27
Teksa tregonte nje dite, qe kishte njohur Ponc Pilatin ne Jeruzalem, pershkruante me perpikmeri shtepine e guvernatorit, dhe permendte pjatat e servirura ne darke. Kardinal de Rohan, duke kujtuar se po degjonte fantazira, iu drejtua kamerierit te kontit Saint-German, nje plak me floke te bardha dhe pamje te ndershme: >>Miku im<<, i tha, >>e kam te veshtire tu besoj atyre qe thote zoteria juaj. Qe eshte ventrilok, po e quaj; qe ben ar, dakord; por qe ka dymije vjet dhe ka pare Ponc Pilatin, kjo eshte shume. Po Ju a ishit atje?<<>>Oh jo, imzot<<, u pergjigj pa dredhi kamerieri, >>une jam ne sherbim te zoterise kont vetem qe prej katerqind vjetesh.<<
Collin de Plancy, Dictionnaire infernal, Paris, Mellier, 1844, fq. 434
Ne ditet, qe pasuan, isha i perpire prej Salvadorit. Kalova pak kohe ne hotel. Duke shfletuar ne librin mbi Rozakryqet, gjeta nje referim rreth kontit Saint-German. Shiko, shiko, thashe me vete tout se tient.
Per te Voltaire shkruante “c“est un homme qui ne meurt jamais et qui sait tout”, por Friedrich der Große i Prusise i pergjigjej, qe “c“est un comte pour rire”. Horace Walpole fliste per te si nje italian, ose spanjoll, ose polak, i cili kishte bere nje pasuri te madhe ne Meksike dhe mepas ishte arratisur ne Konstantinopoje me xhevahiret e se shoqes. Informacionet me te sigurta rreth tij merren nga kujtimet e Madame de Hausset, dame de chambre e Pompadour (reference e bukur, thoshte Amparo, intolerante). Ishte shfaqur nen emra te ndryshem, Surmont ne Bruksel, Welldone ne Laipzig, Marquis de Aymar, de Bedmar, apo de Belmar, konti Soltikoff. I arrestuar ne Londer, me 1745, ku shkelqente si muzikant duke i rene pianos dhe cembalos neper sallone; tre vjet me vone ne Paris i ofron sherbimet e veta Luigjit XV, si ekspert bojrash, ne kembim te nje suite ne Chāteau de Chambord. Mbreti e perdor ate per misione diplomatike ne Holande, ku ben ndonje zarar dhe ia mbath perseri per ne Londer. Ne vitin 1762 e gjejme ne Rusi, pastaj perseri ne Belgjike. Atje ai takon Kazanoven, i cili tregon sesi ai kishte transformuar nje monedhe ne ar. Ne “76 gjendet ne Potsdam ne oborrin e Friedrich der Große, te cilit ai i prezanton projekte kimike te ndryshme, tete vjet me vone ai vdes ne Schleswig, ne sherbim te Landgraf von Hessen, teksa po vinte ne pune nje fabrike bojrash.
Asgje te jashtezakonshme, karriera tipike e nje aventurieri te shekullit tetembedhjete, me me pak afera dashurie se Kazanova dhe me mashtrime me pak teatrale se ato te Cagliostros. Ne fund te fundit, pavaresisht disa incidenteve, ai gezonte njefare fame tek te fuqishmit, te cileve ai u premton mrekullite e alkimise, por me marifet industrial. Vetem se rreth tij, dhe i frymezuar patjeter prej tij, merr forme thashethemi i pavdekshmerise se tij. Degjohet neper sallone te tregoje me fytyre te pandryshueshme rrefime te nje kohe te shkuar sikur te kishte qene deshmitar okular dhe e kultivonte legjenden e tij me finese, quasi in sordina.
Libri im citonte edhe nje fragment nga Gog, i Giovanni Papini, ku eshte pershkruar nje takim nokturn mbi kuverten e nje transatlantiku me kontin Saint-Germain: i ndrydhur prej te kaluares se tij mijevjecare, nga kujtime, te cilat vazhdimisht i kalojne neper koke, me akcente deshperimi, te cilat te kujtojne Funes, “el memorioso” i Borges, vetem se teksti i Papinit ishte i vitit 1930. >>Mos kujtoni se lloji yne eshte per tu patur zili<<, i thoshte konti Gogut. >>Pas nja dy shekujsh, nje lloj trishttimi e pasherueshme na pushton ne, mjeraneve te pavdekshem. Bota eshte monotone, njerezit nuk mesojne asgje dhe bien ne cdo gjenerate ne te njejtat gabime dhe horrore, ngjarjet nuk perseriten, por i ngjajne njera-tjetres ... mbarojne te rejat, surprizat, pershpalljet. Mund t“Jua rrefej Juve, tani, kur vetem Deti i Vdekur na degjon: pavdekshmeria ime me ka ardhur ne maje te hundes. Toka nuk ka me sekrete per mua dhe nuk kam me shprese ne te ngjashmit e mi.<<
>>Personazh kurioz<<, komentova une. >>Eshte e qarte, qe Aglič yne kerkon ta personizoje ate. Xhentellmen ne moshe, paksa i lodhur, me parį per te shpenzuar, kohe te lire per te udhetuar, dhe nje fiksim per te mbinatyrshmen<<.
>>Nje reaksionar koherent, i cili ka kurajon per te qene dekadent. Ne fund te fundit e preferoj me teper se borgjezet demokratike<<, tha Amparo.
>>Women power, women power, e pastaj bie ne ekstaze per nje puthadoras.<<
>>Ju na keni edukuar keshtu, per shekuj me rradhe. Tani na leni, qe te lirohemi pak nga pak. Nuk thashe, qe dua te martohem me te.<<
>>Epo lavdi Zotit.<<
Javen tjeter ishte Aglič ai, qe me telefonoi. Kishte ardhur koha, ate mbremje do te na prisnin ne nje terreiro de candomblé. Nuk do te lejoheshim ne ndonje rit, sepse Ialorixį nuk u zinte bese turisteve, por ajo vete do te na priste perpara ritit dhe do te na tregonte ambientin.
Erdhi te na merrte me makine dhe udhetoi permes favelas, matane kodres. Ndertesa, para se ciles ndaluam, kishte nje pamje modeste, si ndonje kapanon industrial, por tek pragu nje zezak i vjeter na priti duke na purifikuar me tymjan. Me perpara, ne nje kopsht te parregulluar gjetem nje si tip kanistre te madhe, te bere nga gjethe te medha palme, mbi te cilen dukeshin embelsira tribale, le comidas de santo.
Ne brendesi gjetem nje salle te madhe, me mure te mbuluar nga piktura te medha, mbi te gjitha ex voto, maska afrikane. Aglič na shpjegoi vendosjen e mobiljeve: ne fund bankinat per te painiciuarit, anash podiumi per instrumentet dhe karriket per ogć. >>Jane persona ne gjendje, jo domosdoshmerisht besues, por respektues ndaj kultit. Ketu, ne Bahia, i madhi Jorge Amado eshte ogć ne nje terreiro. Eshte zgjedhur prej Iansć, zonja e lufterave dhe ererave...<<
>>Prej nga vijne gjithe keta perendi?<< pyeta une.
>>Eshte nje histori komplekse. Para se gjithash eshte nje dege sudaneze, i cili shfaqet ne veri qe nga fillimet e skllaverise dhe nga ky cep vjen candomblé i orixįs, qe dmth e perendive afrikane. Ne shtetet e jugut mbizoteron influenca e fiseve bantś dhe ne kete pike fillon edhe perzierja zinxhir. Ndersa kultet e veriut i qendrojne besnike religjioneve fillestare afrikane, ne jug macumba primitive zhvillohet drejt nje umbanda, e cila influencohet prej katolicizmit, kardecizmit dhe okultizmit europian...<<
>>Dmth sot nuk hyjne tempulltaret.<<
>>Tempulltaret ishin nje metafore. Sido qe te jete sonte nuk luajne ndonje rol. Por sinkretizmi ka nje mekanike mjaft subtile. A e vute re, tek porta, prane atyre comidas de santo, nje statujeze hekuri, nje tip djallushi me sfurk dhe me dhurata perkushtimi para kembeve? Eshte Exu, shume i fuqishem ne umbanda, por jo i tille ne candomblé. E megjithate perseri ne candomblé ai nderohet, e konsiderojne si nje lajmetar, nje lloj Merkuri i degjeneruar. Ne umbanda posedohesh prej Exu, ketu jo. Por e trajtojne me miredashje, fundja nuk i dihet asnjehere. Shikoni atje, mbi mur...<< Me tregoi statujen polikrome te nje indio nudo dhe ate te nje skllavi te vjeter zezak te veshur ne te bardha, i ulur duke tymosur llullen: >>Jane nje caboclo dhe nje preto velho, shpirtra te vdekurish, te cilet ne ritet umbanda kane shume vlere. Cfare bejne ketu? Marrin homazhe, ata nuk thirren, sepse candomblé mban lidhje vetem me orixįs afrikane, por jo per kete arsye ato duhet te mohohen.<<
>>Por cfare eshte e perbashketa e ketyre kishave?<<
>>Le te themi, qe te gjithe kultet afro-braziliane jane sidoqofte te karakterizuar nga fakti, qe gjate ritualit te iniciuarit jane te poseduar, si ne trance, nga nje qenie superiore. Ne candomblé jane orixįs, ne umbanda jane shpirtrat e te pershpirtve....<<
>>Kisha harruar fare atdheun tim dhe rracen time<<, tha Amparo. >>Oh Zot, pak Europe dhe pak materializem historik me kane bere ti harroj te gjitha, e megjithate keto histori une i degjoja nga gjyshja ime...<<
>>Pak materializem historik?<< qeshi Aglié. >>Me duket ta kem degjuar dicka nga kjo. Nje kult apolikaptik, i praktikuar nga ata te Tririt, apo jo?<<
I shtrengova krahun Amparos. >>No pasarįn, mi amor.<<
>>Cristo!<< meremeriste ajo.
Aglié e kishte ndjekur pa nderhyre dialogun tone te shkurter ne gjysem zeri. >>Fuqite e sinkretizmit jane te pafundme, e dashura ime. Nese deshironi, mund t“Ju ofroj versionin politik te te gjithe kesaj historie. Ligjet e teteqindes u rikthejne lirine sklleverve, por ne tentativen per te zhdukur stigmatat e skllaverise se tyre djegin te gjithe arkivin e tregut skllaveror. Sklleverit behen formalisht te lire, por pa nje te kaluar. E atehere perpiqen, qe te formojne nje identitet kolektiv, ne mungese te asaj familjare. Kthehen ne rrenjet e tyre. Eshte menyra per t“iu kundervene, sic thoni ju te rinjte, forcave dominante.<<
>>Por Ju sapo thate, qe ne ate mes jane perzier edhe ato sektet europiane...<< tha Amparo.
>>E dashura ime, dliresia eshte nje luks, e sklleverit marrin ate qe gjejne. Por hakmerren. Nderkohe kane kapur me shume te bardhe se mund te mendoni. Kultet afrikane fillimisht kishin dobesine e te gjitha religjioneve, ishin te kufizuar lokalisht, etnikisht dhe miope. Ne kontakt me mitet e konkuistatoreve kane riprodhuar nje mrekulli antike: u kane ridhene jete kulteve misterioze te shekullit te dyte dhe te trete te eres sone, ne Mesdhe, mes Romes qe po shperbehej ngadale dhe fermenteve nga Persia, nga Egjypti, nga Palestina prejudaike... Ne shekujt e Perandorise se vonshme romake, Afrika thith influkset e te gjithe religjiozitetit mesdhetar dhe i konservon ato, i dendeson. Europa kalbet prej kristianizmit te raison d“etat, Afrika konservon thesare dijesh, ashtu si njehere e nje kohe i kishte konservuar dhe shperndare ne kohen e egjiptianeve, duke ua dhuruar grekerve, te cilet e shperndane.<<
Krijoni Kontakt