Booker Prize: Kandidatët e 2005-s
Shekulli
AFP-Salman Rushdie, Zadie Smith dhe Ian McWëan bëjnë pjesë tek 17 autorët e përzgjedhur të mërkurën në Londër për “Booker Prize”, një nga çmimet prestigjiozë ndërkombëtarë për letërsinë. Autori i “Vargjeve satanike”, që u shpërblye me “Booker of Bookers” për “Fëmijët e mesnatës” (Midnight’s Children) në 1993, është një nga katër paraprijësit kryesorë të këtij çmimi, i përzgjedhur për vitin 2005, këtë herë me “Shalimar Kllouni” (Shalimar the Clown), një vepër që do të botohet në shtator. Në këtë roman, Rushdie trajton shndërrimin në terrorist të një të riu mysliman nga Kashmiri, nën ndikimin e një imami ekstremist.
Tre autorët e tjerë kandidatë për “Booker 2005” janë britaniku Ian McEëan me romanin “E shtuna” (Saturday), britaniku me origjinë japoneze Kazuo Ishiguro me “Mos më lër” (Never Let Me Go) dhe afrikano-jugori J.M Coetzee me “Njeriu i ngadaltë” (Slow man). Mes emrave të mëdhenj është për t’u veçuar Zadie Smith, shkrimtare britanike me origjinë nga Xhamajka e cila shkaktoi krisje të madhe në skenën letrare në vitin 2001 me “Dhëmbë të bardhë” (White Teeth). Ajo konkurron me “Mbi Bukurinë” (On Beauty), romani i saj i tretë. Nga 12 autorët e përzgjedhur për “Booker 2005” më të fundit janë Julian Barnes me “Artur/Xhorxh” (Arthur/George) apo Hilary Mantel me “Tej të zezës” (Beyond Black).
“Booker Prize”, çmim i themeluar në 1969, shpall çdo vit veprën më të mirë letrare të shkruar nga një qytetar i Komunuelthit ose të Republikës së Irlandës dhe për këtë i akordohet shuma 70.000 euro. Vepra fituese zakonisht ka sukses të jashtëzakontë në libraritë, siç ndodhi me “Historia e Pisë” (Life of Pi) i kanadezit Yann Martel në vitin 2002 apo “Vernon God Little” i DBC Pierre në 2003. Vitin e shkuar “Booker Prize” iu dha një romani të sinqertë gay, “Linja e bukurisë” (Line of Beauty), një satirë për Britaninë e Madhe e qeverisur nga ish-kryeministrja konservatore Margaretë Theçër, i cili mban firmën e Alan Hollinghurst-it. Pas kësaj përzgjedhjeje, emrat e autorëve finalistë për “Booker Prize 2005” do të shpallen më 8 shtator dhe emri i shkrimtarit fitues do të zbulohet më 10 tetor.
Krijoni Kontakt