-
i/e regjistruar
Isaku apo Ishmaeli?
Ishmaeli eshte djali i Abrahamit nepermjet Hagarit.
Isaku eshte djali i Abrahamit nepermjet Sares, gruas se tij.
Perendia, per te provuar besimin e Abrahamit i kerkoi ketij qe te sakrifikonte birin e tij. Ketu ndahen te krishteret dhe muslimanet: te krishteret besojne se ishte Isaku, muslimanet besojne se ishte Ishmaeli.
Muslimanet jane te lutur qe te sjellin vargje nga Kurani qe mbeshtesin mendimin e tyre ne lidhje me kete ceshjte.
-
-
i/e regjistruar
mjaftojne vetem vargjet - nuk ka nevoje per shume komente.
-
-
i/e regjistruar
Asnje pergjigje? Une kujtoja se kjo ceshtje do te ishte e thjeshte.
A po mos duhet ta formuloje pyetjen ne formen e akuzes qe te marr pergjigje?
-
-
i/e regjistruar
Po Berati duhet te tregosh se ku do te dalesh...
-
-
i/e regjistruar
Daniel,
Thjesht doja te dija vargjet e Kuranit qe tregojne se eshte Ishmaeli qe u cua per tu sakrifikuar. Nuk kisha ndermend te beja ndonje "akuze", por meqenese per ndryshe nuk pergjigjet njeri, po "akuzoj" se Kurani nuk thote se Ishameili u cua per tu sakrifikuar. Hidhe poshte "akuzen" me vargje nga Kurani.
-
-
i/e regjistruar
Pershendetje!
Berai, se pari kur akuzohet sillet argument, pra duhet ta sjellesh ti argumentin para se une te te kunderpergjigje,...
Athere vargjet te cilat argumentojne se ishte Ismaili ai qe do flijohej jane kete:
Ne e gėzuam atė me njė djalė qė do tė jetė i butė (i sjėllshėm).
Dhe kur arriti ai (djalli) qė sė bashku me tė (me Ibrahimin) tė angazhohet nė punė, ai (Ibrahimi) tha: O djalli im, unė kam parė (jam urdhėruar) nė ėndėrr tė pres ty. Shiko pra, ēka mendon ti? Ai tha: O babai im, punoje atė qė urdhėrohesh, e ti do tė mė gjesh mua, nėse do All-llahu, prej tė durueshmėve!
E kur ata tė dy iu dorėzuan urdhėrit tė Zotit dhe pėrmbysi atė nė fytyrė (nė ballė).
Ne e thirrėm atė: O Ibrahim!
Ti tashmė e zbatove ėndrrėn! Ne kėshtu i shpėrblejmė tė mirėt!
Vėrtet, kjo ishte sprovė e qartė.
Ne e shpaguam atė me njė tė therrur (kurban) tė rėndėsishėm. (Safat;101-107)
Vargje te tjera jane keto:
Pėrkujtoju nė kėtė Libėr Ismailin! Ai ka qenė shumė besnik (premtoi tė bėhet kurban) dhe i dėrguar, pejgamber (Merjem 54)
Ka ajte te tjera te cilat e permendin direkt emrin Ismail, porse per momentin nuk kame kohe, pervec ajeteve ka edhe hadithe te cilat pohojne dicka te tille...
-
-
i/e regjistruar
Daniel,
Mos ma merr per keq por je shume interesant ne pergjigje.
Tere kohes te pyesja per vargjet e Kuranit qe flasin me kete ceshtje, asgje me shume. Nuk m'u pergjigje, por kerkoje te dije se ku do te dilja. Pa lexuar vargjet nuk kam se ku dal, por meqenese e vetmja menyre per te marre vargjet eshte te "akuzoja" dhe une e bera te njejten gje. Fjalen akuze e vura edhe ne thonjza per te treguar se nuk ishte akuze e vertete.
Per vargjet qe solle...
A mund te shpjegosh se cfare jane fjalet ne kllapa. A jane pjese e origjinalit apo jane te shtuara nga perkthyesit e Kuranit?
A mund te sjellesh ato ajete qe drejtepersedrejti permendin emrin e Ishmaelit si djali i sakrifices?
Pervec haditheve qe thone se Ishmaeli eshte djali i sakrifices a ka hadithe te tjera qe thone se Isaku eshte djali i sakrifices?
Ah, edhe dicka: Ne anglisht vargu Surah 19:54 eshte ndryshe nga ai qe solle ti ne shqip:
54. Also mention in the Book (the story of) Ismail: He was (strictly) true to what he promised, and he was a messenger (and) a prophet.
Pra, (premtoi te behet Kurban) nuk ekziston ne anglisht. Mesa di une perkthimet ne anglisht jane me te sakta se ato ne shqip.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga berat96 : 19-07-2002 mė 15:07
-
-
i/e regjistruar
Pershendetje!
Berati te theme te drjejten sapo ti e hape kete teme une shkruajta nje shkrim te gjate per te treguar se ishte Ismaili biri i sakrifices dhe jo Ishaku, porse duke qene se isha ne interrnet kafe dhe iken dritat, e lashe fare...
Atehere fjalet ne kllapa jane shkruar nga perkethyesi per ta bere me te kuptueshem tekstin, pra nuk jane pjes e Kuranit...
Duhet te keshe dicka pasasysh, se Kurani ne ndryshim nga Bibla kur do te beshe ndonje studim shihet gjithmone ne arabisht, sepse ne perkethim shpesh here behen gabime te shumta, psh une di disa ajete ne Kuanin shqip qe jane perkethyer shume keq, per te mose thene teper keq, biles edhe ne gjerat me te rendesisheme te Islamit...
Sa per vargjet ku permendet emri direkt i Ismailit ka, porse per momentin une nuk munda ti gjeje, pra shkur emri i tij jepet qarte se eshte ai biri i sakrifices...
Sa per hadithet une nuk njoh ndonje hadith qe te thote te kunderten, te gjitha hadithet qe une kame lexuar kryesisht nga Sahihul Buhari regojne se eshte Ismaili, per me teper te gjithe librat Islam vendosin Ismailin...
Sa per ajetin 19:54, fjala "premtoj te behet Kuraban" eshte ne kllapa, pra eshte fjal e perkethyesit, pra nuk ekziston ne origjinal...
-
-
i/e regjistruar
Faleminderit per pergjigjen. Po pate pak kohe keto dite (pasi edhe per pak dite do te mund te vazhdoj diskutimet) gjeji pak ato vargjet ne Kuran qe flasin drejtepersedrejti qe biri i sakrifices eshte Ishameli.
Nese ke mundesi verifikoheje edhe njehere ate punen e haditheve, pra nese ka apo jo hadithe qe japin Isakun si djalin e sakrifices.
Po keshtu edhe per shkollaret muslimane nese te gjithe jane te te njejtit mendim ne lidhje me kete ceshtje.
Pika e dyte dhe e trete mund te marrin goxha kohe, keshtu qe si fillim sill vargjet nga Kurani - nese ne Kuran thuhet qe eshte Ishmaeli cdo diskutim tjeter eshte i pavlere.
-
-
i/e regjistruar
Berati kerkova ne Kuran porse nuk munda ta gjeja direkt emrin e tij, porse gjeta dicka tjeter e cila le te nenkuptosh se ishte Ismaili ai qe do behej fli...
TRek Sure "Safat'' ku tregohet historia e Ibrahimit dhe birit qe do behej fli thuhet se:
Dhe Ne e gėzuam atė me (njė djalė tjetėr) Is-hakun, pejgamber prej tė mirėve. (Safat 112)
Pra pasi mbaron historia e flijimit, Kurani thot se pas kesaj Ibrahimit i lindi nje djal tjeter me emrin Is'hak...
Sa per hadithet qe ti kerkoje te sigurohesha, une mund te theme se jame i sigurt, sepse hadithet qe gjenden tek Buhari jane qe te gjitha te sakta...edhe ne rast se gjendet ndonje hadith tjeter qe tregon te kunderten, kjo do te thote se eshte i dobet...
Per dijetaret musliman me sa kame lexuar une te gjithe ata besojn se ishte Ismaili ai qe do behej fli...
-
Regullat e Postimit
- Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
- Ju nuk mund tė postoni nė tema.
- Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
- Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
-
Rregullat e Forumit
Krijoni Kontakt