pershendetje lexues te nderuar!
ndoshta edhe jemi fatlum qe ne jetojme ne ket kohe, por kjo nuk dote thot qe te ja lejojme vehtes qe te ofendojme ndo kend per shkrimet e tije... por nese kam diq. per te thene mos te jam ai qe gjoja ne ket kohe edhe jam zbulues i amerikes.
me qe edhe kam pase pjestare te familjes qe kan qene ne sherbim te pushtetit te kohes qe edhe behet fjale...!eshte fakt qe aq sa kemi lexuar per ket periudhe te shtetit shqiptare, edhe aq ma teper te thenat e pa shkruera qe ne shumten e rasteve edhe jan shum ma te verteta se edhe ato te shkruera, prandaj jam i mendimit qe edhe flitet shum... ta shkruajm aq sa kemi mbajte mend prej ndo kujt.
... kur them qe ne shumten e rasteve qe gjerat e pa shkruara qe mund te jan shum ma te sakta se edhe ato te shkruara, kam fjalen tek nji segment i vequar i pushtetit te ahmet zogut te nji periudhe te vitit 1937- 1942. ku edhe per kundrej faktit qe kam lexuar libra prej ma te ndryshmeve por as kundi nuk kam mujte te hasi ne ndo nji shkrim apo ma mire te them se paku nji studim qe do shkrunte per ket segment historije qe eshte shum ne interes kombtar... dhe si mbas mendimit tim qe kjo periudhe ishte nji nder qeshtjet ma te ndritura te pushtetit te a. zogut.
shpesh pyes vehten... pse nuk eshte thene as gje per ket segment kohe... prandaj prej vetevehtiut kam ardhe ne perfundim; qe pas ketyre ngjarjeve te medha historike qe beri pushteti i a. zogut ne interes te kombit... edhe ne europe filloi nji shterngate e re neo-fashiste qe edhe punen e filluar gjete ketyre viteve mbeti ne gjysem... keshtu qe me fillimin e luftes se dyte botrore edhe ndryshoj shum shka... ku ne shumten e rasteve edhe ne te mire... por ajo qe kishte fillua a. zogu mbeti ne gjysem... dhe kurr nuk u shkruar. per mos e zgjate do dal tek puna e lavdishme e a. zogut qe beri gjate ketije segmenti kohere... 1937-1942.
1937-1942... pushteti i a. zogut me te gjitha forcat filloi shtrirjen e pushtetit edhe ne kosove... ky eshte fakt i pa mohueshem... gjandar marija e a. zogut zuri pozicionet ne tere kosoven... ne ter kosoven filloi shtet formimi i rregullt i shqiperise edhe ne ket ane... pra ne kosove. a. zogu filloi te shtrije pushtet ne tere kosoven si per shembull ne mitrovice, prishtine, gjilan, prizeren, gjakove, peje, istog. skenderai siq shifet ne gjith teritorin e kosoves. nji shembull ne rajonin e istogut... perveq post komandes se gjandar marise te pushtetit shqiptar ne istog (burim)... e gjitha kullat e fshatrave te gashit thuja ishin shendrruar ne kasarne ushtrije... dhe keshtu ishte edhe ne tere kosoven... ja nji shembull konkret; ne skenderaj prej vitit 1937... deri ne vitin 41-42... ishte komandant i gjandar marise se pushtetit shqiptare i quaturi haxhi halil mulaj. ku edhe ishte i lindur ne fshatin shushice te gashit. por haxhi halil mulaj nuk ishte i vetmi... vetem ne fshatrat e gashit aso kohe numronin dikundi mbi 1500. ushtare dhe gjandar te shtetit shqiptar. linde nji pyetje...; pse nuk u shkrua as gje per ket segment kohe? mendoi qe pergjigjeja eshte shum e lehte... historianet ne kohen e monizmit edhe po qe donin te shkruajshin per ket periudhe te ndritur shqiptare nuk guxonin, me qe ne shqiperi ishte qdo gje e politizuar... dhe ishte nen diktat te pushtetit...!
kurse ne kosove ishte edhe shum e pa mundur te shkruhet diq. ne lidheje me ket kohe shum madhore kombetare... me qe kosova tani ishte okupuar prej jugosllavise titiste.... e tera shka ndigjojshe... edhe at me sekret shum te madh... kur nganjiher betoheshin pleqt; "pasha tri vjet shqiperi" .
un jam i mendimit qe kurr nuk duhet te mirren vetem punte e kqija... ku ne shumten e rasteve te pushtetit te a. zogut edhe ishin aq te demshme... ku edhe jan te pa falshme... por kto pune te liga mund ndodhin ne qdo kohe, edhe ne kohen e sodit po ndodhin ndodhi fare jo te hishme ne te dy anet e shqiperise, e le ma ne at kohe kur per nji komunikim tirane mitrovice... u eshte dashte nji muaj kohe. kurse tani edhe femijte kan telefona ku ne qdo sekund komunikohet per shembull durres gjilan...!
per ket ngjarje madhore pa tjeter duhet te shkruhet... dhe duhet te behet nji studim i veqant per ket kohe.
nderimet e mija te nderuar lexues. burimix
Krijoni Kontakt