Letėr ambasadorit amerikan
Investitorėt amerikanė duhet tė njoftohen pėr ato kompani qė tregtohen hapur nė tregjet amerikane, nė rastet kur ato kanė lidhur ndonjė marrėveshje tė fshehtė nė vendet e huaja
Jam informuar nga burime brenda Shqipėrisė se Nick Gage mban lidhje me biznesmenė grekė tė cilėt janė tė interesuar pėr industrinė e telekomunikacionit nė Shqipėri
Ambasadorit James Jeffrey
Ambasada e Shteteve tė Bashkuara nė Shqipėri
Tiranė, Shqipėri
Ambasador Jeffrey!
Herėt sot ju dėrgova njė kopje tė letrės sime tė shkruar mė 3 shkurt 2004 pėr lordin MaClaurin, kryetarin e Vodafone nė lidhje me marėveshjet e njėanshme pėr telekomunikacionin nė Shqipėri. Vodafone tregton aksionet e saj nėpėrmjet Bursės sė Nju-Jorkut me njė volum ditor mesatar prej afėrsisht 3 milionė aksione; e prej kėtej Vodafone bie nėn juridiksionin e agjencive regullatore tė Shteteve tė Bashkuara tė Amerikės.
Si pėrfaqėsues i qeverisė amerikane besoj se ėshtė pjesė e pėrgjegjėsisė suaj tė mbroni interesat e amerikanėve, dhe unė jam i sigurt se ju do tė bini dakord me faktin se investitorėt amerikanė duhet tė njoftohen pėr ato kompani qė tregtohen hapur nė tregjet amerikane, nė rastet kur ato kanė lidhur ndonjė marrėveshje tė fshehtė nė vendet e huaja. Pėr kėtė arsye kėrkoj qė ju tė kėrkoni njė sqarim tė plotė tė kėsaj ēėshtje nga tė dyja palėt, Vodafone Albania dhe nga qeveria shqiptare. Mė duhet tju informoj se unė jam munduar qė kėtė ēėshtje ta bėj publike, por deri mė sot kjo ka qenė shumė e vėshtirė.
Me sa duket, kanalet televizive shqiptare janė frikėsuar pasi Vodafone ėshtė njė nga kompanitė mė tė mėdha dhe mė tė reklamuara nė Shqipėri dhe Sokol Nano, djali i Fatos Nanos, ėshtė drejtori i marketingut pėr Vodafone Albania. Nė qoftė se kjo rezulton e vėrtetė, jam i sigurt se bini dakord me faktin se kjo pėrmblidhet nė njė pėrpjekje tė drejtpėrdrejtė pėr tė shtypur lirinė e fjalės dhe pėr tė penguar drejtėsinė. Ju duhet tė jini i informuar pėr faktin se ITU (International Telecommunication Union) pretendon se marrėveshja midis AMC-sė dhe Albtelecom-it ėshtė bėrė nė favor tė AMC-sė.
Ju do tė vini re se kryetari i komisionit tė letrave me vlerė dhe bursės (Securities and Exchange Commission) ishte nė dijeni pėr korrespondencėn time me Vodafone-in. Ju duhet gjithashtu tė dini se muajin e kaluar i dėrgova njė memorandum tė hollėsishėm DOJ-it mbi pretendimet pėr llogaritė e Nanos nė Credit Suisse pėr tė cilėn disa anėtarė tė Kongresit kishin dijeni. Gjithashtu, i kam ofruar informacion DOJ-it pėr raportet e ITU-sė mbi Vodafone-in. Vazhdimisht jam informuar nga burime brenda Shqipėrisė se Nick Gage mban lidhje me biznesmenė grekė tė cilėt janė tė interesuar pėr industrinė e telekomunikacionit nė Shqipėri. Do tė doja tė dija nė qoftė se kėto pretendime janė tė bazuara diku dhe a jeni ju nė dijeni tė ēdo lloj pėrpjekjeje tė bėrė nga Gage, qofshin kėto tė drejtpėrdrejta apo tė tėrthorta e qė nė ēfarėdo lloj mėnyre tė kenė ndikuar nė politikat e operatorėve tė Telekomit Shqiptar. Do tė ishte shumė me vlerė nė qoftė se ju gjithashtu do tė hetonit mbi kėtė ēėshtje si pjesė e hetimit tė pėrgjithshėm i marrėveshjeve tė telekomunikacionit.
Gjithashtu, nė lidhje me Gage do tė dėshiroja tė dija nėse ju jeni nė dijeni tė ēfarėdo lloj pėrpjekjeje tė bėrė nga senatori Paul Sarbanes pėr ta pėrdorur zyrėn e tij nė ndihmė tė programeve tė gabuara tė Gage-it nė Shqipėri dhe/ose ka ndikuar propozimin dhe miratimin tuaj si ambasador. Nė rast se kjo rezulton e vėrtetė, mendoj se kjo ēėshtje duhet tė merret nė hetim nga Doj, Dos, Agjencia Kombėtare e Sigurimit, Komisioni Moral i Senatit (Senate Ethics Committee) dhe nga Komisioni i Lidhjeve me Jashtė i Senatit (Senate Foreign Relations Committee).
Pėrgjigjja juaj pėr kėto ēėshtje do tė ishte me shumė vlerė.
Faleminderit!
Krijoni Kontakt