Close
Faqja 5 prej 5 FillimFillim ... 345
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 47 prej 47
    HUNDLESH Maska e altin55
    Anėtarėsuar
    01-02-2003
    Vendndodhja
    Vlore Al
    Postime
    1,324

Ja ē'far thone Muslimanet Kanadeze per mbulesen

Mos u nxito o liveintwoplace se faktet jane komplet ndryshe nga ato qe ju interesojn juve ketej nga Kanadaja ka dhe greke qe po pranojne Islamin dhe me hixhab njelloj si Muslimane te lindura

Keto dite ne Kanada vajza ne moshe dhe disa me te vogela me te madhe veshin hixhabin perkunder frikes se madhe nga veshja e tij ne disa vende tjera. kanada llogaritet prej vendeve qe i respektojne lirite personale te individve

ja nje ankete te kryer me disa vajza Muslimane te cilat kohe me pare apo tash rishtazi jane mbuluar me hixhab se si e ndjene veten pasi jane mbuluar

Bettul s (punetore ne nje kompani) thote ! kame vu hixhabin para 9 muajsh. Me origjin jame nga Palestina dhe lindur ne Mreterine e Arabis Saudite dhe kam jetuar dhe jame rritur nen hijen e kryerjes se urdhrave te Islamit dhe respektimit te Allahut subhanehu ve teala. ne Kanada kame ardhur para 8 vjetesh ndersa shoqa ime eshte shkak i mbulimit tim me hixhab dhe kur e lajmerova nenen time per kete u gezua shume .....

ferijal B (nxenese 14 vjecare ) thote ! une jame lindur ne Kanada dhe tere jeten time e kame kaluar ne Kanada ndersa babai im gjithmon mundoheshe qe ta binde nenen time dhe mua per hixhabin por ai nuk na detyroj per te . Para 5-muajsh shkova une me nenen time ne Jordani qe ta vizitojme gjyshin tone te semur. Atje gjyshi na sqaroj per hixhabin dhe dobite e tij. U binda edhe une edhe nena ime dhe ne te kethyer per ne Kanada u kethyem me hixhab qe te dyjat . babai kur na pa u gezua pa mase por edhe une jame shume e gezuar me hixhab

Sara J (22-vjecare studente ne universitet) thote ! Une dhe prinderit e mi kemi ardhur ne Kanada para 17-vjetesh. Atebote kur e leshuam egjiptin isha shume e vogel . Familja ime eshte fetare dhe jane te kujdeseshem per kryerjen e Frazave te Islamit ne teresi. hixhabin e kame vu para 3-vjetesh dhe nuk me ka detyruar askush. Une bashke me shoqen time vendosem per hixhabin dhe Elhadulilah (Falenderojme Allahun) akoma jame e bindur plotesisht dhe ndihej reati shpirterore me te . Ketu ne Kanada nuk kame pasur asnje problem

Muna Sh (nxenese 15-vjecare) thote! Hixhabin e vura para 4-viteve ndersa nena ime ishte ajo e cila me bindi. ne fillim e kisha te veshtir dhe kisha frike se mos e nderoj mendimin por tash jame plotesisht e bindur dhe nuk ka asnje shkak qe ta nderoj mendimin tim dhe shpresoj per te gjitha vajzat muslimane qe te veshin hixhabin duke patur parasysh mbrojtjen e tyre ne te

Nifin S (18-vjecare studente ) thote! Hixhabin e kame vu para 3-javesh dhe me te vertet prindrit e mi u befasuan me vendimin tim dhe me pershendeten per kete . Une fali namaz dhe agjeroj qe nga vegjelia ime dhe Elhamdulilah u binda per kete

Rita Z (26-vjecare inxhiniere kompjuteresh) thote ! Hixhabin e vura gjate muaj te bekuar te Ramazanit ndersa motrat e mia me kane kaluar ne kete qe prej para disa vitesh isha e luhatur por Elhamdulilah erdhi koha te falenderoj Allahun subhanehu ve teala per udhezimin tim ne vecanti kur ne jemi ne nje vend jomusliman . I fejuari im ishte nder te paret qe me uroj per hixhabin

Samije F (23-vjecare progamere kompjyteresh) thote! Shkuam qe ta kalojme nje pjese te muajt Ramazan ne Egjipt pastaj shkuam bashke me motren time qe ta ktyejm Umren per te cilen kaq shume enderonim . Pas kesaj vendosa per hixhabin i cili ma shtij besimin ne Allahun subhanehu ve teala Allahun e Lartemadherur e falenderoj per kete dhe shpresoj nga ai ti udhezoj te gjitha muslimanet dhe muslimanėt

Lejla H (23-vjece asistente dentiste) thote Hixhabin e kame vu qe para dy vitesh dhe jame shume e gezuar . Ketu ne Kanada nuk kame hasur asnje problem dhe i lutem Allahut per shendet dhe miresi ndersa te gjitha vajzat i kurajoj qe te vene hixhab

Mare nga www.islamway.com
    SUKSESI ME I MADHE QE NJERIU MUND TE ARIJ NE KETE JETE! ESHTE BINDJA NDAJ ALLAHUT TE MADHERUAR

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574

Re: Ja ē'far thone Muslimanet Kanadeze per mbulesen

Postuar mė parė nga altini55
    Mos u nxito o liveintwoplace se faktet jane komplet ndryshe nga ato qe ju interesojn juve ketej nga Kanadaja ka dhe greke qe po pranojne Islamin dhe me hixhab njelloj si Muslimane te lindura
    Shume mire bejne qe vene shami ne koke. Mua personalisht nuk me prish pune fare, dhe e respektoj deshiren e atyre femrave qe ti na i sjell si shembuj. Cdo njeri eshte i lire te beje c'te doje me jeten e tij. POR, edhe nje here POR, ka edhe raste qe femrat detyrohen te vene shami ne koke. Ashtu sic jane edhe rastet qe ti na solle ketu dhe qe une te falenderoj, dhe nuk i ve aspak ne dyshim, po ashtu ka edhe raste qe femrat detyrohen te vene shami ne koke, dhe jo vetem.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

SiLeNt_PlAyEr Maska e Lefter
    Anėtarėsuar
    29-01-2004
    Vendndodhja
    kendej pari...
    Postime
    87
    [QUOTE=R2T]E cka po tegon kjo femer me nje cope pelhure mbi koke? Qe qenka me e ndershme apo me besimtare se te tjerat? Shkolla nuk eshte vend ku secili tregon sa i ndershem apo besimtar eshte, eshte institucion mesimi dhe duhet mbajtur si i tille. Kush ka deshire ta bjeri fene e vete ne shkolle, le te shkoje ne shkolle fetare (ato kane mbire si kerpudha nga te gjitha anet).

Fundamentalisti tha:
    po edhepse lereni populin si te doje le te jetoje.......

Nuk e kuptoj me sa te drejte mund ta thuash ti si mysliman kete fraze, kur te kujtoj dhe nje here, se ne emer te atij besimi, jo vetem qe nuk lejohen njerezit te jetojne te lire (permend ketu Afganistanin) por dhe merni jete njerzish (9/11).
    Liria nuk eshte dicka qe mund ta ngrini sa here qe ju preken te drejtat ju, mesoni qe mos cenoni te te tjereve.[/QUOTE

O njeri,njeri qe beson ne besimin e vet nuk ka lidhje se cilies perkatesi fetare eshte ka te drejt te jetoj ne besimet e veta.Edhe asnje ligj nuk mund te ndaloj ate dhe te arsyetohet me ate ose kete arsye.
    Cfare drejta ka Franca te ndaloj njerzit se qysh jetojn,kur Franca e prezanton veten si shtet demokratik,ku eshte ketu demokracia?
    Sa i perket 9/11 une gjithashtu e denoj vrasjen e civileve ,por ende e kam ne mend ne Palestine qysh u mundojke nje babe ta ruaj djalin e vet nga plumbat e ushtareve izraelit.
    Dhe ata e qelluan per vdekje ate djal 7-8 vjeqar ,e keta duke iu lutur ushtareve izraelite qe ti ndalin te shtenat,ata me gjakftohtesi i ekzekutuan,e shum e shum raste te tjera ,ose MURI I MBARES qe po ndertohet neper toket palestineze.A ESHTE AJO E DREJT QE NDODH NE PALESTINE DHE IRAK DHE AFGANISTAN.Une nuk jam as me TALEBANET,por nese flasim per drejtesi,atehere AMERIKA eshte shtet qe i shkel me se shumti te drejtat e njeriut neper tere boten.
    A eshte drejtesi qe asnje amerikan nuk mund te gjykohet neper gjykata nderkombetare,nuk te kuptoj se me fjalen DREJTESI cka nenkuptoni ju?!Me respekt.
    because i love u!!!!
    and maybe i need u!!
    but of course i miss u
    and i don't even know you!!!

I sinqert me tė gjith Maska e Shkupjani
    Anėtarėsuar
    07-01-2003
    Vendndodhja
    Maqedoni Shkup
    Postime
    124
    Motra ime!
    Letėr dėrguar tek ē'do MUSLIMANE

Allahu xh.sh. thotė: "Ēka kanė ata qė tė mos i dėnojė All-llahu, kur ata janė qė pengojnė (tė tjerėt) nga xhamia e shenjtė (Qabja), e edhepse nuk janė mbikėqyrės tė saj. Kujdestarėt e saj janė vetėm ata qė ruhen (tė devotshmit), por shumica e tyre nuk ėshtė qė di." (El-Enfal-34)

Motra ime
    A e dinė se cila ėshtė begatia mė a madhe e Allahut ndaj teje?
    Ajo ėshtė begatia e Islamit Allahu xh.sh thotė: "Sot pėrsosa pėr ju fenė tuaj, plotėsova ndaj jush dhuntinė Time, zgjodha pėr ju islamin fe." (El-Maide 3).
    Kuptimi i Islamit ėshtė: dorėzimi Allahut xh.sh. d.m.th. qė t'ia dorėzosh vetveten Allahut xh.sh., poashtu duhet tė dish se Ai ėshtė Krijuesi, Furnizuesi dhe Zoti yt, tė Cilin e adhuron, e nėse vjen urdhėri prej Allahut xh.sh. detyrohesh tė thuash: Kam dėgjuar dhe i pėrgjigjem. "Kur thirrėn besimtarėt pėr gjykim ndėrmjet tyre te All-llahu dhe te i dėrguari i Tij, e vetmja fjalė e tyre ėshtė tė thonė: "Dėgjuam dhe respektuam!" Tė tillėt janė ata tė shpėtuarit." (En-Nur 51)

Motra ime
    Kush tė ka urdhėruar pėr mbulesė?
    Me tė vėrtetė Ai ėshtė Allahu, i cili tė ka urdhėruar me namaz, agjėrim, haxh etj. Motėr e dashur ti nuk e ve mbulesėn qė tė jesh e bukur, e as pėr atė se ėshtė traditė, apo rrespekt ndaj burrit apo tė fejuarit tėnd, poashtu nuk e ve atė pėr hirė tė askujt. Mirėpo ti mbulesėn e ve nė shenjė adhurimi dhe rrespekti ndaj Allahut, Krijuesit tėnd.

Motra ime
    Pėrse e dėshiron mbulesėn?
    Pėrarsye se ti je njė grua muslimane e pastėrt dhe nuk pranon tė shikojė nė ty askush prej njerėzve. Poashtu ti je grua besimtare e ndershme, refuzon qė ta bėsh trupin tėnd artikull qė ta rrotullon e ta shikon atė kush tė dojė! E me kėtė rast syri bėnė amoralitet me shikimin nė trupin tėnd.
    Pejgamberi a.s. thotė: "Sytė bėjnė amoralitet, e amoraliteti i tyre ėshtė shikimi" (Hadith Sahih transmeton Buhariu dhe Muslimi).

Me tė vėrtetė mbulesa ėshtė mbrojtje (nga haramet), pastėrti, nderė, moral dhe turpėsi. Por parasėgjithash ajo ėshtė adhurim dhe nėnshtrim ndaj Allahut.
    Kur Allahu xh.sh tė ka obliguar mbulesėn ka dėshiruar ta sprovoj besimin tėnd, tė pastrojė, tė shtojė nderin, mbrojtjen dhe tė ngritė pozitėn tėnde.
    Poashtu Allahu xh.sh ka dėshiruar qė pėr mes mbulesės tė ndaloj ēdo shikim mashtrues nga lakmia nė ty. Motėr margaritare, falėnderoje Allahun qė tė ka obliguar me mbulesė!

Mbulesa ėshtė fshehje e bukurisė dhe mbulesė e pjesėve tė turpshme, pėrasrsye se e gjithė gruaja ėshtė e turpshme ashtu siē ka thėnė Pejgamberi a.s: "Gruaja ėshtė e turpshme e nėse del e zbuluar e ka parė atė shejtani dhe e ka zbukuruar nė sytė e njerėzve".
    Nuk ėshtė mbulesa veē mbulim i kokės. Mbulesa ėshtė qė gruaja ta mbulojė tėrė trupin e saj. Poashtu mbulesa ėshtė virtyt i ndershėm, turpėsi, moral dhe mbrojtje. Parasėgjithash, ajo ėshtė shkak pėr afrim tek Allahu xh.sh. me atė ēka e don Ai, e Allahu e don pastėrtinė dhe turpin, kurse i urren tė kėqijat, mėkatet dhe zbulesėn.

Si duhet tė jetė mbulesa?
    Mbulesa duhet tė jetė ashtu siē ka urdhėruar Allahu xh.sh. dhe ashtu siē nuk lejohet tė falėsh me asnjė metodė tjetėr pėrveē ashtu siē tė ka urdhėruar Allahu. Poashtu nuk lejohet tė veshėsh mblulesė tjetėr pėrveē ashtu siē ka urdhėar Allahu xh.sh dhe Pejgamberi a.s.

Motra ime
    Tė porosisė qė t'iu pėrmbahesh kėtyre cilėsive dhe kushteve tė mbulesės:

E para: Qė gruaja tė mos vesh rrobe tė zbukuruara (shiqimnxitėse), pėrarsye se Allahu e ka obliguar gruan qė ta fshehė bukurinė e saj. Allahu xh.sh thotė: "Dhe mos t'i zbulojnė stolitė e tyre" (En-nur 31).
    Nuk lejohet qė gruaja tė vesh rrobe tė ngushta, tė holla, tė vizėlluara ose nė ato rrobe ka pjesė vizlluese. Poashtu nuk lejohet qė ngjyra e rrobeve tė jetė tėrheqėse.

E dyta: Detyrohesh qė rrobet tė jenė tė trasha dhe tė padukshme, pėrarsye se rroba e tejdukshme nuk ėshtė mbulesė nė relitet. Madje mundet qė ajo e cila ka veshė kėso llojė rrobesh tė jetė e mbuluar formalisht por nė realitet ėshtė e zbuluar. Pra, kush e bėnė kėtė ajo ėshtė e mallkuar ashtu siē ka thėnė Pejgamberi a.s: "Do tė ketė nė fund tė popullit tim gra tė veshura e nė realitet tė zdeshura, flokėt e tyre do tė jenė sikurse gungat e shpinės sė devės, mallkoni ato sepse ato janė tė mallkuara" (hadith Sahih transmeton Taberaniu kurse e ka vėrtetuar Albani).

E treta: Qė tė jenė rrobet e gjėra jo tė ngushta, poashtu nuk lejohet tė pėrcaktohet diēka nga trupi i saj, e nėse ndodhė kjo atėherė ajo ėshtė e mbuluar formalisht mirėpo e zbuluar nė realitet.

E katėrta: Qė rrobet tė jenė mbulesė pėr tėrė trupin, nuk lejohet qė tė shihet diēka nga trupi i saj, pėrarsye se i gjithė trupi i gruas ėshtė i turpshėm. Pra, nuk lejohet psh: qė tė shihen kėmbėt e saja apo njė pjesė e kėmbėve ashtu siē ndodhė tek shumica e grave nė kėtė kohė.

E pesta: Qė mos tė pėrngjajnė rrobet e saja me rrobe tė burrave , pėrarsye se Allahu xh.sh. e ka mallkuar gruan, e cila iu pėrgjan burrave. Pejgamberi a.s thotė: "E ka mallkuar Allahu burrin, i cili veshė rrobe tė grave, dhe gruan, e cila vesh rrobe tė burrave" (hadith Sahih transmeton Ebu Davudi dhe Hakimi).
    Gjithashtu nuk i lejohet gruas qė tė vesh pantollona dhe tė del me ta pa pasur diēka mbi ta. E nėse janė veē pantollonat nuk ėshtė mbulesė sipas Islamit. Poashtu nė tė ka pėrngjarje me burrat. I lejohet gruas qė t'i vesh pantollonat nėse vesh mbi ta mantil, apo fustan tė gjatė ose nė shtėpinė e saj.

E gjashta: Qė rrobet e saja tė mos iu pėrngjajnė rrobeve tė pabesimtareve. Pejgamberi a.s. thotė: "Kush i pėrngjan njė populli ai ėshtė prej tyre" (hadith Sahih transmeton Ebu Davudi).
    Nuk lejohet qė gruaja tė vesh veshje tė murgeshave, edhe nėse ėshtė mbulesė pra, nėse gruaja e bėnė kėtė iu ka pėrngjarė pabesimtareve.

E shtata: Nuk i lejohet gruas qė tė pėrdorė parfumė po edhe nėse dėshiron me kėtė tė dalė prej shtėpisė nė xhami. Pejgamberi a.s. thotė: "Nėse njė grua parfumoset dhe kalon pranė disa njerėzve e ata e ndiejnė aromėn e saj ajo ėshtė e pandershme" (hadith Sahih transmeton Ahmedi, Nesaiu, dhe Hakimi).

E teta: Nuk i lejohet gruas qė tė pėrdorė manikyrė apo t'i zgjatė thonjėt pėrarsye se kjo ėshtė prej tė ndaluarave.

E nėnta: Nuk i lejohet gruas qė tė vesh shtiklla, ose kėpucė tjera qė kėrcasin gjatė ecjes. Allahu xh.sh thotė: "Le tė mos kėrcasin me kėmbėt e tyre pėr tė zbuluar fshehtėsitnė nga stolitė e tyre" (En-nur 31).

E dhjeta: Nuk i lejohet gruas qė ta ngritė zėrin e saj, tė qesh me zė tė lartė, apo ta zbukuron zėrin e saj e as mos tė llastoj nė fjalėt e saja. Allahu xh.sh thotė: "O gratė e Pejgamberit, ju nuk jeni si asnjė grua tjetėr, nėse keni kujdes e ruheni, andaj mos u llastoni nė tė folur e tė lakmojė ai qė ka sėmundje nė zemrėn e tij, po thuani fjalė tė matura." (El-Ahzab 32)
    Poashtu, nuk i lejohet gruas qė tė anon (dredhohet) nė ecjen e saj ose ēdo ecje e cila tėrheq shikimin e njerėzve, e gjithė kjo i takon zbulesės, tė cilėn e ka ndaluar Allahu xh.sh.

Sė fundi motra ime: Mbulesa ėshtė urdhėr i Allahut xh.sh. dhe Pejgamberit a.s.. Ēdo gjė qė e ka urdhėruar Allahu dhe Pejgamberi i Tij ėshtė mirė pėr ty, e nėse mendon diēka tjetėr pėrveē kėsaj veē menduar keq.

Motra ime: Nėse dėshiron daljen nga shtėpia pėrkujto fjalėn e Allahut: "Dhe mos t'i zbulojnė stolitė e tyre" (En-nur 31).
    Pastaj pyete vetveten: A e kam fshehur stolinė time apo jo? Nėse ėshtė pėrgjegja "po", veē e ke kėnaqur Zotin tėnd, pastaj edhe Allahu do tė kėnaqet me ty. E nėse ėshtė pėrgjegja ėshtė"jo" veē e ke hidhėruar dhe i ke bėrė mėkat Allahut, atėherė mos e fajėso askend pėrveē vetveten tėnde! "Me kėtė kėshillohet ai qė prej jush e beson All-llahun dhe botėn tjetėr, kjo ėshtė mė e dobishme pėr ju, mė e pastėr, se All-llahu e di, e ju nuk e dini." (El-Bekare 232).

SHKUPJANI
    Nese njeriu nuk e ka nji gjė pėr tė cilėn duhet tė vdes,ska vler jeta e tij nė kėt botė...

Anėtarėsuar
    07-01-2003
    Vendndodhja
    Maqedoni Shkup
    Postime
    124

PSE MBULESA

Sheriati Islam i ka dhėnė rėndėsi tė madhe gruas muslimane, me qėllim qė ta mbrojė femėrinė e saj, ta bėjė krenare dhe me pozitė tė rėndėsishme nė shoqėrinė nė tė cilėn jeton. Tė gjitha kufizimet qė i janė bėrė nė veshjen dhe zbukurimin e saj, janė me qėllim qė tė mbyllin derėn e ēorodisė dhe amoralitetit, tė cilat pėrhapen nga zbuluarja dhe shfaqja e bukurisė. Kjo qė ka bėrė Islami, nuk ėshtė kufizim i tė drejtave tė njeriut, por mbrojtje nga rėnia e saj nė gropėn e nėnēmimit dhe tė pavlerės.

Pėr kėtė shkak, do tė pėrpiqemi qė ta pėrmendim vlerėn e hixhabit (mbulesės Islame), tė nxiturit nė tė, pėrfundimin e mirė pėr ata qė e praktikojnė kėtė urdhėr dhe shėmtimin e lakuriqėsisė, tė tėrhequrit vėrejtjen nga kjo vepėr si dhe tregimi i pėrfundimit tė keq tė individit qė vepron kėshtu nė dunja dhe ahiret.

All-llahu e di qėllimin tonė dhe Ai na mjafton, sa mbrojtės i mirė qė ėshtė.

VLERA E HIXHABIT

Mbulesa ėshtė respekt ndaj All-llahut dhe Pejgamberit alejhis-selam

All-llahu ka bėrė vaxhib (detyrė tė domosdo-shme) respektin duke thėnė: ndaj Tij dhe respektin ndaj Pejgamberit alejhis-selam

“Aty ku All-llahu ka vendosur pėr njė ēėshtje, ose i dėrguari i Tij, nuk i takon asnjė besimtari dhe besimtareje qė nė atė ēėshtje tė bėjnė ndonjė zgjidhje tjetėr. E kush bėn mėkat ndaj All-llahut dhe tė dėrguarit tė Tij, ai ėshtė larguar shumė larg tė Vėrtetės.” (El-Ahzab 36)

“Pėr Zotin tėnd jo, ata nuk janė besimtarė derisa tė mos zgjedhin ty pėr tė gjykuar nė konflikt mes tyre, e pastaj tė mos ndiejnė pakėnaqsi nga gjykimi yt dhe derisa tė mos binden sinqerisht”. (En-Nisa 65)

All-llahu i ka urdhėruar gratė duke thėnė:

“Thuaju edhe besimtareve t’i ndalin shikimet e tyre, t’i ruajnė pjesėt e turpshme tė tyre, tė mos i zbulojnė stolitė e tyre, pėrveē atyre qė jane tė dukshme, dhe le t’i vėnė shamitė mbi krahėrorin e tyre.” (En-Nur 31)

thotė: All-llahu

“Dhe rrini nė shtepitė tuaja e mos shfaqni bukurinė tuaj siē shfaqej nė injorancėn e hershme” (El-Ahzab 83)

“E kur tė kėrkoni prej tyre (grave tė Pejgamberit) ndonjė send, atė kėrkojeni pas perdes, kjo ėshtė mė pastėr pėr zemrat tuaja dhe tė tyre” (El-Ahzab 53)

“O pejgamber, thuaju grave tuaja, bijave tuaja dhe grave tė besimtarėve, le t’i vėnė shamitė e veta mbi trupin e tyre.” (El-Ahzab 59)

Pejgamberi alejhis-selam thotė: “Gruaja ėshtė avret” d.m.th. ajo duhet tė mbulohet.

SHKUPJANI
    Nese njeriu nuk e ka nji gjė pėr tė cilėn duhet tė vdes,ska vler jeta e tij nė kėt botė...

Anėtarėsuar
    07-01-2003
    Vendndodhja
    Maqedoni Shkup
    Postime
    124
    HIXHABI ĖSHTĖ NDER

All-llahu bėri mbulesėn titull nderi duke thėnė:

“O pejgamber, thuaju grave tuaja, bijave tuaja dhe grave tė besimtarėve le t’i vėnė shamitė e veta mbi trupin e tyre, sepse kjo ėshtė mė afėr qė ato tė njihen se nuk janė rrugaēe e tė mos ofendohen” (El-Ahzab 59) pra, tė mos jenė tė dėmtuara nga tė amoralshmit.

Pjesa e ajetit “e tė mos ofendohen” aludon nė atė se njohja e bukurive tė gruas ėshtė ofendim pėr to dhe hyrje e fitnes (pėrēarjes) dhe tė keqes.

All-llahu lejoi qė gratė e moshuara, tė cilat nuk i tėrheqin burrat, t’i heqin mantot (mbulesat).

“Nuk ėshtė mėkat pėr gratė e moshuara, tė cilat nuk dėshirojnė mė martesė, qė ta heqin mbulesėn e tyre, por duke mos i zbuluar bukuritė, megjithatė, mė sė miri pėr to ėshtė qė tė jenė tė pėrmbajtura. All-llahu dėgjon dhe di.” (En-Nur 60)

Pra, Ai cilėsoi hixhabin si nder pėr gratė e moshuara.

A thua vallė, ē’thuhet pėr tė rejat?

HIXHABI ĖSHTĖ PASTĖRTI

All-llahu thotė:

“E kur kėrkoni prej tyre (grave tė pejgamberit) ndonjė send, atė kėrkojeni pas perdes, kjo ėshtė mė pastėr pėr zemrat tuaja dhe tė tyre.” (El-Ahzab 53)

Pra, tregoi se hixhabi ėshtė pastėrti pėr zemrat e besimtarėve dhe besimtareve, ngase nėse nuk shiqon syri, zemra nuk e kėrkon mėkatin, kurse nėse e sheh syri, mund qė ta kėrkojė zemra. Pėr kėtė shkak kur nuk sheh, ėshtė mė pastėr pėr zemrėn dhe nuk mund tė biesh nė ēorodi, ngase hixhabi i ndėrpret dėshirat e atyre qė i kanė zemrat e sėmura:

“Andaj mos u llastoni nė tė folur e tė lakmojė ai qė ka sėmundje nė zemrėn e tij.” (El-Ahzab 32)

HIXHABI ĖSHTĖ MBULESĖ

Pejgamberi alejhis-selam thotė:

“All-llahu i Lartmadhėruar ėshtė i Turpėrueshėm dhe i Mbuluar, dhe e do turpin dhe mbulesėn.”

Gjithashtu thotė:

“Ajo grua, e cila e nxjerr mbulesėn nė shtėpitė tjera pėrveē shtėpisė sė vet, All-llahu grisė mbulesėn e saj.”

Pra, shpėrblimi bėhet sipas punės.

SHKUPJANI

Anėtarėsuar
    07-01-2003
    Vendndodhja
    Maqedoni Shkup
    Postime
    124
    LAKURIQĖSIA ĖSHTĖ PREJ CILĖSIVE TĖ BANORĖVE TĖ ZJARRIT

“Populli, i cili mban nė dorė kamxhikė sikur bishtat e lopės, me tė cilėt u binė njerėzve, si dhe gratė e veshura por tė zhveshura, tė cilat lėkunden gjatė ecjes, kokat (flokėt) e tė cilave janė si shpina e deves nuk do tė hynė nė Xhennet, e as qė do tė nuhatin erėn e tij, ndėrsa era e tij ndihet aq larg.”

LAKURIQĖSIA ĖSHTĖ DYFTYRĖSI

“Gratė mė tė mira janė tė dashurat, ata qė lindin dhe ata qė pėrkrahin burrin, kuptohet, nėse i frikohen Zotit, kurse gratė mė tė kėqia janė ato tė zhveshurat, ato janė dyftyrėshe. Ato nuk do tė hynė nė Xhennet, pėrveē njė numėr i vogėl.”

LAKURIQĖSIA ĖSHTĖ TURP

“Ajo grua e cila ndėrron rrobat nė shtėpi tjetėr pėrveē shtėpisė sė burrit tė saj, ka grisė mbulesėn qė ka pasė ndėrmjet saj dhe All-llahut a.v.xh. (az-ze ve xhEl-le)”

LAKURIQĖSIA ĖSHTĖ ZINA (AMORALITET)

Gruaja ėshtė avret (pjesė e cila duhet tė mbulohet), kurse zbulimi i avretit ėshtė zina (amoralitet) dhe shėmtim.

All-llahu thotė:

“Kur punojnė (idhujtarėt) diēka tė shėmtuar, thonė: -Ne i gjetėm duke bėrė kėshtu prindėrit tanė, dhe All-llahu na urdhėroi kėtė (vizitėn rreth Qabes lakuriq). Thuaj: -All-llahu nuk urdhėron tė shėmtuarėn, a po e thoni pėr All-llahun atė qė nuk e dini?” (El-A’raf 28)

Shejtani ėshtė ai qė urdhėron nė kėtė zina:

“Djalli ju frikon nga varfėria dhe ju urdhėron tė keqen...” (El-Bekare 268)

E zhveshura ėshtė mikrob i dėmshėm, i cili nė shoqėrinė Islame pėrhapė amoralitetin.

All-llahu thotė:

“Ata tė cilėt dėshirojnė qė te besimtarėt tė pėrhapet amoraliteti, i pret dėnim i dhembshėm nė kėtė dhė nė botėn tjetėr. All-llahu di, e ju nuk dini”. (En-Nur 19)

LAKURIQĖSIA ĖSHTĖ PASIM I SHEJTANIT

Tregimi i Ademit dhe Havasė me Iblisin na tregon qartė kujdesin e Iblisit pėr tė zbuluar vendet e turpshme dhe pėrhapjen e amoralitetit.

All-llahu thotė:

“O bijtė e Ademit, tė mos ju mashtrojė shejtani sikurse i nxori prindėrit tuaj nga Xhenneti, zhveshi prej tyre petkun e tyre qė t’ju del nė shesh tė zbuluarit e tyre.”(El-A’raf 27)

Pra, Iblisi ėshtė bartėsi i thirrjes nė zbulim dhe zhveshje, dhe ai ėshtė prijėsi i prijatarėve qė thėrasin nė “ēlirimin e gruas”. Ėshtė imami i ēdokujt qė e respekton duke bėrė mėkat ndaj Mėshiruesit, e sidomos i atyre qė dalin tė zbuluara dhe u bėjnė dėm muslimanėve e u shkaktojnė probleme tė rinjėve.

“Nuk kam lėnė pas meje fitne (sprovim, pėrēarje) mė tė dėmshme pėr burrat se gratė.”

LAKURIQĖSIA ĖSHTĖ RRUGA E ĒIFUTĖVE

Ēifutėt kanė pėrvojė tė madhe nė shkatėrrimin e popujve duke pėrdorė si mjet pėr kėtė gruan. Lakuriqėsia ka qenė arma mė e fortė e institucioneve tė tyre tė pėrhapur anembanė botės.

“Keni frikė dunjanė dhe gratė, ngase fitneja (sprovimi) e parė e ēifutėve kanė qenė gratė.”

Librat e tyre flasin se All-llahu i ka dėnuar bijat cioniste pėr zbuluarėsinė e tyre.

“Zoti do t’i dėnon bijat cioniste pėr shkak tė lakuriqėsisė dhe krenarisė sė tyre kur ato bėjnė zhurmė me bylyzikėt e kėmbėve...”

Edhe pse Pejgamberi alejhis-selam ka tėrhequr vėrejtjen nga pėrgjasimi me kafirat dhe pasimin e rrugės sė tyre sidomos sa i takon gruas, shumica e muslimanėve kundėrshtuan kėtė ndalim tė Pejgamberit alejhis-selam dhe u realizua thėnia e tij:

“Do ta ndiqni rrugėn e atyre qė kanė qenė para jush pėllėmbė pas pėllėmbe, krah pas krahu, madje sikur ata tė hynė nė vrimė tė hardhucės, ju (edhe atje) do t’i ndiqni”.

Thanė: A janė ata (qė do t’i ndjekim) ēifutėt dhe tė krishterėt?

Pejgamberi alejhis-selam tha: Po kush (nėse nuk janė ata)”?!

Ata, tė cilėt i respektojnė ēifutėt dhe tė krishterėt dhe bėjnė mėkat ndaj All-llahut dhe Pejgamberit alejhis-selam u pėrngjajnė ēifutėve, nė tė cilėt All-llahu ėshtė i hidhėruar, ndėrsa ata (ēifutėt) janė njerėzit tė cilėt pranuan urdhėrin e All-llahut duke thėnė: “Dėgjuam dhe nuk respektuam” dhe me kėtė u larguan nga rruga e besimtarėve, tė cilėt kur dėgjojnė urdhėrin e All-llahut thonė: “Dėgjuam dhe respektuam”.

All-llahu thotė:

“Kush i kundėrvihet tė dėrguarit, pasi qė i ėshtė bėrė e qartė e vėrteta dhe ndjek rrugė tjetėr nga ajo e besimtarėve, Ne e lėmė nė atė qė e ka zgjedhur dhe e fusim nė Xhehennem. Sa pėrfundim i keq qė ėshtė ai!”. (En-Nisa 115)

LAKURIQĖSIA ĖSHTĖ XHAHILIJET (INJORANCĖ) DHE PRAPAMBETURI

Njihet fakti se nė kohėn e xhahilijetit (injorancės, primitivizmit) njerėzit nuk e kanė mbuluar trupin e tyre, prandaj All-llahu thotė:

“Dhe rrini nė shtėpitė e juaja dhe mos e shfaqni bukurinė tuaj siē shfaqej nė injorancėn e hershme!” (El-Ahzab 33)

Ndėrsa Pejgamberi alejhis-selam e ka cilėsuar thirrjen nė injorancė si vepėr tė urrejtur, nga e cila duhet tė largohemi:

“Ēdo gjė qė i pėrket xhahilijetit ėshtė nėn kėmbėt e mia!”

Zhveshja dhe zbulimi i avretit ėshtė nė natyrėn e kafshėve, dhe askush nuk mund tė tentojė kah ajo, pos kur bie nga posti njerėzor, nga pozita, tė cilėn ia ka caktuar All-llahu , pozitė nė tė cilėn natyra e tij kėrkon mbulimin dhe mbrojtjen e trupit (nga shiqimet e tė tjerėve). Pėr kėtė, thėnia se tė zbuluarit, amoraliteti ėshtė art ose bukuri ėshtė argument se natyra e thėnėsit ėshtė ndryshuar dhe ėshtė argument pėr prapambeturinė e kėtij personi.

Pėrparimi i njeriut ėshtė ngusht i lidhur me pėrparimin e tij nė mbulimin e trupit. Gjithmonė pėrparimi dhe civilizimi ka shkaktuar edhe dėshirėn pėr ta mbuluar trupin, kjo njihet nga historia e njerėzimit, ndėrsa degjenerimi gjithmonė ka nxitur zhveshjen dhe ēregullirat nga aspekti i moralit. Ekzistojnė raste kur kjo manifestohet nė njė shoqėri tė caktuar, paraqiten ēregullira aq tė mėdha, tė cilat bėhen shkaktare qė pjesėtarėt e saj t’i humbin ndjenjat njerėzore, ndėrsa kjo ndikon nė shkatėrrimin e tėrė shoqėrisė.

LAKURIQĖSIA ĖSHTĖ DERĖ E SĖ KEQES SĖ PANDĖRPRERĖ

Ai qė mendon mbi tekstet e sheriatit dhe lexon historinė, do t’i kuptojė dėmet e tė zbuluarit nė kėtė botė dhe nė tjetrėn, sidomos nėse kėsaj i bashkangjitet edhe pėrzierja e gjinive.

KĖTO JANĖ PĖRFUNDIMET E PADĖSHIRUARA:

-gratė fillojnė tė garojnė nė zbulimin e bukurive (qė ėshtė vepėr e ndaluar), me qėllim qė ta tėrheqin shiqimin e tė tjerėve, gjė qė shkatėrron moralin dhe pasurinė, dhe e bėn gruan mall tė lirė, i cili i ekspozohet ēdokujt;

-shkatėrrohet morali edhe te pjesėtarėt e gjinisė mashkullore, sidomos te tė rinjtė, tė cilėt mė shpejt nxiten nė vepra tė ndaluara;

-shkatėrrohen lidhjet familjare dhe pėrhapet mosbesimi ndėrmjet anėtarėve tė familjes;

-fillon tregėtia me gra (nė forma tė ndryshme);

-fillon keqtrajtimi i ēdo gruaje, pa marė parasysh moralin e saj;

-pėrhapen sėmundje. Pejgamberi alejhis-selam thotė:

“Ēdo herė qė pėrhapet prostitucioni nė njė popull, nė tė pėrhapen edhe sėmundje dhe epidemi, tė cilat nuk kanė ekzistuar te paraardhėsit e tyre.”

-nuk i ipet rėndėsi zinasė sė syve. Pejgamberi alejhis-selam thotė:

“Zinaja e dy syve ėshtė shiqimi”

dhe gjithashtu bėhet rėndė mposhtja e shiqimit, me tė cilėn vepėr do ta kėnaqnim All-llahun .

-merita pėr tė zbritė dėnime tė ndryshme, tė cilat janė mė tė rrezikshme edhe se shkatėrrimet mė tė mėdha qė i bėn njeriu (sepse Zoti ėshtė mė i fuqishėm se ai).

All-llahu thotė:

“Kur duam ta shkatėrrojmė ndonjė vend, i urdhėrojmė pasanikėt e atij vendi (ta respektojnė All-llahun), ndėrsa ata bėjnė amoralitet, e atėherė zbatohet dėnimi i merituar kundėr tyre dhe e shkatėrrojmė (vendin) tėrėsisht.” (El-Isra 16)

“Nėse njerėzit e shohin ndonjė vepėr tė keqe dhe nuk e ndryshojnė, kam frikė se All-llahu i kaplon edhe ata me dėnim.”

Pra, motra ime muslimane:

A nuk e kupton fjalėn e Pejgamberit :

“Largo pengesėn nga rruga e muslimanėve” ?

Nėse largimi i pengesės nga rruga ėshtė prej degėve tė imanit, a thua vallė cila ėshtė mė e dėmshme: guri dhe therra nė rrugė ose fitneja e cila shkatėrron zemrėn, prish trurin dhe pėrhap amoralitetin ndėr besimtarėt?

Pėr ēdo tė ri qė sprovohet prej teje sot, me tė cilėn vepėr e largon nga pėrmendja e All-llahut dhe nga rruga e drejė, do tė dėnohesh pėr kėtė, kurse dėnimi i All-llahut ėshtė i papėrshkrueshėm.

Nxito ta respektosh All-llahun dhe leri pas shpine kritikat dhe kėrcėnimet e njerėzve, ngase llogaria e All-llahut ėshtė shumė mė e madhe dhe mė e rėndė.

Mos u mundo tė arrish kėnaqėsinė e tyre, por mundohu ta arrish kėnaqėsinė e All-llahut , me tė cilėn vepėr do tė gėzohesh dhe do tė jesh e lumtur. Pejgamberi alejhis-selam thotė:

“Kush mundohet ta kėnaq All-llahun duke i hidhėruar njerėzit, kėnaqet All-llahu prej tij dhe e bėn qė edhe njerėzit tė kėnaqen prej tij; kurse kush mundohet t’i kėnaq njerėzit duke e hidhėruar All-llahun, All-llahu hidhėrohet nė tė, e gjithashtu edhe njerėzit hidhėrohen nė tė.”

Robi duhet ta veēojė All-llahun me frikė-respekt dhe devotshmėri. All-llahu thotė:

“Mos u frikėsoni nga njerėzit, por frikėsohuni nga Unė...” (El-Maide 44)

“Tė ma keni frikėn vetėm Mua” (El-Bekare 40)

“Ai ėshtė i denjė pėr t’iu ruajtur dhe i denjė pėr falje mėkatesh!” (El-Muddeththir 56)

Tė kėnaqurit e dėshirave tė njerėzve as qė eshtė e urdhėruar, e as qė ėshtė e mundėshme, kurse kėnaqja e dėshirave tė Krijuesit edhe ėshtė e urdhėruar edhe ėshtė e mundėshme.

Imam Shafiu r.a. thotė: “Kėnaqja e njerėzve ėshtė qėllim i paarritshėm, kurse ti veproje atė qė bėn dobi. Pra, vazhdo dhe mos e merr para sysh atė qė nuk tė bėn dobi.”

All-llahu u garanton tė devotshmėve dalje nga udhėkryqi dhe furnizim prej nga ata nuk e presin. Ai thotė:

“E kush i frikėsohet All-llahut, atij Ai ia ēelė njė rrugė dhe e furnizon prej nga nuk kujton fare” (Et-Talak 2,3)

Me respekt
    SHKUPJANI

Faqja 5 prej 5 FillimFillim ... 345

Tema tė Ngjashme

1. Grabitja e dashurise dhe Shamia
    Nga _Mersin_ nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 23
    Postimi i Fundit: 09-04-2011, 06:39
  2. Shamia nė tramvajet vjeneze
    Nga Vista nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 11-03-2009, 08:55
  3. Shamia pengohet dhe ne shkollat kosovare
    Nga Arrnubi nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 26-10-2006, 11:27
  4. Shamia nėpėr kohėra
    Nga altin55 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 14-10-2006, 11:44
  5. Personalitete te medha te kombit shqiptar
    Nga DEN_Bossi nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 40
    Postimi i Fundit: 03-09-2006, 17:23

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •