Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 23
    i/e regjistruar Maska e EXODUS
    Anëtarësuar
    15-06-2003
    Vendndodhja
    Intravenous..
    Postime
    1,667

Arrow Morali........!! Sa me i/pak moralshem eshte shqiptari i sotem?

C'eshte morali?!
    Morali eshte virtyti me i larte i njeriut me dinjitet.

Ne aspektin shoqeror, sa eshte zvogeluar apo rritur koeficienti i moralit tek shqiptaret sot??!!
    Cilat jane shkaqet e verteta te degradimit te tij dhe pse?

Cfare zgjdhje do te sugjeronit per riperteritjen e tij?

Mundohuni te perdorni shembuj konkret.
    Ndryshuar për herë të fundit nga EXODUS : 05-01-2004 më 04:04

. Maska e *DJ-ALDO*
    Anëtarësuar
    03-03-2003
    Vendndodhja
    Asgjëkundi
    Postime
    297
    Që të flasësh për moralin,në rradhë të parë duhet njohje e thellë e etapave dhe zhvillimeve të shoqërisë njerëzore,dhe të komuniteteve të ndryshëm në veçanti.
    Në rast se do merrnim komunitetin shqiptar,dallohet qartë ndryshimi moral,sidomos këto 10-15 vitet e fundit.
    Kjo ka spjegimet e saj,që çdonjeri prej nesh e ka të qartë.
    Duke parë moralin të lidhur ngushtë me zhvillimet e kësaj periudhe,besoj se ne si popull kemi ndërruar së tepërmi në aspekte të veçanta të moralit.
    d
    Diku jemi ngritur dhe vazhdojmë të ngjitemi,por në mjaft aspekte,që fatkeqsisht për mua janë më të shumtat,kemi një dekreshento , ose më mirë të them ,një pikiatë të çmendur.

Do ishte më mirë EXODUS(mendimi im),që këtu ta drejtosh temën,sepse gjithkush,ka se çfarë të sjellë nga jeta shqiptare dhe nga morali shqiptar.

Anëtarësuar
    15-06-2003
    Vendndodhja
    Intravenous..
    Postime
    1,667
    DJ ALDO!

Te falemnerit per postimin!!
    Tashme e bera ndryshimin e sugjeruar ^^^
    Besoj njekohesisht se debati behet me i plote rreth nje ceshtje mbi te cilen te gjithe kemi experience

. Maska e *DJ-ALDO*
    Anëtarësuar
    03-03-2003
    Vendndodhja
    Asgjëkundi
    Postime
    297
    Faleminderit
    Besoj ,se do shprehen më mirë, me këtë titull .
    Bye

N Sync with U
    Anëtarësuar
    24-12-2003
    Vendndodhja
    HoNeYmOoN
    Postime
    48
    Pyetje me vend vecse shume controversale pasi mendimet tona personale mund te ndezin shkendija debati tek ato qe e shikojne jeten ndryshe nga ne.

Ka ndryshuar morali tek ne shqiptaret? Fatkeqesisht po. Une e imagjinoj moralin qe shqiptaret kane pasur dekada me pare si nje top bore, kristal i bardhe, qe qendron me krenari dhe i patundur ne maje te nje mali te larte. Por ja sa keq, nje stuhi vdekjeprurese fillon (dhe kjo ishte demokracia) dhe topi i bores tronditet, fillon e merr udhen teteposhte. Ne fillim rrotulliset me ngadale por pastaj tek e shton masen duke perpire c’te gjeje perpara (sheh fiku fikun e piqet) fiton shpejtesi dhe inertesi te madhe. E keshtu sa hap e mbyll syte, morali i kristalte u shnderrua ne nje monster me permasa kolosale. E te mbetet vec t’i shmangesh e te shpetosh veten sepse s’mund te besh gje per ata qe shkuan.

Shkaqet? Shume! Por te gjithe shkaqet jane pasoje e nje te vetmi….BESIMI I DOBET NE ZOT, mosditja e qellimit te jetes dhe mosqenia ne gjendje te dallosh te miren nga e keqja.

Komunizmi dhe Enver Hoxha e lane popullin tone ne varferi materiale dhe mendore. Jo vetem kaq, po komunizmi i rrenjosi popullit ndjenjen e urrejtjes, te konkurences se semure midis njerezve (pse te marresh ti 9 po komshija jote mori 10? Apo e kam gabim?), te hajdutllekut (te me thote dikush qe ka punuar ne komunizem qe s’ka vjedh); te genjeshtres (mos genjeje po te doje qe babai te degjon Zerin e Amerikes se te rrasnin brenda). E mbi te gjitha, komunizmi i la njerezit pa besim.
    Do thote dikush, po ja pse ishin njerezit aq te mire ne komunizem? Sepse ishin nen tutele. Po te beje dicka, ta vinin vulen per gjithe jeten, dhe me 7 breza. Prandaj shume njerez nuk benin ate qe deshironin vec nga frika e opinionit; jo se mendonin se eshte gabim ky apo ai veprim.

Demokracia vec i precipitoi keto probleme te monizmit dhe tregoi se kush kishte familje te shendosha e kush jo. Shumica e shqiptareve ngaqe kishin jetuar gjithe jeten ne nje ekstrem (skamja, varferia dhe cdo urrejtje per jeten qe vjen me te), perendimi i ofroi nje luks qe eshte i rreme po te josh shume dhe kaluan ne ekstremin tjeter. Shume provuan qe te asimiloheshin ne kulturen e atyre popujve perendimore ku emigruan, duke humbur keshtu dhe traditat dhe virtytet e vyera shqiptare. E s’dua ti permend me tani se per cfare virtytesh e kam fjalen por thjesht brezi I sotshem nuk mendon ne te njejtat terma qe mendonin prinderit apo gjysherit tane. Shume gjera s’u bejne pershtypje dhe i konsiderojne si modernizim po per mua kjo eshte skllaveri e shpirtit.

Persa i perket zgjidhjes se ketij problemi, eshte e kote te flas sepse sot te bejne per budalla. Cdo njeri i mencur e di zgjidhjen e problemit vecse njerezit jane te dobet ta vene ne veprim.

Nje keshille per gjithe ata qe jane te mencur te pranojne keshilla….kini kujdes nga nje monedhe qe shendrit shume sepse mund te jete vec e lyer me varak. Dmth, ajo qe te josh me shume mund te te coje ne rruge pa krye

. Maska e *DJ-ALDO*
    Anëtarësuar
    03-03-2003
    Vendndodhja
    Asgjëkundi
    Postime
    297
    Postuar më parë nga PrideNPrejudice
    Pyetje me vend vecse shume controversale pasi mendimet tona personale mund te ndezin shkendija debati tek ato qe e shikojne jeten ndryshe nga ne.

Ka ndryshuar morali tek ne shqiptaret? Fatkeqesisht po. Une e imagjinoj moralin qe shqiptaret kane pasur dekada me pare si nje top bore, kristal i bardhe, qe qendron me krenari dhe i patundur ne maje te nje mali te larte. Por ja sa keq, nje stuhi vdekjeprurese fillon (dhe kjo ishte demokracia) dhe topi i bores tronditet, fillon e merr udhen teteposhte. Ne fillim rrotulliset me ngadale por pastaj tek e shton masen duke perpire c’te gjeje perpara (sheh fiku fikun e piqet) fiton shpejtesi dhe inertesi te madhe. E keshtu sa hap e mbyll syte, morali i kristalte u shnderrua ne nje monster me permasa kolosale. E te mbetet vec t’i shmangesh e te shpetosh veten sepse s’mund te besh gje per ata qe shkuan.

Shkaqet? Shume! Por te gjithe shkaqet jane pasoje e nje te vetmi….BESIMI I DOBET NE ZOT, mosditja e qellimit te jetes dhe mosqenia ne gjendje te dallosh te miren nga e keqja.

Komunizmi dhe Enver Hoxha e lane popullin tone ne varferi materiale dhe mendore. Jo vetem kaq, po komunizmi i rrenjosi popullit ndjenjen e urrejtjes, te konkurences se semure midis njerezve (pse te marresh ti 9 po komshija jote mori 10? Apo e kam gabim?), te hajdutllekut (te me thote dikush qe ka punuar ne komunizem qe s’ka vjedh); te genjeshtres (mos genjeje po te doje qe babai te degjon Zerin e Amerikes se te rrasnin brenda). E mbi te gjitha, komunizmi i la njerezit pa besim.
    Do thote dikush, po ja pse ishin njerezit aq te mire ne komunizem? Sepse ishin nen tutele. Po te beje dicka, ta vinin vulen per gjithe jeten, dhe me 7 breza. Prandaj shume njerez nuk benin ate qe deshironin vec nga frika e opinionit; jo se mendonin se eshte gabim ky apo ai veprim.

Demokracia vec i precipitoi keto probleme te monizmit dhe tregoi se kush kishte familje te shendosha e kush jo. Shumica e shqiptareve ngaqe kishin jetuar gjithe jeten ne nje ekstrem (skamja, varferia dhe cdo urrejtje per jeten qe vjen me te), perendimi i ofroi nje luks qe eshte i rreme po te josh shume dhe kaluan ne ekstremin tjeter. Shume provuan qe te asimiloheshin ne kulturen e atyre popujve perendimore ku emigruan, duke humbur keshtu dhe traditat dhe virtytet e vyera shqiptare. E s’dua ti permend me tani se per cfare virtytesh e kam fjalen por thjesht brezi I sotshem nuk mendon ne te njejtat terma qe mendonin prinderit apo gjysherit tane. Shume gjera s’u bejne pershtypje dhe i konsiderojne si modernizim po per mua kjo eshte skllaveri e shpirtit.

Persa i perket zgjidhjes se ketij problemi, eshte e kote te flas sepse sot te bejne per budalla. Cdo njeri i mencur e di zgjidhjen e problemit vecse njerezit jane te dobet ta vene ne veprim.

Nje keshille per gjithe ata qe jane te mencur te pranojne keshilla….kini kujdes nga nje monedhe qe shendrit shume sepse mund te jete vec e lyer me varak. Dmth, ajo qe te josh me shume mund te te coje ne rruge pa krye
    Sejcili përgjigjet për veprimet e tij dhe jo të ''tufës''.
    Nuk jam dakort me mendimin se komunizmi apo demokracia apo ku di unë çfarë tjetër sistem,dërrmon moralin e një populli.
    Në rast se në komunizëm vidhej ,edhe sot vidhet,në se genjehej edhe sot gënjehet,në se mori komshia 10 dhe ti 9,edhe sot ndodh e njëjta gjë.
    Kjo nuk justifikon imoralitetin apo moralin e thyer të shqiptarëve.
    Ajo që e spjegon më së miri këtë,mendoj unë,është edukata e marrë nga familja dhe sidomos nga shoqëria(shokët e shoqet).
    Edhe më parë kishte imoralitet ,por jo në këtë shkallë që e kemi sot.
    Në këto vite kemi një emigracion të vrullshëm të shqiptarëve ,si brenda ashtu edhe jashtë vendit.
    Besoj,(pa dashur që të fyej dhe ofendoj asnjë krahinë),se të mërguarit nga Veriu,janë më pak të prekur nga ndrrimi i moralit.
    kjo sepse kërkesa e llogarisë në këto familje,nuk ka rënie dhe si rrjedhim pak ka ndryshuar në drejtim të moralit.
    Këtë e solla si shembull,dhe e cilësova pa dashur të atakoj asnjë ndasi tjetër krahinore.
    Që të thuash se ka faj një sistem i tërë, për rënien e moralit të sotëm,akuzon edhe vehten tënde,sepse edhe ti ishe pjestar i asaj shoqërie,ashtu siç je edhe i kësaj të sotmes.
    Përse fshihemi pas gishtit tonë dhe nuk fillojmë diskutimin kurrë nga vetja ,apo e sotmja??!!
    Çfarë na step??
    Kjo do ishte ,ajo që mund të nxirrte vërtet,pasojat dhe shkaqet e degradimit moral të individit brenda një shoqërie,pra fillimi nga individi dhe jo nga kolektivi.

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Pergezime per temen e hapur....
    Morali, me kujtohet nje thenie e Frojd qe thote se si morali apo civilizimi filloi kur tjetri vrau babane dhe u ndje keq. Dicka e tille se mbaj mend ne cilen veper e kam lexuar por me duket se eshte ne Civilization and Discontents(nuk e di shqip). Morali ne rradhe te pare esht nje faktor kulturor dhe duhet te pare ne kontekstin e shoqerise dhe jo te individid me dinjitet. Nje moral deri diku i perkufizuar ne shoqeri do sjelli njeriun me dinjitet.
    Morali vjen nga feja, feja esht ajo qe ka modeluar shoqerine deri ne shekujt e fundit. Them qe gjithcka mbaroi me teorite e Darwinite me pas me ardhjen e Nietzsche. Morali i sotshem jo vetem ne shqiperi por ne gjithe boten ka rene ne mase. Ka nje aresye qe njerez si puna e Bin Ladenit jane popullor.... ai thote un nuk dua qe perendimi te me vi dhe te me prishi mua kulturen nuk jena te gjithe njesoj. Psh ai kryesori i kullave qe njeri i mbaruar ne hamburg dhe teza e tij qe per prezervimin e arkitektures se disa qyteteve ne Siri. Pra ka nje motiv qe keta njerez jane kaq popullor, dhe motivi esht qe ata tentojn te ruajn kulturen e tyre.

Dikush tha qe Enveri na la mbrapa... ne mentalitet mbase po, por ama ne mendim jo. Shqiptaret kudo shkeqlejn ne mesime ne vende te ndryshme, kane mjaft kulture dhe ai regjim i ka bere qe te jene si celes anglez si me thone me i bo te gjitha. Ketu ne amerik njeri specializohet me mbajt gozhden tjetri specializohet me i rene gozhdes etj etj. Ate qe nuk pati shqiperia esht periudha e tranzicionit nga ai regjim. Merr kinen, avash avash ene po i shkaterron ekonomikisht. Qytete si Kunming apo edhe Pekini jane bere kaluar Manhattan ketu. Dikush do thote pse car esht manhattani ska te bej ajo. Un them qe ka te bej esht simbol i fuqise ekonomike dhe fakti qe ai tjetri andeja ka filluar hapa gjigante ne cdo drejtim tregon qe jane me kopila se sa ne dhe jo me te zgjuar. Shqiptaret nuk paten tranzicion dhe ne keto 15 vjet kane harruar gjithcka jane te humbur, pa toke edhe pse e kemi nje memedhe te gjithe jane verdalle, pa asgje pa dinjitet ne bote etj etj.

Te shkosh ne shqiperi esht nje vend qe trecereku rrine neper kafenera kane ndonje biznes edhe fryn barkun duke mos bere asgje nderkohe qe pjesa e varfer kerkon te iki sa me pare. Ne nje vend te tille nuk mundet te ekzistojn kushtet per te qene moral pasi ekzistenca esht e karakterizuar nga mbijetesa. Ne nje vend qe asnjeri ose shume shume pak njerez i kane gjerat ne terezi nuk mund te kete ideale apo objektivizma. Eshte nje bote subjektive sipas cdo individi.
    Dikush mund te thote qe ne amerike ne terezi e kane por nuk jane moral fare. Shume dakort jam me kete objeksion, por ama mos harrojm qe amerika esht nje konglomerat njerezish secili per qefin e vet dhe nje vend ku shumica nuk esht as fetar.

Nuk ka zgjidhje per riperteritje them une sepse ne do jemi gjithmone te varur, gjithmone dikush do na diktoj se sa duhet te marrim se sa na takon etj. Dikur qe enveri tani kete pune e ka marre persiper evropa me ne krye shtete si anglia italia e greqia.
    Dinjiteti sjell dhe nje fare krenarie shkojn bashke me njera tjetren... Nuk mund te kesh dinjitet dhe te mos tregohesh krenar aty kur duhet. Tani per tani shqiptaret nuk kane asgje qe te krenohen pervec fakte historike dhe kaq. Ne te tashmen shqiptari esht akoma konfuz as ne tranzicion jo , e jo mo te kete nje riperteritje te moraleve.

Morali ne boten e sotme eshte dhe me teper imazh. Shume njerez jane hipokrite dhe cdo gje qe bejn e bejn te imponuar sepse kultura ja imponon dhe dalin si te moralshem pastaj.
    Esht e rralle qe te gjesh njerez qe bejn dicka pa interes dhe qe nuk jane hipokrite.

Shqiptari e ka harruar kulturen e vet, esht ne nje bote pa kufij dhe prandaj vepron pa kufi, nuk ka imponime kulturore dhe prandaj esht i pamoralshem.

Se fundi edhe pse thashe me pare qe nuk besoj te kete zgjidhje ... them qe ardhja ne nje te aferme (periudhe 10 - 20 vjecare flas) e shume intelektualeve qe po gatiten ne vende te ndryshme do ndihmoje atmosferen. Menyra se si duhet te ndihmuar nuk esht thjesht ekonomike, por drejtuse dhe te jete nje drejtim i kanalizuar dhe si objektiv te kete kujtesen e kultures shqiptare.
    Nje Renaissance si te thuash.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Hyllien : 06-01-2004 më 05:11
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

N Sync with U
    Anëtarësuar
    24-12-2003
    Vendndodhja
    HoNeYmOoN
    Postime
    48
    Postuar më parë nga *DJ-ALDO*
    Sejcili përgjigjet për veprimet e tij dhe jo të ''tufës''.
    Nuk jam dakort me mendimin se komunizmi apo demokracia apo ku di unë çfarë tjetër sistem,dërrmon moralin e një populli.
    Në rast se në komunizëm vidhej ,edhe sot vidhet,në se genjehej edhe sot gënjehet,në se mori komshia 10 dhe ti 9,edhe sot ndodh e njëjta gjë.
    Kjo nuk justifikon imoralitetin apo moralin e thyer të shqiptarëve.
    Ajo që e spjegon më së miri këtë,mendoj unë,është edukata e marrë nga familja dhe sidomos nga shoqëria(shokët e shoqet).
    Edhe më parë kishte imoralitet ,por jo në këtë shkallë që e kemi sot.
    Në këto vite kemi një emigracion të vrullshëm të shqiptarëve ,si brenda ashtu edhe jashtë vendit.
    Besoj,(pa dashur që të fyej dhe ofendoj asnjë krahinë),se të mërguarit nga Veriu,janë më pak të prekur nga ndrrimi i moralit.
    kjo sepse kërkesa e llogarisë në këto familje,nuk ka rënie dhe si rrjedhim pak ka ndryshuar në drejtim të moralit.
    Këtë e solla si shembull,dhe e cilësova pa dashur të atakoj asnjë ndasi tjetër krahinore.
    Që të thuash se ka faj një sistem i tërë, për rënien e moralit të sotëm,akuzon edhe vehten tënde,sepse edhe ti ishe pjestar i asaj shoqërie,ashtu siç je edhe i kësaj të sotmes.
    Përse fshihemi pas gishtit tonë dhe nuk fillojmë diskutimin kurrë nga vetja ,apo e sotmja??!!
    Çfarë na step??
    Kjo do ishte ,ajo që mund të nxirrte vërtet,pasojat dhe shkaqet e degradimit moral të individit brenda një shoqërie,pra fillimi nga individi dhe jo nga kolektivi.
    Hej dj, e vleresoj mendimin tend megjithese nuk perputhet me timin. Vecse besoj se nuk e ke kuptuar mire postimin tim.
    Sistemi komunist luajti shume rrol te madh ne diktimin e menyres se jeteses sone, pamvaresisht se e donim apo jo ne kete gje. Dhe nga tutela, ne nuk benim ate qe deshironim ok? Nuk na lejoi te BESOJME dhe nga kjo rrjedh cdo fatkeqesi tjeter. Jam shume dakort me Cyclotomic ne kete pike.

Vertet e ke mire kur thua qe nese dikur vidhej ashtu dhe sot. Por ka diference te madhe; dikur vidhje sepse do vendosje buke ne tavoline, ok? Kurse sot vjedh sepse ashtu njeriu je. Nese dikur te thonin pse s'dole me mire se komshija, kjo ishte sepse duhet te ishe me i miri qe kryetari i keshillit (lol) te lejonte ty te shkoje ne shkolle te larte kurse sot, s'dua t'ia di o vella. Une studioj dhe prape shkoj ne shkolle te larte. S'e stresoj veten aq shume. Ke te drejte qe thua ashtu eshte dhe sot Shqiperia. Po kush tha se ne Shqiperi egziston demokraci e vertete. Ti shiko se c'behet ne parlament e shiko se c'bejne pushtetaret qe te dalesh ne konkluzion se cfare demokracie ka aktualisht Shqiperia.

Per kerkesen e llogarise ne familje, une ta shpjegova qe demokracia ishte ajo qe i tregoi me te vertete se kush i kishte familjet e forta dhe jo. Dmth. une kete e besoj qe morali i mire vjen nga edukimi i shendoshe ne familje.
    Pse s'e filloj une nga vetja ime? Sigurisht une e filloj nga vetja ime. Une nuk jam ne gjendje te edukoj nje popull te terre, ok? Une kam per detyre familjen time. Une e di se cfare familje kerkoj te krijoj dhe cfare ligjesh dua te ve une ne familjen time, pamvaresisht se shume shqiptare mund te mendojne se keto "rregulla" jane shume te forta dhe te kohes se babaqemos, ok?
    Nuk thashe qe degradimi yne filloi nga kolektivi sepse dhe une s'besoj ne te. Vecse ne monizem sistemi vendosi nje perde te rreme duke te bere te mendosh se norma ishte realizuar 200 % ne cdo lloj fushe te jetes. Lol!

Nje pyetje per ty....s'e di ku jeton vecse ti nuk mendon se rinia sot qe ndodhet ne boten perendimore nuk eshte influencuar ndopak nga "SISTEMI"? Sepse i kam pare te rinjte shqiptare sot, mosha 13, 14, 15 vjecare dhe te gjithe kane te dashur/te dashura. Dhe kur mendoj veten time ne ate moshe, nuk mendoja per gjera te tilla, aq me teper te prezantoja dike tek prinderit e mi sic bejne adoleshentet e sotshem. Pra dua te them, shoqeria ne te cilen jetojme ka te beje shume me menyren si do rritet brezi i ri.

Cyclotomic, sa per zgjidhjen e ketij problemi, sigurisht qe ka zgjidhje se nuk ka problem pa zgjidhje
    Zgjidhjen e problemit e ka brezi yne qe brezin qe te vije ta edukoje ashtu sic duhet dhe ta inkuroje qe te kuptoje se dhe pse veprojne ndryshe nga shumica, kjo s'do te thote qe jane gabim. Ti mesojme qe ti ruajne vlerat qe e ngrene lart njeriun duke i vene kufizime perpara se keto vlera te jene zhdukur. Sepse nese nje virtyt i mire iken, s'kthehet me kurre. The threshhold people, the threshold changes and there is not'ing you can do 'bout it once it goes down.
    Ndryshuar për herë të fundit nga PrideNPrejudice : 06-01-2004 më 09:20

. Maska e *DJ-ALDO*
    Anëtarësuar
    03-03-2003
    Vendndodhja
    Asgjëkundi
    Postime
    297
    Postuar më parë nga PrideNPrejudice
    Hej dj, e vleresoj mendimin tend megjithese nuk perputhet me timin. Vecse besoj se nuk e ke kuptuar mire postimin tim.
    Sistemi komunist luajti shume rrol te madh ne diktimin e menyres se jeteses sone, pamvaresisht se e donim apo jo ne kete gje. Dhe nga tutela, ne nuk benim ate qe deshironim ok? Nuk na lejoi te BESOJME dhe nga kjo rrjedh cdo fatkeqesi tjeter.

Këtu ti bie në kundërshtim,me mendimet e tua.
    Po ta shtjelloj:

Ti thua që komunizmi ka faj për ndërrimin e moralit,dhe kjo, sepse nuk na la që të besojmë.
    Komunizmi siç e dimë ,është një diktaturë,bile e shprehur edhe nga vetë krijuesit si Diktatura e Proletariatit.
    Si diktaturë ajo ushtroi dhunë mendore e fizike në popull apo jo??
    Kjo është e keqe dhe influencon thellë në memoriet e njerzve.
    Por ti, duke dashur t'ja hedhësh fajet të gjitha ,atij sistemi,nuk shikon se po shkon dhe po mbron një tezë tepër të ngjashme me atë të komunizmit.
    Besimin fetar.
    Në rast se,komunizmi kultivoi frikën dhe njerëzit i bënin gjërat ''sepse duheshin bërë'',ti po e përkrah atë sistem që i bënte njerëzit të vepronin në bazë të frikës,ndaj ''dikujt'.
    Ti hidhesh dhe mbron tezën se, në rast se do besonin shqiptarët ,do kishin moral të mirë sot.
    Ti këtu harron se besimi ,është një lloj diktature,e cila të inponon të bindesh ,edhe për gjëra që nuk i dëshiron.
    Në fe ti ke frikën nga zoti,pra nga kulti,ashtu si edhe në komunizëm,nga ligji.
    Nga besimet fetare,ty të imponohet frikë për gabimet e tua,sepse po gabove po abuzove,po pive (në disa sekte) ti do dënohesh nga zoti dhe do përfundosh në Ferr ,pas vdekjes.(për ata që i HANË këto përralla),por në rastin se ti,sillesh mirë,nuk abuzon,nuk pi,nuk vjedh e shumë të tjera,ti do shkosh në Parajsë.Kështu p.sh,të pasurit e kësaj bote,sipas besimit fetar,e kanë vendin në Ferr ,dhe të varfërit në Parajsë.
    Ja pra ky është paralelizmi dhe pika ku ti ,bie në kundërshtim me mendimin tënd.

Këmbëngul me bindje,se në çfarëdo konvertimi moral që bën njeriu në jetën e tij,luan rol të madh familja dhe rrethi shoqëror që ai frekuenton.Por fatkeqësisht edhe kjo,do zhduket me kalimin e kohës,sepse jemi shpërndarë dhe jemi sistemuar disi,ndër popuj të tjerë.
    Si thotë fjala e urtë
    Kur të shkosh në Romë.sillu si romakët
    Ndryshuar për herë të fundit nga *DJ-ALDO* : 07-01-2004 më 04:17

Anëtarësuar
    15-06-2003
    Vendndodhja
    Intravenous..
    Postime
    1,667
    Eshte me te vertete per t'u admiruar gjykimi qe ju te gjithe keni perdorur per ceshtjen ne fjale.

Secili prej jush duke u bazuar tek botkuptimi individual dhe experienca tuaj keni mundur te percillni mesazhe mjaft te qarta, te cilat i japin nje "zgjidhje te perkohshme"ceshtjes "Shqiptari<==>Morali" pasi ajo cka nuk eshte permendur eshte fakti se integrimi jone si individe ne demokracine perendimore ka qene me ritm me te shpejt se c'duhej dhe pjeserisht i analizuar(eshte njesoj si ai femija i porsalindur per te cilin po te mos kujdesesh ka mundesi qe ai mund te vritet) gje kjo e cila ka cuar ne marrjen e vendimeve te pa analizuara nga secili prej nesh ne fusha te tilla delikate sic eshte edhe "morali"

Besoj se ndoshta ajo cka shkaktoi nje gje te tille ishte liria e privuar nga rregjimi komunist si dhe largimi prej ketij regjimi ne nje menyre jo spontane e cila solli si rrjedhim perfitim nga rasti i atyre individeve qe per interesa personale u fshehen nen propaganden diktatoriale ndaj regjimit te rrezuar per te vene ne jete qellimet e tyre gjiganteske materiale por ne kuriz te njerezve te thjeshte te cilet ushqeheshin me enderren e verber se Shqiperia e kishte hedhur nje hap perpara(me rrezimin e regjmit diktator) por ne te njejten kohe kish bere nje hap mbrapa pasi zgjidhja e situates se krijuar iu la ne dore njerezve qe nuk u perkiste, te cilet perfituan nga gjendja e krijuar(kot si thone "ujku mjegull do").

E pra shihet qarte se ne shqiptareve gjate procesit te demokratizimit ose me mire te them evropianizimit, na ka munguar se tepermi gjykimi i mprehte si dhe gjykimi i anashkualuar per ceshtje qe kane te bejne me "moralin"

Nga burime te sigurta te shtypit apo medias thuhet se Shqiptaret ne Angli mbajne vendin e pare per shrytezimin e prostitutave!!!

E cfare t'i thuash ketij fenomeni, demokratizim te individit apo degjenerim ne mase??!!

M.gj.th, ajo cka i mungon temes eshte pjesmarrja e anetareve te tjere te cilet mund ta pasurojne ceshtjen e hedhur duke u bazuar ne botkuptimin e tyre dhe njohurite persa i perket fenomenit "moral"

..Exodus..
    Ndryshuar për herë të fundit nga EXODUS : 07-01-2004 më 04:22

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Islami Ndërmjet Lindjes E Perëndimit
    Nga forum126 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 69
    Postimi i Fundit: 21-06-2011, 13:41
  2. Roli i UNMIK në Kosovë
    Nga Hyllien në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 38
    Postimi i Fundit: 26-11-2009, 01:04
  3. Nacionalizmi si nocion dhe zbatimi i tij ne praktike!
    Nga Anton në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 24
    Postimi i Fundit: 14-09-2009, 17:27
  4. Shqiptari i ri
    Nga ZANOR në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 12-11-2008, 03:08

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •