Përkthyesi i njohur ka denoncuar në komisariatin numër 3 të Tiranës. Pritet të denoncojë edhe tek Antiterrori
Kërcënimi islamik, profesor Tupja denoncon në polici
“Shumë personalitete të rretheve akademike dhe të kulturës më kanë shprehur mbështetjen e tyre”
Aleksandra Bogdani
TIRANË- Personalitete të njohura të rretheve akademike, të kulturës, por edhe të politikës i kanë shprehur mbështjetjen e tyre përkthyesit dhe pedagogut të njohur, Edmond Tupja , pas denoncimit publik që ai u ka bërë kërcënimeve për jetën, nëpërmjet telefonit. Gjatë ditës së djeshme, Tupja është paraqitur në mjediset e komisariatit që mbulon zonën e tij të banimit, ai me nr. 3, ku ka denoncuar zyrtarisht këto kërcënime të tipit terrorist. Në mjediset e këtij komisariati, mjeshtri i përkthimit ka denoncuar deri në detaje, gjithçka që personat e panjohur i kanë thënë nëpërmjet telefonit.”Unë kam denoncuar kërcënimet në komisariatin numër 3 të Tiranës, ndërsa të hënën do të bëj një tjetër denoncim, në drejtorinë e policisë së Tiranës”,-ka thënë Tupja për “Shekullin”.
Sensibilizimi
Menjëherë pas denoncimit në mediat kryesore, telefoni i përkthyesit, njëkohësisht edhe pedagogut në fakultetin e Gjuhëve të Huaja, nuk ka pushuar së rëni. “Shumë prej miqve të mi, por edhe personalitete në fushën e artit, kulturës e politikës, janë sensibilizuar nga këto kërcënime dhe më kanë shprehur mbështetjen e tyre. Njëri prej tyre ka qënë edhe kryetari i Bashkisë së Tiranës, Edi Rama”,-shton për gazetën “Shekulli” Edmond Tupja. Personat e mësipërm kanë dënuar telefonatat kërcënuese, si dhe kanë mbështetur Tupen, në denoncimin e tij publik, por edhe zyrtar, në mjediset e policisë së Tiranës. Ndërkohë, i kërcënuari është shprehur se denoncimi i tij nuk ka përfunduar me kaq. Të hënën ai do të shkojë në mjediset e drejtorisë së Policisë së Tiranës, ku edhe do të depozitojë kërcënimin e tij, por këtë herë në zyrën e Antiterrorit. Punonjësit e komisariatit numër tre të policisë kanë dyshuar se kërcënuesi mund të jetë anëtar i ndonjë grupi “fanatikësh” islamikë dhe e kanë këshilluar profesorin të denonconte edhe në zyrën e Antiterrorit.
Kërcënimet
Persona anonimë kanë filluar të shqetësojnë Tupen dhe familjen e tij, menjëherë pas pjesëmarrjes së tij në një debat televiziv. Mbulimi i vajzave myslimane edhe në mjediset e shkollës ka qënë thelbi i këtij debati, që ka sjellë edhe kërcënimet e njëpasnjëshme. Sipas Tupes, telefoni i shtëpisë ka filluar të bjerë shpesh, menjëherë pas këtij emisioni. “Në këtë emision unë kam thënë se vajzat myslimane nuk duhen lejuar që të shkojnë në shkollë të mbuluara me shami, pasi shkolla është laike dhe jo fetare. Menjëherë pas kësaj më kanë kërcënuar, duke më thënë se do të më varin, nëse nuk kërkoj falje publike për atë që kam thënë”,-shton Tupja. Frika nga kërcënimet e mësipërme e kanë detyruar pedagogun dhe përkthyesin e njohur të shkëpusë telefonin e shtëpisë, për të mos marrë më kërcënime. Ndërsa ai pret që policia dhe organet e tjera të drejtësisë të zbulojnë autorët e këtyre kërcënimeve si dhe t’i çojnë ata para drejtësisë.
CV
Kush është Edmond Tupja
TIRANË- Edmond Tupe është përkthyes i njohur, ndër të paktët ata që kanë vazhduar shkollën tradicionale të përkthimit në vendin tonë. Ka studiuar për pesë vjet në Francë, për t’u kthyer më pas në vendin e tij. Aktualisht ai jep mësim në fakultetin e Gjuhëve të Huaja, përkthen nga frengjishtja si dhe është autori i një libri didaktik mbi teorinë e përkthimit. Por Edmond Tupja nuk ka munguar edhe në publicistikë, ku ka marrë pjesë në shumë emisione televizive por edhe si autor i shumë shkrimeve e komenteve në shtypin e ditës. Pjesëmarrja e tij në një emision televiziv i ka sjellë atij kërcënimet e tipit terrorist, për të cilat ka denoncuar në komisariatin numër 3 të Tiranës. Tupe ka kërkuar që vajzat myslimane të mos mbulohen me shami, pasi ato shkojnë në shkollë laike. Por mendimet e tij kanë nxitur persona anonimë që ta kërcënojnë me jetë, nëse nuk kërkon falje publike. Tupja ka zgjedhur të kundërtën: denoncimin e tyre në media dhe në organet e drejtësisë.
30/11/2003 shekulli
Krijoni Kontakt