Close
Faqja 5 prej 7 FillimFillim ... 34567 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 70
    Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anëtarësuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170
    Postuar më parë nga Traboini
    KAM NDER QE TE FLAS ME TY QE JE KAQ I AFTE. TI MUND TE PEGJEGJESH PA SULM PERSONAL. UNE TE NJEJTEN GJE E THACE, ESHTE CESHTJE FETARE E JO GJUHTARE.

SJELLU SI BESIMTAR I MIRE E JO ME DOKRRA E KOKRRA...........
    Nuk e mohoj qe eshte edhe ceshtje fetare, por eshte edhe pak gjuhesore megjithese ju nuk doni ta kuptoni.
    Sa per i afte jam dhe komshia tja beje bam po deshi.
    Injoranca nuk zhduket me top

Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anëtarësuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170
    duhet me pas nerva te forta te merresh me disa ketu.
    Ja kalofshi mire te gjithe!
    Injoranca nuk zhduket me top

i/e regjistruar Maska e inspektori
    Anëtarësuar
    28-12-2003
    Vendndodhja
    korce
    Postime
    79
    ne fakt kjo pyetje me ka lodhur dhe mua ,por pergjigjet qe kam marre nuk arrine te me bindin,ndaj megjithse jam mysliman,nuk shkoj as ne xhami as ne kishe(sepse nuk besoj ne njerez,prifti e hoxha,aq me keq qe hoxha flet ne arabisht e se di ne me shan a me uron).feja asnjeher nuk i ka sherbyer misionit te saj por veç probleme ka sjelle.nen petkun e saj fshihen shume mistere.
    ne fakt diçka me habit,vendet myslimane megjithse te pasura nga natyra,jetonje ne dite te hallit.pse ndodh kjo???
    po pres ndonje pergjigje,kush te kete mundesi ......
    me ben te mendoj mendimi,ne me mendon ti sa te mendoj dhe une...

Perjashtuar nga Mod. Maska e Klevis2000
    Anëtarësuar
    21-02-2003
    Vendndodhja
    Ne jeten reale
    Postime
    1,120
    hej shko se te kam cuar nje mesazh privat se deri dje se pata lexuar se cme ke shkruar se te kisha bere ignore per ate muhambetin po te pres une,
    Se e pe trafiqet me klandestine kush i i organizoi policet e tuj qe me me cove mesah privat se nuk shperndajne droge sa per ato te shamet bravo te qofte je mbrapa kompjuterit cte bej lala ty.
    Po mos te rrjepja lekuren me bisht luge edhe ta damkosja ate yllin ne balle.

Revolucioni është afër Maska e Nuh Musa
    Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463
    mrdt!

Zonja lexuese, ju duhet se pari ta perkufizoni mire pyetjen, sepse ajo le hapesiare per keqkuptime.

Nese ke ndegjuar ndonjehere shartet e fese islame, atehere ta bej me dije, se ne to dijetaret e mehershem i kane kufizuar do domosdoshmeri ne obligimet fetare, nder ta edhe NORMAT e namazit. Dhe ketu duhet te kesh kujdes mes fjales NAMAZ dhe LUTJE.

Nese shqiptaret e krishtere perdorin gjuhen e ames, ata e perdorin ate, sepse kisha kurre nuk ka NORMUAR sjelljen e besimtarit para zotit. Ne krishterim NUK KA DALLIM MES NAMAZIT DHE LUTJES. Prandaj, edhe gjate kohe kisha eshte munduar kete dallim mes saj dhe islamit ta tejkaloj, duke dhunuar keshtu besimtaret me gjuhen latine, pa mos patur as pergatitjen as haberin, si t'ja imponoj popullit te thjeshte kete gjuhe, e keshtu ta ngrej ne nivelin e njejte me gjuhen arabe per nga cilesia. Edhe pse nuk pranohet, kisha ka huazuar shume sjellje islame ne ritet fetare. Por ky me gjuhen nuk pati sukses.

Disa nga keto sharte (shih perdorimin e te njejtes fjale ne gjuhet moderne - CHARTA), apo norma, rregullojn rrjedhojen e kryerjes se obligimit te dyte fetare qe eshte NAMAZI. Ne namaz njeriu formon lidhje te drejtperdrejt me zotin, dhe ketu i drejtohet Atij me sure nga Kur'ani, JO ME LUTJE, dhe keto sure jane gjithnje EL FATIHA dhe nje SURE apo disa ajete (vargje) te nje sureje tjeter. Ke verejtje, se suret ne Kur'an kane gjatesi te ndryshme, prandaj lejohet qe pas EL FATIHASE te lexohen vetem PJESE te nje sureje, apo sure te shkurtera, sic jane suret e fundit, te cilat tradicionalisht tek sqhiptaret i din gati cdo femije, qe ka patur sadopak nje tradite fetare ne shtepi.

Obligim eshte pra leximi i sures se pare te kur'anit, qe eshte EL FATIHA, dhe nje sure e dyte sipas deshires personale.

Kjo eshte gjith ajo qe dijetaret me shekuj e kane pare si te nevojshme qe te kendohen ne gjuhen arabe. Ju te gjith keni anetare te familjes, qe nuk dine me shume se EL FATIHANE dhe nje SURE apo DISA sure te shkurtera, dhe kjo NJOHURI E GJUHES ARABE mjafton absolutikisht per nje besimtare, qe ai te mos kete dyshime ne saktesine e NAMAZIT TE TIJ.

O shqiptare, a logjikoni ju pak kur parashtroni pyetje???, por Ai na ka falur me MIJERA gjuhe, po ne cilen GJUHE eshte dashur te komunikoj Ai me njerezit mor shqiptare???, perse i ka falur AI gjithe ato gjuhe?, a ju duket nje nderhyrje ekstreme kjo qe ceka me larte ne ndjenjat gjuhetare te popullit shqiptare?, po arabfolesit perberjne vetem nje pjese te vogel te komunitetitr musliman, a thua, vec shqiptareve u ka rra ndermend kjo idee me perdorimin e gjuhes amtare gjate namazit????

Shqiptare, keto dy sure jane kompromissi i VETEM, qe kerkohet nga ne si shqiptare (dhe nga gjithe muslimanet ne mbare boten), asgje tjeter, NUK JENI GATI TE LESHONI PE???, ne Allahut mund ti lutena ne gjuhen amtare (dhe kete e bejm me dije dhe pa dije, dhe, pasiqe une personalisht nuk e njoh arabishten, edhe une i drejtohem ATIJ ne gjuhen shqipe, dhe vetem ne te, sepse ne te jame mesuar te lutem).

Namazi ne rrjedhoje vazhdon me falemnderime dhe lutje te ndryshme, te cilat nuk jane obligative, dhe mund te behen ne gjuhen shqipe, por tradicionalisht gjate kohes jane formuar do formula te gatuara, te cilat recitohen brenda ritualit, poashtu kemi formula te gatuara edhe me fillimin e hutbes (diten e xhuma si pjese obligative e namazit te xhumase), ku hoxha asgje tjeter nuk thote, vecse falemnderime, poashtu formula te gatuara kemi edhe me rastin e lutjeve tjera sic jane pas ngrenjes se nje buke te perbashket, apo me rastin e marteses, apo me rastin e vdekjes se nje perzoni, e ne shume ngjarje tjera te perditshme. Ne gjithe keto raste, mvaresisht nga hoxha, lutjet recitohen edhe ne gjuhen shqipe. Ketu eshte ne pyetje intelekti i hoxhes vet, dhe gjendja arsimore e nje shoqerie. Deri sot nuk i ka interesuar kujt, se ne cfare gjuhe hoxha e ben lutjen e nje buke, apo pagezimin e femijes, por aty ketu ka qene ndonje individ qe i ka interesuar kjo, dhe, heureka, po mundeka edhe ne shqip te behet nje lutje apo nje falemnderim.

Nje fjali shume e bukur i pershkruhet halifit te katert, dhe njekohesisht dhendrit te profetit, Aliut, i cili ka thene "njeriu i frigohet asaj qe nuk e njeh".

flm
    albanish by nature

i/e larguar Maska e Traboini
    Anëtarësuar
    09-12-2003
    Vendndodhja
    East of Las Vegas-West of Atlantic City
    Postime
    389
    Postuar më parë nga inspektori
    ne fakt diçka me habit,vendet myslimane megjithse te pasura nga natyra,jetonje ne dite te hallit.pse ndodh kjo???
    po pres ndonje pergjigje,kush te kete mundesi ......
    Une dhe shum anetare te tjere te ketij Forumi kan pyet te njejten gje? Pergjegje? Zero!!!
    A mos ka te bej kjo me mentalitetin e kesaj popullate? Cfar influence ka besimi i tyre ne krijimin e ketij mentaliteti? Cili eshte ky mister qe une se di, dhe shume anetar te ketij Forumi ofendohen kur parashtrohet kjo pyetje?
    A mos ka kjo te beje me varferine dhe prapambeturin tone kundrejt popujve tjere Europjan?

Shendet.............

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-03-2003
    Postime
    683
    O traboini me sa eshte Gas- i aty ne amerike ?? Pyet njehere sa eshte ne Europe dhe vrite mendjen se e gjen pastaj

i/e regjistruar Maska e inspektori
    Anëtarësuar
    28-12-2003
    Vendndodhja
    korce
    Postime
    79
    drejtuar klevis 2000.
    besoj se te kam kthyer pergjigje.as nuk mund te te shkoj ne mendje dhe as ne enderr si she ato qe mund te te bej.
    shpresoj mos me kesh genjyer....te shohim ato qe ke thene ne je aq izoti ti realizosh,se ketu ne forum e paske gjuhen e gjate.
    keshtu jane trimat si puna jote.me fjale.une sflas shume,por ato qe them mund ti vertetoj....
    me ben te mendoj mendimi,ne me mendon ti sa te mendoj dhe une...

ABC Maska e bicjani
    Anëtarësuar
    18-03-2003
    Vendndodhja
    poshte gjallices
    Postime
    130
    Mesa di une shume shprehje ne arabish nuk arrijne te perkthehen ashtu siç eshte ne te vertete.Dhe qe te mos humbase kuptimi i vertete e faljes perdoret gjuha arabe ...Por nje gje e tille duhet nderruar,dhe me sa di une deri para ca vitesh dhe turqia perdorte gjuhan arabe kurse tani falen ne gjuhen e tyre.Keshtu qe perderisa ata e kane bere nje gje te tille dhe ne shqiperi duhet te behet.
    .................................................. ..........

Perjashtuar nga Mod. Maska e Klevis2000
    Anëtarësuar
    21-02-2003
    Vendndodhja
    Ne jeten reale
    Postime
    1,120
    Postuar më parë nga inspektori
    [drejtuar klevis 2000.
    besoj se te kam kthyer pergjigje.as nuk mund te te shkoj ne mendje dhe as ne enderr si she ato qe mund te te bej.
    shpresoj mos me kesh genjyer....te shohim ato qe ke thene ne je aq izoti ti realizosh,se ketu ne forum e paske gjuhen e gjate.
    keshtu jane trimat si puna jote.me fjale.une sflas shume,por ato qe them mund ti vertetoj....
    Ske faj ti kur rri me femrat te duket vetja burre po te rrish me burrat do ta kuptosh se je mashkull (e jo burre).Megjithate ato fjalet qe me shajte ti shurraq ne mesazh kam qejf te mi thuash ne sy kur te me takosh............................................ ..................
    Ndryshuar për herë të fundit nga Klevis2000 : 18-01-2004 më 10:46

Faqja 5 prej 7 FillimFillim ... 34567 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Çfarë mendoni për Ahmet Zogun?
    Nga honzik në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 242
    Postimi i Fundit: 03-03-2014, 08:03
  2. Diaspora shqiptare në mbrojtje të çështjes sonë kombëtare
    Nga altin55 në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 09-10-2012, 09:20
  3. Himarë, mësimi nis me himnin grek
    Nga karaburuni në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 134
    Postimi i Fundit: 15-08-2009, 04:07
  4. Kryengritja Popullore Shqiptare E 1912 – 1915
    Nga ORIONI në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-07-2005, 14:44

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •