Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 17 prej 17

Tema: Si mendoni?

_____
    Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Citim Postuar mė parė nga Leila
    Pastaj, prinderit e mij flasin si Elbasanllinj edhe pse e dine letraren. Une flas letraren edhe pse e di si flasin Elbasanllijte. S'ben ajo teoria se po ta dinin gjuhen letrare, do i flisnin femijes ashtu.
    Leila. c'fare ndrryshimi ka gjuha letrare nga ajo Elbasanse? Une nuk degjoj ne nje ndrryshim te madh, pervec shprehjeve popullore kuptohen qe jane nga Elbasani.

Citim Postuar mė parė nga Qerim
    Kisha nje pyetje. Per prinderit e rinj ose per ata qe do te behen ne te ardhmen.Cfare dialekti duhet t`u mesojne femijve, gjuhen letrare apo dialektin ku e zones ku ata jetojne?
    Qerim gjuha qe flitet ne shtepi do mesojne dhe femijet. Ne familjen time flasim lirshem gjuhen Elbasanse dmth kemi shprehrje te ndrryshme qe i perkasin vetem qyteti tone, flasim shume shpejt dhe shajme pak si shume, me teper se ndonje qytet tjeter te Shqiperise me duket. Por kur jemi ne kompani te Shqiptareve menjehere fjalori pastrohet, e folmja eshte me e shtruar (e ngadalte, shprehrejet popullore nuk para perdoren dhe sharjet si 'debile' lool nuk thuhen). Jam e sigurte qe keshtu ndrryshon dhe e folmja e atdhetareve te tjere kur jane ne mes te njeri tjetrit. Pra femijte do mesojne si te flasin me njerezit e shtepise dhe si te flasin me mysafire. Nuk eshte nevoja qe ti mesojme foljen sepse do e kuptojne vete. Sic i thashe Leiles qe nuk degjoj ndonje ndrryshim midis gjuhes letrare dhe ate Elbasanse prandaj femijte e mi nuk do e kene me veshtiresi qe te dine ti flasin letraren dhe populloren...ahh nqs burri do jete nga ndonje qytet tjeter te Shqiperise atehere do behet lėmsh.

in bocca al lupo Maska e Leila
    Anėtarėsuar
    25-04-2003
    Postime
    2,556
    Citim Postuar mė parė nga Eliona
    Leila. c'fare ndrryshimi ka gjuha letrare nga ajo Elbasanse? Une nuk degjoj ne nje ndrryshim te madh, pervec shprehjeve popullore kuptohen qe jane nga Elbasani.

Qerim gjuha qe flitet ne shtepi do mesojne dhe femijet. Ne familjen time flasim lirshem gjuhen Elbasanse dmth kemi shprehrje te ndrryshme qe i perkasin vetem qyteti tone, flasim shume shpejt dhe shajme pak si shume, me teper se ndonje qytet tjeter te Shqiperise me duket. Por kur jemi ne kompani te Shqiptareve menjehere fjalori pastrohet, e folmja eshte me e shtruar (e ngadalte, shprehrejet popullore nuk para perdoren dhe sharjet si 'debile' lool nuk thuhen). Jam e sigurte qe keshtu ndrryshon dhe e folmja e atdhetareve te tjere kur jane ne mes te njeri tjetrit. Pra femijte do mesojne si te flasin me njerezit e shtepise dhe si te flasin me mysafire. Nuk eshte nevoja qe ti mesojme foljen sepse do e kuptojne vete. Sic i thashe Leiles qe nuk degjoj ndonje ndrryshim midis gjuhes letrare dhe ate Elbasanse prandaj femijte e mi nuk do e kene me veshtiresi qe te dine ti flasin letraren dhe populloren...ahh nqs burri do jete nga ndonje qytet tjeter te Shqiperise atehere do behet lėmsh.

Shkodran burri, Eliona, Shkodraaaaan... Mos harro lule zamakun tim...
    (E shikon sa here mlidhemi ne bie fjala per martese?)
    ... kama, gjilpana, bana, bane, bani, ma... e cfare tjeter qe i vejne nje "A" te madhe Elbasanllinjte. Me mire ashtu se sa me "O"-te e Durrsak/Tiranasve, them (pavaresisht se kam jetuar ne Durres). Po pata burr prej anej, s'u mesoj kalamajve te flasin ashu. Nqs do e flasesh shtremet Shqipen, flite me A; jo me O. Booo... me mire te them, Baaaaaa... lol
    trendafila manushaqe
    ne dyshek te zoterise tate
    me dhe besen e me ke
    dhe shega me s'me nxe

Authentic Maska e DeuS
    Anėtarėsuar
    08-06-2003
    Postime
    2,319
    Ne rradhe te pare , gjuhen letrare zor se e flet ndokush. Edhe sikur ta flase , duket pak qesharak/e. Dikur mbaj mend qe me ra te punoja me Vera Grabocken dhe sa here qe takoheshim gjate dites , me drejtoheshe me shprehjen e saj : Pershendetje !
    Une behesha gati cdo dite qe ti pergjigjesha ne te njejten menyre dhe packa se kisha bere tere ato prova me veten , prape se prape sapo me fliste , i kthehesha me gjuhen time te zakonshme : Mire, ca bone ti ?
    Pershendetje! A nuk te duket pak fallco , ti drejtohesh tjetrit ne kete menyre ?! lol
    Vallai 1000 vjet qe nuk e them dot .

Prandaj jam dakort me ate qe ka thene Elizabeta . Kur vjen puna tek te shkruarit , duhet detyrimisht te mos perzihet me te foluren dialektore. Shkrimi duhet te jete letrat i paster dhe i bazuar ne rregullat gramatikore drejtshkrimore.

Femijet do marrin gjuhen e nenes. Kini kujdes ju qe lindni ( pillni ) femijet jashte atdheut. Nese keni ndermend ti rritni atje , duhet te ushtroni nje pune intensive ne praktikimin e gjuhes shqipe. Perndryshe , ne nje te ardhme jo shume te larget , femija juaj do caloje ne gjuhen shqipe .

Femija im ne shtepi do flasi vetem shqip. Anglishten e meson kollaj ai , shqipen e ka te veshtire. Kesaj gjeje qe thashe do i rri me burrni . Shume veta e thone , por pak e realizojne. Dihet qe eshte e veshtire , por nje shqiptar qe nuk flet shqip , kot qe e quan veten shqiptar!

Perjashtuar Maska e diikush
    Anėtarėsuar
    12-07-2003
    Vendndodhja
    konaku i ri
    Postime
    2,069
    Letrareeeeeeeeeeee

Pastaj po deshe mesoi dialektin.

Por ama, po qe se prinderit flasin dialektalisht gjithe kohen ate do marre dhe femija automatikisht.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    03-10-2003
    Vendndodhja
    Big Apple
    Postime
    1,256
    [QUOTE=diikush] po qe se prinderit flasin dialektalisht [QUOTE]

si ti psh qe e flet 'letrarishten', e s'do kesh problem me femijet.

*Hootchie*Mama* Maska e *Sweet*chicka*
    Anėtarėsuar
    20-03-2004
    Vendndodhja
    **somewere*on* my*privat*crib*
    Postime
    41
    Citim Postuar mė parė nga elisabet
    *Sweet* chicka*: Gjuha eshte pasaporta qe te jep vendi yt kur je larg tij. Duhet ta ruash e ta flasesh ku je jashte Shqiperise, pasi ne Shqiperi do apo nuk do nuk s'ke zgjidhje tjeter dhe do flasesh shqip.
    eh te drejt ke ti shpirt
    po qe ketu e kur te kem femi un i thon edhe nga 8 a 10 vjet te tjera deri atje un do ta kem harruar gjuen vet jo me tja mesoj kalamaqve
    po edhe sikur tjuamesoj per ca e duan sikur do ven ne shqiperi femit e mi
    po si thua ti me shpresa jemi te shikojm ca do ndodhi si te jet koha ashtu do veprojm
    %*He HoLDs ME WHeN I STArT 2 CrY
    MAKeS ME SMILE WITH JusT His EYeS.
    SHAREZ MY HOpeS DREAmS FREARS.
    wiPES AwaY ALL mY TeaRS
    i LOv HiM WItH OUT REgrET.
    I JUsT HaVEn'T FOunD HIM YeT.******%%%

gone Maska e helene
    Anėtarėsuar
    26-02-2003
    Vendndodhja
    shume larg
    Postime
    913
    Femija im ne shtepi do flasi vetem shqip.
    Po ishte mami i femijes e huaj si do besh ti?

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Tema tė Ngjashme

1. Cfare mendoni per Hitlerin dhe "Mein Kampf"
    Nga wittstar nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 105
    Postimi i Fundit: 06-02-2011, 20:15
  2. A mendoni tė ktheheni nė Shqipėri ?
    Nga Arbushi nė forumin Kulturė demokratike
    Pėrgjigje: 189
    Postimi i Fundit: 10-01-2011, 07:06
  3. Cfare mendoni pėr lakuriqėsinė e femrave shqiptare?
    Nga vesaaa nė forumin Votime dhe sondazhe
    Pėrgjigje: 454
    Postimi i Fundit: 05-12-2010, 16:02
  4. Pyetesor: Si mendoni...?
    Nga gea_07 nė forumin Ekonomi & biznes
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 19-03-2007, 18:47
  5. Si mendoni...?
    Nga PRI-LTN nė forumin Shkenca dhe jeta
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 28-02-2007, 16:34

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •