pamja jashte dritares ka ndryshuar shume. ne fillim ishte nje shtepi e vjeter, nga mbrapa oxhakut te se ciles lindte gjithmone dielli, pastaj shtepine e vjeter e sheshuan shkalle shkalle gjate nje jave, perdite nga pak, e tani jane duke ngritur nje pallat. edhe ne mes te nates, apo ne oret e para te mengjesit si kjo e sotshmja, dritat e zbehta neper skeletin e paperfunduar apo neper skelat prej druri rrine ndezur e jane te vetmet drita jashte dritares time, shume te dobeta per te me bezdisur. jam me se i sigurt, qe ne katin e e dyte te kesaj karrakatine te paperfunduar, kane bere fole nje cift barbonesh. njerez te humbur keta, pa asnje pike pergjegjesie ne jeten e tyre. zgjohen ne mengjes dhe ne vend qe te rrekellejne nje kafe te nxehte si gjithe njerezit, i japin fund kanoces me birre te ngelur nga dita e meparshme. njerez te trishtuar, rralle duhet te kene pare ndonje dite te lumtur ne jeten e tyre, dhe edhe ajo pak lumturi me siguri qe duhet te kete ardhur nga ndonje funderrine ne kazanat e plehrave mbrapa ndonje super marketi, ose ndonje kokerr E e rene ne dore me fat te madh. njerez te regjur me vuajtje dhe pisllik, te cileve edhe lekura u ka fituar reflekset e lekures se kuajve, -dridhet pa dashur sa here qe ndonje mize u afrohet qe te ushqehet me pak zgjyre.
eh bela! nuk e di pse po shkruaj per ta, nuk e di as pse po mendoj per ta. mbase edhe pse zgjyra e tyre nuk eshte e ushqyeshme per mua, edhe pse nuk me interesojne shume shkallet sociale ne nje metropol si londra, edhe pse as qe e ve ujin ne zjarr se si i thuhet barbonit ne shqip, a ka te tille ne shqiperi, apo ku di une se cfare, une nuk jam gje tjeter vecse parazit i vuajtjes te se tjereve, vetem e vetem qe vuajtja te mos jete paraziti im. te ****** parazitllekun!
do falja edhe syte edhe gjuhen, vetem e vetem qe vuajtja ime te kishte sado pak karakter fizik. atehere te pakten do mallkoja njemije here ne dite diten qe i humba keto, do rrija me mendje te fjetur se dhimbja e tmerrshme ne fund te shpirtit nuk do kishte te bente me asgje tjeter. do mesohesha qe dhembshurine e njerezve qe do me rrethonin t'a quaja dashuri, e nuk do te ndihesha vetem. vetmia nuk do me dhimbte, bile do ishte edhe mirepritur, ama te pakten nuk do e dashuroja.
e kush jane keta te tjeret, pyes veten, pa mundur te gjej njeri tjeter per te pyetur? kush jane keta njerez vuajtja e te cileve me jep kenaqesi? pyes dhe qesh me veten se si ne te qinden e sekondes arrij te krijoj mirja marredhenie imagjinare me mijera njerez imagjinar. imagjinata dhe fantazia jane ushqyesit me te fuqishem te dhimbjes e te vuajtjeve, dhe sa me shume endem neper labirintet e imagjinates, neper peisazhe te fantazuara apo te lexuara diku, aq me shume rritet dhimbja, aq me shume vuaj, fare pa shkak. i tille jam, nuk kam cfare te bej. jashte dritares time, te mbuluar me nje perde te holle piklash shiu, ben ftohte, e mua me vjen inat se ai cifti i denuar i hijeve mund te jene duke vuajtur me shume se une.
jam cinik i pashoq, gje qe m'a ka vene ne dukje edhe im ate. nuk pranoj kurrsesi qe dikush te lavderohet ne sy tim. shpesh here perpiqem t'a bej nje vesh te shurdher, por eshte e pamundur. e thith cdo lavderim qe thuhet per X person me nje urrejtje te atille qe sikur te shnderrohej ne energji do mbante me drita gjithe tiranen per nje vit te tere. dhe kam nje deshire te papermbajtshme per t'a perulur, per t'a ofenduar ne sy te atyre qe jane duke i thurur lavda. oh zot, nuk i duroj dot keta lloj njerezish, keta lloj bijsh te lindur per vepra te medha, me cingerisin nervat, me bejne te me ngrihen damaret perpjete kur degjoj te tilla muhabete, e dua t'i shuaj nga faqja e dheut. dua qe te kthehet perseri nentedhjete e shtata, qe te kem mundesi t'i sharroj te gjithe me kallash. ne fund te fundit nuk jane gje tjeter pervecse palaco me ego te madhe qe ne menyre mekanike vazhdojne te perdorin rregullat e miresjelljes.
kurre nuk me kane pelqyer fjalet magjike, fjalet me edukate, fjalet te lutem, falemnderit, apo me fal. nuk mund as t'i pipetij nen ze, me vjen neveri nga vetja sa here qe me duhet te them nje fjale te tille. kur erdha per here te pare ne angli, shume njerez me justifikuan se vija nga nje kulture tjeter. do ndjehesha shume fallco nqs do i perdorja rregullat e miresjelljes ashtu si i perdorin ca njerez per te cilet fola me lart. une kam c'kam, e them me ze te larte, e megjithate, sa do qe bertisja, se jo, nuk jane te tile shqiptaret, nuk jane si une, ata perseri nuk pranuan te mos me justifikonin dhe te m'i kthenin ne te njejten monedhe ofendimet ndaj tyre. kulturiste te medhenj keta anglezet. duke justifikuar ekzistencen e kulturave te tjera, shuajne njekohesisht edhe kuriozitetin e tyre. e megjithate duhet thene se arroganca e tyre ja ka lene vendin pendimit. deri pesedhjete vjet me pare perpiqeshin te justifikonin kolonizimin e trecerekut te botes me ane te doktrines se kultura tyre ishte ku e ku me lart se kultura e vendeve te pacivilizuara te cilat thjesht i shfrytezonin ekonomikisht, ndersa tani ka ardhur nje gjenerate e re mendimtaresh nga ky ishull, te cilet thjesht pranojne difektet e te pareve te tyre. nderkohe qe eshte krejt ndryshe ne amerike. perulja aty ka forma te tjera, alla chomsky, semiotist i humbur, i cili perdor fuqine e asaj rryme mendimi kunder akteve te amerikes, vetem e vetem per te terhequr vemendje, kur dihet qarte qe po te mos kishte qene per amerikanet, sot kultura kosovare, nuk do ishte vecse nje nen-kulture e pergjunjur ne nje shqiperi shume te vogel per pesemilion. eshte kollaj te gjesh fakte kunder imperializmit, (edhe pse anglezet nuk e vrane kurre mendjen ne kohe te tyre), por nuk duhet harruar fakti qe cdo kosovar i perzene nga shtepia e nga toka e vet, ia di per falemnderit superfuqise qe i dha shansin te kthehej perseri, te hapte varret masive, e t'i rivarroste te vdekurit prane varreve te te pareve.
e c'me rruhet edhe mua per politike, po thoni qe nje mendim terheq nje tjeter, dhe dola fare nga ajo qe po thosha. nje dreq e di se sa dru kam ngrene nga prinderit dhe nga mesuesit, nga qe nuk dija te thosha nje here me fal. e pse duhet t'a thosha? ne shumicen e rasteve une isha me te drejten, dhe edhe atehere kur e kuptoja qe e kisha gabim, a nuk mjaftonte heshtja ime, a nuk linte te kuptohej ulja ime e kokes qe isha penduar per gabimin. ferri i vertete eshte bota, pasi vetem ne kete bote, ndeshkimi qe merret per krenarine eshte milionfish me i madh se do ishte ne ferr. e ndeshkimi me i madh nuk jane dy shpullat qe ha ne shkolle fillore, por injorimi, alienizimi, lenia ne harrese e krenarit nga shoqeria, mosperfillja, e mbi te gjitha, mungesa e dallimit midis krenarise dhe mendjemadhesise.
vazhdon
Krijoni Kontakt