Kryeministri britanik Toni Bler shkon nė Libi dhe takohet me udhėheqėsin libian, Kolonelin Muammar Gaddafi.

Zoti Bleri pritet t'i japė dorėn Kolonel Gadafit nė njė tendė beduine diku nė periferi tė Tripolit.

Zoti Bler, i cili po ndjek shembullin e homologėve tė tij italianė e spajollė, ėshtė udhėheqėsi i parė britanik qė viziton Libinė qė nė vitin 1943, kur kėtė gjė e bėri Uinston Ēėrēilli.

Vizita e zotit Bler ka provokuar kritika nė vend nga ata qė thonė se ai nuk duhet tė takohet vetėm disa javė pas sulmeve tė Madridit me personin i cili ėshtė lidhur nė tė shkuarėn me sulme terroriste ndėrkombėtare.

Takimi ėshtė simbolik dhe tregon shkrirjen e akujve nė marrėdhėniet midis perėndimit dhe kombit afrikanoverior, pasi Libia vendosi tė zbulojė programet dhe armatimet e saj tė shkatėrrimit nė masė para inspektorėve ndėrkombėtarė nė dhjetor.

Zoti Bler e ka lavdėruar Kolonel Gadafin qė ka dėnuar me kurajė terrorizmin dhe ka eliminuar kėto programe.

Pėrveē simbolizmit dhe retorikės politike, zoti Bler nuk do tė shkojė nė Tripoli me duar bosh: Ai dėshiron futjen e kompanive britanike nė Libi, gjė qė do tė ndihmonte ekonominė vendase.

Si shkėmbim, zoti Bler do ta sigurojė Kolonel Gadafin se Britania do tė pėrpiqet tė bindė Shtetet e Bashkuara tė heqin sanksionet tregtare ndaj Libisė.