Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 11
    i/e regjistruar Maska e MtrX
    Anëtarësuar
    29-11-2002
    Vendndodhja
    Korçë
    Postime
    755

Lightbulb A e keni vënë re edhe ju se...

Ne degjojme vetem ate cfare duam te degjojme...

Dmth ua veme veshin atyre gjerave te cilat na interesojne thjesht ne momentin ne te cilin ndodhemi, shume flitet edhe ne shkencen e psikologjise njerezore per faktin e seleksionimit qe i ben cdo njeri morise se madhe te informacioneve qe i vijne cdo dite, kryesisht nepermjet degjimit. Pra, ky eshte fakt, po ku dua te dal une me kete teme?

Eshte e cuditshme, sepse mbase shume njerez nepermjet ketij seleksionimi qe bejne, arrijne te krijojne perceptime te caktuara ne lidhje me gjerat, pa ama mos harroni se shume here ne njerezit nuk i shikojme gjerat ne kompleks (nuk kemi deshire te dime te gjitha, po i seleksionojme mbase dhe ne menyre te pandergjegjshme), dhe keto perceptime te percipta duke njohur nje pjese te te vertetes na bejne ndonjehere te rrime larg te vertetes. E qe ketu fillojne mosmarrveshjet, sepse gjithsecili zgjedh ta shikoje boten nga kendi i tij, e ky kend mund te jete aq pambarimisht i larmishem... E nga mosmarrveshjet fillojne ndarjet, percarjet, madje mbase dhe lufterat, cfare njera pale e percepton per te mire, pala tjeter e percepton per te keqe, e keshtu pra mua me duket sikur e gjitha ardhka thjesht nga fillimi i gjerave, qe ne degjojme vetem ato cfare duam te degjojme...

Mbase e pergjithesova idene me shume se sa doja ne fillim, dhe ne fakt nuk me pelqeu qe e pergjithesova kaq, po shpresoj qe ne vazhdim te temes, do flasim me pak ne pergjithesi ose si te thuash ne ceshtje madhore, po thjesht ne ceshtje mbase dhe personale; Pra a jemi ne gjithmone afer te vertetes, nqs ne gjithmone degjojme vetem ate pjese qe duam te degjojme, ose shikojme ate cfare duam te shikojme?...

Mund te shkruani dicka nqs iu ka shkuar ne mendje dicka e tille...
    Ndryshuar për herë të fundit nga MtrX : 19-12-2003 më 20:12
    MtrX ubicumque felix

Larguar.
    Anëtarësuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152
    Pra a jemi ne gjithmone afer te vertetes, nqs ne gjithmone degjojme vetem ate pjese qe duam te degjojme, ose shikojme ate cfare duam te shikojme?...
    Ne rradhe te pare duhet te mendohemi se cfare eshte e verteta. Pra nderkohe qe po komentoj mbi pyetjen gjithmon duhet te kemi parasysh se cfare eshte e verteta......

Per mua, pyetja qe ke propozuar, varet te disa gjera. Ne qoftese bije fjala per shoqerine atehere varet se me ke diskuton. Ne vend qe te arrish te kuptosh se kush eshte duke keqkuptuar ose se kush eshte duke degjuar vetem ate qe ka deshire te degjoj duhet patur parasysh se kush eshte ky njeri. Cfare personaliteti ka, cfare edukimi e njohurie ka, cfare eksperience ka, etj. Jane shume gjera qe duhen konsideruar ne vend qe te arrish nje konkluzion sa me afer se vertetes...

Duke folur per veten, besoj se "nga nje here" jam ndermjet atyre qe shikon ate qe ka deshire, por kjo gjithashtu varet te shume gjera. Psh, nese une jam midis moshatareve te mij dhe shikoj tipare qe sme pelqejn te nje njeri Y (sigurisht qe edhe mund te paragjykoj por nuk duhet harruar se edhe paragjykimi bazohet te dicka pavaresisht se bazat sjane te forta) , atehere une do ti largohem. Dhe anasjelltas, nese shikoj dike X, me tipare qe admiroj atehere do ti afrohem, dhe do te vazhdoj te shoh ate qe deshiroj ose ate qe admiroj ose ate qe pelqej ose dhe ndoshta ate qe me ben kurioze. Pra seleksionoj. A eshte gabim ky? Per mua, ne ate moment, jo nuk eshte gabim sepse une po zgjedhe dicka qe konsideroj "te mire" ne ate moment, pavaresisht se nuk e di nese eshte e vertete akoma...

Ky akt seleksionimi nuk mund te quhet i sakt apo i vertete ne ate moment por as edhe i gabuar smund e quhet. Vetem mbasi kalon pak kohe dhe ke me teper njohuri mund te arrihet dicka me e sakt dhe mund te dallohet nese vertete shikon ate qe do te shikosh apo nese shikon ate qe vertete ekziston. Psh, ne qoftese vazhdoj me shembullin qe permenda me lart, mbasi ta kem njohur me mire ate nje njeri X, vetem atehere mund te gjykoj me realisht nese ky njeri me te vertete i ka ato tipare qe une kam pare kur e kam pare fillimisht. Besoj se vetem atehere duhet ti jem afruar se vertetes, por vetem afruar dhe jo arritur. Nese ndryshoj mendim per ate njeri (dmth dal e zhgenjyer), mendimi eshte ne baz te akteve dhe mendimeve te shprehura nga personi X. Ketu nuk ka vend per seleksionizem, ketu eshte gjykimi ne baze te veprave. Atehere k'tu besoj se ka dicka te llogjikshme dhe te vertete.

Ka raste te tjera ama, kur bije fjala per gjera me te pergjithshme se sa veprat e te tjereve. Psh, si tema qe ka hapur Deus ne lidhje me Jeten. Shume njerez thon se jeta eshte nje "mister" por ka njerez te tjere qe thon se "jeta eshte cfare e ben te jete"... etj... Pra kush ka te drejte? Jeta nuk eshte dicka qe kuptohet mbas nje viti apo dy apo tre...etj... Koncepti i jetes ndryshon per se cilin nga ne. Por prap, cfare eshte e verteta? Cfare eshte kjo jete? A jane konceptet individuale te njerezve te ndryshem te gabuara? Kush eshte ai qe i takon te gjykoj? Jeta nuk eshte si "miresia" apo si "morali" apo si "karakteri" te cilet kane marre kuptim nga shoqeria por eshte dicka e ndryshme. Une mund ta gjykoj mire jeten time, mund ta shoh realisht se cfare eshte dhe mund ta pranoj per ate qe eshte. Dikujt tjeter kjo mund ti duket e gabuar, ose larg se vertetes. Por cfare eshte e verteta? Pra nga nje here, nuk i takon shoqerise te gjykoj se cfare eshte e vertete, nga nje here ngelet ne dore te individit. A eshte e sakt qe dikush tjeter te gjykoj jeten time? A mund te thuash se kjo Jete eshte e njejta per te tere ne?...

Ky eshte mendimi im. Mund te jete i gabuar, por per mua, per momentin eshte i vertete. Ti mund ta kundershtosh, dhe po me binde se gaboj, atehere une do ta shoh me syt e tu dhe jo thjesht me syt e mi (jo thjesht ate qe dua te shoh). Por kjo sdo te thot se dicka eshte e vertete vetem nese duket e vertete per te tere. E verteta eshte e vertete edhe pa aprovimin e shumices.

Si nje permbledhje te shkurter, e verteta mund te ndryshoj per secilin nga ne. Por ne qoftese vetem bazohemi te ato qe duam te shikojm, nuk do arrim ti afrohemi te vertetes. Fillimisht seleksionojm (kjo s'eshte gabim), por ne fund duhet te arrim te zgjedhim jo vetem ne baze te asaj qe na pelqen por gjithashtu ne baze te asaj qe "eshte" apo qe ekziston.

Me fal sepse sikur e zgjata pak, por ne qoftese perdor pak fjale atehere fjalet jane te hapura per me teper interpretime dhe doja te isha sa me e qarte ...

Te pershendetje MtrX, teme e bukur

PS: Ne qoftese dikush eshte duke ndjekur instinktet e tij, a eshte ky njeri duke gabuar (duke ju larguar se vertetes)? Une do te thoja se smund te gjykosh akoma pasi ato instinkte mund ta drejtojn ate njeri afer se vertetes. Per mua eshte e njejta pune me seleksionizmin...

i/e regjistruar Maska e leci
    Anëtarësuar
    14-01-2003
    Vendndodhja
    Goetheanum,Italy
    Postime
    1,742
    Ne shikojme ate qe duam te shikojme
    themi ate qe duam
    shohim vetem te verteten tone,pak rendesi ka sa te verteta ka.
    Seleksionimi edhe i te vertetes eshte ne bazen e qenies,vepron ne funksion te instinktit.
    Seleksionojme ne baze te vertetes qe ne duam te degjojme,te ngjyrave qe duam te shohim.
    Seleksionojme ne baze te fese,miqesise,dashurise,gjithçka qe na ben te ndihemi mire me veten tone.
    Sa bukur e the MtrX..
    çdo njeri e sheh boten nga kendi i vet.
    Nga ai kend i krijuar me vite pervoje dhe eksperience dhe pse jo keshilla dhe verejtje.
    Pak a shume e shpreha mendimin tim
    Pershendetje miqte e mi
    Quod timor cladis.
    Sed intuitum amet elit vitae est

i/e regjistruar Maska e EXODUS
    Anëtarësuar
    15-06-2003
    Vendndodhja
    Intravenous..
    Postime
    1,667
    [/QUOTE]Si nje permbledhje te shkurter, e verteta mund te ndryshoj per secilin nga ne. Por ne qoftese vetem bazohemi te ato qe duam te shikojm, nuk do arrim ti afrohemi te vertetes. Fillimisht seleksionojm (kjo s'eshte gabim), por ne fund duhet te arrim te zgjedhim jo vetem ne baze te asaj qe na pelqen por gjithashtu ne baze te asaj qe "eshte" apo qe ekziston.[/QUOTE]

Ky paragraf tregon qarte ose me mire te them permbledh dukshem nje pergjigje te shqyrtuar ne menyre racionale, pergjigje kjo e cila i jep kuptim fenomenit te ndergjegjes njerezore persa i perket perceptimit analistik te mjedisit shoqeror qe na rrethon.

[/QUOTE] ketu fillojne mosmarrveshjet, sepse gjithsecili zgjedh ta shikoje boten nga kendi i tij, e ky kend mund te jete aq pambarimisht i larmishem... E nga mosmarrveshjet fillojne ndarjet, percarjet, madje mbase dhe lufterat, cfare njera pale e percepton per te mire, pala tjeter e percepton per te keqe.[/QUOTE]

Mtrx besoj se permes ketij komenti i ke dhene temes nje pergjigje te mundshme
    Nuk ka nevoje per komente te tjera nga un pasi ju te gjithe e keni konsumuar temen dikush sipas kendit te tij te botkuptimit te realitetit.
    Me nje fjali do e perfundoja ne kete menyre:

"Pas se vertetes fshihet e paverteta e hidhur"

M.q.s jemi ne prag festash ju uroj te gjithve vec te mira, gezime, dhe suksese ne jete!!!!

Sinqerisht ELVISI!!
    Ndryshuar për herë të fundit nga EXODUS : 23-12-2003 më 17:19

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Rrofsh per urimet o Elvis... gjithashtu urime dhe nga un.

Them se njeriu esht tahmaqare dhe per te degjuar, do te degjoj gjithcka edhe pse mund te duket ofensive...
    them gjithasthu se esht nje faktor kulturor qe e modelon kete lloj kurioziteti si me thene
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Authentic Maska e DeuS
    Anëtarësuar
    08-06-2003
    Postime
    2,319

Re: A e keni vënë re edhe ju se...

Postuar më parë nga MtrX
    Ne degjojme vetem ate cfare duam te degjojme...
    Eshte mese e vertete kjo Mtrx !

E keqja eshte sepse pervec seleksionimit qe ne bejme duke eleminuar teresine , gabojme edhe ne menyren sesi e perceptojme mesazhin e sapo degjuar.

E kam fjalen tek shume shprehje , fjale , biseda te cilat ndoshta na intonacioni i zerit te personit qe i shpreh , nga takti , nga elokuenca , qendrimi etj na bejme te shmangemi nga thelbi i mesazhit duke e keqinterpretuar ate .

Nejse se nuk dua te shmangem. Nese njeriu do kryente te tera proceset si , te degjuarit , te shikuarit , te ndjerit , te menduarit ,etj duke mos seleksionuar , keqinterpretuar , etj .........do arrinte perfekshmerine. Pune qe s'behet lol

ThE_MaStEr Maska e eastbaby
    Anëtarësuar
    12-11-2003
    Vendndodhja
    ,,,,, ne univers ,,,,,
    Postime
    211
    hye syte veshet goja duart kembet jane te mijat une do bej ate qe dua te beje
    Dashuria eshte fillimi i jetes dhe i cdo marrezie ,,, shijoje ate

Brasil Pentacampeòn ! Maska e inter_forever
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Vendndodhja
    itali / modena
    Postime
    5,443
    MtrX !
    Skam ca te them i ke thene te gjitha !
    Do shtoja nje gje te vogel pa dashur te dal jashte temes, lidhur me informacionin qe na serviret!
    Pra ne vertete degjojme ate qe duam te degjojme , por kur te servirin vazhdimisht nje informacion totalisht te shtremberuar , nuk te lene mundesi ta shohesh ne kendveshtrimin tend,,,ketu do kerkuar dhe nje nga shkaqet e racizmit neper bote ..tek informacioni i shtremberuar e dashakeq,,,
    ciao
    Io non rubo il campionato e in serie B non sono mai stato..C'E SOLO L'InternAcionale !

ThE_MaStEr Maska e eastbaby
    Anëtarësuar
    12-11-2003
    Vendndodhja
    ,,,,, ne univers ,,,,,
    Postime
    211
    Pra cfare te duammm bejme e thashe une njerheere
    Dashuria eshte fillimi i jetes dhe i cdo marrezie ,,, shijoje ate

e panjohura Maska e *Ema*
    Anëtarësuar
    17-08-2003
    Vendndodhja
    rruga e pyllit
    Postime
    111
    Pra a jemi ne gjithmone afer te vertetes, nqs ne gjithmone degjojme vetem ate pjese qe duam te degjojme, ose shikojme ate cfare duam te shikojme?...

Ne shofim cdo gje por zgjedhim te kujtojme ate qe duam. Te parin nuk e kontrollojme dot, te gjitha do ti shofesh sezben, por jemi ne qe shpesh injorojme ato qe nuk na pelqejne. Sigurisht qe kur bejme diska te tille nuk jemi askap afer se vertetes.

Me kujtohet nje autore amerikane, Tuchman qe shkruan historical narrative. Ne nje hartim qe kishte bere ku tregonte se si kjo "kerkonte" historine thoshte se per cdo gje qe Historine dhe te verteten e kontollon autori, pra ai qe e shkuar ose shikon. Shpesh shume ndodhi, ndienja bihen pre e permbledhjeve, shkurtimeve, ose sic tha dhe MtrX e shikimet me zyza.
    Encompassed in a love so profound,
    incomparable to all he has known.
    Propelled into this wondrous whirlwind,
    his heart understands she is his alone.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •