Kulle, une kam kujtuar se ishe ti djalli....kur te kam lexuar per here te pare kuptohetTani qe u mesova, mund t'ja lesh vendin Kunderes (lol)
na fute djallin per te lexuar keto me siper!
Kulle, une kam kujtuar se ishe ti djalli....kur te kam lexuar per here te pare kuptohetTani qe u mesova, mund t'ja lesh vendin Kunderes (lol)
na fute djallin per te lexuar keto me siper!
Summertime, and the livin' is easy...
ah c'bera un qe te lash librat ty mire Identity po kte sduhej te ta kisha falur.
po per i cik Jaromil apo Xavier si i behet hallit?
Memory is a kind
of accomplishment
a sort of renewal
even
an initiation
Postuar mė parė nga Fiori
. . Ajo eci anash pishinės drejt daljes. Kaloi rojen, dhe pasi kish ecur tre kater hapa perpara, kthehu koken, qeshi, dhe e pershendeti ate me dore. Ne ate moment ndjeva nje thike ne zemer. Ajo qeshje dhe ai gjest i perkisnin nje vajze 22-vjeēare...Dhe atehere fjala Agnes hyri ne mendjen time. Nuk kisha njohur me pare ndonje grua me emrin Agnes. --- Nga Immortality
p.s. Sepse mu kujtua sot!
Jam i besimit se letersia boterore do te ndahet ne libra te shkruar perpara Kunderes dhe pas kunderes
Unebearable Lightness of being....sa i madh.
Shume filozofike. Being (te qenurit) eshte e lehte dhe prape shume e rende.
Me la pa fjale ideja e Kunderes rreth komunisteve qe shfajtesohen me "nuk dinim" nderkohe qe Edipi u verbua.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga master : 18-01-2008 mė 04:37
Une kam mbetur pa fjale kur kam lexuar "Lehtesia e paperballueshme e qenies..."
Kjo me duket pak si e tepruar Telegraf. Kundera eshte dhe do jete gjithmone nje nga autoret me perfaqsues se ketij shekulli dhe te atij qe shkoi, por ka edhe shume shkrimtare te tjere qe kane rrahur te njejtet rruge qe ka rrahur edhe Kundera, por qe ne kohen kur e kane bere jane sulmuar sepse ishte akoma teper heret. Dy mbi te gjithe qe me vijne nder mend tani mund te jene Kurt Vonnegut dhe Italo Calvino.
Adresen e faqes personale mund ta vendosesh ne profil, por jo ne firme. Stafi i Forumit
Te jap te drejte deri diku...
Kam vene re se sa me shume kane kaluar vitet aq me shume ju eshte zbehur vlera librave te Kunderes tek une. Fillimisht i kam lexuar ne gjimnaz dhe kam qene e magjepsur, ndjenja pas leximit ishte 'WOW'.
Me pas ne shkolle te larte, kur kam rilexuar apo lexuar libra te rinj prej tij (kohe kur dhe kam komentuar pak me lart) kam filluar ti 'zberthej' si libra: C'ka dashur te thote? Si e thote? Perse e thote? Sa bukur e ka thene? C'a kuptimi ka?
Por sa me shume eksperienca personale kaloj ne jete, aq me 'normale' behen dhe librat e tij. Jeta eshte kaq dramatike ne disa raste, sa 'filozofia' e librave duket si humbje kohe, apo shume femijnore, si maja e ajzbergut, para rendesise se aktualitetit.
Jane pikerisht keto eksperienca qe i japin vlera Kurt Vonnegut, plus dhe fakti qe ishte pak i shkare per mendimin tim : ) Fjalet e fundit te tij me kane ngelur ne mendje, madje i perdor shpesh sidomos kur dala nga puna (kane tingull tjeter ne anglisht, ndaj s'po i perkthej ketu). Por, ndryshe nga Kundera, mendoj se Vonnegut i ulen vlerat tek shkrimet e tij ndikuar nga politika ne vend. E kthejne deri dikur ne 'inatci medioker'. Nejse, duhet hapur ndonje teme me vete dhe per personin ne fjale...
Ndersa nga Italo Calvino nuk besoj te kem lexuar ndonje liber...
Po, Kundera ndoshta se bashku me Kamy zbehet me kohen. Kam rilexuar te huajin mbas shume vitesh, the habitem se si ai liber me ka pelqyer kur kam qene i vogel. Eshte i palexueshem, i shemtuar, historia nuk qendron ne kembe...
Vonnegut eshte histoRi me vete dhe eksperience me vete. Natyrisht qe edhe menyra se si shkruan eshte e influencuar nga fakti qe 18 vjeē ndodhej bje fjala ne Dresda kur aleatet rrafshuan qytetin. Jam mjaft dakord me idete e tija dhe me menyren se si tallet me gjithēka...
Nuk e di se ēfare ke lexuar, por do te te keshilloja shume Cat's Cradle dhe A Man without a Country.
Calvino eshte pak a shume si Vonnegut, vetem se me shume miqesor dhe femijror. Shume nga kryeveprat e tija jane te maskuara si libra per femije, si psh
http://it.wikipedia.org/wiki/Il_barone_rampante
qe flet per nje femije qe zihet me te atin, hipen ne peme dhe thote qe nuk do zbresi me...
Do te te keshilloja shume edhe " Nese nje nate dimri nje udhetar...", ndoshta Kryevepra e Cuditshme e shekullit te kaluar...
Adresen e faqes personale mund ta vendosesh ne profil, por jo ne firme. Stafi i Forumit
Une kam lexuar romanin "Shakaja" nga Milan Kundera para disa vitesh ku pershkruhet trysnia e jetes nen diktaturen komuniste,deri ne ē'molekule te perditshmerise mund te arrije dorene saj tinezare dhe jodashamirese diktatura.
Aty pershkruhet Moravia, nje rajon ne aspektin kulturor , diku ne Ēeki dhe sipas autorit duhet te jete nje shtet i pavarur.
Kyr roman me ka shembelyer shume me disa romane te Kadarese, me se shumti me novelen "Nata me hene".
ArsGothicė
Krijoni Kontakt