Close
Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 32
    i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Albo,

Faleminderit shume per pergjigjen tende. Me te vertete e vleresoj, se ishte e sinqerte dhe e qarte, qe nuk linte vend per dyshime apo keqkuptime.

Zoti te bekofte ne cdo gje ne jeten tende.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    I dashur Albo,

Dua te te them dicka shkurt ne lidhje me ate per cka me ishe adresuar mua.

Gjithe Lavdia Ime dhe e Jotja vjen nga Zoti Yne Jezus Krisht!
    Kjo eshte ajo cka une kam dashur te them ne gjithe shkrimet e mia. Ndoshta ne keto shkrime une kam prekur dhe tema qe jane te ndryshme nga Lajmi i Mire ne forme, por nuk besoj se kane qene te tilla dhe ne Fryme.
    Shpeshhere duke sikur ne gjykojme dhe sikur marrim persiper barra qe s'na takojne ne.

Por, i dashur Albo, ne cdo gje qe e bejme e bejme per lavdi te Krishtit dhe te Kishes se Tij te Shenjte dhe Apostolike!

Ne kete forum kam pare shumehere shkrime qe duket sikur Krishti rivalizon Kishen apo sikur Kisha nuk eshte aq e rendesishme sa Krishti dhe Bibla duke e vene keshtu Kishen ne nje pozite sherbetoreje dhe jo Nuseje.

Une dhe vella LiveInTwoPlaces, dhe ndoshta dhe te tjere, kemi qene ata qe e kemi luftuar kete mesim qe nuk vjen nga Fryma, por nga Mendja e rene!

Ne asnjehere nuk kemi folur per nje rivalitet Krisht-Kishe, por per nje marredhenie Burre-Grua, ku Bibla s'eshte vecse nje nga ushqimet qe Burri i ka dhene Gruas se tij!
    Ne fakt Biblen e shkruajtem Ne, e shkruajti Kisha, e shkruajti Krishti ne Ne!

Une dhe vella LiveInTwoPlaces dhe pjeserisht dhe te tjere, kemi qene kunder futjes se cdo personi te trete ne mes te ketij relacioni qiellor Krisht-Kishe, qofte ky Shenjtor, Kryepiskop, Prift, Pastor, Lider Kishe, Bibel, Veper, Ligj etj, per te mos folur pastaj per elemente supersiticioze.

Per kete kemi duruar dhe fyerje dhe ofendime nga vellezer, por kete nuk e kemi marre per keq, sepse ata na akuzonin per gjera qe ata i kuptonin me mendje ndersa ne i shihnim me Fryme. Ata perdornin Mendjen per te pare, ne perdornim Frymen.

Kjo u be shkak per keqkuptime dhe grindje te panevojshme!

Ne nuk shpresojme ne asnje cast qe te mirekuptohemi nga te gjithe, madje ne presim qe te keqkuptohemi nga shumica por nga kjo nuk zhgenjehemi aspak sepse e dime se keshtu duhet te ndodhe.

Krishti eshte xheloz per nusen e Tij dhe Nusja eshte xheloze per Burrin e Saj! Ajo nuk pranon qe dikush ta konsideroje thjesht nje nga konkubinat e Tij, ajo nuk pranon qe dikush te deklaroje se eshte nje Zot per te gjithe. Po keshtu dhe Ai nuk deshiron qe Nusja te kete frike apo te deshiroje nje person qe nuk eshte Krishti, por qofte e nje mik shume i afert i Krishtit!

Dhente Zoti yne qe cdokush te behet pjese e ketij relacioni qiellor!
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Une dhe vella LiveInTwoPlaces dhe pjeserisht dhe te tjere, kemi qene kunder futjes se cdo personi te trete ne mes te ketij relacioni qiellor Krisht-Kishe, qofte ky Shenjtor, Kryepiskop, Prift, Pastor, Lider Kishe, Bibel, Veper, Ligj etj, per te mos folur pastaj per elemente supersiticioze.
    Me kete qe ke thene me lart Matrix, me le mua te kuptoj qe ti hedh poshte te 12 apostujt e Krishtit, apostuj qe Ai i zgjodhi vete, apostuj qe e ndoqen Krishtin hap pas hapi deri ne kryqezim per plot 3 vjet me rradhe, apostujt qe shkruajten Dhiaten e Re qe ti e lexon me aq endje, apostujt qe u shperndane ne cdo cep te botes per te predikuar Lajmin e Mire, apostujt qe themeluan Kishen e Shenjte te Pergjithshme dhe Apostolike.

Kur Krishti tha perpara tempullit te farisejve se do ta rrezonte dhe ringrinte ate tempull per 3 dite, Ai pas do te linte nje tempull te Ri, Kishen e Shenjte qe perfaqeson vete Krishtin, pasi ata qe e themeluan ate qene pikerisht Apostujt e Shenjte. Po ne Bibel thuhet se Krishti i ringjallur iu shfaq Nenes se Tij dhe apostujve te treten dite te ringjalljes duke i bere ata te deshmonin ringjalljen e tij. Mesazhi i Krishtit per ta ishte predikoni Lajmin e Mire ne cdo cep te botes por me pare prisni derisa Shpirti i Shenjte te bier mbi ju. Mbi Nenen dhe Apostujt bie bekimi i Zotit dhe ky bekim Shpeton e Shenjteron!

Eshte ky Shpirt i Shenjte qe bashkon qenien e Atit e Birit, eshte ky Shpirt i Shenjte qe besimtaret e krishtere marin me pagezimin, ishte ky Shpirt i Shenjte qe shenjteroi Zonjen Hyjelindese dhe 11 apostujt e Krishtit.

Te kesh Krishtin me vete do te thote Shpirti i Shenjte te gjeje strehe ne zemren tende. Nese Shpirti i Shenjte gjen strehe ne zemren tende, ti mund te jetosh i mrekulluar nga fuqia dhe madheshtia e ketij Shpirti qe te ben te ndihesh ne prani te Krishtit ne cdo sekonde te jetes tende.

Problemi qe ti ngreh me lart eshte problem qe ngrejne shume sekte jo-tradicionale qe i jane larguar mesimeve dhe trashegimise apostolike. Kjo ka bere qe keta njerez ti meshojne fort katekizmes, duke hedhur poshte spiritualizmin kishtar qe njerezit e marin me ane te liturgjise kishtare.

Nese do te shpenzonit kohe te njiheshit me trashegimine apostolike dhe mesimet e eterve te shenjte te Kishes, ju do te ndryshonit mendim. Por per aq kohe sa ju do ti afroheni Zotit ne menyre individuale duke u bazuar mbi interpretime qe stimulojne individualizmin dhe jo jeten komunitare kishtare.

Une kam bindjen e plote qe te gjithe ata qe e quajne veten besimtare te krishtere dhe kerkojne shpetim ne emer te Jezu Krishtit, do ta gjejne kete shpetim vetem brenda KISHES se SHENJTE TE PERGJITHSHME DHE APOSTOLIKE! Nuk ka shpetim jashte saj.

Zoti qofte me ju.
    Albo
    "Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Pa dashur tju nderhyj ne bashkebisedat tuaja, e as tu prish fillin e tyre, as tu trishtoj etj, desha te them dicka.

Megjithe respektin per lirine qe ka dikush te mendoje ate qe ai deshiron, serish une do ti kerkoja Matrix-it, meqe eshte prezantuar edhe vetedeklaruar ne kete forum si ortodoks, te kete kujdes per mendimet qe shfaq, nqs deshiron te jete ortodoks, ose, ne lirine e tij te plote, ai mund te zgjedhe nje rruge tjeter, por jo te thote se eshte ortodoks, nderkohe qe pohon te tilla gjera, njekohesisht.

Une te them, se te kisha qene une prift, duke i ditur mendimet tuaja, une do te kisha refuzuar te te jepja ty Kungaten Hyjnore, madje edhe sikur te nderhynte ndonje epror i im. Kete ta them, se une i di kanonet kishtare edhe se si veprojne ato ne kesi rastesh, edhe nuk ma ha mendja se do te kish ndonje epror (Episkop etj) qe do ta toleronte ate gje.

Ki kujdes (per veten tende). Mendimet e tua, edhe pse jane kategorikisht tejet gabim (mgjth une nuk do ti shtjelloj ato, per shume arsye), mbi te gjitha jane VULLNETARISHT anti-kishtare, kundra cdo lloj bindjeje, perulesie, apo ndegjimi.

Kisha nuk eshte nje vend ku nje anetar i vet merr ate qe do, jo ate qe si pelqen, as nuk eshte demokraci mendimesh e doktrinash, edhe Kisha nuk mund te gjykohet kaq lirisht, ne mos dikush e ka nxjerre veten automatikisht jashte saje.
    Une shoh mungese te degjuari, qe buron nga edhe ne presupozime se ti di, se ti mund te zgjedhesh e te gjykosh, se nuk ke nevoje te pyesesh pse kjo apo ajo, edhe me teper, se ti mund te vetekrijosh mendime, pozicione apo doktrina kishtare...!

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    I dashur Albo

Me thuaj se ku jam duke hedhur poshte te 12 apostujt me thenien time se akush nuk duhet te hyje ne relacionin Krisht -Kishe?

Kujdes, se ti po me akuzon per gjera qe nuk i kam thene!

Ne rast se fola keq, ma trego se ku kam folur keq, ne rast te kundert perse me akuzon kot?

Ne rast se per ty, cdokush qe s'eshte dakord me mendimet e tua eshte heretik dhe antiKrisht, eshte tjeter pune. Ndryshe une nuk arrij ta kuptoj kete akuzen tende!

Ku kam thene une se Shpirti i Shenjte nuk ka shenjteruar Nenen e Krishtit, Apostujt. Jo vetem ata, por dhe mua dhe ty na ka shenjteruar nese e pranon!

Ne rast se ti nuk deshiron qe te futesh ne kete shenjteri, kjo eshte zgjedhja jote.
    Une timen e kam bere tashme dhe jam brenda shenjterise qe me ka dhene Krishti, Zoti im.

Ne rast se ti do te shenjterohesh nepermjet veprave te Ligjit, apo nepermjet kuptimit te fjaleve abstrakte filozofike bibliko doktrinore, je i lire ta besh!
    Une timen e kam bere! Eshte Krishti, Zoti im!

Ne rast se ti deshiron shenjterimin qe vjen nga tradita apostolike, je i i lire ta besh!
    Une timen e kam bere! Eshte Krishti Zoti im

Persa i perket shpetimit individual dhe leximit te Bibles me endje, kete e bejne vellezerit e tu, bijte e vegjel te sistemit fetar bizantino-papisto-luterano-kalvinist.
    Une lexoj me endje Krishtin, Zotin tim!

Per ty Seminarist,

Ne rradhe te pare te them se nuk ke pse merr leje per te hyre ne bisede. Me sa di une ti nuk je aq i turpshem! Fol lirshem dhe shprehi mendimet e tua se ne Forum je, sic ke thene e vete!

Nuk e di cfare do prej meje qe te deklaroj ketu?
    Perse me provokon si farise?

Perse me kercenon me debim nga sinagoga o bir i Kajafes?

Beju te fala eproreve te tu ne rast se dhe ata kane ne mendje vecse kercenimet...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Matrix : 26-01-2004 mė 15:34

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Degjo, mos u bej i pacipe, e mos kalo ne ekstreme.

Un nuk kam turp te flas, ndersa peshtire po. Sepse un' i flas nje gomarri, por kur e di qe ky esht' protestant, ndersa kur marr vesh qe ky e ka pire lengun, dmth ka qene ne Kishe, e me pas eshte ber gomarr, nuk e marr me mundimin asesi!

Ti, kam nje bindje te forte, se duhet te jesh ndonje nga ata spurdhjaket qe rremuan sa rremuan brenda KOASH-it, i kane dale kundra tashti, haptazi (duke mos lene asnje metode nga ato qe kerkohet per kete, sikur kjo te jete edhe atdhetarizmi)!

Sidoqofte, mua me as me intereson e as qe dua te ti diskutoj kesi gjerash.

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Faleminderit Seminarist.

Ti s'po me fyen mua, por Krishtin!
    Se Ai ka hipur mbi mua per te hyre me lavdi ne Jerusalemin e Ri!

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Matrix, une ta kam cituar me lart se cfare kam parasysh ne ato qe ti ke shprehur. Nese ti nuk e sheh kete, une po mundohem te ta shtjelloj me ne detaj.

...se cdo personi te trete ne mes te ketij relacioni qiellor Krisht-Kishe, qofte ky Shenjtor, Kryepiskop, Prift, Pastor, Lider Kishe, Bibel, Veper, Ligj etj, per te mos folur pastaj per elemente supersiticioze.
    Kryepeshkopi dhe mbare hierarkia e Kishes eshte hierarkia qe themeluan vete Apostujt. Edhe ne Bibel vihen ne dukje Letrat e apostujve ndaj te zgjedhurve te tyre ne vende te ndryshme te botes. Keta prifterinj nuk jane politikane, jane sherbetore te Zotit, jane apostujt e apostujve te Krishtit qe kane kaluar dore me dore Lajmin e Mire dhe Misteret Hyjnore te Kishes qe ne i marim me kungimin apo rituale te tjera kishtare. Jo me kot ne kredon orthodokse citohet ".. besoj ne nje Kishe te Shenjte te Pergjithshme dhe Apostolike..."

Nese ti kujton se mund te besh nje dallim midis apostujve dhe prifterinjve te sotem, une te them qe ti e ke gabim. Nese ti hedh poshte hierarkine kishtare, ti ke hedhur poshte Kishen, ke hedhur poshte gjithe apostujt pa perjashtim. Krishti e prishi dhe i bekoi themelet e Kishes me gjakun e Tij, ishte detyra e apostujve qe ta ngrinin ne kembe Kishen ashtu edhe si e ngriten.

Me lart kam lexuar se je shprehur se i perket besimit orthodoks por nga botekuptimi qe ke shprehur me lart je shume larg orthodoksise, besimit te drejte. Nuk dua te te gjykoj me kete, thjeshte te ftoj qe te lexosh me shume nga trashegimia apostolike e eterve te Kishes Orthodhokse. Te gjithe pa perjashtim, perfshi edhe mua, duhet ta bejme kete, nese nuk duam ta quajme veten orthodoks vetem ne emer.

Albo
    "Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Matrix,

sic te kam thene, ti duhet ta vleresosh mire faktin se ti nuk e njeh mire historine, madje dyshoj se nuk ke me as predispozicionin per ta njohur, e gjithashtu se je ende i ri ne te gjitha per te qene kaq i nxituar. Dihet qe mosha jote merr yrysh.

Tashti, le te shohim pak:

postuar nga Matrix

Le te kthehemi tani te Kostandini. Sic dihet fare qarte nga historia e jetes se tij, ai u pagezua vetem disa dite para vdekjes! Pra kemi nje perandor pagan deri ne fund te jetes se tij. Pra kjo tregon se gjate gjithe kohes qe ai i sherbente Kishes, ai nuk ishte pjese e saj. Pra kemi nje person i cili eshte:
    1-) Perandor
    2-) Pagan
    Pra, nga ky konkluzion i yti i nxituar e i pafaktuar, na del automatikisht, nuk do mend, nje paragjykim mbi Kishen e asaj kohe.
    Por ne fakt, perse nuk permend ti Matrix se ne shekujt e pare deri nga koha e Shen Vasilit te Madh, ishte zakoni i te pagezuarit sa me nga fundi i jetes, madje vete Shen Vasili, ne mbaj mend sakte e ka bere nje pagezim te vonet? Mos valle keta ishin pagane sepse nuk ishin pagezuar ende?

Mbi cfare baze do te mund te quheshin keta pagane?

Jo, sepse nga vepra edhe perzgjedhja, perderisa Konstandini iu dha nje vizion te cilit edhe iu bind; perderisa zyrtarizoi krishterimin;perderisa beri sa e sa vepra pershpirteshmerie te krishtera, kjo tregon se ne fakt ai nuk ishte vecse nje udhetar drejt mbreterise se Zotit, Kishes, dmth ishte nje katikumen. Po valle a nuk quhen katikumenet te krishtere, sipas ekonomise, edhe pse ende te papagezuar? Mos valle katikumenet qe merrnin pjese neper mesha, por qe ishin ende te papagezuar, ishin pagane qe po ndotnin Kishen?

E sheh, pra, qe qe ketu del keqgjykimi yt SUBJEKTIV, INDIVIDUAL, qe eshte rrenja e te gjitha keqgjykimeve qe pasojne me vone?

Paganet kur shihnin afeksionin e perandorit me Kishen, filluan te pranonin turma-turma krishterimin.
    Pra kemi te bejme me nje konvertim ne krishterim ne mase.
    Por konvertim a do te thote rilindje?
    Ja edhe gabimi tjeter.

Faktikisht, nqs nje njeri pohon gjate pagezimit besoren, se mohon djallin e te gjitha praktikat e tij; se pranon ti bashkangjitet Krishtit etj etj, kush valle do te jete ai qe do te jete ne gjendje ta gjykoje ne eshte i rilundur apo jo? Logjike eshte kjo, apo mostekuptuar alla-protestant?
    A je ne gjendje te shohesh se me cfare rreziku gjykon?

Pra, po ta shohesh me vemendje, shkrimi yt hapes eshte i mbartur nga nje linje qe kerkon te dale ne pas nje veteinterpretimi KREJTESISHT INDIVIDUAL te ngjarjeve ne nje konkluzion te caktuar qe ky individ do, i cili eshte:

Keshtu pra, ata qe ishin te krishteret origjinale, qe i kishin shpetuar persekutimeve, tani perbenin pakicen ne Kishe.
    Dhe deri ne vitin 380, kjo "race" ishte pothuajse e zhdukur krejt nga realiteti tokesor!

Tani te krishteret kerkoheshin te ishin te ditur, te njihnin mire filozofite dhe retorikat aristoteliane, pasi ata ishin tani aristokracia e re!

Por keta pagane te konvertuar ishin mesuar me rite, me festime Dielllindjesh, me degjime predikimesh, me vajtje ne Tempuj me raste festash, dhe si te tille nuk mund te hiqnin dore lehte nga keto menyra jetese! Ne fund te fundit ishin vetem te konvertuar dhe jo te rilindur!

Ne kete Kohe, PER HERE TE PARE ne historine e saj, Kisha shpall se jo cdokush qe pranon te jete i krishtere, eshte patjeter i tille. Pra kemi dallimin midis "te krishtereve" dhe "te krishtereve te vertete"!
    Ne kete moment ndodh dhe dallimi midis "te krishtereve" dhe "shenjtoreve"....
    Logjika jote ndertohet mbi nje Kishe-institucion qe varet nga aktivitetet e njeriut, duke anashkaluar krejtesisht shume hallka e zinxhire qe lidhen brezat e krushtera nder shekuj.
    Mos valle teoria e "Gjureve te Logos-it" edhe tek paganet apo filozofite e tyre doli pas vitit 380, apo ishte teori e nje martiri te shekullit 2, Shen Justinit? E keshtu une mund te vazhdoj me shume shembuj, nderkohe qe mund te te them se cekja jote historike eshte teper siperfaqesore, e pafaktuar.

Kur ka patur ndonjehere ndonje problem ne Kishen e shek 4 ne lidhje me zhdukjen e ndonje "race" apo brezi, edhe mbisundimin e nje tjetre krejteisht te re, te shkeputur nga brezat e pare? Kjo eshte fantazi!
    Shen Athanasi, nuk ishte i persekutuar qe ka shkrojtur mbi theosizimin e te krishtereve? Teoria e atyre qe e kane permbushur ne vetet e tyre masen e pjekurise se burrerise ne Krishtin, dmth shenjtoret, eshte nje teori biblike, edhe nuk ka se si te kete filluar ne shekullin e katert per here te pare.

EDHE PIKERISHT KETU QENDROJNE HEREZITE E TUA, APO ANTI-KISHTARIA QE UNE TE KAM VEREJTUR

Ti me ndergjegje te plote, e histori te pjeseshme, je duke ndjekur nje linje qe ti ke paracaktuar, qe eshte Anti-Kishtare...

Por le te marrim si te vertete traditen qe thote se Kostandini e pa ate kryq ne enderr, apo vizion!

Ne rast se do ta shihnim ne nje dicka te tille, cfare do kuptonim: Vendose Kryqin neper flamujt e tu qe te fitosh luften?

Apo merr Kryqin tend, moho veten dhe me ndiq?

Eshte e vertete qe me Kryqin ne fitojme, por ne asnje menyre duke e vendosur Kryqin neper flamujt dhe duke vrare ne emer te Krishtit.

Kete mesim ndoqen fiqnjet tane, serbet dhe greket kur therrnin foshnjet ne emer te Krishtit! Kete mesim ndiqnin inkuizitoret kur digjnin te gjalle heretiket, kete mesim ndiqnin judenjte kur vrane Krishtin dhe deshmorin e pare Stefanin etj...

Edhe ketu, serish une nuk shoh vecse nje fillestari tjeter te nje moshe teper te re.

1. Ne nuk mund te gjykojme menyrat se si Zoti therret dike ne udhet e tij? Mos valle ti qe mban titullin "i shenjte ne krishtin" pretendon se mban kryqin mbi vete, ndersa konstandini se ka bere nje gje te tille? (faktikisht, ky eshte thelbi i fariseizmit, qe ti kerkon shpesh here ta shohesh tek te tjeret..)

2. Pikerisht, shfaqja e atij kryqi, beri te mundur triumfin perfundimtar te Kishes ne martirizim.
    Martirizimi nuk eshte gje e lehte Matrix.

Ja psh, ti thua qe ti je ortodoks me breza. Po a doli njeri nga familja jote, jot at a jot eme, e te tjere, ne kohe te persekutimit komunist, sic kane bere ne kohe te persekutimeve te shekujve te pare, e te pohonin se jo Shqiperia nuk eshte shtet 100% atesit, perderisa ne jemi gjalle? Jo, nuk ma ha mendja te kene dale!

Ne jemi fare mire deshmitare te asaj se sa e lehte eshte qe te shtypet apo zhduket nje komb, fe apo bindje.

Pra, eshte e lehte te thuash, por persekutimet rrezikonin literalisht zhdukjen e krishterimit ne ate kohe, sic jane zhdukur shume fe a sekte ne kete bote, edhe pikerisht kjo nderhyrje, beri te mundur kthesen, edhe ne kete kuptim, Konstandini morri me te vertete kryqin mbi vete.

3. Nje qendrim tendin tjeter teper djallezor, ndonese mund ta kete burimin tek INJORANCA, KEQDASHJA, APO QELLIMI, gje qe gjithsesi nga djalli vijne, eshte kur u vesh faje fqinjeve ortodokse ne baze te teorise se fameshme: "kane bekuar armet per te therrur foshnja"

Tashti kjo shprehje e nje krijese te lindur ne shtetin e vetem atesit te botes, nuk prek kerkend, ma ha mendja, por si (anti-)ortodoks qe je, duhet te dish se:

bekimi i ushtrise edhe i armeve te nje shteti fetar (themi te krishtere, mgjth kjo praktike eshte ndjekur nga te gjitha fete shteterore apo kombetare) e ka burimin jo vetem tek Bibla judaike, por mbi te gjitha ne kanonet kishtare

edhe qellimi i atij bekimi nuk eshte per tua bere mbare ushtareve per te vrare njerez, shkaktuar vuajtje etj etj

por, perkundrazi, qe tua bej atyre sa me pak te mundura keto te keqija te pashmangeshme te nje konflikti armesh.

Pra eshte krejtesisht e kunderta., edhe kjo mund te vertetohet qe nga lutjet e bekimit qe behen ne kesi rastesh, ku nuk ka urata si "aman vritni femij a therrni kete apo ate", pavaresisht se jepet nje lloj bekimi per fitore mbi armiqte, gje qe eshte nje lutje e mocme e ka shume nivele te te kuptuarit.

Me politiken e Kostandinit, Kisha mori tre plage ne trupin e saj, plage te cilat jane te pasheruara ende sot:

1-) Standartizimin global
    2-) Centralizimin
    3-) Ritualizimin
    Keto pika jane ca te tjera keqinfo qe ti jep ne kete forum.

Standartizimi Kishtar, dmth restaurimi i botes se rrene nen sisteme te rreme politko--fetare, nen nje mbreteri te vetme te drejtuar nga Mbreti Krisht, eshte figura qendrore Kishtare gjate te gjithe Bibles, e ka qene synimi i predikimit te apostojve e eterve te shekujve te pare.

Po ashtu Kisha centralizohet me Krye Krishtin, edhe administratoret e tij prifterore, episkope etj...

nuk ma ha mendja se na duhet debat mbi kesi ceshtjesh, por ajo qe une dua te verej eshte serish Anti-Kishtaria jote e qellimshme, ne mos se veren dot, atehere nuk je i sakte ne mendje...!

c'te te vazhdoj me?

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Postuar mė parė nga Seminarist
    perse nuk permend ti Matrix se ne shekujt e pare deri nga koha e Shen Vasilit te Madh, ishte zakoni i te pagezuarit sa me nga fundi i jetes, madje vete Shen Vasili, ne mbaj mend sakte e ka bere nje pagezim te vonet? Mos valle keta ishin pagane sepse nuk ishin pagezuar ende?
    [/B]

Pa dashur te hyj ne detajet te tjera te shkrimit tend, une po shoh se ne menyre indirekte ti na ke sjelle ketu nje te vertete historike, e vertete kjo qe i fshihet sot besimtareve ortodokse.

Ketu ti ke folur per Pagezimin e Vonet qe ka ekzistuar para Kostandinit.

Perse sot pra Kisha Ortodokse aplikon pagezimin e femijeve?

(Te lutem mos m'u pergjigj me vargje nga libri "Protestantet heretike" sepse ate liber e kam lexuar disa here)

E dyta, ti ke folur se njeriu mund te behet i krishtere dhe pa u pagezuar, gje qe sot u fshihet besimtareve ortodokse, por deklarohet me force se "pa pagezim nuk ka shpetim" (me perjashtim te rasteve te vecanta kur femija rrezikon te vdese dhe atehere aplikohet ngritja e tij 3 here ne ajer nga nje person i pagezuar qe eshte aty afer. ) ?

Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Shefki Hysa
    Nga EDLIN nė forumin Shkrimtarė shqiptarė
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 29-12-2012, 17:23
  2. Legjenda dhe tregime te moēme shqiptare
    Nga Eni nė forumin Folklori shqiptar
    Pėrgjigje: 29
    Postimi i Fundit: 04-06-2010, 08:35
  3. Poezi nga Diabolis
    Nga Diabolis nė forumin Letėrsia shqiptare
    Pėrgjigje: 499
    Postimi i Fundit: 13-05-2004, 12:06
  4. Kostandini & Doruntina (ne Anglisht)
    Nga Leila nė forumin Krijime nė gjuhė tė huaja
    Pėrgjigje: 16
    Postimi i Fundit: 12-12-2003, 04:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •