Close
Faqja 4 prej 4 FillimFillim ... 234
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 37 prej 37
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Une faktikisht e shoh forumin si nje vend ku kemi ardhur per tu shprehur, mbi te gjitha. Fakti se vete njeriu e ka ne dore vetebindjen nuk me pengon aspak per debat ose sfidim, ndryshe as qe do te kishim arsye perse temerrnim pjese ne forum fare.

Dikush mendon se duhet folur me pak, se sa flet tjeter kush? Shume bukur, vazhdo e ndiq ate rruge per veten tende. Tjetri nuk mendon ashtu si ti...

Qe te vij tek kryesorja, tema ne fjale, ne vijim te saje ishte planifikuar edhe tema e titullit te Marise si Hyjelindese, gje qe nuk eshte bere ende per arsye se une nuk do rri gjithe kohen te perkthej Eter e autore te njohur sa here qe tu teket dikujt...

Fakti qe une ju kam sjelle kaq tema, te bazuara ne teologjine e vjeter kristiane e qe i ka rezistuar kohrave, edhe qe eshte pranuar nga shumica e botes kristiane, perfshi ketu ate protestante luteriane, me tregon mua, sipas kriterit tim, se une jam shume serioz ne debat, rrjedhimisht edhe miresjellja e VERTETE konsiston ne seriozitet, e jo ne lajka fjalesh boshe...

shihni tashti se sa bukur autori nga i cili une kam marres shkrimin flet ne lidhje me Marine, Nenen e Zotit:

Shume protestante rralle i sheh qe te kene nje kuptim te qarte te doktrines se Perendi-njeriut ne NJE Person te vetem. Ata flasin si neper gjume, ne nje menyre te zbehte ne lidhje me hyjnine e Krishtit, por kur kuptimi i tyre vihet para sqarimit, do ti shohesh ata te jene teper te ngathet ne te thenit qarte e mjaftueshem per te shprehur dogmat katolike. Ata do te te thone se ceshtja ne fjale nuk duhet shqyrtuar thelle, sepse eshte e pamundur qe ta zbulosh te teren pa rene ne teknikalizma edhe ngurtesira. Por kur ata fillojne te komentojne ungjijte ata do te flasin mbi Krishtin, jo vetem edhe me kembengulje qe eshte Zot, por si kur te ish me teper Perendi edhe njeri, pjeserisht ne njerin e pjeserisht ne tjetrin, ose midis te dyjave, apo si te ish ndonje njeri ku banon nje prezence e vecante hyjnore

Tashti, kjo pjese, nuk e di a do e kuptojne vete protestantet, eshte pikerisht arsyeja e sfides sime ndaj JH, pasi ne shprehjen e tij qe une kam kuotuar ne poste te meparshme, ai shpreh pikerisht kete mentalitet qe kritikohet ne kete kuotim.

Me fjale te tjera, sikurs edhe kuotimi thote, JH (edhe protestantet) edhe pse pohojne se Krishti ishte edhe njeri edhe Perendi, ne fakt, kur i hyn nje analize se cfare konkretisht mendojne ata me kete Krisht Perendi-Njeri, do te dale se ajo qe ne te vertete ata mendojne eshte se Krishti ishte pjeserisht njeri e pjeserisht perendi; ose qe ishte njeri ku perendia banoi ne te; ose tjeter eshte njeriu krisht e tjeter krishti perendi, si dy persona te vecante...

Une e di se kjo atyre u vjen nga nje mosnjohje e thelle Teologjike biblike, por gjithsesi, botekuptimet e tyre misherojne pikerisht te gjitha herezite e para anti-kristiane...

Faktikisht, shprehja "Hyjelindese" eshte dhene nga Kisha pikerisht per arsyen e te mbrojturit te se vertetes ne lidhje me Personin e Krishtit, dmth eshte nje pohim Kristologjik, dmth qe ka te beje me Krishtin se sa me Marien.

Maria quhet Hyjlindese, sepse Ai me te cilin ajo u mbars; Ai te Cilin ajo lindi; Ai te cilin ajo rriti edhe per te cilin u perkujdes, ka qene qe nga momenti i zenies Vete Bir i Perendise.

Ne asnje moment, qe nga casti i zenies, Bir i Perendise nuk ka qene i ndare nga natyra e Tij njerezore, prandaj edhe Ai qe Maria lindi nuk ishte njeriu Krisht, por Krishti Perendi-Njeri.

Personi i dyte i Trinise ne Marien morri natyre njerezore, por nuk iu bashkangjit nje njeriu njerezor, ose nje personi tjeter, sepse Krishti njeri edhe Krishti Perendi, jane i njejti Person ne dy natyra.

Prandaj edhe Maria, edhe pse ne lindje i dha vetem natyren njerezore Krishtit, kuptohet, ajo qe ne ate moment te zenies quhet Nena e Personit Krisht, Person qe eshte Perendi-Njeri.

Pra ajo nuk eshte vetem Nena e natyres njerezore te Krishtit, ndryshe ne do ti benim nje ndarje vete Krishtit, ne dy persona...

ketu pra, per te mbrojtur pikerisht Njesine e Personit te Krishtit, e ka burimin edhe titulli Hyjelindese.

Ai nuk thote Petro se Judenjte po ta dinin nuk do ta kryqezonin Zotin e Lavdise?

Sepse Ai qe u kryqezua, edhe pse u kryqezua ne natyren njerezore te Tij, ishte Vete Personi i Dyte i Trinise, Krishti, prandaj edhe shprehja kryqezuan Birin e Perendise, behet normale, sado qe Bir i Perendise si Hyjni nuk mund te kryqezohet..

Nqs ne do te mohonim titullin Hyjelindese te Maries, direkt ne do te mohojme edhe shprehjen themelore te mesimit te krishtere te kryqezimit te Birit te Perendise, gje qe ka bere faktikisht Jesushaus, edhe i bie atij, sic i thashe une, qe ti takoje shprehja: se ka keputur nje KRYEHEREZI
    Ndryshuar për herë të fundit nga Seminarist : 07-02-2004 më 06:36

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Seminarist me vjen keq qe ti, te pakten duhet te dish se cfare do te thote HYJ. Meso kuptimin e kesaj fjale, dhe me pas eja te diskutosh, per protestantet. Vill se e vjella te lehteson, thote populli.
    Deshmuesi.
    Ndryshuar për herë të fundit nga deshmuesi : 08-02-2004 më 02:19

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Deshmues,

une nuk e di se me cfare forme do te arrinit te kuptonit nje person juve. Deri aty kam shkuar sa edhe me "luge" ne goje jua kam ofruar mendimet, e prape nuk "hani" dot?

Hyu, do te thote Zot, Perendi.

Ku qendron problemi?

A e sheh shpjegimin se per cfare flet?

Po Maria, Cilin lindi ajo? Krishtin, si?

Po te themi se Krishti qe lindi Maria ishte vetem njeri, e kupton dot se si cenohet e gjithe mesimi Biblik mbi Krishtin si Bir i Perendise?

Prandaj Titulli i dhene asaj, si Hyjelindese, nuk ka te beje fare me Fantaksine protestante, te te disa te pashkolluarve, kuptohet, se jo te gjithe protestantet jane te deregjes evangjeliste, se ajo lindi Perendine, i cili eshte i pafillimte e i palindur, por, se Krishti qe Maria lindi, ishte vete Veta e Dyte e Trinise, qe morri natyren njerezore ne Marien.

Krishti ishte Nje Person, jo dy persona, por po ashtu ky Nje person kishte DY natyra.

Prandaj edhe une jua shpjegova se ashtu sikurse Pjetri thote se: Judenjte kryqezuan Zotin e Lavdise -

A mundet te kryqezohet Zoti, Perendia?

Pikerisht sepse Personi Krisht qe u kryqezua, edhe pse u kryqezua ne natyren njerezore, serish, Ai ishte Vete e Dyte e Trinise, prandaj edhe mund te thuhet Kryqezuan Zotin e Lavdise, po ashtu, edhe pse Maria nuk i dha vecse fillese natyres njerezore te Krishtit, serish Personi qe u quajt Biri i saj, dmth i linduri i saj, ishte Vete Bir i Perendise, Vete e dyte e Trinise.

Titulli Hyjelindese i Marise ne fakt nuk eshte dhene thjesht per te nderuar Marien se sa per te mbrojtur Doktrinen e Krishtit, dmth eshte nje pohim Kristologjik.

Po valle a merrni dot vesh juve?

Nqs termi Hyjelindese do te ish gabim, po ashtu edhe Pjetri do dilte gabim edhe heretik ne shprehjen e tij se u kryqezua Zoti i Lavdise.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Se pari Seminarist, hiq dore nga diktatura qe perdor ne shkrimet e tua, dhe leri te tjeret qe te perzgjedhin ne ato qe ti shkruan. Se dyti, mos impono mendimin tend deri ne tejskashmeri, ku e perfundon ate me fyerje dhe lufte mishore ndaj personalitetit te tjetrit. Se treti, po te shpjegoj se JEzusi ishte plotesishte NJERI dhe ploteisht Perendi.
    Ju gaboni ne nje pike qe eshte shume e rendesishme, persa i perekt Perosnit JEzus Krisht. Pasi ju perpiqeni te shihni Jezusin vetem ne faktin Perendi, dhe anashkaloni faktin tjeter plotesisht njeri. Ju perpiqeni qe me percaktimin tuaj individual, te shpjegoni se si mendoj una apo dikush tjeter ne lidhje me Krishtin. Une e shoh Jezusin plotesisht njeri dhe plotesisht Perendi. Sa per ndarjen ne ishte ai Dy apo Nje, kjo eshte menderia jote. Ti dhe kushdo tjeter duhet te kutposh se, Maria nuk lindi Hyun PERNDINE JEhovah, nuk lindi FJALEN Personin e dyte te Trinise se Shenjte. Fjala HYJ, do te thote drejtperdrejt Perendia JEhovah. Pra krijesa nuk mund te linde Krijuesin. Ne asnje vend te fjales profetike ne bibel , nuk shohim qe MAria te quhet ose te jete thirur qofte dhe nje here Hyjlindese. Ky mendim ka zene vend shume e shume vite me vone. Une nuk mund te gjykoj ate qe e ka quajtur keshtu Marien, po keshtu as edhe ata qe e therresin keshtu Marien. Une ndalem vetem tek termi i perdorur dhe kutpimi i saj.
    Te dallosh dhe te deshmosh Jezusin njeri, nuk do te thote se ti ke mohuar PLOTEISNE e HYJIT ne te. Po keshtu nukdo te thote se Ai ishte DY. Keto jane mendime te arsyetimit dhe llogjikes se njeriut, dhe keshtu kane ndikimin e vet ne te kutpuarit . Por ne duhet te pranojme se Jezusi ishte plotesisht NJERI dhe plotesisht PERENDI. Tani me lejoni tju jap nje shembull, ku ju te shihni se ne Jezusin ne shohim PLOTESISHT njeriun dhe PLOTESISHT Perendine. MBERTHIMI i Jezusit ne kryq, verteton katerciperisht se ai ishte NJERI, pasi ( dhe vete sic e thua) Perendine nuk mund ta kryqezoje Njeriu. Pra ne kryq ne ballafaqohemi totalisht me NJERIUN Jezus, Birin e bindur te Perendise.
    Gjeja qe na ndan ne midis jush eshte : ju e shihni dhe e vendosni Marien, ne nje nivel me Perndine. Kjo vertetohet nepermjet ketyre gjerave: Ju e ADHURONI, ju kerkoni FALJE te MEKATEVE prej saj, ju quani HYJELINDSE, e plot te tjera. Tani nese ju i besoni dhe i pranoni keto gjera, kjo eshte puna juaj, por nuk ke te drejte qe tju DIKTOSH deri ne fyerje te tjereve , se perse ata nuk i pranojne keto gjera, qe totalisht nuk gjenen vend ne fjalen e Perndise ne bible. Ti ke sjelle shume shkrime, dhe te siguroj se nga te gjitha shkrimet e tua, ti nuk mund te vertetosh se bibla e Perendise na mesosn se, Maria quhet HYJLINDESE, por ne bibel quhet vetem nena e Jezusit, qe lindi NJERIUN Jezus, pasi Ati i tij ishte vete Perendia Jehovah. Ne bibel nuk ka asnje lloj mesimi ku Besitmatert duhet te ADHUROJNE, ti FALEN, te kerkojne NDERMEJTEISM me ane te SAJ, te kerkojne FALJEN e MEKATEVE e tjera. Tani per ty vlejne me shume shkrimet e eterve e tjera, kjo eshte puna jote dhe une nuk te gjykoj.
    Ti dhe askush nuk ka te drejte te me gjykoje mbi besimin dhe perzgjedhjen time, pasi kete te drejte e ka vetem Zoti Perendi. Gjeja qe te duhet ty Seminarist eshte: Te shohesh nese eshte ne ty Krishti, pasi nga veprimi je shume lark tij. Ti je i lire te maresh pjese ne kete forum, te diskutosh, te kundershtosh apo te aprovosh e tjera, por nuk ke te drejte te gjykosh dhe te fyesh dike per besimin dhe perzgjedhjen qe ai ka ne Krishtitn Jezus. Nese bije apo ngrihet ai, kete e di Krishti dhe jo ti.
    Te ftoj qe se pari te vish ne Krishti, ta paranosh ate, dhe me pas do te mund te flasesh per te. Njeriu e njeh Krishtin, aq sa njeh fjalen profetike ne bibel. Njeriu i beson Krishtit , aq sa i beson fjales profetike ne bibel. Njeriu i bindet Krishtit, aq sa i bindet fjales profetike ne bibel. Te qendruarit ne fjalen e tij, do te thote besa qe ne kemi ne Krishtin.
    Deshmuesi
    Ndryshuar për herë të fundit nga deshmuesi : 08-02-2004 më 15:50

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982

le ti bejme nje psiko-analize Deshmuesit

Postuar më parë nga deshmuesi

Se pari Seminarist, hiq dore nga diktatura qe perdor ne shkrimet e tua, dhe leri te tjeret qe te perzgjedhin ne ato qe ti shkruan. Se dyti, mos impono mendimin tend deri ne tejskashmeri, ku e perfundon ate me fyerje dhe lufte mishore ndaj personalitetit te tjetrit. Se treti, po te shpjegoj se JEzusi ishte plotesishte NJERI dhe ploteisht Perendi.

Deshmues, ne fjalite qe ke formuluar ketu me siper, mbi te gjitha nuk je shptehur sakte se, nqs une jam diktatorial ne mendime, se pari, nuk ka se si te kete nje hap te dyte, ku une pervec diktimit, edhe u imoponokam, pasi diktim edhe imponim jane e njejta gje.

Gjithsesi, une e kuptoj perpjekjen tende te jashtezakonshme per te qene debatues, gje qe te shpie ne fjale boshe. Po ashtu une e di fare mire se sa imponues u je ti atyre qe ti mendon se mund ti turbullosesh me mendimet e tua po te turbullta, sic ben ti me shume ortodokse te veteshpallur ne kete forum. Por le te kaloj ne teme, e te shohim se sa tangjent je ti ne fjalet e tua boshe, edhe sa tangjente eshte mesimi qe ti shpall, duke vertetuar gjithnje ate qe une kam thene mbi ungjilloret:

Ju gaboni ne nje pike qe eshte shume e rendesishme, persa i perekt Perosnit JEzus Krisht. Pasi ju perpiqeni te shihni Jezusin vetem ne faktin Perendi, dhe anashkaloni faktin tjeter plotesisht njeri. Ju perpiqeni qe me percaktimin tuaj individual, te shpjegoni se si mendoj una apo dikush tjeter ne lidhje me Krishtin. Une e shoh Jezusin plotesisht njeri dhe plotesisht Perendi. Sa per ndarjen ne ishte ai Dy apo Nje, kjo eshte menderia jote.
    Deshmues,

ne gjithe kohen debatuese ne kete forum, [i]akuzat e tua qe u ben te tjereve pa u referuar per to, ka qene nje karakteristike dalluese e jotja, qe vjen, them une, nga padituaria edhe mosaftesia jote per te kuptuar, si edhe nga mosdashja, gje qe eshte edhe me e keqja me njerez si ti

Ku kam thene une se Krishti ishte vetem Perendi????????

Ja po kuotoj pak veten:

postuar me pare nga Seminarist

Krishti ishte Nje Person, jo dy persona, por po ashtu ky Nje person kishte DY natyra
    Cfare do te thote kjo shprehja ime ne postimet e mia te parafundit? A eshte ne gjendje Deshmuesi ta kuptoje nje shprehje te tille? A thote gje kjo shprehja se une po mesoj se Jisui ishte vetem Perendi?

Nqs jo, atehere prej ku na del Deshmuesi ne perfundimin se une predikokam Jisuin vetem si Perendi?

Shprehja "Krishti eshte nje Person, jo dy persona, por ne dy natyra", une them se shpreh qarte se Jisui ishte edhe njeri (natyra njerezore e Tij) si edhe Perendi (natyra hyjnore e Tij), e keto ne Nje Person te vetem.

postuar me pare nga Deshmuesi:

Ti dhe kushdo tjeter duhet te kutposh se, Maria nuk lindi Hyun PERNDINE JEhovah, nuk lindi FJALEN Personin e dyte te Trinise se Shenjte. Fjala HYJ, do te thote drejtperdrejt Perendia JEhovah. Pra krijesa nuk mund te linde Krijuesin. Ne asnje vend te fjales profetike ne bibel , nuk shohim qe MAria te quhet ose te jete thirur qofte dhe nje here Hyjlindese. Ky mendim ka zene vend shume e shume vite me vone. Une nuk mund te gjykoj ate qe e ka quajtur keshtu Marien, po keshtu as edhe ata qe e therresin keshtu Marien. Une ndalem vetem tek termi i perdorur dhe kutpimi i saj.

A kam thene une se Maria lindi, apo i dha lindje ose fillim Perendise?
    Megjithese Deshmuesi, ne pandershmerine e vete te theksuar ne debatim, as qe me referohet se ku e paskam thene une nje gje te tille, une jam i detyruar te kuotoj veten:

postuar me pare nga Seminarist

Prandaj Titulli i dhene asaj, si Hyjelindese, nuk ka te beje fare me Fantaksine protestante, te te disa te pashkolluarve, kuptohet, se jo te gjithe protestantet jane te deregjes evangjeliste, se ajo lindi Perendine, i cili eshte i pafillimte e i palindur, por, se Krishti qe Maria lindi, ishte vete Veta e Dyte e Trinise, qe morri natyren njerezore ne Marien.

Po kete a eshte ne gjendje Deshmuesi, nqs e ka lexuar, ta kuptoje?
    Ketu, une pikerisht po them se jane protestantet ata qe me termin "Hyjelindese" kujtojne se ortodoksit po predikojne se Hyu paska fillim, kur ne te kundert, ky term ka kuptim tjeter, qe Ai qe Maria lindi, ishte Vete Fjala e Perendise, i Cili morri natyren njerezore ne Marine.

Po te mos e besojme kete gje, atehere i bie qe te mohojme se

1) I Bir i Perendise u kryqezua per Shpetimin e botes

2) se Ai vdiq edhe u Ringjall ne te treten dite

3) se, sic e shpall Joani tek letra e tij e pare "Ne e pame Fjalen" (ku ne fakt gjithshka qe ata pane ishte Krishti si njeri

pra, i bie qe edhe Pjetri ta kete patur gabim kur tha se Judenjte kryqezuan Zotin e Lavdise, se ciles reference e paralelizim, Deshmuesi as qe ishte referuar aspak.

Por DEshmuesi thote se Termi Hyjelindese nuk na eshte dhene ne asnje vend te Bibles, por ka dale me vone....

po sa me vone na paska dale ky term (me kuptim thelbesor biblik) se sa Termi Trini, qe nuk eshte vete nje Term Biblik, [b]por qe besohet nga protestantet????

Pse e gjithe kjo ngaterrese tek metri protestant?

Pra edhe nje here, ne termin "Hyjelindese" edhe shprehjen Biblike "Judenjte kryqezuan Zotin e Lavdise", neve kemi nje paralelizim, ku ose te dy jane te vertete, ose asnjeri nuk eshte i vertete, edhe nqs i pohimi i Pjetrit nuk eshte i vertete, atehere direkt neve na bie poshte i gjithe mesimi Biblik, besueshmeria e Pjetrit etj, gje qe ne fakt eshte edhe qellimi i djallit qe perdor Deshmuesin si vegel...

Pse paralelizimi i termit Hyjlindese me shprehjen e Pjetriti jane te vlefshem?

Sepse, ashtu sikurse Deshmuesi perdor logjiken se Termi Hyjelindese nuk mund te jete sepse Perendia eshte i pafillimte, po ashtu edhe shprehja "kryqezuan Zotin e Lavdise" nuk mund te qendroje sepse Zoti nuk mund te kryqezohet...

por fakti qe Zoti i Lavdise u kryqezua, sic thote Pjetri, na con ne direkt ne perfundimin, se ky Zot i Lavdise qe u kryqezua, ashtu sic na pershkruan Ungjilli QARTE, ishte i Bir i Maries, ose me fjale te tjera, Maria ishte Nena e Zotit te Lavdise, edhe nqs Maria ishte Nena e Zotit te Lavdise, atehere ajo eshte natyrisht Lindesja e Zotit te Lavdise, ose me fjale te tjera, Hyjelindesja.....

Cfare eshte e veshtire per tu kuptuar ne kete mes

A jeni ne gjendje tashti serish te dalloni VARFERINE protestante qe perfaqesohet ne kete forum nga Deshmuesi&Co?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Seminarist : 09-02-2004 më 11:37

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    [QUOTE]Postuar më parë nga Seminarist

,

...

\

Pra ajo nuk eshte vetem Nena e natyres njerezore te Krishtit, ndryshe ne do ti benim nje ndarje vete Krishtit, ne dy persona...

ketu pra, per te mbrojtur pikerisht Njesine e Personit te Krishtit, e ka burimin edhe titulli Hyjelindese.

[/QUOT

Seminarist, leri lojrat e fjaleve, dhe kupto mesazhin qe une me dashamiresi te drejtoj. ti sill mendimet e tua apo te orthodhoksise qe perfaqson, kjo eshte detyra jote, me pas leri te tjeret te perzgjedhin.
    Me siper ke dy vargje te tuat, ne te cilat ti pohon se Maria eshte HYJLINDESE. Une ne shkrimin tim te sqaroj dhe te them se Maria eshte nena e Jezusit NJERI, dhe jo HYJLINDESE. Spese Hyun askush nuk mund ta linde, Pasi kirjesa nuk mund te linde Krijuesin. Hyu veshi NJERIUN dhe u be NJERI, emri i te cilit ishte Jezus. Ja se si thua ti me siper:

"Maria nuk eshte VETEM NENA e natyres njerzore te Krishtit..."

Pra simbas mendjes tende, ajo eshte edhe nena e HYJNORES, dmth, e lindjes se Fjales se Perendise. Ky eshte mendimi yt dhe jo i imi.
    Tek Romaket 1:2-4. Pali na jep nje zbulese konkrete ne lidhje me kete qe ne po diskutojme, ai thote:
    " ..Lidhur me Birin e TIJ, te lindur nga FARA E DAVIDIT SIPAS MISHIT.. i deklaruar Biri i Perendise ne fuqi simbas FRYMES SE SHENJTE."
    Pra nga Maria JEZUSi lindi vetem sipas MISHIT( Bir njeriu), qe do te thote NJERI, dhe simbas Frymes, Bir Perendie. Ja pra Pali nuk mendon si ty, por une mendoj si Pali.
    Ps. Cfare kuptim ka per ty fjala: Jezusi Biri i Njeriut?
    Ndryshuar për herë të fundit nga deshmuesi : 10-02-2004 më 03:12

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Deshmues,

me me dashamiresi se te jam drejtuar, perderisa te jam drejtuar, as mos te te shkoje mendja per gje tjeter.

Hyjelindese, sic e theksova nuk eshte nje term qe Kisha e jep per te treguar se Maria posedon natyren hyjnore te Krishtit, apo se i dha fillim Fjales Perendi.

Ky nuk ka qene qellimi i ketij termi dogmatik. Por arsyeja perse eshte dhene eshte se Krishti qe ajo lindi, nuk ishte tjeter vecse Krishti, Zot i Lavdise. Prandaj edhe ne Ungjill ajo therritet Nena e Zotit, sic e therriti Elisaveta. Nena e Zotit=Zot lindese, ose me fjale te tjera, Hyjlindese.

Ky term faktikisht eshte krijuar, sic e kam theksuar per te mbrojtur idene se Perendia u be mish, me te vertete, perkunder herezive te ndryshme qe pretendonin se Krishti njeri ishte tjeter Person, edhe Ai Perendi tjeter, ku Perendia si te thuash adoptoi njeriun Krisht, duke banuar ne te, edhe duke vepruar nepermjet tij. Ky ka qene pak a shume herezia e Nestorit, qe tha se Maria nuk eshte Hyjlindese, por Krishtlindese.

Pra na del se Krishti nuk na qenka Hyu, por se jane dy gjera te ndryshme. Atehere i bie qe Perendia nuk qenka bere mish, as se ka vdekur per mekatet e botes.

Kisha ortodokse meson qe Krishti eshte nje person me dy natyra, hyjnore edhe njerezore.

Prandaj edhe po Ai Krishti qe e quante veten Bir i Njeriut eshte i njejte me Krishtin kur quhet Bir i Perendise, jo dy Krishta. Prandaj edhe Pjetri thote se Judenjte kryqezuan Zotin e Lavdise, sepse Krishti qe u kryqezua, edhe pse u kryqezua si njeri, si Person ishte vete Zoti i Lavdise, keshtu edhe Maria, edhe pse i dha natyren njerezore Krishtit, Krishti qe Lindi ishte vete Hyu, nga ku del termi pra Hyjelindesja, ose Mema e Zotit.

Besoj se jemi shpjegu fare qarte!

Faqja 4 prej 4 FillimFillim ... 234

Tema të Ngjashme

1. Kisha është Një
    Nga Albo në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  2. Etërit e Kishës
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 08-07-2009, 19:13
  3. Gjuha Shqipe në Kishë
    Nga Albo në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 26-08-2007, 16:48
  4. Mithat Frashëri për autoqefalinë
    Nga murik në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 30
    Postimi i Fundit: 20-10-2006, 19:22
  5. Leke Dukagjini
    Nga shendelli në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 10-05-2003, 11:19

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •