Une faktikisht e shoh forumin si nje vend ku kemi ardhur per tu shprehur, mbi te gjitha. Fakti se vete njeriu e ka ne dore vetebindjen nuk me pengon aspak per debat ose sfidim, ndryshe as qe do te kishim arsye perse temerrnim pjese ne forum fare.
Dikush mendon se duhet folur me pak, se sa flet tjeter kush? Shume bukur, vazhdo e ndiq ate rruge per veten tende. Tjetri nuk mendon ashtu si ti...
Qe te vij tek kryesorja, tema ne fjale, ne vijim te saje ishte planifikuar edhe tema e titullit te Marise si Hyjelindese, gje qe nuk eshte bere ende per arsye se une nuk do rri gjithe kohen te perkthej Eter e autore te njohur sa here qe tu teket dikujt...
Fakti qe une ju kam sjelle kaq tema, te bazuara ne teologjine e vjeter kristiane e qe i ka rezistuar kohrave, edhe qe eshte pranuar nga shumica e botes kristiane, perfshi ketu ate protestante luteriane, me tregon mua, sipas kriterit tim, se une jam shume serioz ne debat, rrjedhimisht edhe miresjellja e VERTETE konsiston ne seriozitet, e jo ne lajka fjalesh boshe...
shihni tashti se sa bukur autori nga i cili une kam marres shkrimin flet ne lidhje me Marine, Nenen e Zotit:
Shume protestante rralle i sheh qe te kene nje kuptim te qarte te doktrines se Perendi-njeriut ne NJE Person te vetem. Ata flasin si neper gjume, ne nje menyre te zbehte ne lidhje me hyjnine e Krishtit, por kur kuptimi i tyre vihet para sqarimit, do ti shohesh ata te jene teper te ngathet ne te thenit qarte e mjaftueshem per te shprehur dogmat katolike. Ata do te te thone se ceshtja ne fjale nuk duhet shqyrtuar thelle, sepse eshte e pamundur qe ta zbulosh te teren pa rene ne teknikalizma edhe ngurtesira. Por kur ata fillojne te komentojne ungjijte ata do te flasin mbi Krishtin, jo vetem edhe me kembengulje qe eshte Zot, por si kur te ish me teper Perendi edhe njeri, pjeserisht ne njerin e pjeserisht ne tjetrin, ose midis te dyjave, apo si te ish ndonje njeri ku banon nje prezence e vecante hyjnore
Tashti, kjo pjese, nuk e di a do e kuptojne vete protestantet, eshte pikerisht arsyeja e sfides sime ndaj JH, pasi ne shprehjen e tij qe une kam kuotuar ne poste te meparshme, ai shpreh pikerisht kete mentalitet qe kritikohet ne kete kuotim.
Me fjale te tjera, sikurs edhe kuotimi thote, JH (edhe protestantet) edhe pse pohojne se Krishti ishte edhe njeri edhe Perendi, ne fakt, kur i hyn nje analize se cfare konkretisht mendojne ata me kete Krisht Perendi-Njeri, do te dale se ajo qe ne te vertete ata mendojne eshte se Krishti ishte pjeserisht njeri e pjeserisht perendi; ose qe ishte njeri ku perendia banoi ne te; ose tjeter eshte njeriu krisht e tjeter krishti perendi, si dy persona te vecante...
Une e di se kjo atyre u vjen nga nje mosnjohje e thelle Teologjike biblike, por gjithsesi, botekuptimet e tyre misherojne pikerisht te gjitha herezite e para anti-kristiane...
Faktikisht, shprehja "Hyjelindese" eshte dhene nga Kisha pikerisht per arsyen e te mbrojturit te se vertetes ne lidhje me Personin e Krishtit, dmth eshte nje pohim Kristologjik, dmth qe ka te beje me Krishtin se sa me Marien.
Maria quhet Hyjlindese, sepse Ai me te cilin ajo u mbars; Ai te Cilin ajo lindi; Ai te cilin ajo rriti edhe per te cilin u perkujdes, ka qene qe nga momenti i zenies Vete Bir i Perendise.
Ne asnje moment, qe nga casti i zenies, Bir i Perendise nuk ka qene i ndare nga natyra e Tij njerezore, prandaj edhe Ai qe Maria lindi nuk ishte njeriu Krisht, por Krishti Perendi-Njeri.
Personi i dyte i Trinise ne Marien morri natyre njerezore, por nuk iu bashkangjit nje njeriu njerezor, ose nje personi tjeter, sepse Krishti njeri edhe Krishti Perendi, jane i njejti Person ne dy natyra.
Prandaj edhe Maria, edhe pse ne lindje i dha vetem natyren njerezore Krishtit, kuptohet, ajo qe ne ate moment te zenies quhet Nena e Personit Krisht, Person qe eshte Perendi-Njeri.
Pra ajo nuk eshte vetem Nena e natyres njerezore te Krishtit, ndryshe ne do ti benim nje ndarje vete Krishtit, ne dy persona...
ketu pra, per te mbrojtur pikerisht Njesine e Personit te Krishtit, e ka burimin edhe titulli Hyjelindese.
Ai nuk thote Petro se Judenjte po ta dinin nuk do ta kryqezonin Zotin e Lavdise?
Sepse Ai qe u kryqezua, edhe pse u kryqezua ne natyren njerezore te Tij, ishte Vete Personi i Dyte i Trinise, Krishti, prandaj edhe shprehja kryqezuan Birin e Perendise, behet normale, sado qe Bir i Perendise si Hyjni nuk mund te kryqezohet..
Nqs ne do te mohonim titullin Hyjelindese te Maries, direkt ne do te mohojme edhe shprehjen themelore te mesimit te krishtere te kryqezimit te Birit te Perendise, gje qe ka bere faktikisht Jesushaus, edhe i bie atij, sic i thashe une, qe ti takoje shprehja: se ka keputur nje KRYEHEREZI
Krijoni Kontakt