Postuar mė parė nga
toni77_toni
Edhe pse jam I sigurtė se pėr kėto pytje ke marrur pergjigje, bile ndoniher nga te krishterėt, edhe pse kete pergjigje mund ta marrėsh nė Bibel, prap, shkurtimisht dua te pergjigjena mbi pikpamjet dhe bindjet e mia mbeshtetur nė mėsimet biblike dhe kishtare.
Fillimisht duhet tė dimė se Perndia per ne njerzit (pra edhe per ty nese nuk te mungon vullneti I mirė) dhe pėr shpetimin tonė e dergoj tė Birin e vet Jezukrishtin.
Hyji aq fort e deshi botėn sa qė dha njė tė vetmin Birin e vet kėshtu qė, secili qė beson nė tė,
tė mos birret, por tė ketė jetėn e pasosur.
Nė tė vėrtetė Hyji nuk e dėrgoi Birin qė ta dėnojė botėn, por qė bota tė shpėtojė nėpėr tė. Kush beson nė tė, nuk dėnohet, ndėrsa, kush nuk beson, ai ėshtė dėnuar qė tani, pse nuk besoi nė Emrin e Njėlindurit, Birit tė Hyjit. (Gjoni 3:16-18)
Vėrtetė i Gjalli nuk duhet kėrkuar nder te vdekur, por qe pra! Kjo ka ndodhur dhe ndodhė edhe sot.
Krishti u ngjall! Ai ėshtė i Gjall por qe nuk kerkohet nder te vdekurit! "Ai s'ėshtė kėtu" pra, ne varre jo!
Pse e kėrkoni tė Gjallin ndėr tė vdekur? Ai sėshtė kėtu! U ngjall! Le tju bjerė nė mend ēka ju pati thėnė kur ishte nė Galile: Duhet ‑ thoshte ai ‑ qė Biri i njeriut tu dorėzohet njerėzve mėkatarė; ta kryqėzojnė dhe tė tretėn ditė tė ngjallet! (Lk 24. 6-7)
Jo veq se besojmė por Jezusi ėshtė ZOT. Kjo quhet TRINI. - Ati, I Biri dhe Shpirti I Shenjėt. Tjeter Zot te vertetė nuk ka. Vetem neper Krishtin njeriu mund tė takoj Zotin e gjallė. Kjo nuk do tė thotė qe ju duhet ta besoni kėshtu, por mos perpiqeni tė bindni dikė nė budallaqe tė juaja. Nė anen tjeter, nese nuk e beson dikush nuk mė ēuditė, kjo ka ndodhur qe nga Zanafilla qe njerėzit mos tė njohin Zotin e vertetė.
I nderuar, duke lexuar Biblen ne mund tė kuptojmė se nga kush u kryqėzua Krishti. Bibla na spjegon se Vetem Ai qe u kryqezua, (pra Jezusi) mund tė na thotė se Kush ėshė Ai qė e kryqėzoj!
Nė kėtė rresht biblik dua tė kujtoj Jezusin duke folur me Atė qė kishte nė dorė tė kryqezonte ose tė mos e kryqėzonte;
Krishti tha:
"Ati Im, po te duash largoje kete kupe prej Meje, por jo si dua Une, por si do Ti"!
Kjo thirrje e Krishtit tregon se kushe ėshtė Kryqėzuesi!
Duhet gjjithmonė tė dimė se Kryqezuesi i Jezusit nuk jane njerezit por Ati, Vdekja e Krishtit nė Kryq ėshtė fli pajtimi dhe pėr kėtė spegon Bibla qindra her, besoj se e din kėtė gjė. Mirpor; gjithsesi duhet tė kujtojmė se Jezusi vėrtetė u tha kundershtarėve tė vet: " Ky ėshtė pushteti i juaj i errėsirės"!
Apo Jezusi nė Kryq tha:
"Ati i Im, perse me braktise"! Mund tė them un apo edhe dikush tjeter se kjo ėshtė tronditese, por edhe mė shumė madheshtore! E keqja ėshtė se nuk mund tė kuptohet nga secili!
Asnjėher nuk mendoj se duhet tė largohet nga mendja se Kryqezimi I Krishtit; edhe pse u perdor nga Ati qiellorė per Lavdi te Tij dhe shpetimin e njerzimit, nuk do te thotė se ne ate akt nuk u perfshi, nepėrmjet njerėzve edhe djalli, dhe fryma e djallit qė ėshtė burim I gėnjeshtres dhe shpifjes, i urrejtjes, arrogances, xhelozisė, dhe mė e zeza nder te gjitha, largim nga besimi nė Hyjin e vėrtetė. Por kjo mund tė thuhet kėshtu pasi tė kuptojmė thėnjet e Jezusit tė mėsipėrme. "Ati Im, po te duash largoje kete kupe prej Meje, por jo si dua Une, por si do Ti"! dhe kundershtarėve Ky ėshtė pushteti i juaj i errėsirės"!
Edhe sot (fatkeqsisht) Jezusi po akuzohet, denohet, perqeshet, perjashtohet, etiketohet nė forma tė ndryshme, por edhe kryqėzohet. Edhe kėtu Krishti ėshtė I mire, besa shumė I mire dhe ende edhe sot vazhdon nė lutjen e perjetshme:
"E Kryqėzuan atė dhe dy bakėqitė, njėrin ne tė djathtė e tjetrin nėtė majtė.
E Jezusi lutej:
"Fali, o Atė, se nuk dijnė ēbėjnė!"
Te e fundit ska rendesi se ēka mendojnė tė tjerėt pėr Krishtin dhe mesimet e Krishtit, e rėndėsishme pėr jetėn tonė ėshtė se Jezukrishti na thotė: "Kush beson nė mua, nuk beson nė mua, por nė atė qė mė ka dėrguar. Dhe kush mė sheh mua, sheh atė qė mė ka dėrguar. Unė kam ardhur si drita pėr botėn, qė kushdo qė beson nė mua tė mos mbetet nė errėsirė. (Gjoni 12:44-46) Pos asaj Jezusi pėr ne e dha jetėn, : "Unė jam bariu i mirė; bariu i mirė jep jetėn e vet pėr delet". (Gjoni 10:7-11)
Jezusi edhe tha edhe e bėri kėtė.
Respekte
toni77
Krijoni Kontakt