Close
Faqja 10 prej 43 FillimFillim ... 8910111220 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 427
    madmoiselle Maska e angeldust
    Anëtarësuar
    08-06-2002
    Vendndodhja
    Michigan
    Postime
    1,368
    MENYRA DESHIRORE

Koha e tashme: une paca, ti pac, ai/ajo paste, ne pacim, ju paci, ata/ato pacin

Koha e kryer: une paca patur, ti pac patur, ai/ajo paste patur, ne pacim patur, ju paci patur, ata/ato pacin patur
    In the sweetness of friendship let there be laughter, for that's how heart finds its morning and is refreshed.

Anëtarësuar
    08-06-2002
    Vendndodhja
    Michigan
    Postime
    1,368
    MENYRA URDHERORE

Koha e tashme
    ti ki, ju kini

Shenim: Menyra urdherore ka vetem kohen e tashme, dhe ne kete kohe folja mund te zgjedhohet vetem ne veten e dyte njejes dhe veten e dyte shumes, dmth. vetem me peremrat 'ti' dhe 'ju'.

Meqe Wolfi te kishte thene ty ALBA te zgjedhoje foljen "vras' ne urdherore, per shembull ai duhet te te kishte kerkuar ne kohen e tashme te kesaj menyre.
    Kjo folje zgjedhohet thjesht vetem keshtu:

ti vrit
    ju vritni

(Se mos e merrni me gjithe mend ore... )
    Ndryshuar për herë të fundit nga AsgjëSikurDielli : 04-04-2004 më 03:45
    In the sweetness of friendship let there be laughter, for that's how heart finds its morning and is refreshed.

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anëtarësuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826
    Angel dust mos ke lujt gje te filmi "rritsja e patave" ti?

Na shqepe me pata.. lol.

Authentic Maska e DeuS
    Anëtarësuar
    08-06-2003
    Postime
    2,319
    Citim Postuar më parë nga angeldust
    MENYRA URDHERORE

Shenim: Menyra urdherore ka vetem kohen e tashme, dhe ne kete kohe folja mund te zgjedhohet vetem ne veten e dyte njejes dhe veten e dyte shumes, dmth. vetem me peremrat 'ti' dhe 'ju'.

Meqe Wolfi te kishte thene ty ALBA te zgjedhoje foljen "vras' ne urdherore, per shembull ai duhet te te kishte kerkuar ne kohen e tashme te kesaj menyre.
    Kjo folje zgjedhohet thjesht vetem keshtu:

ti vrit
    ju vritni

(Se mos e merrni me gjithe mend ore... )

Postuar shume ore me pare :

Citim Postuar më parë nga DeuS
    Koha urdherore,

Gabim , gabim , skandal lol

Ne kohen urdherore ( duhet te te coje llogjika vete ) nuk egziston veta e pare dhe e trete njejes dhe shumes. Ti urdheron , apo jo ? Urdheron te tjeret pra...lol

Lexo :

Ti vrit
    Ju vritni

Ne me duket se po bejme muhabet "pijanecash". Dmth " Te gjithe duan te flasin dhe askush nuk e degjon/lexon tjetrin "

Une se kam problem edhe sikur te ngel ne klase .
    Tek e fundit ja kam marre doren

Prandaj nuk do harxhoj kohe duke zhbiruar libra e faqe interneti...lol

Dusti i angelit , nuk te kam ndonje borxh ma merr mendja !
    Me ler rehat pra dreqin ,se kam tere diten qe po vdes nga lemza...

( se mos e merr seriozisht -me gjithe mend- ore...?! )

PS: Pranoj gabimin qe kam bere , duke mos ja kerkuar ne kohen e tashme. Harrova ta sqaroj qe "Urdherorja" eshte menyre dhe jo kohe. Mos na lente ZOTI pa miq qe na ndreqin gabimet se mjere ne pastaj lol
    Ndryshuar për herë të fundit nga DeuS : 04-04-2004 më 08:23

Eks-plorator Maska e kolombi
    Anëtarësuar
    27-05-2003
    Vendndodhja
    Mes oqeaneve...............
    Postime
    3,720
    Deus dhe Angeldust,mos keni lozur ju te dy tek filmi "Mesonjtorja"?
    "Meqe brenga eshte burimi i gezimit,mos vajto............"

GETE

xha Barka Maska e Jonian
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Vendndodhja
    Ec drejt bulevardit deri te Skenderbeu. Aty pastaj futja nga te duash...
    Postime
    332

Per DeuS

DeuS.
    Vura re nje gabim qe eshte perseritur disa here ne shkrimet e tua (i njejti gabim) dhe ky eshte, mungesa e perdorimit te aposotrofes. Me teper i referohem fjaleve "ti" dhe "se". Kur "ti" eshte peremer vetor, pra kur i drejtohesh dikujt p.sh: " Ti shko se do te rri une", atehere nuk nevojitet apostrofe, por kur "ti" eshte trajte e shkurter e bashkuar si p.sh: "Dua t'i them qe te vije ne oren 4" atehere GJITHMONE me apostrofe.

Po ashtu dhe fjala "se". Kur "se" perdoret si shkurtim i parafjales "sepse" atehere nuk perdoret apostrofa, p.sh: "Nuk vij se jam i zene", ndersa kur perdoret si pjesez mohuese ne vend te "nuk" atehere edhe kjo GJITHMONE me apostrofe.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Jonian : 04-04-2004 më 15:34
    Trimi i mirë me shoqe shumë

Anëtarësuar
    08-06-2002
    Vendndodhja
    Michigan
    Postime
    1,368
    Brari,

jo "rritsja e patave", po "Rritesja e patave" lol

Kolombi, jo lozur por luajtur.

Deusi, shih se mos mbytesh nga lemza, po s'e ka njeri me ty.... vetem parimet, parimet qe s'na lene rehat. eheheh

Hajt tung tash.
    Ndryshuar për herë të fundit nga angeldust : 04-04-2004 më 19:46

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Vendndodhja
    Oslo , Norway
    Postime
    472
    Njehere ne rradhe te pare ALBA mos u ngaterro me detyrat e shtepise se Wolfit se te kane bere corbe, dhe po mos jete pyetja ne rregull, atehere as pergjigjja nuk mund te jete ne rregull, e rrjedhimisht as "korrigjimi" nuk eshte ne rregull.

Wolf, po edhe kur e ke korrigjuar ke ngaterruar cilat jane menyra dhe cilat jane kohe mor? Kesaj i thone t'i hyje nga njeri vesh e t'i dale nga tjetri. Mjaft hengre ndonje cope mish para kompjuterit se e bere tastieren gjithe lyre. lol

OK, menyrat e foljeve jane 6, dhe ato i ka permendur dhe shpjeguar edhe Lexuesja . Une po perpiqem te zgjedhoj foljem "kam" ne te gjitha kohet e te gjitha menyrave.

MENYRA DEFTORE

1. Koha e tashme: une kam, ti ke, ai ka, ne kemi, ju keni, ata/ato kane

2. Koha e pakryer: une kisha, ti kishe, ai/ajo kishte, ne kishim, ju kishit, ata/ato kishin

3. Koha e kryer e thjeshte une pata, ti pate, ai/ajo pati, ne patem, ju patet, ata/ato paten

4. Koha e ardhme: une do te kem, ti do te kesh, ai/ajo do te kete, ne do te kemi, ju do te keni, ata/ato do te kene

5. Koha e kryer: une kam patur, ti ke patur, ai/ajo ka patur, ne kemi patur, ju keni patur, ata/ato kane patur

6. Koha mese e kryer: Une kisha patur, ti kishe patur, ai/ajo kishte patur, ne kishim patur, ju kishit patur, ata/ato kishin patur

7. Koha e kryer e tejshkuar: une pata patur, ti pate patur, ai/ajo pati patur, ne patem patur, ju patet patur, ata/ato paten patur

8. Koha e ardhme e perparme: une do te kem patur, ti do te kesh patur, ai/ajo do te kete patur, ne do te kemi patur, ju do te keni patur, ata/ato do te kene patur

9. E ardhmja e së shkuarës: (do të vija,vije,vinte,vinim,vinit,vinin).

10. E ardhmja e përparme e së shkuarës:( do të kisha larë; do të kishe larë, etj.)
    Ndryshuar për herë të fundit nga lum lumi : 04-04-2004 më 20:19

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Vendndodhja
    Oslo , Norway
    Postime
    472
    Citim Postuar më parë nga DeuS
    [font=georgia][size=1]Alba , a e ke idene se cfare note meriton pas gjithe kesaj rremuje qe ke bere ?!

Koha e pakryer = gabim .

Lexo :

Une vrisja
    Ti vrisje
    ai/ajo vriste
    Ne vritnim
    Ju vrisnit
    ata/ato vrisnin

Edhe DeuS gabon gjatë zgjedhimit të foljes "vras" në kohën e pakryer, mënyra dëftore.

Lexo Deus:

unë vritja
    ti vritje
    ai(ajo) vriste
    ne vritnim
    ju vritnit
    ata(ato) vritnin

Në vetën e parë dhe të dytë , njëjës dhe shumës dhe në vetën e tretë shumës, folja "vras" merr bashkëtingëlloren "t" në mbarim të temës. Në vetën e tretë njëjës në temë merr mbaresën "s".
    Ndryshuar për herë të fundit nga lum lumi : 05-04-2004 më 05:40

Anëtarësuar
    08-06-2002
    Vendndodhja
    Michigan
    Postime
    1,368
    Citim Postuar më parë nga lum lumi

9. E ardhmja e së shkuarës: (do të vija,vije,vinte,vinim,vinit,vinin).

10. E ardhmja e përparme e së shkuarës:( do të kisha larë; do të kishe larë, etj.)
    Lum lumi pershendetje,

keto kohe s'i kam degjuar ndonjehere, por ne kete forme sic i ke permendur ti, une i kam hasur vetem ne kohen e tashme dhe te kryer te menyres kushtore si tek posti qe kam bere me lart:

MENYRA KUSHTORE

Koha e tashme: une do kisha, ti do kishe, ai/ajo do kishte, ne do kishim, ju do kishit, ata/ato do kishin

Koha e kryer: une do te kisha patur, ti do te kishe patur, ai/ajo do te kishte patur, ne do te kishim patur, ju do te kishit patur, ata/ato do te kishin patur.

p.sh.: Ata do te kishin patur goxha kapital, po te mos i kishin lene leket tek piramidat.

Faqja 10 prej 43 FillimFillim ... 8910111220 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Armiqtë e gjuhës shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  2. Ali Riza Ulqinaku (1855-1913)
    Nga Marsel në forumin Shkrimtarë shqiptarë
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 07-11-2006, 13:23
  3. Baza dialektore e gjuhës standarde
    Nga Albo në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 31-07-2006, 05:20
  4. A ekzistojne tabu ne shoqerine tone sa i perket gjuhes shqipe?
    Nga AsgjëSikurDielli në forumin Gjuha shqipe
    Postimi i Fundit: 28-11-2002, 11:14
  5. Konferencë ndërkombëtare për shqipen standarde
    Nga Beqari002 në forumin Gjuha shqipe
    Postimi i Fundit: 15-11-2002, 14:08

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •