Close
Faqja 3 prej 7 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 70
    i/e larguar Maska e Traboini
    Anëtarësuar
    09-12-2003
    Vendndodhja
    East of Las Vegas-West of Atlantic City
    Postime
    389
    Postuar më parë nga Oltjon
    Drejtuar: Lexusja 1963.

Rreth pyetjes tende se perse lutjet drejtuar zotit shpesh behen ne gjuhe jo-amnore jo vetem tek Shqipetaret por tek gati te gjitha kulturat botrore ne nje epoke apo tjeter eshte pare se feja eshte pjese e pandare e kultures se nje populli, dhe neper shekuj popujt me kultura me te zhvilluara gjithnje kan dashur qe te arrijn te konvertojne te tjeret nen kulturen e tyre.

Njera prej pikave te cilen une percmoj tek fete e organizuara ne mase eshte fakti se pjesa me e madhe e publikimeve "hyjnore" permbajne vecse relike te kulturave ne te cilat ato u zhvilluan. Si me fene kristiane e cila konvertoi kontinente te tera me dhune apo me futjen e nje kulture me te perparuar, po ashtu edhe me fene muslimane e cila u perhap me pushtimet Arabe e Turke nje pyetje shfaqet te pakten te mua si individ. Sa e korruptuar eshte feja me interesa kombetare?

Nuk para merrem shum me kuvendime rreth fese sepse nuk dua te ndez gjakrat me njerez te cilet jane lindur me biblen ose kuranin tek koka e krevatit e nuk pranojne mendimet e te tjereve por sipas meje cdo njeri duhet te gjeje menyren e tij per te komunikuar me zotin. Nuk mendoj se ndjenjat e lutjet e mia kujdrejt zotit mund ti gjej ne ndonje liber sado me pozite qofte. Pra sipas opinionit tim njeriun e ndershem nuk e ben falja me 5 vakte, vajtja ne kishe apo xhami, dhe kurajo per te mbajtur nje muaj te tere ramazani por veprat me te cilat ai ose ajo njihet ne shoqeri.

Ta aminoj cdo fjal qe e ke thane.........YOU ARE RIGHT ON THE MONEY...........

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Vendndodhja
    Oslo , Norway
    Postime
    472
    Postuar më parë nga Lexusja_1963
    A ka gje me te bukur ta lutesh Zotin ne gjuhen tende .
    Sepse gjuha shqipe me sjell nostalgjine e gjuhes se nenes. Gjuha shqipe
    eshte gjuha me te cilen une flas, qaj, zemerohem, dashuroj, lutem dhe ndihem se jam Shqiptar dhe kam nje idenditet . Dhe me e rendesishmja eshte se Zoti me njeh dhe mua si Shqiptar qe i lutem ne gjuhen time .
    Kështu burrneshë e goja t'lumtë!

Kush ankohet për mungesë melodioziteti të gjuhës shqipe është shumë i cekët dhe nuk e njef atë.

Këtë radhë hoxhallarët u zunë ngushtë.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-03-2003
    Postime
    683
    Postuar më parë nga Traboini
    Ta aminoj cdo fjal qe e ke thane.........YOU ARE RIGHT ON THE MONEY...........
    Me duhet nje perkthyes....

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    finland
    Postime
    120
    Bismilahirr-Rrahmanirr-Rrahim-Ne emer te Allahut Meshiruesit Meshirbersit
    E nderuara lexuesja ti pyet pse ne nuk perdorim lutje(apo falemi) ne gjuhen shqipe por perdorim ne gjuhen arabe do te mundohem InshaAllah me te kethye ndonj pergjigjje nese gaboj gabimi eshte nga un por e verteta eshte prej Allahut s.w.t..
    Ne fellim te kesaj bisede kam shkruar Bismilah qe ne gjuhen shqipe perkethyer do te ishte Ne emer te All-llahut po me Bismilah moter(te quaj moter se rjedh nga nje familje muslimane me sa kuptova)e nderuar nuk kupton veq nje emer te Allahut por perfeshin aty te gjitha 99 emrat e Allahut s.w.t. pra te pyes po te fillojshem ne mu fal ne gjuhen shqipe(supozim) cilin do e permendshim?!
    Ndersa edhe nje gje te pyes dhe ne te do te gjesh pergjigjjen tende InshaAllah:kur fillojm ne qe praktikojm fen Islame te falemi surja qe duhet te themi eshte Alhamdulilah Rabbil Alaimin,ndersa fjala Alhamdulilah me perkethye bukfalisht ne gjuhen shqipe eshte falenderim gje qe mund ti themi gjdo njeriu siq jan baba nana vellau shoku etj,fjala Alhamdulilah me perkethye bukfalisht ne gjuhen shqipe eshte edhe lavdrim kurse lavdrim mund ti besh edhe njerezeve keshtu moter e respektuar cilen te perdorim kur asnjera nuk te pershkruan fjalen qe ne duhet te themi se sjemi dal para babait apo gjykatesi njerezor por jemi dal para krijuesit te gjithesis dhe krejt qka ka ne te.
    Keto ken vetem disa shembuj te vogla pse ne duhet te falemi ne gjuhen arabe jo pse ne kemi impunim nga arabet se ata nuk kan grad me te nalt te Allahu s.w.t. por te gjith jemi njesoj grada fitohet vetem me ibadet sa ta bejshe ti ibadetin aq me afer je Allahut s.w.t..
    Ndersa per lutjet moter e nderuar te them se nuk eshte e ndaluar te besh lutje ne gjuhen tende nese te duket e zoresheme dhe je me e shliruar ne lutje ne gjuhen tende amtare mund ti besh ket ska kurgje te keqe kemi edhe ne nje gjuh te bukur dhe duhet te jemi krenar qe Allahu s.w.t. na ka dhuruar ket gjuh te bukur.

Psor nese mundesh te besh lutje ne gjuh arabe gjat namazit eshte e preferuar ta besh ket do ti bi InshaAllah disa lutje ne gjuhen arabe dhe te njejtat ne gjuhen shqipe:
    1:All-llahume inni es`lukel-xhennete, ve eùdhubike minen-nar-O All-llahu im kerkoj prej teje Xhennetin, dhe kerkoj mbrojtjen tende nga zjarri,
    2udhu bil-lahil-adhim ve bi vexhhihil-kerim ve sultanihil-kadimminesh-shejtanir-raxhim
    Kerkoj prej All-llahut te Madheruar,me fytyren e tij te ndershme dhe fuqin e Tij teperhershme te me mbroj prej djallit te Mallkuar
    E sheh dallimin pse eshte me e preferuar ti besh lutjet ne gjuhen arabe se jan me d.mth me te gjer dhe perfshijn me shum se qe eshte ne gjuhen shqipe.
    InshaAllah do te gjesh pergjigjjen tende ne ket shkrim,them perseri nese kam ber gabim eshte nga un ndersa e verteta eshte me Allahun s.w.t.
    te pershendes

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    03-01-2004
    Vendndodhja
    ulqin
    Postime
    27
    nese lexuesja nuk eshte kenaqur me pergjegjet e deritanishme une po shtoj edhe pak megithse do te me duhet te jap pergjegje te dhena nga anetaret e tjere qe shkruan me heret se une.
    do te doja ti shoja disa fjale asaj qe e hapi kete teme. gjuha latine tashme eshte gjuhe e vdekur por shumica e emrave te ilaceve jane ne kete gjuhe dhe as ti e as une e asnje shqiptar nuk ka marre ndonje aksion qe te behet perkthimi i ilaceve ne gjuhen shqipe dhe askush kur shkon te farmacisti nuk i thot te ma perktheje emrin aspirin,ampicilin,diklofen,penitreks se perndryshe nuk do ta marr por te gjithe e pranojne ashtu sic eshte ne origjinal edhe pse gjuha latine eshte e vdekur dhe me kete dua te them se me shume e logjikshme eshte te kerkojme ta bejme nje gje te tille pra te perkthejme keta emra sepse edhe kur i perdorim ne te folur nuk e dim si e kane kuptimin dhe kjo gjuhe tashme eshte e pafolur. nese kete nuk e bejme (ngase eshte e palogjikshme) atehere ju pyes se me cfare logjike duhet te falemi(ta bejme namazin) ne gjuhen shqipe duke pasur gjuhen arabe dhe kur falemi arabisht mund ta dijme se si perkthehen ato fjale nese i mesojme por me mire eshte qe ti perdorim ne origjinal ngase tingellon me bukur dhe ne lidhje me kete po marr shembullin e artistit kosovar adem mikullovcit qe i tha nje prijesi fetas islam qe duane (lutjen) pas ushqimit pse e bere gjysmen shqip e gjysmen arabisht? i tha se ne artistet e kuptojme dhe e dime se me mire tingellon origjinali dhe jo perkthimi. krahas kesaj them edhe ate qe tha nje shkrues i meparshem qe gjuha arabe eshte shume e gjere dhe gjuha shqipe nuk mund ta mbuloje komplet gjuhen arabe sepse deri me pare dihej se ajo kishte vetem 360 fjale autoktone ndersa studimi i fundit doli me rezultate tjera dhe numri i fjaleve autoktone shqipe kap shifren 1600. huazimet jane normale edhe ne gjuhen shqipe sikurse ne gjuhet tjera por perkthim gjithmone mbetet perkthim dhe jo origjinal. poashtu shqipja ka pesuar shume ndryshime dhe sikur para 500 viteve te ishin falur shqiptaret shqip dhe po te ekzistonte ndonje tekst i shkruar nuk do te kuptohej sepse rregullat e shqipes jane unifikuar vetem para 32 viteve. ndoshta do te thoni se e duam gjuhen arabe me teper se shqipen?!! kjo nuk eshte e vertete por e vertete eshte ajo qe thashe se shqipja nuk mund ta mbuloje komplet gjuhen arabe.

po e dergoj kete njehere
    dhe do te shkruaj serish me vone

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    03-01-2004
    Vendndodhja
    ulqin
    Postime
    27
    dua te shtoj se lutjet lirisht mund te behen ne gjuhen shqipe ndersa namazi(falja) nuk lejohet te behet ne gjuhen shqipe ndersa per ty qe e hape kete teme edhe po te lejohet te falesh ne gjuhen shqipe ti mendoj se je e paafte per nje gje te tille ngase nuk logjikon

per ata qe thane se kemi gjuhen tone dhe ne kisha e xhamija duhet te falemi shqip lirisht mund t`u themi se ata nuk kane aspak njohuri ne lidhje me fe sepse ne kisha nuk falet kush por vetem ne xhamia ku njerezit hyjne te paster dhe bejne lutje dhe i falen zotit. e falenderojne ate dhe i perulen per te mirat qe i`u ka dhene per te treguar keshtu se njerzit jane vetem krijesa qe njohin krijuesin ALL-LLAHUM E GJITHEMESHIRSHEM

ndersa neper kisha(pa dashur te fyej ndjenjat fetare te dikujt) njerzit nuk falen por hyjne te palare dhe sa me i palare e sa me i papastert qe eshte ai konsiderohet aq me i devotshem. aty hyjne njerzit me kepuce dhe as nuk perulen e as nuk bejne ndonje rit i cili do te deshmonte se ata respektojne te lartmadherishmin, krijuesin e tyre dhe te gjithesise.
    ju pershendes

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Vendndodhja
    Oslo , Norway
    Postime
    472
    Ku e more atë shifer se gjuha shqipe i ka vetëm 1600 fjalë autoktone o analfabeti i mjerë. Po të ishe ti hoxhë në një xhami në Drenicë do të të përzenin duke të dha dru.

Shihne se deri ku ka arritur injoranca!!!!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    finland
    Postime
    120
    O lum je ti prej drenice (un kam miqt prej) nese po ateher sma merr mendja ket qka ti po thua se dihet qe populli shqiptar ne viset e drenices bejn respektin me te madh ndaj fes Islame dhe ndaj hoxhallareve ndersa per kete qe the se ku ka arrit injoranca ti mirr e ki por kjo nuk i perket vellaut medjen!!!!!
    Nuk asht shokut qe ne te folim at qka neve na pelqen se bonu i bindur se asnje nga ju nuk e doni gjuhen shqipe ma shum se nje besimtar musliman se ne dim vleren e dhurates qe na ka dhan Allahu s.w.t. kurse te tjeret "mbrojn" gjuhen per inati apo prej emocioneve apo ceshtjeve nacionale.
    te pershendes

i/e larguar Maska e Traboini
    Anëtarësuar
    09-12-2003
    Vendndodhja
    East of Las Vegas-West of Atlantic City
    Postime
    389
    Postuar më parë nga medjen
    nese lexuesja nuk eshte kenaqur me pergjegjet e deritanishme une po shtoj edhe pak megithse do te me duhet te jap pergjegje te dhena nga anetaret e tjere qe shkruan me heret se une.
    do te doja ti shoja disa fjale asaj qe e hapi kete teme. gjuha latine tashme eshte gjuhe e vdekur por shumica e emrave te ilaceve jane ne kete gjuhe dhe as ti e as une e asnje shqiptar nuk ka marre ndonje aksion qe te behet perkthimi i ilaceve ne gjuhen shqipe dhe askush kur shkon te farmacisti nuk i thot te ma perktheje emrin aspirin,ampicilin,diklofen,penitreks se perndryshe nuk do ta marr por te gjithe e pranojne ashtu sic eshte ne origjinal edhe pse gjuha latine eshte e vdekur dhe me kete dua te them se me shume e logjikshme eshte te kerkojme ta bejme nje gje te tille pra te perkthejme keta emra sepse edhe kur i perdorim ne te folur nuk e dim si e kane kuptimin dhe kjo gjuhe tashme eshte e pafolur. nese kete nuk e bejme (ngase eshte e palogjikshme) atehere ju pyes se me cfare logjike duhet te falemi(ta bejme namazin) ne gjuhen shqipe duke pasur gjuhen arabe dhe kur falemi arabisht mund ta dijme se si perkthehen ato fjale nese i mesojme por me mire eshte qe ti perdorim ne origjinal ngase tingellon me bukur dhe ne lidhje me kete po marr shembullin e artistit kosovar adem mikullovcit qe i tha nje prijesi fetas islam qe duane (lutjen) pas ushqimit pse e bere gjysmen shqip e gjysmen arabisht? i tha se ne artistet e kuptojme dhe e dime se me mire tingellon origjinali dhe jo perkthimi. krahas kesaj them edhe ate qe tha nje shkrues i meparshem qe gjuha arabe eshte shume e gjere dhe gjuha shqipe nuk mund ta mbuloje komplet gjuhen arabe sepse deri me pare dihej se ajo kishte vetem 360 fjale autoktone ndersa studimi i fundit doli me rezultate tjera dhe numri i fjaleve autoktone shqipe kap shifren 1600. huazimet jane normale edhe ne gjuhen shqipe sikurse ne gjuhet tjera por perkthim gjithmone mbetet perkthim dhe jo origjinal. poashtu shqipja ka pesuar shume ndryshime dhe sikur para 500 viteve te ishin falur shqiptaret shqip dhe po te ekzistonte ndonje tekst i shkruar nuk do te kuptohej sepse rregullat e shqipes jane unifikuar vetem para 32 viteve. ndoshta do te thoni se e duam gjuhen arabe me teper se shqipen?!! kjo nuk eshte e vertete por e vertete eshte ajo qe thashe se shqipja nuk mund ta mbuloje komplet gjuhen arabe.

po e dergoj kete njehere
    dhe do te shkruaj serish me vone
    Ne librarine time personale kam nje Kuran qe ma dhuroi nje shok Boshnjak para 7-8 vitesh. Libri eshte i pekthyer nga Besim Korkut, nga Sarajeva dhe libri eshte i botuar me 1984.
    Kurani eshte i shkruar ne Arabisht, por cdo faqe eshte e perkthyer edhe ne gjuhen Serbo-Kroate (gjuh zyrtare ne ish Jugoslllavi). Prandaj parashtrohet pyetja: Nese Kuarni eshte i perkthyer edhe ne shqip ( me siguri eshte), atehere cilat jane ato fjal ne arabisht qe nuk mund te shqiptohen edhe ne shqip.

Poashtu, numri i fjaleve shqip vec 1600!! Une nuk jam njohes i gjuhes, por
    besoj se me pare eshte 160, 000 sesa 1600.
    Te lutem jepe pak spjegim per kete. Kush e tha kete, dhe a ka burim te ketij infprmacioni qe mund te gjindet ne internet.......

HUNDLESH Maska e altin55
    Anëtarësuar
    01-02-2003
    Vendndodhja
    Vlore Al
    Postime
    1,324
    Postuar më parë nga altini55

Mund te falesh ne shqip pa asnje prob dhe Falja juaj eshte po aq e regullt sa dhe ne arabisht

me nderime! [/B]
    Kerkoj ndjes vellezerve te mi musliman per pergjigjen joprofesionale qe kame dhene por kjo pasi kisha lexuar tek albislami nje pjyetje te tille........ por pjytja ishte per "lutje" dhe jo "falje"
    gabimi eshte imi pasi nuk me kujtohej mire

Allahu Alem

me nderime!
    SUKSESI ME I MADHE QE NJERIU MUND TE ARIJ NE KETE JETE! ESHTE BINDJA NDAJ ALLAHUT TE MADHERUAR

Faqja 3 prej 7 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Çfarë mendoni për Ahmet Zogun?
    Nga honzik në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 242
    Postimi i Fundit: 03-03-2014, 08:03
  2. Diaspora shqiptare në mbrojtje të çështjes sonë kombëtare
    Nga altin55 në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 09-10-2012, 09:20
  3. Himarë, mësimi nis me himnin grek
    Nga karaburuni në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 134
    Postimi i Fundit: 15-08-2009, 04:07
  4. Kryengritja Popullore Shqiptare E 1912 – 1915
    Nga ORIONI në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-07-2005, 14:44

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •