Mekë, 244 të vdekur pas “gurëve mbi djallin”
Përgjaket sërish riti i përvitshëm i hedhjes së gurëve mbi një statujë që simbolizon Shejtanin
Shekulli
Si çdo vit, edhe kësaj here pelegrinazhi në Mekë, një nga ritet më të shenjta islame, është shoqëruar me viktima. Gjatë pelegrinazhit drejt qytetit të shenjtë Mekë, kanë gjetur vdekjen shumë njerëz, për shkak të dyndjes dhe vërshimit të masës së pelegrinëve. Ministri i Arabisë Saudite për Udhëtimet e Pelegrinazhit, Ijad bin Amin Madani, vuri në dukje se janë regjistruar së paku 244 njerëz të vdekur, ndërsa mbi 200 të tjerë janë plagosur. Incidenti ka ndodhur në kohën që turma e gati 2 milionë njerëzve vërshoi drejt urës Xhamart në Mena. Në këtë vend, çdo vit, si pjesë e ritualit, besimtarët qëllojnë me gurë ndaj një shtylle që simbolizon djallin. Gjatë këtij rituali të përvitshëm, gjithmonë ndodhin incidente me shumë viktima.
Kjo është zakonisht periudha më e vështirë në Haxh, pasi pelegrinët hedhin 7 gurë në monumentin që përfaqëson djallin. Ministria e Brendshme saudite tha se shtypja e njerëzve kishte qenë e tmerrshme. Shumë prej tyre ishin penguar e rrëzuar dhe disa kishin vdekur.
Edhe në vitet e shkuara, gjatë këtij rituali, kanë ndodhur vdekje të tjera. Pelegrinët kanë tri ditë që lëvizin në një ritual, i cili fizikisht është mjaft i lodhshëm.
Mbrëmë ata fjetën jashtë para udhëtimit të tyre drejt Menës. Sipas të dhënave, rreth 2 milionë muslimanë nga e gjithë bota ndodhen në malin Arafat, për të kryer ritet e përvitshme të besimit. Tragjedia e djeshme mund të ishte edhe më e madhe, nëse ndërhyrja e forcave të rendit, tashmë të mësuara me situata të tilla, nuk do të ishte e menjëhershme. Sipas një burimi të ministrisë arabe të Pelegrinazhit, policia ka arritur të shpëtojë shumë besimtarë, ndërkohë që dëshmitarë të ngjarjes thanë se trupat e të vdekurve u rreshtuan në anë të rrugës, në pritje të marrjes në dorëzim prej autoriteteve.
Gjatë vitit të kaluar 14 pelegrinë gjetën vdekjen në të njëjtën mënyrë. Viti më i përgjakshëm ka qenë viti 1990, kur sipas të dhënave 1426 pelegrinë gjetën vdekjen të shtypur nga turma.
02/02/2004
Shkuan per te goditur djallin dhe vdiqen vete. Mos i vrau gje djalli? Apo i vrau allahu? E gjithe kjo qe behet per mua ska te beje fare me Perendine, sepse po te ishte nga Perendia sdo te kishte vdekje, sepse Perendia i ruan ata qe e adhurojne. Nga erdhi ky panik?
Une ju them miq te dashur qe kjo eshte veper e djallit e asgje tjeter.
Zoti ju bekofte!!
Jezusi ju do!!
Krijoni Kontakt