Close
Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 47
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,380
    Postimet nė Bllog
    22
    Ari, Hena e plote eshte vetem ne mes dhe ne fund te muajit. Vetem atehere ti arrin ta shikosh te plote fytyren e Henes te ndricuar nga drita e dielli. Pra qe te shohesh henen e plote, duhet te presesh mesin e muajit ose fundin e muajit. Te duhet te presesh ne kohe per te pare fytyren e plote te henes.

Parabolat jane menyra me e mire per te percjelle nje pike, megjithate po te shkruaj me direkt.

Cfare eshte e Vertete Hyjnore?

E verteta hyjnore eshte qe ekziston nje Zot i cili ka krijuar gjithcka ne kete bote me Fjalen e Tij, toke, qiell, njeri, mal, fushe, koder, kafshe, planete, diell, henen, yjet e gjithcka qe ne njerezit i shohim por nuk jemi ne gjendje ti shpjegojme.

Cfare eshte e verteta njerezore?

E veteta njerezore eshte ajo pjese e se Vertetes Hyjnore qe ka lidhje me jeten e njeriut. Ti do pyesesh, pse me jeten e njeriut dhe jo me te verteten si u krijuan malet, si u krijua qielli, si u mbushen oqeanet me uje. A nuk do te ishte mire te dinim edhe ne njerezit se si te krijojme male, fushe, lumenj e oqeane? Ate qe ti mund ta quash "misterin e krijimit".

Zoti nuk i zbulon misteret e krijimit njeriut pasi ato nuk i hyjne ne pune njeriut, nuk e clirojne dot nga kurthi i perandorise se mekatit, vdekja. Zoti i meson njeriut Rrugen e Shpetimit, te Verteten e Jetes, Jeten e Ameshuar qe ne vetvete eshte ribashkimi me Zotin.

Femija i kupton "misteret e femijerise" qe babai nuk i ndahu me te vetem atehere kur ai behet babe vete. Ne do te njihemi me te Verteten e plote Hyjnore vetem atehere kur te jemi ne prani te Tij. Te jesh ne prani te Tij do te thote te ndash te njejtin Shpirt te Shenjte qe eshte burimi i jetes se ameshuar.
    "Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"

i/e regjistruar Maska e Ari-Intimidator
    Anėtarėsuar
    08-05-2002
    Postime
    290
    Albo,
    Flm per sqarim te pyetjes qe parashtrova une. Deri dikund kuptoj ate qe mundohesh ta shpjegosh. Ngaterrimi, sipas meje, qendron se une me fjalen "e vertete" kuptoj ate qe mund te shpjegohet, shikohet dhe Vertetohet permes epxerimenteve, fakteve, observimeve etj etj.

NUk dua t'ju ofendoj mirepo prape nuk kuptoj se si mund te jete dicka e vertete hyjnore, ne vend te misteri hyjnore? Nga ajo qe shkruan, mendoj se njeriu mund te shpjegoj krijimin e tokes, qiellit, fushes, njeriut etj. Shkencat perkatese merren me keso gjera.

Prape them se e kuptoj kendveshtrimin tend..dhe te falenderoj per pergjigje,

Ari
    An unexperienced life is not worth living. Socrates

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,380
    Postimet nė Bllog
    22
    Ari, kur po kthehesha nga puna sot degjova na radio nje lajm sensacional qe me fali nje buzeqeshje.

Astronomet dhe shkencetaret e NASA pretendojne se tani jane ne gjendje qe ti japin pergjigje pyetjes se sa i vjeter eshte universi. A deshiron ta dish?

Une jam nga ata njerez qe nuk me intereson ta di se sa i vjeter eshte universi. Pse? Sepse sipas vete aksiomave mbi te cilat eshte ndertuar shkenca e njeriut, gjithcka ne kete bote eshte relative. Kush me siguron mua qe ai numer eshte i sakte? Kush me siguron qe neser nuk del nje shkencetar tjeter dhe nxjerr nje shifer ndryshe? Ke duhet te besoj une? Ate qe beson shumica apo jo? Pastaj dalim tek ajo pyetja tjeter, cfare perfitoj une si njeri nese e di se sa i vjeter eshte universi? A mund te shtoj qofte edhe 1 minute kohe me shume jetes sime?

Meqe jemi perseri tek astronomia, para disa muajsh mesova nje tjeter lajm sensacional po mbi astronomine. Astronomet e NASA zbuluan nje planet te ri, nje planet qe mendohet te jete planeti me i madh ne mase se gjithe planetet e tjera. Edhe ky lajm me dhuroi nje buzeqeshje prej budallai po ne makine. Ja tek isha une qe ne shkollen fillore kisha mesuar se universi ka 9 planete, por ja qe une per plot 15 vjet mendoja si gjithe njerezit e kesaj bote isha mashtruar. Universi nuk paska 9 planete, paska 10 planete. Kush me siguron qe pas 15 vjeteve te tjera nuk zbulohet nje planet i ri?

Shkenca nuk eshte ne biznesin e ofrimit te se vertetes pasi ajo nuk eshte ne gjendje qe te vertetoje aksiomat e saj, perkundrazi i merr ato pa vertetim si te verteta. Shkenca vepron mbi teza dhe anti-teza dhe nuk zbulon misterin e jetes, zbulon misterin e krijimit.

Albo
    "Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"

Authentic Maska e DeuS
    Anėtarėsuar
    08-06-2003
    Postime
    2,319
    Antari i forumit , Albo :

Pastaj dalim tek ajo pyetja tjeter, cfare perfitoj une si njeri nese e di se sa i vjeter eshte universi? A mund te shtoj qofte edhe 1 minute kohe me shume jetes sime?

Ky gjykim me duket teper i ceket . Keto lloj mesazhesh pengojne forcen dhe deshiren e njeriut per te perparuar . Sipas ketij mesazhi me lart , i bie qe , te rrime vend numero .

Perfitimi yt ?

Nje hap me larg injorances se njeriut ! Nje hap me prane diturise !

Pastaj , persa i perket 1 dite jete me shume :
    Besimtari i vertete nuk i druhet kurre , dites qe do afrohet prane Zotit . Behet fjale kur jeten e tij ia ka dedikuar Atij .

Edhe ky lajm me dhuroi nje buzeqeshje prej budallai po ne makine. Ja tek isha une qe ne shkollen fillore kisha mesuar se universi ka 9 planete, por ja qe une per plot 15 vjet mendoja si gjithe njerezit e kesaj bote isha mashtruar. Universi nuk paska 9 planete, paska 10 planete.
    Nese postimi i pare mu duk i varfer ... ky me krijoi humor !

Turp paste ajo mesuese qe te morri ne qafe ty , duke te te mesuar kaq gabim .

Ne cilen shkolle ke mesuar ti djalosh qe UNIVERSI ka 9 planete ?!

Mos e kishe gje fjalen per sistemin tone planetar ( diellor ) ?!

...i cili perbehet nga Merkuri , Aferdita , Toka , Marsi , Jupiteri , Saturni , Plutoni , Neptuni , Urani !

Sistemi yne planetar eshte 1/100 ne galaksine tone ( ne mos gabohem )

Galaksia jone mund te jete 1/100000 qe perben UNIVERSIN !

15 vjet ke menduar keshtu ?! ...kohe e gjate

Keshtu ndodh kur njerezit duan vetem te shkruajne . Shkruajne edhe atje ku nuk dine , mjafto te shkruajne . Sa mire sikur ti kushtonin pak kohe leximit ( kush e ka thene kete ? )

Ne lidhje me temen :

Cyclo , une gjithmone kam pasur pershtypjen qe te pakten 80% e besimtareve , besojne nga injoranca ( ne kuptimin e mirefillte te saj )
    Injoranca sjell edhe frike . Pra besojne edhe nga frika .
    Zbulimi i se vertetes eshte i rrezikshem .
    Njerezia pranon me teper te qendroje " injorante " sesa te sfidojne friken qe sjell e verteta !

Pershendetje !

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,380
    Postimet nė Bllog
    22
    Njerezit qe rendin pas materies do te gezojne fatin e materies, dekompozimin. Njerezit qe rendin pas jetes, do te jetojne.

Nuk eshte "ceketi" ti njohesh prioritetet e qenies tende, ceketi eshte ti mos i kesh bere ndonjehere pyetje vetes se cfare eshte e rendesishme ne jeten tende. Ata njerez qe nuk kane kontroll mbi jeten e tyre, detyrimisht do te jene gati te ngushellojne veten me cfaredo "te vertete" qe ata i ben te ndihen me mire.

Albo

i/e regjistruar Maska e Shpresmiri
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Zagreb (CRO)
    Postime
    405

Misteri dhe e Vėrteta - Dashuri

Ju preferoj ta lexoni pak mė ngadal shkrimin e mėposhtėm pasi ka karakter pakėz tė vėshtirė kuptimi, por qė e prek thelbin e ēėshtjes.

Nė kuptimin e vaēanėsishėm, tė zakonshėm e vėrteta ėshtė para sė gjithash harmoni e njė shprehjeje me realitetin nė raport me tė. Mirėpo ndaj llojit tė njohjes, njohėsit dhe tė njohurės, mjaft ndryshon thelbėsisht koncepti i sė vėrtetės.
    Ne nuk e krijojmė tė vėrtetėn por e gjejmė ose e zbulojmė. Ajo pra na ėshtė dhėnė qė mė parė. E vėrteta gjithmonė e tejkalon njeriun, sepse ajo nuk mund tė kapet me dorė si njė gjėsend. Prandaj nė fund tė fundit ajo gjithmonė na drejton nė njė njohje apo dijeni heshtore, jotematike mbi misterin e pafund nė tė cilin gjithēka bazohet. Si kusht i mundėsisė sė saj e vėrteta posedon njė pėrvojė tė transhendencės (matanshmėrisė) sė shpirtit prandaj edhe ėshtė e vetme - sepse pėrmbahet nė tė gjitha tė vėrtetat tjera dhe nuk ėshtė njė ndėr to, por ėshtė gjithpėrfshirėse. Kur njeriu nuk e shtyp kėtė tė vėrtetė tė veēanėsishme, kur nuk e urren as nuk mbyllet ndaj saj, por e pranon duke u dorėzuar nė tė pa qėllim tė keq dhe nė mėnyrė tė lirė, atėherė ai e "kap" tė vėrtetėn "e vet" si njė pronė e tij qė i ėshtė dorėzuar, atėherė ai ėshtė i vėrtetė nė kėtė tė vėrtetė qė e pėrshkon, domethėnė i ėshtė dorėzuar kėsaj tė vėrteta tė pakapshme dhe nė kėtė mėnyrė lirohet nga vetvetja. Sepse nė kėtė akt njeriu e pranon nė rendin konkret nė mėnyrė tė lirė jo vetėm transhendencėn e vet personale, por sepse ajo ėshtė "e lartėsuar" pėr shkak tė vullnetit tė pėrgjithshėm, mbinatyror dhe shpėtues, ai pranon dhe drejtimin e tij personal nė Zotin jetėn e amshuar qė hapet nė komunikim, e pranon pra "tė vėrtetėn" e kulluar, e cila vetveteiu ėshtė dritė apsolute poseduese nė dashurinė e plotėsisė sė pakufi tė njėmendėsisė e cila dorėzohet nė shikimin e Zotit.

Mė pėlqen njė mendim kur flitet pėr Misterin dhe tė Vėrtetėn nė kuptimin pozitiv (pėr dallim prej qėndrimit negativ kur pėr tė Pakufishmėn gjithmonė flitetet nė krahasim me mohimin e mangėsive qė i hasim nė krijesa):

Misteri dhe e vėrteta do tė ishin Plotėsia e pakufishme nė thelbin e sė cilės bėn pjesė edhe ajo se mund tė kumtohet (komunikohet), e qė mė atė rast nuk shterret - vetveten aspak nuk e zvogėlon.

Ose ajo tjetra:

Tė mos jesh i kufizuar me mė tė madhen, tė jesh i pėrmbajtur nė mė tė voglėn, kjo ėshtė hyjnorja.

Shpirti i pakufishėm qė nė vete mbart totalitetin e tė qenurit e tejkalon edhe atė "mė tė madhen", kėshtu qė pėr tė ėshtė e vockėl dhe depėrton edhe nė mė tė voglėn, sepse pėr tė nuk ka asgjė tė parėndėsishme. Pikėrisht ky tejkalim i mė tė madhes dhe arritja deri nė mė tė voglėn ėshtė thelbi i vėrtetė i shpirtit apsolut (Misterit/Vėrtetės). Mirėpo nė tė njėjtėn kohė kėtu tregohet edhe njė pėrvjedhje e maksimumit dhe minimumit, mė tė madhes dhe mė tė voglės, qė ka rėndėsi pėr kuptimin e krishterė tė njėmendėsisė. Pėr atė qė si shpirt mbart dhe pėrshkon kozmosin, njė shpirt njerėzor, ėshtė njė zemėr njerėzore qė ėshtė e aftė tė dojė njė gjė mė tė madhe sesa tė gjitha sistemet qiellore. Masat (kriteri) kvantitative kapėrcehen (tejkalohen), kurse lajmėrohen rende tė tjera tė madhėrisė, nė tė cilat ajo ēfarė ėshtė pakufi e vogėl bėhet pėrnjėmend pėrshkuese dhe njėmend e madhe. Kėtu zbulohet edhe njė paragjykim... Neve tek e fundit gjithmonė sėrish na duket vetvetiu e kuptueshme se ajo qė pakufi ėshtė e madhe, shpirti apsolut, nuk mund tė jetė emocion dhe afsh, por vetėm matematikė e kulluar e gjithėsisė. Me kėtė pavetėdijshėm presupozojmė se mendimi i kulluar ėshtė mė i madh se dashuria, ndėrkaq porosia e ungjillit dhe figura e krishtere e Zotit e korigjon nė ktė filozofinė dhe na bėn me dije se dashuria qėndron pėrmbi mendimin e kulluar. Mendja apsolute ėshtė dashuri, dhe nuk ėshtė mendim pa ndjenja; ėshtė krijuese, pikėrisht pėr arsye se ėshtė dashuri.
    IHS

i/e regjistruar Maska e Ari-Intimidator
    Anėtarėsuar
    08-05-2002
    Postime
    290
    E dijme se qellimi kryesor i mendimtareve te vjeter duke filluar nga themeluesit e mendimit perendimor(Sokrati, plato, Aristoteli) ka qene arritja e se vertetes. Kuptushmeria me e mire e natyres a bene njeriun me te ditur dhe i jep atij/asaj nje ndjenje me kontente.
    Ne mendimin tim, tragjike eshte jeta e atij personi qe nuk ndalet dhe pyet se si u krijua kjo bote, universi dhe te gjithe ato fenomene tjera natyrore qe na rrethojne ne jeten e perditshme. Sokrati ka thene se se Dituria eshte ajo qe bjen njeriun me afer hyjnores.

Mua me intereson se si u krijua universi. Me sa di une dhe Bibla, Torah e Kurani mundohen ta shpjegojne kete fenomen..dmth si u krijua bota, njeriu..etj etj. Duhet te kemi parasysh se njerezit ne ate kohe i kane kuptuar gjerat ne kontekst fetar. Dmth nese dicka e paperceptueshme ka ndodhur, shpjegimi i tyre lidhur me kete ndodhi do te kishte kontekst fetar.

NE jetojme ne kohe tjeter. Shkenca ka perparuar dhe eshte ne perparim e siper. Shumica e pyetjeve dhe fenomeneve religjioze qe permenden ne librat fetar, mund te shpjegohen nga shkencat perkatese. PSH, kur Moisiu e ndau Detin e Kuq dhe krijoj rrugedalje per Jahudite. Tash e dijme se ne ate Koha ka pasur tharje te madhe...dhe mendohet se nga kjo thartire niveli i detit te kuq kishte zbritur. Ky shpjegim eshte relativ, mirepo ne mendimin tim eshte me i pranueshem se shpejgimi qe e jep Toorah dhe Bibla. Ajo qe e shpjegon torah dhe Bibla eshte Mister, e jo e vertete hyjnore. Ok, mund ta quajme e vertete hyjnore..nese pajtohemi se e verteta hyjnore eshte MISTERI.

Po t'ju besojme shkrimeve te Kuranit, psh, atehere njeriu nuk paska kontrol te jetes se tij/asaj. Gjithcka qenka e shkruar dhe ne nuk mund te ikim. Mua ky definicion nuk me pershtatet. Une dua te besojk..dhe besoj, se jam ne kontrol te jetes sime..dhe me dituri mund te kutpj me mire veten dhe natyren qe me rrethon. Vetem ne kete menyre mendoj se njeriu mund ta arrine nje sens te lumnturise. DMTh Dituria na shpjere drejt lumturise ne jete..e jo sic disa shkruajne, Misteria.

ME duket Asdreni ka thene, "Dhe drite e diturise perpara do na shpjere." Jam dakort kur thua se shumica e ketyre te 'vertetave' eshte relative. Nuk e di se a mendon se ajo e vertete hyjnore eshte absolute? Nese atehere eshte, atehere sipas se vertetes hyjnore gjithcka qenka gabim.

Shkenca permes se zbulimit te krijimit tenton ta shpjegon zbulimin e jetes. Kur eshte evertete se shkencat perdorin teza dhe hipoteza, eshte e rendishme te mos harrojme se disa prej tyre jane egzakte..psh...teoria e gravitetit. ME kontoktimin e saj njeriu kutpoj se per te fluturuar duhet nje force qe duhet te veproje kunder gravitetit..poenta ime eshte se nje zbulim i tille rrjedh zbulime te tjera , e keto zbulime sqarojne me mire egzistencen.

Ari
    An unexperienced life is not worth living. Socrates

HUNDLESH Maska e altin55
    Anėtarėsuar
    01-02-2003
    Vendndodhja
    Vlore Al
    Postime
    1,324
    Postuar mė parė nga Cyclotomic
    Altin,
    E lexova me vemendje shkrimin tend dhe shoh qe nga fundi i jepet shume rendesi astronomise dhe shkences, qe ne ate kohe dihet qe u hodhen teori te reja.

Nesje pytja ime qendron ketu, pasi shume here the e verteta ... por nuk i dhe nje lloj definicioni asaj te vertete.
    Pra a ka ndonje kriter qe ne vendosim se kush eshte e verteta(jo feja e verteta por e verteta ne fe) ? apo ajo esht mister?
    C'kuptim ka ky kriter nqs ka nje kriter te tille?

Mua me duket sikur po i bejm nje reduksion Fe-se nqs e vejm totalisht nen ligjet e llogjikes dhe nqs eshte komplet e kuptushme nga njeriu.
    Cyclotomic

Mistere nuk ka ti nuk je ne brendesi te Islamit prandaj dhe mendon keshtu feja ku ti beson nuk eshte fe e shpallur nga Zoti por fe e sajuar nga njerzi. Pra eshte normale nje besimtar i krishter te pjyesi si ti pasi feja ku ti beson nuk te sqaron per shume gjera. Mosnjohja e Zotit Madherin e Tij eshte humbje e madhe per cdo njeri

Nuk duhet njeriu i mencur te paramendoj se kjo gjithesi eshte krijuar pa kurfare urtesi dhe qellim

Sepse njeriu i mencur dhe i urte nuk vepron asgje vetem se ne c'qellim dhe dituri dhe urtesi ndersa Allahut i takon shembulli me i larte andaj eshte e pamundur qe Krijuesi i kesaj gjithesie kurse Ai eshte Zoti i Gjithedijshem me i Urti dhe i Gjithefuqishem

Pasi qe njerzia nuk ka mundesi te dine qellimin e Allahut ne krijimin e tyre te qiejve dhe te tokes per kete arsye Allahu s.v.t ka zgjedhur nga njerzit te Derguar qe ti lajmeroj njerzit per sekretin e Tij dhe i lajmeron ata per qellimin dhe urtesin e ekzistimit te tyre ne toke

Prandaj cdo Pejgamber qe e dergoj Allahu s.v.t te populli i tij e fillinte me thirjen e tij duke ua shpjeguar njerzve kete te vertete dhe ajo eshte qellimi i Allahut ne krijimin e tyre

Thote Allahu s.v.t per Nuhin a.s ndersa ai ishte i Derguari i pare ne toke Ne patem derguar Nuhun te populli i vet ai tha "O populli im Adhuronie Allahun nuk keni Zot tjeter pos Tij . une kame frik per denimin tuaj ne nje dite te madhe " El A'rafe 59

Thote per hudin a.s edhe te populli Ad-i (derguam) vellan e tyre Hudin e ai tha " o populli im adhuronie (nje Zot) Allahun nuk keni Zot tjeter pos Tij a nuk po friksoheni!? El A'rafe 65

Thote per Saliun a.s Edhe tek populli Themud u derguam vellain e tyre . Salihun e ai u tha "Opopulli im besonie Allahun (nje) nuk keni Zot tjeter pos Tij . Qe ju erdhi argument nga Zoti juaj . ja kjo devja eshte mrekulli per ju . Linie kete te lire te haje ne tokeen e Allahut dhe kursesi mos merrni me te keq e tju kape denimi i dhemshem " El A' rafe 73

Kjo ishte thenja e gjithe Pejgamberve qe u derguan tek popujt e tyre dhe ketij Pejgamberi i fundit Muhammed s.a.s i eshte shpalur

Elif , Lame Ra (ky eshte) liber ajetet e te cilit jane rradhitur (ne menyre te persosur njekohesisht) edhe shkoqitur nga i Dijshmi i te gjitha ceshjeve me hollesi Qe te mos adhurojne tjeter pervec Allahut . Une jame (derguar) nga Ai qortues e pergezues per ju . E te kerkoni falje Zotit tuaj dhe pendohuni (kethehuni) tek Ai se Ai do te ju mundesoj perjetime te mira (ne kete jete) deri ne afat (te caktuar)dhe cdo punemiri i jep shperblimin e merituar . Ne qofte se refuzojne (te kerkojne falje) une pra kame frik per ju denimin e dites se madhe . Se kethimi juaj eshte vetem tek Allahu Ai ka fuqi per cdo send Hude 1-4

Allahu s.v.t ka lajmeruar qellimin e te gjithe Pejgamberve , Allahu s.v.t thote Ne tek cdo popull kemi derguar Pejgamber qe tu thote Adhuronie Allahun dhe largohuni adhurimit te djallit (Taguteve ) En Nahi 36

Allahu s.v.t thote Ne nuk kemi derguar ndonje pejgamber para teje (o Muhammed ) vetemse i kemi shpallur atij se nuk ka te ardhur tjeter pervec Meje andaj le te me adhurojner El Nebia 25

Dhe thote Nuk i krijova xhinet dhe njerzit per tjeter pos te me adhurojne . une nuk kerkoj prej tyre ndonje furnizim e as deshiroj te me ushqejne ata Allahu eshte Furnizues i madhe Ai Fuqiforti Edh Dharije 56

Gjthashtu Allahu s.v.t na lajmeron se te gjitha krijesat qe i ka krijuar jane nenshtruar Allahut dhe e madherojne pervec jobesimtaret nga xhinet ose njerzit

Allahu s.v.t thote A nuk dini per Allahun se Atij i nenshtrohet (bejn sexhe) kush eshte ne qiej dhe kush eshte ne toke edhe dielli edhe hena edhe yjet edhe kodrat edhe bimet edhe shtazet e edhe shume njerez po shume jane qe denimi eshte merit e tyre . Ate qe poshteron Allahu nuk ka kush mund ta beje te ndershem . Allahu punon ate qe deshiron El Haxhxh 18

Allahu s.v.t thote Lartemadheri te merituar i shprehim Atij shtate qiejt e toka dhe cka ne to nuk ka asnje send qe nuk e madheron (nuk bene tesbihe) duke i shprehur falenderimin Atij po ju nuk e kuptoni ate madherin e tyre (sepse nuk eshte ne gjuhen tuaj). Ai eshte i bute dhe fale shume El Israe 44

Allahu s.v.t thote A nuk e di per Allahun se Atij i lutet kush eshte ne qiej e toke madje dhe shezet krahapura . Te gjthe e dine dhe jane te udhezuar per lutje ndaj Tij dhe per madherimin ndaj Tij Allahu e di cpunojne ata En Nure 41

Nuk devijon nga ky ibadet nenshtrim dhe udhezim hyjnore qe i behet me deshire Allahut s.v.t pervec mosbesimtari nga xhinet ose njerzit por jo dhe krijesat tjera apo boterat tjera ne qiell ose ne toke

Megjith ate te gjithe jane dorezuar para vullnetit dhe caktimit te Allahut i cili realizohet pa deshiren e tyre

Allahu s.v.t thote A mos kerkojne ata (ithtaret e librit) fe pos fese se shpallur nga Allahu? E Atij i eshte dorezuar gjithe cka ne qiej e ne toke me dashje e pa dashje dhe tek Ai kethehen Ali Imran 83

Cdo kush qe dyshon ne urtesin e krijuesit eshte mosbesimtar dhe kokeforte

Mosbesimtaret nuk jane ne nje shkalle . ne shkalen me te ulet eshte ai qe dyshon ne ekzistencen e Allahu pasiqe deshmit qe falin per eksperiencen e Tij (Zotit) jane ne cdo thermi nga krijesat e Tij

Allahu s.v.t thote A ne Allahun keni dyshim Krijuesin e qiejve dhe tokes ?

Keta jane ne shkalle me te ulet se bagetia ngase mendojne se do te jetojne vetem ne kete bote pastaj per njeriun nuk ka ringjalje e as llogari pamvarsisht se cfare veprojne ne kete bote

Allahu s.v.t u premtone denim te ashper ne diten e fundit

Allahu s.v.t A menduat se ne ju krijuam kote dhe se nuk do te ketheheni ju te Ne ? I larte eshte Allahu Sunduesi i vertet nuk ka zot tjeter pos Tij . Zot i arshit bujar El Mu'minune 115 116

Alahu s.v.t thote Ne nuk krijuam qijet dhe token e cdo gje qe ka ne mes tyre shkel e shko (pa qellimte caktuar) . Sikur te kishim dashur te zbavitemi dhe sikur te donim ta benim ate , Ne do te zbaviteshim ne kompetencen Tone....( El Enbija 16)

Allahu s.v.t thote Ne nuk e krijuam qiellin e as token dhe cka ka ne mes tyre pa qellim (shkel e shko) ai eshte mendimi i atyre qe nuk besuan pra denimi me zjarr eshte mjerim per ata qe nuk besuan . A mos do ti barazojme ata qe besuan dhe bene vepra te mira me ata qe bene shkaterime ne toke apo do ti konsiderojne njesoj si te ruajturit prej te keqiave si ata qe jene mekatar (Sad 28)

Kuptimi i ketyre ajeteve eshte se Allahu eshte i Gjithedishem dhe i Urte andaj eshte e pamundur te kete krijuar krijesat e Tij kote shkel e shko pa kurfare qellim

Perkundrazi i ka krijuar per nje urtesi te madhe e ai qe dyshon ne kete urtesi madheshtore eshte mosbesimtar ne Allahun dhe ka akuzuar Allahun me vepra te kota dhe te paqellimta i Lartesuar eshte Allahu nga keto te meta

Si te barazojme Allahun s.v.t. ne mes te atij qe ka kryer urdherat e Tij ka adhuruar vetem ate duke mos i bere shoke ne adhurimin duke qene prej besimtarve qe veprojne vepra te mira dhe jobesimtaret mekatare te cilet kane kundershtuar urdherat e Tij kane pergenjeshtruar te Derguarit dhe jane treguar kokeforte dhe mendjemedhenj

Allahu s.v.t thote A mos do ti bejme kriminelet te barabarte me muslimanet? C'eshte me ju si gjykoni ashtu? El Kalem 35

ndersa shkalla e dyte e mosbesimtarve jane ata qe besojne ne egzistencen e Allahut mirepo dyshojne ne urtesin e Tij ne krijim ashtuqe nuk e kane adhuruar Allahun te vetem duke mos i bere shoke ne adhurim sic ka urdheruar

Keta kane marre edhe adhurues theter pervec Allahut si zotera keta jane ata te cilet kane bazuar Allahun dhe cilesit e Tij me krijesat e Tij ose e kane barazuar ne obligime ndaj edhe keta jane jobesimtar politelist

Allahu s.v. thote .......ata qe mohuan i barazojne (idhujt) me Zotin e tyre El En'am 1

Argumentet qe flasin se vetem Islami eshte rruge e Zotit

Argumentet e kaluara mundet e mencuri te i njeh me mendjen dhe natyren e tij duke filluar nga ajo se eshte nje krijese e vogel ne nje gjithesi te gjere dhe se kjo gjithesi eshte e persosur ne krijim

Cdo pjese e kesaj gjithesie eshte e lidhur forte me pjeset e tjera ashtuqe patjeter kjo gjithesi duhet te kete nje krijues i cili eshte i Gjithdishem i Gjithefuqishem dhe i Urte e qe eshte e pamundur ti kete krijuar krijesat e Tij pa kurfar qellim

Prandaj duhet te kete shperblim ne funde te udhetimit te behet arbitrimi ne mes te padrejtit dhe atij qe i eshte bere e padrejta bamirsi dhe keqbersi cdo njeri prej tyre te gjejme shperblimin qe meritojne

Perndtyshe nese nuk ka shperblim atehere i padrejti keqbersi dhe shkateruesi do te ishte i mencur i kesaj bote ndersa ai qe ka frike Allahun ruan veten e tij nga mekatet do te ishte injorant i kesaj bote

Nese nuk ka gjykese pas vdekjes e as gjykimi ne boten tjeter dhe nuk shperblehet askush per veprat e tij ateher do te ishte prej mendjelehtesise dhe injorances qe te ndalohemi nga kenaqsit deshirat e epshit dhe shfrytezimit te miresive kenaqsive stolive te kesaj bote edhe sikur te coj kjo padrejtesi ndaj njerzve dhe perhapje te shkaterimit

Ne baze te kesaj Ai i cili e ka krijuar kete jete qiellin token dhe njeriun e qe ka bere qe cdo gjenerat te zevendesohet me nje gjenerat tjeter e ka krijuar kote dhe me padrejtesi. I Lartesuar eshte Allahu nga keto te meta

Keto te verteta jane te verteta mendore te natyrshme njerzit per kete nuk kane nevoje qe tu vij shpalja ngase jane njohuri te domozdoshme mendore mirepo pasiqe shkrimet verbohen dhe natyra e njeriut devijon me mesime te gabuara

Allahu s.v.t ka derguar Pejgambere qe ti perkujtojne njerzit ne keto ceshtje sic thote Pejgamberi s.a.s
    cdo femije linde ne natyre, mirepo prindrit e tij e bejne hebrej te krishter ose mexhusit

ketu arrime tek pjyetje qe vijon C'fare eshte argumenti se Krijuesi i kesaj Gjithesie ka zgjedhur nga njerzit te Derguar apo cfar eshte ajo qe aludon se si i cili pretendon se eshte i Derguar i Allahut eshte vertet vertet i Derguari nga Zoti dhe e thote te verteten ?

Pergjigja eshte bazuar ne llogjiken patjeter i duhet Krijuesit te i njftoje krijesat e Tij me qenien e Tij te Madherishme ti lajmeroj per se i ka krijuar? Dhe perse jetojme ? Sepse sikur te mos i lajmeroj krijesat do te mbesnin te verber dhe nuk do te njifnin veten e tyre shkaku i krijimit te tyre e as qe do te njiheshin me cilesit e Krijuesit te tyre ? Dhe cfare deshironin nga ata pasiqe i ka krijuar?

Ngase kjo gjithesi eshte aq e gjere saqe shikimi i tyre nuk munde ta perfshije ndersa anijet kosmike te tyre nuk munde te arrin ne fundin e saj gjithashtu ate qe posedon nga persoshmeria e krijimit dhe sekretet e saj i bene te pamundshem te njohin esencene saj duke pasur parasysh edhe jeten e tyre te shkurter dhe mangesit e njohurive edhe pse njohuria e tyre eshte mbledhur gjenerat pas gjenerate nuk eshte zbuluar shume ne krahasim me ate qe eshte ne gjithesi.

Shembull eshte rryma te cilen e kane zbuluar ne shume vone

Madje deri sot nuk e dine te verteten e thermive nga te cilat eshte krijuar kjo gjithesi nuk i njohin te gjitha imtesite e krijimit ne veten e tyre dhe vazhdone qe trupi i njeriut me gjendjet detyrat dhe imtesite e tij te jetes i pazbuluar sadoqe mjetet dhe shkenca te jete zhvilluar derri me sot

Gjithashtu vazhdon qe sekreti i jetes se njeriut dhe ai eshte shpirti i tij mos te dije njeriu per ate vetem pak

Allahu s.v.t thote Te pjyesin per shpirtin Thuaju "shpirti eshte ceshtje qe i perket vetem Zotit tim e juve ju eshte dhene fort pak dije" El Israe 85

Pastaj ka botera te padukshme qe ndikojne ne jeten e njeriut ne menyre pozitive ose negative ndersa ai nuk munde ti shehe e as te kete dituri te gjithemundeshme per to

Ateher nese njeriu nuk munde te njohe te verteten e saj qe e ndien dhe e sheh si do te dije per ate qe mungon dhe nuk ka rruge qe arrije deri te ai?

Allahu s.v.t ka marre ne pergjegjsin e Tij qe ta mesoje njeriun prej kur ka krijuar Ademin a.s perse e ka krijuar misionin e tij pastaj ta lajmeroj fillimin dhe mbarimin e tij boterat qe e rrethojne cfar te pranoje dhe cfare te mos pranoj Allahu thote (dhe ja mesoje Ademit te gjitha emrat) dhe Thote E Ne i thame " O Adem ti dhe bashkeshorja juaj banoni ne xhennet dhe hani lirisht nga frutat e tij kah te doni po mos iu afroni asj bime (peme) e te beheni zullumqare (te vetvetes tuaj) El Bekare 35

Kur Ademi a.s beri mekatin dhe hengri nga pema Allahu s.v.t e zebriti ne toke dhe e lajmeroj per misionin e tij

Allahu s.v.t thote Ai (Allahu) u tha zbritni prej aty qe te gjithe do te jeni armiq te njeri tjetrit . Nese u vjen nga Une udhezim (liber pejgamber) kush i permbahet udhezimit Tim ai nuk ka per te humbur (ne dynja) e as nuk ka per te deshtuar (ne jeten tjeter) . E kush ia kethen shpinen udhezimit Tim do te kete jete te veshtire dhe ne diten e kjametit do te rringjallet te verber. Ai (qe nuk besoi) do te thote Zoti im perse me ngrite te verber kur un isha me sy . Ai Allahu thote Ashtu si i harrove ti argumentet tona qe ti ofruam ashtu je i harruar sot Po keshtu Ne e shperblejme dhe ate qe zhytet ne mekate dhe nuk i beson argumentet e zotit te vet po denimi ne boten tjeter eshte edhe me i ashper dhe i perjetshem Ta Ha 123-127
    SUKSESI ME I MADHE QE NJERIU MUND TE ARIJ NE KETE JETE! ESHTE BINDJA NDAJ ALLAHUT TE MADHERUAR

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Altin,

Per sa i perket kozmikes dhe universit, feja Hinduiste eshte ajo me e sakta persa i perket Universit dhe deri diku dhe krijimit te tij sic predikohet dhe sot nga shkenca e vitit 2000. Por mos harrojm qe Hinduizmi eshte rreth 3000 vjet AD. madje eshte konsistente me teorite me te fundit shkencore mbi Universin qe eshte ajo e "string theory" apo teoria e telave. Nqs do me shume informacion te keshilloj te shkosh ketu http://www.forumishqiptar.com/showth...640#post474640 eshte me te vertete nje teori fenomenale.

E dyta, un deri me sot nuk kam shpallur asnje besim, megjithate po tregohem i drejt dhe po e shpall. Jam me familje ortodokse por i pagezuar si katolik ne Itali. Ne moment merrem me studimin e fese(teologine ne pergjithesi) dhe filozofise lindore gjithashtu dhe matematikes. Nuk jam ndonje besimtar i madh dhe pergjigjet qe do marresh nga une do kene gjithmone karakter filozofik, historik dhe teologjik, shume pak elementa besimi.

E treta, shoh qe flet per te verteten si te shpallur e te treguar, si nje te vertete te pa ndyrshushme. Ne filozofi ka 3 lloje te vertetash... 1) Absolute ( e verteta e filozofit qe ka dhe nje marredhenje asimptotike me te(nuk e arrin kurre por i afrohet)) 2) Dogmatike (e verteta e fese qe nuk mund ta kundershtosh edhe po te bie ne kundershtim me llogjiken) 3) relative (qe eshte dhe e verteta qe ndryshon, kjo i referohet me shume Konstruktivizmit Social dhe shoqerise ne pergjithesi).

Tani ne Krishterim si ne Islam, e verteta eshte dicka dogmatike, mirepo ne Krishterim, ka shume elementa kur e verteta eshe absolute, pra simbolike, ose me mire akoma esence. Trinia qe kemi debatuar kaq gjate eshte nje shembull i tille, Kryqi gjithashtu eshte nje shembull i tille, dhe pak a shume gjithe Genesis eshte nje e vertete absolute. Kjo eshte dhe aresye pse ekzistojn kaq shume libra filozofie dhe teologjie mbi kete gje.
    Ndersa ketu duket se e verteta eshte komplet gati gati imponuese(dhe ne Bibel ka vargje te tilla), te pakten ne shumicen e shembujve qe me dhe. Eshte nje e vertete e diktuar sakte. Kjo nuk do te thote se Bibla nuk esht e diktuar sakte, por se ka elemente misteri rreth saj, gje qe eshte dhe baza e doktrines se saj, kur thuhet se keto jane prova besimi. Dikush e merr kete vizion dhe arrine te caj keto kufij, dikush tjeter nuk i pranon fillimisht por i pranon me vone, dikush tjeter shkruan kundra tyre e keshtu me rradhe. Simboli, elementi i misterit eshte cfar terheq njeriun dhe jo dicka qe ai mund ta kuptoj fare lehte, ose dicka e diktuar.

Psh vete fakti qe Muhamedi mesoi te shkruaj eshte mister? apo jo edhe pse ti mund te thuash ja dha Allahu kete gje, perseri ngelet fakti i mesimit ne vetvete, i komunikimit etj etj, pra them se edhe ketu ka elementa misteri, qe jan te nevojshem.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyllien : 28-02-2004 mė 09:37
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

i/e regjistruar Maska e Shpresmiri
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Zagreb (CRO)
    Postime
    405

Misteri qė liron pėr dashuri

Mė lejoni tė jem i lirė e tė shkruaj ēfarė mendoj nė lidhje me Misterin nė fenė Islame duke e bėrė njė krahasim me fenė krishtere. E di se nuk jam kompetent, por thjesht po e shpreh atė qė mendoj dhe qė ėshtė pėrvojė e imja me besimtarėt muslimanė.
    Shpresoj se nė kėtė forum lejohet tė shkruhen pėrvojat e brendshme pa pėrdorur fjalė tė ndryra.

Kur flasim pėr Misterin, tė krishterėt gjithmonė e lidhin me Zotin qė e zbuloi Jezu Krishti. Ky mister nuk ėshtė vetėm informacion i njė numri fiks apo njė zbulimi tė gjatėsisė apo gjerėsisė sė gjithėsisė por ėshtė shpallje e njė ngjarjeje apo shpallje e qėndrimit tė Zotit ndaj njerėzve si Atė i mirė qė ka fuqi tė falė mėkatet kur njeriu pendohet. Gjithėpushtetėsia e Zotit shpallet nė Lajmin se Zoti MUND t`ua falė njerėzve gabimet qė kanė bėrė kundėr Tij. Kjo na shpie nė njė jetė me Zotin ku nuk ka gabime.
    Nė kėtė kuptim shihet dukshėm se tė krishterėt gjithmonė e lidhin besimin me pėrjetimin e brendshėm tė tyre dhe si dėshmi e sė vėrtetės ėshtė shpirti i tyre, pėrveē mėsimit tė Kishės nė bazė tė Ungjillit.
    Nė takim dhe diskutim me muslimanėt kur flitet pėr pėrvojėn shpirtėrore tė brendshme thuaja se kanė frikė tė flasin pėr dashurinė, ndjenjėn e pėrjetuar se Zoti i do, atė dėshminė e shpirtit se unė kam nevojė pėr dashuri! Tė mos keqkuptohemi, ju lutem, sepse unė nuk po them se asnjė muslimanė nuk e ka pėrjetuar dashurinė, por dėshiroj tė them se njė shumicė e madhe ėshtė e drejtuar vetėm tek leximi dhe kėndimi i Kuranit (qė jam i bindur se sjell njė qetėsi), mirėpo nuk shkohet mė thellė e tė shihet cila ėshtė lidhja e kėtij leximi me vėllaun tim qė ndoshta mė ndryshe e pėrjeton kėtė mister.
    Unė nuk e di pėrse tė frikėsohemi nga nevoja jonė e thellė pėr dashuri. Sigurisht se na nevojiten shumė ligje pėr shkak tė natyrės sonė tė dobėt, mirėpo ligji ėshtė vetėm njė ndihmesė qė unė ta pėrjetoj dashurinė, jetėn e lumtur qė e ka krijuar Zoti. Zoti nuk e ka dashur jetėn me vuajtje e tundime. Zoti gjithmonė dėshiron qė njeriu tė jetė i lumtur. Ai e ka shprehur edhe vullnetin e vet nėpėrmjet Ligjve (Dhjetė urdhėrimet psh.), mirėpo ato thjesht janė konfirmim i ligjeve qė janė tė shkruara nė natyrėn e njeriut.
    Pėrse mendojmė se Misteri ėshtė zbulim i njė numri, gjatėsie apo madhėsie tė universit? Kur them mister kėtu e kam fjalėn pėr besimin/fenė. Qėllimi i besimit ėshtė qė unė tė lidhem me tė Pakufishmėn kah i cili jam i drejtuar dua apo nuk dua unė. Feja nuk ta ndalon qė ti tė mirresh me shkencė ku do t`i zbulosh shumė gjėra interesante ndoshta senzacionale, por kjo nuk ėshtė kusht pėr ta shpėtuar shpirtin nga mėkati, e keqja.
    Ēka dua tė them? Dėshiroj ta vė nė dukje se besimi/feja ka tė bėjė me shpėtimin dhe pėrgjigjet e saja nė pyetjet mė tė thella tė shpirtit: mėkati, faji, amshimi, kuptimi i jetės...
    Pėr mendimin tim feja nuk e ka rolin e shkencės dhe nuk mund t`ia zė vendin e saj. Ajo nuk mund tė ndalet vetėm pėr gjėrat tokėsore.
    Prapė kėrkoj tė jem i lirė dhe tė shpreh atė ēka mendoj pėr Kuranin (e theksoj se nuk jam kompetent pėr interpretimin e tij): nė Kuran tė shumtėn e rasteve kemi Ligje si qėllim tė jetės. Pėr fat tė keq unė shoh se Kurani po ia zė frymėn jetės, lirisė sė njeriut. Kurani nė tė shumtėn e rasteve shihet si qėllim mė veti e jo si ndihmė pėr tė jetuar nė harmoni me tė tjerėt. Misteri/e vėrteta nėse nuk tė ndihmon tė jesh i lumtur me tė tjerėt atėherė mendoj se mė atė rast kemi tė bėjmė jo me Mister por me diēka tjetėr... Ligji ėshtė i nevojshėm por nėse bėhet qėllim mė vete atėherė ngritet kundėr personit dhe dinjitetit tė tij dhe nė kėtė kuptim e humb rolin e vet.
    Shihni vetėm njė gjė: nėse Zoti e nderon lirinė e njeriut, kur ky madje edhe mund ta mohojė Atė, shihni ēfarė nderimi i bėn Zoti lirisė sė njeriut, tmerrėsisht e nderon (sepse e ka krijuar tė tillė), ēfarė kemi ne qė t`ia imponojmė tė vėrtetėn dikujt! Me ēfarė tė drejte unė guxoj t`ia zė vendin Zotit qė bėn tė bie shi pėr tė drejtė e pėr tė padrejtėt?!
    E vėrteta dhurohet dhe assesi nuk imponohet. Pikėrisht bukuria e besimit ėshtė nė atė se Zoti i dhurohet njeriut dhe nėse ky nė lirinė e vet i dorėzohet Atij. Pikėrisht kėtu Zoti e merr me seriozitet lirinė e tij sepse kur ky i dorėzohet lirshėm, me vetėdije dhe dėshirė, atėherė kėtė edhe Zoti e merr me seriozitet sepse kjo ėshtė liri e pėrgjegjshme prandaj edhe i jep jetėn e amshuar.

Miqėsisht!
    IHS

Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Berisha: Disa prej mediave, hanxharė tė mafies
    Nga Shijaksi-London nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 203
    Postimi i Fundit: 16-05-2007, 02:27
  2. E verteta
    Nga hope31 nė forumin Tema shoqėrore
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 10-09-2006, 12:38
  3. E verteta ne Histori
    Nga Brari nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 21-05-2003, 11:23
  4. E verteta e fshehur!
    Nga ALBA nė forumin Letėrsia shqiptare
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 21-03-2003, 07:05
  5. E Verteta
    Nga baobabi nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 17-05-2002, 14:32

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •