Qe prej dites qe lashe Shqiperine ashtu si me shaka jduke qene i sigurte se porta e saj qendron gjithmone e hapur per ne shqipetaret ka kaluar tashme kohe e gjate qe nuk kam shkuar.
Ndiej brenda vetes se dicka me mungon, si nje dege e thyer e cila ka bere vend midis disa degesh te pemeve te huaja te cilat i thone rritu dhe ti sic rritemi dhe ne.
U mundova te integrohesha ne vendet dhe me njerezit ku jetova por asnje'here nuk ia arrita te ndihem i lire.
Leke te harxhuara poshte e larte dhe njerez qe nuk ngopen.
Here-here coja ne mendje kthimin por ndjenja brenda vetes qe me thoshte: -- A je duke deshtuar?, nuk me linte rehat.
Vazhdova te eci dhe sa me shume qe qendroja larg Shqiperise dhe familjes interesimi dhe ndjenja ne fjale vazhdonte te rritej. Here me te mire , here me te keq kam qene ne gjendje ta perballoje jetesen duke ia kushtuar te gjitha te ardhurat dhe kohen qe me mbetej studimit.
Deri diku kam mesuar shume gjera por te cilat eshte paksa e veshtire te me njihen. Gjerat jane te lidhura me njera tjetren keshtu qe me duhet ti pranoj ashtu sic jane duke e vrare mendjen se si tja bej.
Dokumentat per tu bere qytetar amerikan i kam lene pas dore pasi nuk isha ne gjendje te perballoja i vetem shpenzimet, dhe stresin qe me kane shkaktuar. Ka dale nje si tip parrulle jo vetem nga ne shqipetaret por nga te gjithe emigrantet;, qe po si fitove letrat martohu me ndonje amerikane.
U mendova sa u mendova dhe vendosa qe ta hedhe poshte kete Nen dobicash. Vendosa qe te behem kokeforte dhe mos te degjoj. Cfare te behet mire se te behet, te dale ku te dale ky muhabet.
Te gjitha mun ti ndryshoj:, "traditat", "kulturen", "zakonet", "gjuhen", por kur vjen puna te gjaku eshte gje qe s'behet. Me duket se i vjen era revolucion kesaj pune thashe me vete. Vazhdoj qe te jem kokeforte dhe punoj ne nje restorant shqipetar, laj pjata dhe pune te tjera te kesaj natyre duke mbrojtur ate c'ka jam. I mire i keq jam shqiptar. Natyra nuk ben gabime.
Qe nga dita qe vendosa te behem shqipetar me tere mend stresi avash-avash po me linte. Jam i qete.
Dhe po me kthyen ne Shqiperi u qofte e bere. Amerika ka shume fytyra dhe e vetmja fytyre e saj qe une respektoj eshte ajo e drejtesise. Kjo qe arsyeja kryesore qe emigrova ne kete shtet. Nese me kthejne pas me force per mua ky vend nuk eshte i drejte le te hidhen ne qiell e te bertasin sa te duan qe ka drejtesi. Dhe po me kthyen le te me kthejne, tek e fundit cfare jam une?, nje cope student qe me zorr mbaroi klasen e tete ne Shqiperi.
Ajo klasa e tete qe e themi ashtu si me shaka ka formuar brenda meje ate shqipetarin e vogel qe ha dru e nuk ve mend.
Here-here ikja nga ora e matematikes se ishte bombe fare dhe nga ora e frengjishtes se nuk me hynte gje ne vesh. Ama sot ja vlen per tu mburrur - flas tre gjuhe te huaja pa problem fare.
Dy tre lende kisha me qef; leximin letrar, historine, biologjine, dhe muziken. Per keto isha i pari i klases. Te them te drejten ato vjershat akoma i mbaj mend dhe sot. Kur jam tere nerva duke lare pjatat me sillen nder mend vargjet:
O malet e Shqiperise dhe ju o lisat e gjate....
kur degjon zerin e nenes qysh e len qingji kopene.....
Ti Shqiperi me jep nder, me jep emrin shqipetar,
zemren ti ma gatove plot me deshire dhe me zjarr.....
Dhe nje ze vengon nga lumi, dhe bucet me zgjon nga gjumi....
Porsi gjama e rrfes zhgjetare, porsi ushtima e nji termetit,
ngjashtu a'gjuha e jone shqyptare,
pra mallkue njai bir shqyptari, qi kete gjuhe te Perendis,
trashigim, qe na la i pari, trashigim s'ia len ai fmis......
E te tjera e tjera qe nuk kane te mbaruar. Kur bej ndonje pune tjeter aty rrotull me kujtohen fjalet:
O moj Shqiperi e mjera Shqiperi kush t'ka qit me krye n'hi.
Nejse mo aty aty me bie inati por fakti qe puna behet dhe leket merren eshte prej ketyre kujtimeve te largeta, nuk po shof ndonje influence amerikane ne kete mes.
Nga lenda e historise mbaja mend qe ishim pushtuar nga turqit por tani historine e Shqiperise e kam lexuar koke e kembe. Nuk jane vetem turqit ka edhe te jere me te edukuar. Kemi edhe ne gabimet tona por me shume na i kane fajin te tjeret. Per komunizmin nuk kemi pse tia veme fajin vetes se nuk i kishte rrenjet ne Shqiperi. Enveri as e njihte Marksin as krushqi s'kish bere me te, hajde te behemi komunista tha.
Per mendimin tim si pjatalares, nje sistem politik nuk mund te bazohet ne nje person qe nuk beson ne zot, as ashtu as keshtu, as mysliman as i krishtere, nuk e di po me duket se nuk ka qene gjerman puro. Me duket se ka qene prej familje emigrantesh.
Te marramendur prej pushtimit 500-vjecar nga Turqia dhe luftes se dyte boterore del Enveri me emer dhe mbiemer Turk nuk e di ia kishin bere analizat e gjakut nese ishte shqiptar apo jo, -- mire e nisi per te nisur nuk jam kondra le ti ngelet qefi sa te doje Jovan Bregut po si i erdhi qe vrau dhe tha qe Zot s'ka?!. -- As Jezus as Muhamet. Hapa radion para nja ca ditesh ketu ne Cikago te degjoja ndonje kenge shqip, kur degjoj ne lajme -- presidenti Mojsiu uron te gjithe besimtaret myslimane: "Gezuar diten e Ashures".
Hajde hajde thashe me vete prit kur te festojme ndonje dite diten e trahanase. Meqenese e kisha llafin te feja une si pjatalares ndonje burre shume i mire keshtu nga pamja e jashtme nuk jam po ama pese lajme i kam degjuar dhe une ne ate radion cope-cope, krrome, sikur e kane ngrene qente, qe vetem Spanjisht ia merr kenges labce qe nga mengjesi deri ne darke, se Amerika o njerez eshte kundra myslimaneve dhe pike. Ne dhe duam te behemi te pasur dhe te kemi uje dhe drita dhe festojme diten e trahanase.
Po ta di njeri se ku ka trahana ketu ne Cikago te me thote se me ka vajtur mendja, ashtu me vaj ulliri. Dy pjata haja cdo te diele ne Shqiperi. Ha te keqen mamaja me thoshte e shkreta, qe te rritesh, ku e dinte ajo qe djalin po e rriste me nje mije e nje mundime per tu bere skllav ne Greqi dhe ne Amerike. Pse jo para se te betohesha se do punoja vetem per shqiptar kam punuar per te gjitha rracat -- greket jane te paret ne liste, bravo u qofte jane dinake por jo te zgjuar, por kur vjen puna per ti krahasuar me kinez e me zezaket jane ti puthesh mu ne lule te ballit.
Greku eshte grek bravo u qofte inat shume mos te na vije se fajin na i ka koka. Per te na ndihmuar na ndihmuan ca duam ne dru kurrizit. Dhe burra shume te mire vete nuk jemi po c'tja bej se ka nxjerrur nja ca koka Shqiperia si puna e Skenderbeut, Fishtes, Nolit, dhe De Rades pa ju thoshja une atyre anti-shqipetarve se sa shqiptar jam. Isha bere amerikan direkt qe nga dita qe me propozoi zezakja dhe i kisha eliminuar, lyer me benzine, pastaj u vija flaken. Tjeter ca do thoshja se me ka ardhur ne maje te hundes.
Te puna e fese e kisha llafin se vazhdojne akoma te degjohen zhurma deri ketu ne Amerike se ne shqipetaret jemi mysliman.
Tani une si pjatalares me eksperience qe jam doja te thoshja se myslimanet nuk jane burra me mend ne koke.
Po si ore vajti burri i botes dhe ia hypi aroplanit dhe mire qe i hodhi ato dy pika kulla pertoke dhe nuk iu dhimbsen gjithe ata njerez dhe ato miljona dollare, po me veten e tij qe vajti per lesh ca pati.
Po pse o keshtu ka thene Muhameti bjeri ti biem?!
Nuk e di mer jahu por deri ketu mua si pjatalares Jezusi me duket njeri me mend. E cme ha kurrizi mua te behem mysliman. Ate kokerr ulliri sduhet me e honger ktu n'Amerik......
Kurani thote a ka thene nuk e di po aty prej atyre thashethemeve te Shqiperise e mbaj mend qe mysliman i mire eshte ai qe vret a tre a pese kaure eshte mysliman i mire.
Tani mua si kaur qe jam me ngelet qefi. Po pse o dhe tani qe si bie njeriu me qafe dhe tani do kem frike??... EEEEEEEEJJJ o Milet degjoni e mbani vesh: FEJA E SHQIPTARIT ESHTE SHQIPTARIA, vetem nje eshte ZOTI NJE ESHTE PERENDIA dy kush e ka bere e beri dy Turqia. Tani meqenese ne te gjithe e degjuam se c'fare tha tellalli qe ZOTI ESHTE VETEM NJE na duhet te veme pese para mend ne koke dhe te fillojme te besojme te Zoti.
Tani po ta marresh holle-holle kete muhabet dhe te krahasosh vendet myslimane me ato kaure si per "cudi" na del se ato qe kane si fe baze ate te krishtere jane me te zhvilluara ekonomikisht meqenese e kemi merak ekonomine e vendit. Si shpjegohet kjo? Kush e di te coje doren.... Una! Qe ka hile ne kete mes ka hile po fakti qe Jezusi ka qene burre me i zgjuar se Muhameti nuk mund te hidhet poshte.
Nuk e di vallahi po mbase Osama mund te kete shkuar ne ndonje universitet sekret ne ato shpellat e Afganistanit dhe mund te jete me inteligjent se rraca europiane.
Mua si pjatalares ai njeri nuk me pelqen nga paraqitja e jashtme:
1 Strategjia qe ndoqi qe e gabuar. 2 Nese qe inteligjent si ka mundesi qe me nje gur vrau dy kulla dhe plagosi nje pentagon dhe pastaj humbi komplet Afganistanin me gjithe universitetet qe ishin brenda me gjithe Irakun?
Nuk e di po po ti biesh lapsit del qe Amerika doli me me fitim. Meqenese myslimanet jane gangstera si ka mundesi qe po humbasin?
Nejse nuk na duhen neve shqipove keto punera se jane me zarar. Neve jemi shqipetare, ne Europe, ndonje shteti tjeter nuk ia kemi zene deren -- kollovare nuk jemi, kemi rrojtur me pahir qe nga epoka e gurit dhe nuk e di e kemi cuar koken ndonje here apo jo, per te na shperbere nuk ia kane arritur qellimit keshtu qe cfare na ngelet tjeter?, vetem te vazhdojme te jemi shqipetar dhe te lidhim aleanca me shtete me mend ne koke.
Keto shtete jane: Gjermania, Italia, Franca, Anglia, Europa ne pergjithesi pastaj Amerika eshte kapitull me vete. Duke patur kujdes ama ashtu me lezet jo me llafe. Pse jo! nuk i duan leket te tjeret vetem ne i duam? Puno te hash. Shko ne shkolle te mesosh. Po jo te shkosh ne shkolle dhe te harrosh shqipen. C'fare do i thuash gjermanit dhe anglezit?, kur te ulesh ne tavoline per te ndare leket -- qe kam shkuar ne shkolle ne Shqiperi dhe kam mesuar se si i beni leket ju?, jo o jo se na japin me pak ashtu se thone qe kopjojme. Po tu mesojme dhe ne atyre nje perqindje te vogel te atyre marifeteve qe dime vete do thone ata qe shqipetaret jane njerez te edukuar. Pastaj vene e blejne shpejt e shpejt me shumice nja ca karrige te firma gabi dhe na futin ne Komunitetin Europian. Ua shtrengojne vidhat mire e mire dhe na vene dhe neve shqipove te ulemi andej nga fundi i salles ku lahen hesapet.
C'te te futi ne Kumunitetin Europian Gjermani dhe Anglezi kur shqipetaret vene dhe i bien ne koke asistences sociale!
Nejse nejse se per tjeter gje e nisa une te shkruaj e ne vend tjeter doli muhabeti.
Dy gjera dua te them ne dac ti marri parasysh kush te doje.
Mos harroni gjuhen 1. 2 Mos i beni shume reklame fese myslimane se merrni ne qafe dhe kauret. 3 Feja me e avancuar dhe me me mend ne koke eshte ajo e krishtere. 4 Mos i beni hile shqiptarit se po u percame na mori lumi. 5 Komunitetit te Cikagos i bej thirrje te mblidhet dhe te duan njeri tjetrin. Dhe mos te behen qe te gjithe pjatalares dhe kamariera se behet inflacion dhe bie pastaj kursi i dollarit. Ne pertoni kurre mos daci e kurre mos u befshi. Une shqiptar linda e shqiptar do vdes. Aty me keni duke lare pjata te lagjia e Malit te Zi ne 4100 N. Kedzie.
Leket dhe pasurine jua kam lene juve. Kurre mos u fryfshi e kurre mos u ngopshi.
De Rada ka folur per "gjakun e shprishur" shume kohe me pare. Une per vete jam ne procesin e bastardizimit, duke u asimiluar dhe duke u shperbere pak nga pak.
Meqenese me kane ngelur nja ca pika shqiptarizmi te fundit merrini se nuk jane te miat jane te Shqiperise qe une vete mundohem ta mbaje gjalle.
Rrofe Shqiperia!, Poshte Anti-Shqiptaret!, Vdekje varferise dhe Lavdi Zotit!, Rrofte Shqiperia e Bashkuar!, Rrofte Drejtesia!, Poshte homoseksualet!, Poshte ata qe shkelin te drejtat e njeriut!, Rrofte Drejtesia!, dhe ju pjatalares shqipetare kudo qe te jeni!. Kaq kisha pike.
Krijoni Kontakt