Postuar mė parė nga Seminarist
Postuar mė parė nga FLORIRI
Floriri
problemi me ju nuk eshte se beni pyetje, porse:
1. se ju mendoni se dini per cfare jeni duke folur
2. e per ate se nuk kuptoni se formuloheni krejteisht gabim.
Vendet ku formulohesh gabim i kam theksuar.
Te gjithe e dime se prifterinjte nuk martohen, si shprehje ka dy gabime serioze.
(1) Me prifterinj, ti nuk mund te futesh cdokend qe mban ate titull, pavaresisht nga riti fetar, katolik, ortodoks etj, ashtu sikurse nuk do te fusje ne nje vend si klerike muslimane, nje baba bektashian qe nuk martohen, e nje hoxhe suni, qe martohet... apo jo....
rrjedhimisht
(2) te gjithe e dime, si shprehje, permban nje paqartesi konfuze tenden, gje qe e veshtireson paksa karakterin tend ne qellimin qe ti ke per ti pare gjerat drejt.
________
Sidoqofte, edhe protestantet e ketushem, te kane dhene ty nje interpretim, te zakonshem, te tyrin te gabuar.
Ne kapitullin qe Astriti sjell, 1korintasit 7, flitet fare qarte se Pali u ben thirrje te krishtereve se aty ku Zoti i gjeti kur i therriti, aty le te mbesin, dmth kush u therrit ne sherbese beqar, ashtu le te mbese, e kush u therrit i martuar, le te vazhdoje ashtu...
shihini mire vargjet, jo me shabllone interpretimesh te mesuara permendesh nga pastoret (midis shume, shume te paditur, ose te ditur pjeserisht).
Pikerisht ketu e ka burimin tradita e hershme e krishtere qe ne shekujt e pare se nqs dikush therritej ne sherbesen prifterore, ai mbetej nga statusi i marteses ne ate gjendje, pa e ndryshuar me ate, tradite qe vazhdon edhe sot ne Kishen ortodokse, ndersa ajo katolike e ka ndryshuar ate.
une sa per dijeni kam thene prift dhe jo pop sic quhen tek ortodoksit.por prape nuk i je pergjigjur pyetjes time se pse dolen nga krishteret ato qe e nxorren parajsen ne treg dhe pse imoraliteti eshte me i perhapur ne kleriket e fese krishtere duke mos harruar edhe kleriket ortodoks dhe pse ne keto vende ku mbizoteron feja krishtere jane vatrat ku mazhoranca e njerezve kalon cdo lloj norme te qenies humane dhe anojne nga veprat e turpshme,pastaj pse pikerisht ne keto vende njerezit jetojne me ankth dhe me frike per jeten gje qe e shpreh edhe numri i femijeve qe kane familjet perendimore.
dhe nese gaboj atehere pse shumica e njerezve po kthehen dhe po gjejne nje streh ne islam si ne asnje fe tjeter,kete e tregojne sondazhet dhe nuk flas aspak nga mendja ime.kush eshte fe e vertete dhe sigurte dhe qe ndikon me shume ne zemren e njerezve ajo fe qe prodhoi nje shoqeri ku nuk njihet meshira dhe ekziston frika apo ajo fe
qe beri te mundur qe gruaja te udhetoje e vetme me deve per nje kohe te gjate nga nje vend ne nje vend te arabise saudite pa e ndaluar njeri dhe pa i thene njeri asnje fjale, me jepni shembuj nga feja juajl kur njeriu dhuron gjen me te shtrenjt jeten e tij sic bejne muslimanet dhe nuk eshte vetem nje por jane shume me thoni dicka qe feja qe keni ju te beje te mundur nje frymezim te tille dhe te krijoj nje qenie te tille nje karakter te tille.kush eshte pra nga ju qe merreni me debate te tilla
te zoteroj nje karakter te tille qe te sfidoje gjithcka dhe te jape edhe jeten e tij per te verteten ju nuk jeni gje tjeter vetem nje produkt i vdekur qe i lutem zotit tju ngjalli zemrat qe ua mbulon ankthi dhe dyshimi por mundoheni te kundershtoni vetem e vetem me nje kokfortesi feminore.
pamvaresisht se ti me ofendove une bera durim duke te thene qe e verteta eshte e vertete dhe genjeshtra eshte genjeshter.
Krijoni Kontakt