Close
Faqja 3 prej 6 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 53
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Ermal 22
    Sipas Aristotelit Iliriret ishin ata qe perdoren per here te pare fjalen grek dhe me kete emer u quajten fillimisht fiset dore.
    Por qe kjo nuk mund te qendroje fare,
    sepse Grajet kane ekzistuar shekuj para Doreve dhe ishin pellasge.
    Aristoteli s'dinte gje prej gjeje ne kete fushe.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 05-03-2007 më 23:58
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga Styx
    Baptisti eshte korrekt. Libri VII ka citimet qe ka vene ai. Citimi mbi Alfabetin nuk eshte ne Librin VII.
    oj shqipe po ne cilin , ku, qysh, tek, pse, kujna, çka, purçka ... ???

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690

Baptisti eshte korrekt. Libri VII ka citimet qe ka vene ai. Citimi mbi Alfabetin nuk eshte ne Librin VII.

Citim Postuar më parë nga Zëu_s
    oj shqipe po ne cilin , ku, qysh, tek, pse, kujna, çka, purçka ... ???
    dmth, nuk ekziston ai paragraf!
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Baptist
    dmth, nuk ekziston ai paragraf!
    Ekziston tek Plini, por jo ne Librin e VII.

Nje gje tjeter qe duhet te vej ne pah eshte se paragrafi citon qe pellasget sollen alfabetin ne Itali. Plini jep nja 7 a tete variante persa i takon shpikjes se alfabetit.
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga bela&albo
    "Ilirët kanë krijuar të parin alfabet dhe romakët shkrimin e tyre e morën nga ilirët."
    Citim Postuar më parë nga Zëu_s
    A eshte e vertet kjo ???
    Zeus pyeti per "kete" pretendim, "a eshte i vertete". Ndersa nga sa u pa, ajo eshte e pavertete dhe ne rast se njëri ndo ta merrte nga ky forum si burim per ta cituar jo ne mesin e "miqeve" por te armiqeve, do te behej qesharak dhe do te turperohej aq shume sa nuk do te kishte fytyre me te hynte aty.

Kjo ishte edhe poenta e Zëu_sit.

Ne realitet ai paragraf nuk ekziston fare, sepaku jo ne libra qe jan transkribuar nga bota dhe deri tek te cilat ka njeriu i thjeshte qasje per ta deshmuar ose perrgenjeshtruar kete gje.

Nje gje tjeter qe duhet te vej ne pah eshte se paragrafi citon qe pellasget sollen alfabetin ne Itali. Plini jep nja 7 a tete variante persa i takon shpikjes se alfabetit.
    Nuk ekziston as thenia se pellasget "e sollen", por dihet legjenda se kush pellasg kishte bere shkronjat e para ne itali dhe si. Mbase jo nga Plini, por ngadikush tjeter, por ajo tjetra ishte pyetja dhe ajo mori pergjegje.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 06-03-2007 më 09:38
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Paragrafi qe kam cituar nga Plin eshte i Sakte dhe Nga tek Plini. "Brought" perkthehet sollen te pelqen apo jo ty edhe mua.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 06-03-2007 më 09:36
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citimi i sakte nga Plinit eshte:

"The first that brought the Alphabet into Latium or Italie, were the Pelasgians. Euryalus and Hyperbius, two brethren at Athens, caused the first bricke and tile kils, yea, and the houses therof to be made: wheras before their time men dwelt in holes and caves within the ground. Gellius is of opinion, that Doxius, the sonne of Cælus, devised the first houses that were made of earth and cley: taking his patterne from swallowes and Martines neasts. Cecrops founded the first towne that ever was, and called it after his own name Cecropia: which at this day is the castle or citadell in Athens. "

Pra pellazget e sollen alfabetin ne Itali. Kjo korrespondon me se miri me Etrusket.

1. Zoteri pyetja dhe pergjegja kishin te benin me iliret dhe jo me pellasget. Nga sa u tha siper merret vesh se nuk ekziston ajo reference.
    2. Tjeter, nga cili liber dhe cili paragraf eshte shkeputur citimi qe ke sjellur?
    3. Edhe me shume do t'me pelqente sikur t'i kishim ne dore ato referenca.

LIBER VII/193
    Anticlides in Aegypto invenisse quendam nomine Menen tradit, XV annorum ante Phoronea, antiquissimum Graeciae regem, idque monumentis adprobare conatur. e diverso Epigenes apud Babylonios DCCXX annorum observationes siderum coctilibus laterculis inscriptas docet, gravis auctor in primis; qui minimum, Berosus et Critodemus, CCCCXC. ex quo apparet aeternus litterarum usus. in Latium eas attulerunt Pelasgi.

LIBER VII/194
    Laterarias ac domus constituerunt primi Euryalus et Hyperbius fratres Athenis; antea specus erant pro domibus. Gellio Toxius Caeli filius lutei aedificii inventor placet, exemplo sumpto ab hirundinum nidis. oppidum Cecrops a se appellavit Cecropiam, quae nunc est arx Athenis. aliqui Argos a Phoroneo rege ante conditum volunt, quidam et Sicyonem, Aegyptii vero multo ante apud ipsos Diospolin.

Kjo eshte e gjitha qe thuhet per shkrimin ne librin e -vii-, të Gaius Plinius Secundus.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 06-03-2007 më 09:55
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Paragrafi qe kam cituar nga Plin eshte i Sakte dhe Nga tek Plini. "Brought" perkthehet sollen te pelqen apo jo ty edhe mua.
    Po mire more burre, le te themi qe qenka e vertet kjo dhe eshte saktesisht ashtu e shenuar nga Plini siç e solle ti, por pse nuk po e siell referencen edhe ti sikur ai kapadaia qe e ka siell i pari neper te gjtha forumet shqiptare dhe thot qe kjo gjindet saktesisht në vëllimin VII - 56(57).

Une per vete perafersisht para nje viti ne forumin Zëriyt kisha kritikuar kete pohim pasi qe e lexova vëllimin e VII - 56(57) të Gaius Plinius Secundus (Plinius i Vjetri ose Plinius Plaku 23 - 79 p.e.r) dhe nuk e gjeta askund qe iliret i paska sjellur dikujt shkronja apo menyre shkrimi.

Natyrisht si gjithmone pa pergjegjie, sepse keto gjera (si ajo e Linear B) jan vetem poshtersira te Shqiptarve, si ato te sllavomaqedonve qe pohojne se Alexandri i Madh (Math) na paska qene Sllavomaqedon, ose sikur boshnjaket qe thone se Pyramidat ne Bosnje jan ndertuar nga Protoboshnjaket, ose sikur Bullgaret qe thone se Thraket jan Protobullgaret dhe ne fund per Dessert ato pohimet e Junanve qe pohojne se na qenkan "Greket e vjeter".

Ju more te nderuar i keni perbuzur e hedhur ne plehra edhe ato fakte te pakta qe kan mbetur pa i shtremberuar dhe fallsifikuar armiqt tone, keni pshurre shum mire n'to.

Veq nje gje po me intereson a eshte ky qellimi i juaj i vertet, apo po i beni keto gjera per budallallek.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 06-03-2007 më 13:30

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Jo, jo, shkrimi ekziston po nuk thote iliret po pellasget. Qajo ish ne diskutim...

"in Latium eas attulerunt Pelasgi"
    "ne Lacium i sollen Pellasget.
    "Nach Latium brachten sie die Pelasger" (per Zëu_in)

Tani qeshtja eshte se keto jane hamendje te autorit dhe si te tilla nuk mund t'i marrim per baze per te deshmuar para botes se shqiptaret ua paskan mesuar shkrimin latineve.

Ka shume pengesa ketu. E para eshte se teoria Pellage e origjines shqiptare nuk ka zene vend ende askund ne literaturen shkencore. E dyta dhe me e rendesishmja eshte se vet autori rrefen hamendjet e tij dhe nuk thirret ne kurrfare burimi, shprehet njesoj si Herodoti kur thote se une mendoj qe:"..."
    Por ky eshte mendim i tij, -kjo te tjereve u jep te drejten te mendojne ndryshe.
    Mendimi i tij eshte poashtu se:"ex quo apparet aeternus litterarum usus", por ne e dijme se shkrimi nuk ka ekzistuar gjithmone. Prandaj, "litterarum aeternam usus" nuk del gjithaq "ex quo apparet".
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Ok, ama jo Iliret

Ju lutem, kjo nuk eshte loje e thmive me pupsa e klikera (megjithse me klikera t'kresë asht pak), ndryshoja ndonje fjale, ndonje emer apo ndonje date se s'prish pune e s'e mer vesh kush, a loje po iu duket kjo juve a çka ?

A mundem edhe une te them qe "Shqiptaret e Malsise se Gollakes e kanë krijuar të parin alfabet dhe romakët shkrimin e tyre e morën nga Shqiptaret e Malsise se Gollakes ", pasiqe edhe neve jemi Pellazg ?

Faqja 3 prej 6 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Identiteti evropian i shqiptarëve
    Nga Iliriani në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  2. Sa ilire jemi?
    Nga tani_26 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 173
    Postimi i Fundit: 01-01-2007, 08:41
  3. Parailiret - Iliret - Arberit _M.Korkuti
    Nga BARAT në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 02-10-2006, 20:53
  4. Ilirada Origjina Dhe Shtrija Gjeografike
    Nga Kallmeti në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 28-09-2006, 16:24
  5. Historia E Shqiptareve, Nga Iliret E Lashte, Ne Eren E Islamit
    Nga ORIONI në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 11-06-2005, 13:02

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •