Close
Faqja 5 prej 6 FillimFillim ... 3456 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 53
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Styx
    Kreksi:
    Baptist, ktheje faqen e plote te Plinit. Ka njerez qe duan dhe dijne te lexojne. Ajo faqe ka material te rendesishem per temat e fundit, dhe eshte shkruar ne stilin narrativ te shkrimeve te hershme historiko-gjeografike(si Strabo psh).

PS. Perkthimin eshte bere, sic duket dhe nga gjuha e vjeter, nga nje prek perkthyesve me te njohur Angleze, dhe mbeshtetur prej nje nga Universitetet me ne ze te Amerikes. Sigurisht, askush dhe asgje nuk krahasohet me njohurite e tua ezoterike.

Avash kolege mos piskat se ata qe duan ta lexojne artikullin e plote (por njengjyresh) ua kam lene linkun si vazhdim pre ku mund ta lexojne historine e natyres te tere po u pelqei. (Por ne rast se nuk perton ta perkthesh do ta vejme te plote).

Ndersa perkthimi ne fjale ishte per faqe te zeze, nese me pyet mua. I kishte dhene liri te tepruar reinterpretimit e kete e veren hic me larg se ne fjalen e cila po na interesonte neve. Shiko dhe krahaso:
    origjinali
    a. "in Latium eas attulerunt Pelasgi" -lat. e vjeter/gjuha e autorit./

b. "ne Lacium i sollen Pellasget. -shqip, /perkthimi im/

c. "Nach Latium brachten sie die Pelasger" -gjermanisht / perkthimi i gjermanit/

d. "The first that brought the Alphabet into Latium or Italie, were the Pelasgians." -anglisht /Philemon Holland, translator (1601) /
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 07-03-2007 më 11:33
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Qe edhe njehere origjinali;

Origen de la escritura, según Plinio

Litteras semper arbitror Assyrias fuisse, sed alii apud Aegyptios a Mercurio, ut Gellius, alii apud Syros repertas volunt, utrique in Graeciam attulisse e Phoenice Cadmum sedecim numero, quibus Troiano bello Palameden adiecisse quattuor hac figura ZYXC, totidem post eum Simoniden Melicum YXWQ, quarum omnium vis in nostris recognoscitur. Aristoteles decem et octo priscas fuisse et duas ab Epicharmo additas CZ quam a Palamede mavult.

Anticlides in Aegypto invenisse quendam nomine Menen tradit, annorum ante Phoronea, antiquissimum Graeciae regem, idque monumentis adprobare conatur. E diverso Epigenes apud Babylonios annorum observationes siderum coctilibus laterculis inscriptas docet, gravis auctor in primis; qui minimum, Berosus et Critodemus, , ex quo apparet aeternus litterarum usus. in Latium eas attulerunt Pelasgi.
    Plinio, Historia Natural VII 192-193

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anëtarësuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Baptis,diku me lart ke permendur disa germa si L,M,F,E.Keto germa ne vetvete paraqesin interes ashtu sikurse te gjith germat e alfabetit tone.Teorija e zbethimit te germave eshte mjaft e bukur ,ate po e shtjellon nje miku im por une po te spjegoj vetem ato qe ti ke permendur.
    Germa L eshte ajo germe qe tregon lartesine ,dhe dopjo L pra LL tregon shume lart.
    Germa M eshte me mbajt ,bashkohini duart perpara ne gjoks sikur mbani dicka,ju dote shikoni germen M.
    Germa U eshte uji .Vete germa perfaqeson tensionin ,uji kur rjedh krijon U ,dhe pikerisht ne mes te rrymes se tij aty ku ky tension cfaqet.
    Germa F eshte ashtu sic the dhe ti fryme por e forte .
    Ndersa germa E eshte dora e hapur ,pra me gishta te shtrire plotesisht.
    Ju thashe se deshifrimi i germave eshte puna mjaft interesante e nje mikut tim,une si teori nuk mund ta zberthej pa mbaruar studimi por di te shpjegoj te gjitha germat e alfabetit sipas kesaj teorie

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Kreksi
    Qe edhe njehere origjinali;

Origen de la escritura, según Plinio

Litteras semper arbitror Assyrias fuisse, sed alii apud Aegyptios a Mercurio, ut Gellius, alii apud Syros repertas volunt, utrique in Graeciam attulisse e Phoenice Cadmum sedecim numero, quibus Troiano bello Palameden adiecisse quattuor hac figura ZYXC, totidem post eum Simoniden Melicum YXWQ, quarum omnium vis in nostris recognoscitur. Aristoteles decem et octo priscas fuisse et duas ab Epicharmo additas CZ quam a Palamede mavult.

Anticlides in Aegypto invenisse quendam nomine Menen tradit, annorum ante Phoronea, antiquissimum Graeciae regem, idque monumentis adprobare conatur. E diverso Epigenes apud Babylonios annorum observationes siderum coctilibus laterculis inscriptas docet, gravis auctor in primis; qui minimum, Berosus et Critodemus, , ex quo apparet aeternus litterarum usus. in Latium eas attulerunt Pelasgi.
    Plinio, Historia Natural VII 192-193
    Ketu eshte bere per te qeshur, se nuk mund te qahet. Se pari, paragrafi qe ke sjelle eshte versioni anglisht i te njetit paragraf shumengjyresh qe une kisha sjelle ne anglisht, dhe Baptisti ne latinisht. Tani pse Franceset zgjedhin Kadmin ndersa Plini, ka vene nje varg (te plote a te paplote) germapruresish, mund ta diskutosh me sa shihet vetem me fancezet. Ja po ti ngjyros ne shrimin tend "rivalet" e Kadmit, perfshi edhe Menos, nje emer qe e ke permendur diku si me origjine ballkanike.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Baptist
    Avash kolege mos piskat se ata qe duan ta lexojne artikullin e plote ...
    Ndersa perkthimi ne fjale ishte per faqe te zeze, nese me pyet mua. I kishte dhene liri te tepruar reinterpretimit e kete e veren hic me larg se ne fjalen e cila po na interesonte neve. Shiko dhe krahaso:
    origjinali
    a. "in Latium eas attulerunt Pelasgi" -lat. e vjeter/gjuha e autorit./
    Aq me mire neqoftese eshte "Ne Latinet e sollen pellasget" se sa "Te paret qe e sollen ne Itali qene pellasge". A mund te na japesh paragrafin e plote latinisht?

PS. Nuk e dija qe muzika e pisgez eshte e vetmja qe njeh. Ngushellime. Prandaj qenke me pasoja ne degjim.
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Zoteri Styxi,

A e kupton gjuhen shqipe mire apo do te kem nevoje ta perkthej ne ndonje dialekt te vecante per ty?

Sa here do te kemi nevoje ta perserisim paragrafin e plote ne latinisht ne menyre qe ta lexosh dhe ta kuptosh se ai eshte ky qe po perseritet per qindra here:

Eshte fjala e fundit e paragrafit 193!
    E plote ashtu sic eshte dhene. -Merre krahasoje edhe nje here:

LIBER VII/193
    Anticlides in Aegypto invenisse quendam nomine Menen tradit, XV annorum ante Phoronea, antiquissimum Graeciae regem, idque monumentis adprobare conatur. e diverso Epigenes apud Babylonios DCCXX annorum observationes siderum coctilibus laterculis inscriptas docet, gravis auctor in primis; qui minimum, Berosus et Critodemus, CCCCXC. ex quo apparet aeternus litterarum usus. in Latium eas attulerunt Pelasgi.
    LIBER VII/194
    Laterarias ac domus constituerunt primi Euryalus et Hyperbius fratres Athenis; antea specus erant pro domibus. Gellio Toxius Caeli filius lutei aedificii inventor placet, exemplo sumpto ab hirundinum nidis. oppidum Cecrops a se appellavit Cecropiam, quae nunc est arx Athenis. aliqui Argos a Phoroneo rege ante conditum volunt, quidam et Sicyonem, Aegyptii vero multo ante apud ipsos Diospolin.

.::Prandaj i kam dhene te dy paragrafet e plota::.
    Nese nuk kupton dicka dhe ndihesh i hutuar ate e ke nga menyra e fillimit te fjales me shkronje te vogel pas shenjes pikesore. Ashtu shkruhej! (Bile nese me pyet mua ishte me e drejte ashtu, se keshtu si e ngarkojme ne sot. Edhe i vejme piken edhe fillojme fjalen me shkronje kapitale.)
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga Styx
    Ketu eshte bere per te qeshur, se nuk mund te qahet. Se pari, paragrafi qe ke sjelle eshte versioni anglisht i te njetit paragraf shumengjyresh qe une kisha sjelle ne anglisht, dhe Baptisti ne latinisht. Tani pse Franceset zgjedhin Kadmin ndersa Plini, ka vene nje varg (te plote a te paplote) germapruresish, mund ta diskutosh me sa shihet vetem me fancezet. Ja po ti ngjyros ne shrimin tend "rivalet" e Kadmit, perfshi edhe Menos, nje emer qe e ke permendur diku si me origjine ballkanike.
    Styx,

Une per vete kam nderin qe po hasi ne kete forum diskutues shqiptar nga te gjitha vendet, apo se paku te pisur me gjuhe te ndryshme keshtuqe kur ju jeni te pasur edhe une pasurohem me dijenin qe keni ju permes shkembimit te materialeve nga çfardo gjuhe e botes, pse jo ?
    Ku e shifni ju te keqen ketu nese dikush sjell dy tre rreshta nga italia, tjetri nga amerika apo greqia, e perse te mos i sjelli edhe une dy tre rreshta nga franca per te vetmin qellim qe te vertetohet saktesia e perkthimeve apo deri ku eshte respektuar teksti i autorit ne fjale ?

Nuk i kuptoj fare disa reagime tuaja ndaje shkrimeve qe sjelli nga franca, gjoja....se çenkan me virus ?

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Kreksi:

Une nuk kam problem te sillet i njeti paragraf ne 100 gjuhe. Cfare parashtrova si problem eshte se edhe ne paragrafin qe solle vete, Kadmi ishte nje nga disa pruresit e mundshem te germave. Cfare shkrova -shqip- eshte se ne se je bazuar tek Plini (sic thua vete) dhe ne se francezet qe permend ti jane bazuar po ashtu vetem tek Plini, do te qe e drejte te mos privilegjohej Kadmi pasi Plini nuk e ka vecuar. Ne se ke teori te tjera qe mbeshtesin Kadmin eskluzivisht si prures/shpikes te gemave, sill ato dhe mos perserit paragrafin e Plinit qe u be balte.

(ku? dhe pse? u sollen germat/alfabeti jane pyetje te tjera me vlere per t'u shtjelluar.)
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Ju falemnderit per mirekuptimê, e do mundohem te sjelli prova te reja; me taze...

shendet

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar më parë nga Kreksi
    Ju falemnderit per mirekuptimê, e do mundohem te sjelli prova te reja; me taze...

shendet
    Se un jam vone pak ne ket teme. Si eshte puna se nuk e kuptova. Cfare provash te reja do sillnit ju Kreksi ?

Pastaj fundia fundit eshte gare se kush ben studimin me te mire me ato qe kemi degjuar nga shkolla frenge, gjermane e gjetke, jo kush bene studimin e vertete per te verteten e popullit te tije.

Perndryshe ska katedra shoko, ose seminare e plleniume te lavidshme.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Faqja 5 prej 6 FillimFillim ... 3456 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Identiteti evropian i shqiptarëve
    Nga Iliriani në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  2. Sa ilire jemi?
    Nga tani_26 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 173
    Postimi i Fundit: 01-01-2007, 08:41
  3. Parailiret - Iliret - Arberit _M.Korkuti
    Nga BARAT në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 02-10-2006, 20:53
  4. Ilirada Origjina Dhe Shtrija Gjeografike
    Nga Kallmeti në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 28-09-2006, 16:24
  5. Historia E Shqiptareve, Nga Iliret E Lashte, Ne Eren E Islamit
    Nga ORIONI në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 11-06-2005, 13:02

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •