E nderuara Dita !
Për elaboratin e ivo andriqit ,gojarisht unë personalisht e kam ndëgjuar nga goja e prof. Pajzit Nushit ( edhe përse më përpara kisha ndëgjuar nga shokët studentë atë kohë ) në të cilin mes ka qenur vetë Fadil Hoxha ,Mahmut Bakalli ,Veli Deva dhe Xhavit Nimani .
Ishte viti 1978 ,në Prizren jepej në skenë si çfaqje vepra e Fadil Hoxhës '' Kur pranvera vonohet '' nga trupa e Dramës së Gjakovës .
Isha në shoqëri me aktorin Jajhja Shehu ( vëllau i Hadiut ) dhe aktorit Ramazan Bërkani ( ky është nga Trojet tona të malit të zi ) .
Gjatë përgaditjes të skenës pati disa probleme ( se në trupën e dramës ishte edhe një sërb si ndriçues skene ,i cili me vetëdije paraqiti disa probleme të ndriçimit të binës ) dhe ky ishte edhe rasti që Fadili me të lartëpërmendurit hyri në sallë para se të fillonte drama.E njerzit prisnin jashtë dhe ishin kurioz përse nuk respektohet ora e fillimit të dramës.
Dhe në bisedë e sipër si gjithmon, fjala nxjerë fjalën ( pra ishte fjala se si u paraqit defekti i elektrikut e nuk mundi të regullohet me kohë ) Prof. Pajaziti tha fare hapur me fjalët :-
Fadil çka mund të pritet nga këta, kur gjithmon dinë të bëjnë vetëm zi e më zi ndaj nesh , e bile edhe elaborate si ai nobelisti ivo andriqi përveç çubrilloviçit .
Fadili shtangu për momentin ( a e bëri me qëllim këtë formë habie apo vërtet nuk dinte gjë për këtë elaborat mbetet në ndërgjegjën e tij edhe si vdekur tash më ) dhe mandej kërkoi disa skjarime nga prof. Pajaziti .Dhe Profi , hiç pa zamet ia tregoi kështu e kështu e kështu .
Por ky ishte muhabet privat mrenda në sallë të kinos në Prizren ,pra ( dhe mua dhe nja dy të tjerëve që ndodhëm prezent aty na u tërhoq vërjetja se nuk kemi ndëgjuar gjë ).
Ndërsa e vërtetoi me fakte egzistencën e këtij ellaborati i ndjeri Sadulla Brestovci në librin shkencor të tij '' Marëdhëniet Shqiptare- sërbe -greke '' që u botu me një numër simbolik në vitin 1981 apo 1982 ( nuk më kujtohet ekzakt ) e i cili libër i kushtoi me jetë të ndjerit autor Sadulla .
Se u sëmurë dhe e dërguan me rekomandim mjeksor për shërim në spitalet e Nish-it, nga ku kthehu në kufomë .
Atë kohë bile fliteshte ,se jo pa qëllim u raportua/rekomandua i ndjeri Sadulla për në spital të Nish-it .
Ai libër ishte vërtet '' Minierë Ari '' , ku demaskoheshte poltika dhe veprimtaria sërbo greke ndaj Shqiptarëve me fakte e dokumente nga arkiva të ndryshme si :- Stambollit, Sofies, Bukureshtit, Budimpeshtës, Zagrebit, Romës ,Vienës ,Parizit e tjera e tjera vende .
Bile si sot më kujtohet një fragment nga ai libër ,ku thuhej në një dokument Turk që :- në Athinë në vitin 1934 për të qenur nënpunës shtetëror është dashur me ditur dy gjuhësinë Shqip dhe greqisht ,përndryshe nuk mund të punësoheshe .
Sa është i bindshëm ai dokument turk nuk e dij .Por kur meret parasysh '' Vilajeti i Janinës '' ,mandej luftëtarët tanë që luftuan për pamvarësi në atë shtet ( të greqisë ) ,mendoj se len vend besimi .Se ata nuk do luftonin për greqi nëse nuk do kishin të drejtat e tyre kombëtare .
Por atë kohë ( mbas 1981-shit ) më në Kosovë gjithçka kishte marë teposhtëzën ,e nuk kishin kohë më njerzit të meren me punë shkencore të mirfilltë . Shum prej tyre ndjekeshin këmba këmbës, shum prej tyre u burgosën ( si '' grupi poltik i intelektualëve '' ) ,disa hikën jashtë ,disa të tjerë u friguan ,disa edhe rinin si maçori nën sofër e kështu me radhë .
E për të bërë publike në arenën ndërkombëtare këtë elaborat ,vërtet nuk kam ndëgjuar asgjë ,mbase edhe shkaku se rjedhat u zhvilluan vrullshëm në Kosovë e që mbaroi me luftë klasike .
Në një bisedë me Bacën Adem Demaçi që kemi pasur diku në vitin 1992 apo 93 në Amerikë ,ai tha që gjëja Akedemia e çmimit Nobel din gjithçka për elaboratin e andriqit ,por nuk ndërmer asgjë .
Por unë për vete fjalët e Bacës Adem ,asnjëherë nuk i mari serioze se ai e ndëron aty për aty,se Ai nuk flet nga llogjika e arsyeshmja , por nga emocionet .
Por unë mendoj se edhe tash nuk është vonë për ndonjë ndërmarje ( nëse ende nuk është bërë ) denoncimi i ivo andriqit dhe elaboratin e tij në arenën ndërkombëtare dhe direkt në Akademinë e çimit Nobel .
Dhe atëherë le të mbetet në moral dhe etikë të Akademisë së çmimeve Nobel për ndërmarje të vendimit .
Krijoni Kontakt