
    14-01-2003
    Vendndodhja
    Goetheanum,Italy
    Postime
    1,742
    Besimi eshte pasoje e pervojes se personit.
    Sukseset,miqesia ,dashuria jane komponente te jetes tone te cilet ndikojne positivisht mbi besimin ne vetvete dhe ne shoqerine ku jetojme.
    Pjeserisht edhe sukseset e shoqerise kontribuojne ne menyre relative mbi formimin e besimit.
    Koshienca mbi forcen qe zoterojme rrit ne menyre te konsiderueshme besimin ne personin tone.
    Besimi eshte basa e nje karakteri te forte,ne te cilin me kalimin e kohes,ky besim mund te lekundet nen peshen e eventeve negative.
    Eshte arma me e fuqishme ne duart e njeriut.
    Besimi anullon distancat dhe mban ndezur flaken e sentimentit,mban gjalle zemrat.
    Besimi afron Zotin ne zemrat tona dhe ne momentet e veshtira eshte fjala e tij qe na ben te hecim perpara,te shperndajme fjalen e tij dhe te luftojme per paqen.
    Jetoj sepse besoj ne jete,dashuroj sepse besoj ne dashuri.

gjithe te mirat

Tema tė Ngjashme

1. Kisha ėshtė Njė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  2. Fanatizmi dhe Besimi !!
    Nga NoName nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 09-12-2009, 14:10
  3. Feja Islame
    Nga Muslimane nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 28-07-2005, 21:23
  4. Qėllimi dhe kuptimi i fesė - besimit
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-12-2004, 16:59
  5. DOKTRINA - Kapitulli II. Simboli i Besimit
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 21-09-2004, 21:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •