Pellazgu...quote, "Meqe e paske emirn 'gadi' si i imi." Nje verejtje. Eshte gati e jo gadi.
Pellazgu...quote, "Meqe e paske emirn 'gadi' si i imi." Nje verejtje. Eshte gati e jo gadi.
An unexperienced life is not worth living. Socrates
te jesh nje idealist te shpresosh ne nje ide ose ne nje idollogi
ne menyre qe ate ta besh konkrete te ndryshosh dicka te besh veper
por a e keni marr vesh mor shoke qe sot nuk ka me ideollogi
por ka vetem dictature dhe ndodhemi ne gjendjen e mbretit ne shah qe nuk eshte as mat por nuk ka as nga leviz
kjo eshte periudhe shume e veshtire qe njerzimi po kalon
dhe per tani nuk ka asnje lloj shprese sepse mungon ideollogia
a mendon se ti i sheh objektet dhe mardheniet ashtu sic ato jane ne te vertete apo ne baze te disa skemave te gatshme qe jane brenda teje psh nese ideja jote e qenit perputhet me qenin real atehere ti konstaton qen apo ngaqe qeni ekziston ai krijon tek ty idene e Qenit?
ne kete rast ideja per qenin = brava e deres ndersa qeni = celesi nese celesi hyn ne brave ne konstatojme qenin.
A beson ti se ne i ndertojme keto brava, me te cilat nderveprojme me mjedisin, gjate eksperiences sone jetesore bazuar ne realitetin e vertete jashte nesh APO ne baze te ketyre bravave qe gjenden te gatshme tek ne sic thoshte Platoni e Sokrati nga bota e ideve, ne perjetojme realitetin?
Realiteti eshte i paperpunuar ne te vertete. Jemi ne qe i japim kuptim atij me ane te mekanizimit Brave-Kyc. Intencionaliteti.
u zgjata pak
?????????
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga armandovranari : 16-01-2003 mė 05:32
Kete teme e kam hap ne fillim kur u inkuadrova si anetar i ri.
Kjo eshte nje teme apo vete titulli i temes ka qene i gabuar. Me i pershtateshem do te ishte SA JEMI IDEALIST
Ajo qe kam verejte ne pergjegjen e disa forumasve ishte ajo qe e lidhnin fjalen IDEALIST me IDEOLOGJI. Besoj qe keto jane dy terma shume te kunderta.
Une kurr nuk kam studju psikologjine, filozofin apo sociologjine. Keto une i kam te lindur ne koke. Pra nese me pyet se Qka thoshte Platoni une nuk mund te pergjegjem, sepse nuk e di, por vetem mund ta jap mendimin tim personal. Dhe gjithashtu them se nese dikush citon nje fjali te Platonit, i cili ka jetuar para mijera viteve, nuk me duket interesant. Vetem mendo per kete. Nje person inteligjent citon apo te them kopjon nje fjali te nje personi i cili e ka thene ate para mijera viteve. Eshte koha te shkojme para.
Ajo qe mua me intereson me shume praktikaliteti idealist i kesaj qeshtje. Apo e kunderta e ndjenjave materialiste, qe e ka kapluar njerzimin e nuk e le te merre fryme.
Pra asgje gjenerale. Qfare secili nga ne bene qe ta permiresoj kete gjendje te mjerueshme. Sa lufta dhe vuajtje jane shkaktuar per shkake te materializmit, apo ideologjise se gabueshme.
Gjerat ne kete bote nuk jane ashtu siq duken. Ne te gjithe e dime sa gjera te keqija jane duke ndodhur ne kete bote. Dhe pajtohemi me kete. Kjo eshte edhe nje pjese e qellimit tim. Qfare mund te bejme? Apo vetem te rrime duarkryqe dhe te patohemi me fatin.
Ajo qe une e shohe si ideal ndoshta eshte utopi, por optimizmi im me bene te mos ndalem. Me bene te beje aqe sa mundem per ta permiresuar gjendjen.
Nese ndikimi im bene nje permiresim prej 0000000000000.1 % une jam i knaqur.
Ndoshta pas 10 000 viteve behemi human.
Nderime,
Kusho,
..po c'u bere mo. Ti kam humbur gjurmet fare
Mendimi im per temen ne fjale..
Te gjitha te keqijat, burojne nga padituria..
{Platon}
krejt miqesisht,
huggos
detyra ime ėshtė qė me gjithė fuqinė time t'i shėrbej kėtij brezi; duke bėrė kėshtu, njėkohėsisht, kam dhėnė kontributin tim mė tė mirė edhe pė brezin e ardhshėm... - george mueller
Miredita Pelasgian:
Kisha deshire te beja vetem nje puetje cfare kupton ti me fjalen "Materializme" dhe a mundet te mos jesh materialiste ne nje bote materiale.
Huggos, Kusha im i dashur, te pershendes. Nuk jemi ndegjuar qe kaher. Ketu gjendemi. Flasim perseri.
Luis, Tungjatejeta
Per mua materializmi eshte gjitheqka qe shihet dhe preket.
Idealizmi eshte e kunderta e kesaj.
Keto dy jane te nderlidhura dhe asnjera nuk mund te mbijetoj pa tjetren. Por qellimi yne eshte se ciles ne i japim perparesi.
Me se miri po e ilustroj me nje shembull.
Paramendoni nje PESHORE.
Pas disa muajve do ta realizoj nje program dokumentar i cili eshte shume i rendesishem per kombin tone. Mirepo per ta realizuar kete program me duhet te shpenzoj hiq me pak se 10 000 Euro. Kjo eshte per shkake se disa nga ne duhet te shkojme ne Pakistan per se paku 2 jave etj.
Pra ne njeren ane te PESHORES gjenden 10 000 Euro dhe ne anen tjeter gjendet nje gje shume e rendesishme per kombin. Nga kendveshtrimi juaj eshte shume lehte te kuptohet se cila eshte me e rendesishme. Si mund te krahasohet 10 000 Euro me Kombin. Dhe ne te njejten kohe une duhet te kujdesem jo vetem per familjen time ne Angli, por edhe per ate ne Prishtine. Dhe ajo qe e bene edhe me te veshtire eshte se ky nuk do te mbetet i vetmi program.
Pra cilen ane e rendon me shume PESHORJA? Interesin personal apo rendesin e kombin. Une kete vetem e mora si shembull. Sepse per derisa familja ime nuk eshte duke vuajtur per ushqim dhe gjera tjera elementare, profitet tjera shkojne kah idealizmi personal-Kombi. Ky eshte pra vetem nje rast ku secili nga ne ka PESHOREN dhe vendose se kujte ti jap perparesi IDEALIZMIT apo MATERIALIZMIT.
IDEALIZMI PERSONAL mund te jete i shumellojshem. Ne rastin tim dhe te them te verten nuk di se nga me ka ardhe eshte KOMBI dhe HUMANIZMI.
Mund te japim shembuj pa kufi, por besoj qe mjafton me kete kesaj here.
Nderime,
Per idealistin eshte paresore vlera shpirterore, per materialistin: vlera materiale. Ketu e gjen pergjigjen e pyetjes qe ke parashtruar.
Kenga me e larte qe mund te degjoje njeriu eshte belbezimi i shpirtit njere
ketu ti flet per idealistin si e kunderta e oportunistit.
ne fillim kujtova se ishte mbi koncpetet filozifike : idealizem dhe materializem.
per mendimin tim oportunizmi duhet ti sherbeje idealit, sic thote dhe shprehja Qellimi justifikon mjetin.(po afrohem pak nga pak ne kohe eerdha te shek 15)
tung!
Nuk e mbaj mend se kush me siper tha se ai qe eshte idealist jeton ne lumturi. Per mendimin tim, nuk mund te jete i lumtur nje idealist pasi kjo bote nuk i pergjigjet kurre ideve te tij te cilat jane gjithmone ne kerkim te persosjes jo vetem personale por te te gjithe botes. Nje idealist nuk eshte se nuk vepron por en mendjen e tij ka shume drite e cila edhe te keqen e vesh me ngjyra te mrekullueshme. Ndryshon puna me materialistin i cili sic i themi ne i ka kembet ne toke dhe ndihet aq mire me ate qe ka saqe nuk i bie me ndermend per te pare se dhe cfare leviz drejt tij.
Por me thene te drejten une mendoj se njeriu eshte sa idealist aq edhe materialist dhe eshte me mire keshtu. Eshte vertetuar se ekstremet nuk i vlejne askujt dhe jane teper te demshme.
Tingujt e heshtjes sė mendimeve te pathėna
perplasen nė detin e renkimit pamor,
Lotet e kuq gjurmėt keqaz mbulojnė
U mpiksėn tingujt, ngrirja filloi
Heshtja ime u trishtua...
Krijoni Kontakt