19.
Pas Beaujeu, Urdhri nuk ka pushuar se ekzistuari asnje cast, dhe qe pas Aumont-it njohim nje vazhde te panderprere te Mjeshtrit te Madh te Urdhrit deri ne ditet tona, dhe nese emri dhe banesa si edhe rangu i Mjeshtrit te Madh dhe kryetareve te vertete, te cilet qeverisin Urdherin dhe drejtojne vepren sublime, sot eshte nje sekret, i cili, vetem te ndricuarve te vertete u eshte i njohur, do te ruhet ne erresire te papershkueshme, kjo sepse ora e Urdhrit akoma nuk ka ardhur dhe koha akoma nuk eshte permbushur...
Doreshkrim rreth 1760, tek G. A. Schiffmann, Die Entstehung der Rittergrade in der Freimaurerei um die Mitte des 18. Jahrhunderts, Leipzig, Zechel, 1882, fq. 178-190
Ishte kontakti i pare direkt i yni me Planin. Ate dite, para dymbedhjete vjetesh, mund te kisha qene diku tjeter. Te mos kisha qene ate dite asokohe ne zyren e Belbos, atehere tani do te isha... Hem, cfare? Duke shitur fara sezami ne Samarkand? Botues i ndonje serie broshurash ne braille (shkrim per te verber)? Drejtor i First National Bank ne Shtetin-Franc-Jozef? Te ashtuquajturat pjese kushtezore kontrafaktike jane gjithnje te verteta, pasi premisa eshte e gabuar. Por ate dite isha ne zyren e Belbos, dhe prandaj jam tani aty, ku jam.
Me gjeste teatrale koloneli na pati prezantuar fleten. Une e kam ate akoma ketu ne mes te letrave te mia, ne nje qese plastike te tejdukshme, me e zverdhet dhe e shebellyer, sec ishte dikur, prej letres se keqe te Xerox-it te atyre viteve. Ne te vertete ishin dy tekste, nje i mbledhur ngjeshtas, i cili mbulonte gjysmen e siperme te faqes, dhe nje me boshlleqe ne rrjeshta te cunguara.
Teksti i pare ishte nje si tip litanie satanike, si nje parodi e gjuheve te vjetra semite:
Kuabris Defrabax Rexulon Ukkazaal Ukzaab Urpaefel Taculbain Habrak Hacoruin Maquafel Tebrain Hmcatuin Rokasor Himesor Argaabil,Kaquaan Docrabax Reisaz Reisabrax Decaiquan Oiquaquil Zaitabor Quaxaop Dugraq Xaelobran Disaeda Magisuan Raitak Hutdal Uscolda Arabaom Zipreus Mecrim Cosmae Duquifas Rocarbis
>>Jo dhe aq e qarte<<, vuri ne dukje Belbo.
>>Jo, me te vertete?<< tha koloneli me nje ton keqdashje. >>Dhe une do te kisha kaluar tere jeten time me kot mbi te, nese nje dite prej diteve te mos kisha gjetur ratesisht ne nje tezge nje liber mbi Trithemius dhe sikur veshtrimi im, teksa shfletoja ashtu i shperqendruar, te mos kishte rene rastesisht mbi nje mesazh te shifruar: Pamersiel Oshurmy Delmuson Thafloyn..... Kisha gjetur nje gjurme dhe e ndoqa deri ne fund. Trithemius ishte i panjohur per mua, por ne Paris gjeta nje botim te Steganographia, hoc est ars per occultam scripturam animi sui voluntatem absentibus aperiendi certa, Frankfurt 1606. Arti i hapjes, me ndihmen e shkrimeve okulte, te vete shpirtrave te te papranishmeve. Personazh i cuditshem, ky Trithemius. Abat benediktin ne Spannheim, mes shekujve te pesembedhjete dhe gjashtembedhjete, nje talent, i cili zoteronte hebraishten dhe kaldonishten, gjithashtu edhe gjuhet orientale si ate tartare; qendronte ne kontakt me teologe, kabbaliste, alkimiste, patjeter me te madhin Cornelius Agrippa von Nettesheim dhe ndoshta edhe me Paracelsiusin... Ai i maskonte zbulimet e tij mbi shkrimet sekrete me figura nekromantike, thote per shembull, duhet te dergosh mesazhe te shifruara me ane te gjerave, te cilat i ke para syve, dhe marresi pastaj duhet te therrase engjejt si Parmesiel, Padiel, Dorothiel e keshtu me rradhe, te cilet pastaj do e ndihmonin, qe te kuptonte kuptimin e vertete te mesazhit. Por shembujt, te cilet sjell Trithemius, jane shpesh mesazhe ushtarake, dhe libri i eshte dedikuar kontit te Pfalzit baronit Filipi i Bavarise dhe paraqet nje prej shembujve te pare te nje punimi serioz kriptografik, ashtu sic veprohet ne ditet e sotme prej sherbimeve sekrete.<<
>>Me falni<<, thashe une, >>por nese Ju kuptoj drejt, ky Trithemius na ka jetuar sepaku njeqind vjet pas permbledhjes se ketij teksti ...<<
>>Trithemius frekuentonte nje Sodalitas Celtica, ne te cilen merrej me filozofi, astrologji dhe matematike pitagoriane. A e shikoni lidhjen? Tempulltaret jane nje urdher iniciatues, i cili mbeshtetet ne urtesine e kelteve te vjeter, kjo eshte nderkohe nje e vertete e provuar. Ne nje menyre apo tjeter, Trithemius meson te njejtat sisteme kriptografimi, te cilat jane perdorur mepare prej tempulltareve.<<
>>Mahnitese<<, tha Belbo. >>Edhe cfare thote tash ky mesazh sekret?<<
>>Ja, zoterinjte e mi. Trithemius paraqet dyzet kriptosisteme te medha dhe dhjete te vogla. Une kisha fat, ose e thene ndryshe, tempulltaret e Provins nuk e kishin vrare shume trurin, patjeter prej sigurise, qe sido te jete, askush nuk kishte per ta gjetur celsin e tyre. Une provova menjehere te parin e dyzet kriptosistemeve te medha, dmth une u nisa prej hipotezes, qe ne kete tekst vlejne vetem germat e pare.<<
Belbo i kerkoi fleten dhe e lexoi fluturimthi. >>Po edhe keshtu na dalin nje seri germash pa kuptim: kdruuuth ...<<
>>Natyrisht<<, tha koloneli ne mirekuptim. >>Me te vertete, qe tempulltaret nuk e kishin vrare shume trurin, por nuk ishin edhe aq dembele. Kjo seri germash eshte ne vetvete nje mesazh i shifruar, dhe ketu me shkoi mendja menjehere tek seria e dyte e dhjete kriptosistemeve te vogla. E shikoni, per kete seri te dyte Trithemius perdorte pllaka rrotulluese, dhe ajo e sistemit te pare eshte kjo ketu ...<<
Ai nxorri nje fotokopje tjeter prej mapes se tij, afroi karriken e tij prane tavolines dhe e bente me te qarte prezantimin e tij duke kaluar me kapakun e stilografit te tij te mbyllur mbi secilen germe. (Ketu tregohet nje kriptosistem i Trithemius, por per arsy teknike nuk mund ta shfaq dot, shen. i Pedros)
>>Eshte sistemi me i thjeshte. Kini parasysh vetem rrethin e jashtem. Per cdo germe te mesazhit te shkruar vendosni germen, qe i eshte paraardhese. Per A shkruani Z, per B shkruani A dhe keshtu me rradhe. Lojra kalamajsh per cdo agjent sekret te sotshem, por asokohe e njejta gje shikohej si herezi. Per te deshifruar, natyrisht pershkohet rruga e kundert dhe zevendesoni cdo germe te asaj, qe do te deshifrohet, me pasardhesen. Une e kam provuar, dhe sigurisht ishte edhe fat, qe perpjekja e pare doli me sukses, dhe voilį, ja ku eshte zgjidhja.<< Ai shkroi: >>Les XXXVI inuisibles separez en six bandes te tridhjetegjashte te padukshmit te ndare ne gjashte grupe.<<
>>E c“do te thote kjo?<<
>>Ne shikim te pare asgje. Behet fjale per nje lloj mbititulli ose preambul per krijimin e nje Lidhjeje, e shkruar ne gjuhe te fshehte per arsye rituale. Per pjesen ne vazhdim tempulltaret tane, patjeter ne sigurine, se mesazhi i tyre do te degdisej ne nje vend te paarritshem, ishin mjaftuar me frengjishten normale te shekullit te katermbedhjete. Le te shohim tani tekstin e dyte.<<
a la ... Saint Jean
36 p charrete de fein
6 entiers avec saiel
p ... les blancs mantiax
r ... s ... chevaliers de Pruins pour la ...j . nc.
6 foiz 6 en 6 places
chascune foiz 20 a .... 120 a ....
iceste est lordonation
al donjon li premiers
it li secunz joste iceus qui ... pans
it al refuge
it a Nostre Dame de laltre part de l'iau
it a l'hostel des popelicans
it a la pierre
3 foiz 6 avant lafeste ... la Grant Pute.
>>Edhe kjo na qenkerka mesazhi i pashifruar?<< pyeti Belbo i zhgenjyer dhe i zbavitur njekohesisht.
>>Eshte e qarte, qe ne shenimin e Ingolfit, pikat jane per fjale te palexueshme, per pjese, ku pergamenti ishte kalbur ... Por ja transkriptimi im final, ne te cilin une me ane te korrektimeve, te cilat mua mu duken si me te ndritshme dhe me te prekshme, kam rindertuar tekstin edhe njehere, sic ishte ne shkelqimin e tij.<<
Me nje gjest prej prestigjatori cirku kthehu fotokopjen dhe na tregoi ate, cka kishte shkruar ne pjesen e mbrapme me germa te medha:
A LA (NUIT DE) SAINT JEAN
36 (ANS) P(OST LA) CHARRETTE DE FOIN
6 (MESSAGES) ENTIERS AVEC SCEAU P(OUR) LES BLANCS MANTEAUX
R(ELAP)S(I) CHEVALIERS DE PROVINS POUR LA (VEN)J(A)NC(E)
6 FOIX 6 EN 6 PLACES CHACUNE FOI 20 A(NS FAIT) 120 A(NS)
CECI EST L'ORDONNATION:
AU DONJON LES PREMIERS IT(ERUM) LES SECONDS JUSQU'A CEUX QUI (ONT?)
PAINS
IT(ERUM) AU REFUGE
IT(ERUM) A NOTRE DAME DE L'AUTRE PART DE L'EAU
IT(ERUM) A L'HOTEL DES POPELICANS
IT(ERUM) A LA PIERRE
3 FOIX 6 AVANT LA FETE (DE) LA GRANDE PUTAIN.
E perkthyer:
Ne naten e Shen Gjonit
36 vjet pas qerres se kashtes
6 mesazhe te kompletuar me vulat per pelerinat e bardhe (= Kaloresit e Tempullit)
relapsi nga Provins gati per hakmarrje
6 here 6 ne 6 vende
per cdo here 20 vjet ben 120 vjet
ky eshte Plani: tek depo (te shkojne) te paret (pas 120 vjetesh)
po ashtu edhe te dytet deri tek ata me buket
poashtu tek vendstrehimi
poashtu tek Notre Dame ne anen tjeter te lumit
poashtu tek bujtina e popelikaneve
poashtu tek guri
3 here 6 (=666) para festes se kurves se madhe.
>>Me e erret se terri i nates<<, tha Belbo.
......................................vazhdon.
Krijoni Kontakt