Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 5
    i/e regjistruar Maska e Longarus
    Anėtarėsuar
    24-09-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    553

Skulptori Asim Lokaj ( 1951 – 2001 )

( Nuk jam lis qė shkulem, as guri qė derdhem, jam dru i ashtėm i tokės mė pat thėnė Asimi, nė prill tė vitit 1995, nė kafiterinė “Koha” nė Prishtinė )

Asim Lokaj u lind nė vitin 1951 nė fshatin Lėbushė tė Decanit, nė njė familje patriotėsh . Shkollėn fillore e kreu nė vendlindje, ndėrsa tė mesmen nė Pejė. Hapja e Akademisė sė Arteve tė Kosovės, dega e skulpturės, Asimit ia plotėson njė nga dėshirat e tija mė sublime, regjistrimin nė Akademi. Lisin, pemėt, trungun e kumbullės kurrė nuk e kam shikuar nė formėn natyrale por si lėndė pėr tė vu jetėn. Jo njėherė po disa herė kam skulpturuar veten, shokėt, miqtė. Artin e skulpturės e kam pasion tė zemrės dhe shpirtit mė pat thėnė jo njėherė, po disa herė. Talenti i Asimit, Ismet Jonuzit, dhe artistėve tė tjerė tė brezit tė tij, bėn qė Akademia e Arteteve tė Kosovės tė frekuentohet nga studentėt mė tė zot e mė me talent. Talentin pėr skulpturėn e kam dhuratė tė zotit, ndėrsa nė krijimtari angazhohem aq sa mė lejonė kushtet.Ruste,mė tha Asimi gjatė gjerbjes sė kafesė, vepra ime “duart“ qė e paske parė nė Tiranė, ėshtė vepra ime mė serioze pėr liri dhe bashkim kombėtar. Kjo vepėr ( kryevepėr ) e punuar nė dru nga duart e arta tė Asimit nė kohėn mė tė ndaluar iu dha Muzeut Kombėtar nė Tiranė. Vepra “duart“ ėshtė skulptura qė mbushė Muzeun, dhe ēdo vizitor qė ka vizituar Muzeun Kombėtar nė Tiranė, ėshtė ndalur me respekt pėrpara . Jo njėherė po disa herė Asimit i kam shprehur respekt pėr veprėn “ duart “. Nė bisedė e sipėr, Asimi mė pyeti, a i pa “duart” po i thashė, njė orė tė tėrė, pėrse njė orė mė pyeti, pėrse a,..se mungonte emri yt,..e ēfarė tė bėj tha; duhet tė bisedosh i thashė me stafin e Akademisė sė Arteve tė Kosovės, qė pėrmes njė promovimi ti vėhet emri i autorit tė veprės“duart” , dakord tha, kjo mė pėlqen. Asim Lokaj pėr nga natyra nuk fliste shumė, ishte tip meditativ, ishte i dhėnė pas thėllimave dhe sipėrfaqeve tė thella. Skulptura thoshte Asimi,nėse nuk i jepesh i tėri tė gėrryen, tė ēmend. Nė njė intermexo e pyeta Asimin,si po jeton, a poi a del tė mbijetosh. I mbushur frymė mė tha;nuk jam lis qė shkulem, as gur qė derdhem,jam dru i ashtėm i tokės. Artisti, Asim Lokaj pėrveē daltės ai e adhuronte shumė pushkėn, artin e tė qėnit i lirė. Ishte ushtima e lisave dhe pemėve qė Asimi iu ngjit maleve me trimat e UĒK-sė.Nė fronin e luftės Asimi i dha Kosovės pikat e gjakut tė jetės qė liria tė jetė nė duart tona. Me Asimin u njohėm nė Televizion. Asimi punonte nė Skenografi,ndėrsa unė nė gazetari. Me Asimin, Isa Kadriun, Hamdi Sopėn, Bashkim Ramadanin, Hamdi Gėrvallėn, Ismet Begollin, Sherif Konjufcėn e tė tjerė, jo rrallė kemi diskutuar e debatuar pėr temat mė tė ndaluara pėrēėshtjen tonė. Asimi kishte plot ide artistike pėr skenėn, pėr teatrin, pėr baletin dhe poezinė. Asimi e dinte se e dashura ime ishte poezia, dhe jo rrallė mė ngacmonte me ndonjė varg apo pėr ndonjė varg. Pėrveē “duarve” Asim Lokaj realizoi me shumė sukses shtatoren nė bronx tė Naim Frashėrit nė Tetovė, nė madhėsinė 3.10 x 1.oom, pastaj skulpturėn “persiatja”, “portreti”, e shume portrete te figurave tona kombetare si ai i Nenes Tereze , Bajram Currit , Vellezerve Frasheri si dhe dhjetėra tė tjera. Asim Lokaj njė jetė tė tėrė ia kushtoi skulpturės dhe ēėshtjes sė atdheut. Idetė antiplumb tė veprės sė Asimit, “duart” janė aktuale dhe japin mesazhe pėr tė gjitha kohrat. Ky artist i mirėfilltė dhe patriot ka dy biografi;njė tė krijuesit, dhe njė tė luftėtarit tė paepur. Prandaj, herėt a vonė Asimi do tė ketė njė vend tė nderuar nė panteonin e artistėve dhe patriotėve tė kombit. Nė kėtė ese pėr artistin Asim Lokaj, ftoj Akademinė e Arteve tė Kosovės, Akademinė e Arteve tė Shqipėrisė, Muzeun Kombėtar tė Tiranės, qė tė bėjnė promovimin post mortum tė veprės sė Asimit “duart”. Me kėtė shqiptarėt do tė kryenin njė amanet tė mijėra e mijėra tė rėnėve.Unė kujtoj, se nuk do tė jetė larg dita kur me “duart” e Asimit do promovojnė bashkimin kombėtar. Andaj,lavdi veprės sė Asimit, lavdi!

Rrustem Geci - Dortmund
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Longarus : 21-04-2010 mė 20:20

Anėtarėsuar
    24-09-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    553
    Ketu ne forum hasa edhe ne nje postim per kete skulptor te postuar nga Curr_G te postuar me 03-05-2005, 17:15

Nuk jam artist nga profesioni por m'pelqen arti. U befasova pėr tė mirė qė e njfni artin Na duhen njerz si Ju. E kam pasur njė shok ARTIST. Quhej Asim Lokaj. Ka diplomuar artin nė Prishtinė. Nė punimin e diplomės ka qenė "Besėlidhja" dhe nga Prishtina ai punim i ėshtė falur udhėheqsisė sė Arteve tė Shqipėrisė. Falja ėshtė bėrė nga njerzit qė as nuk e kan njftuar Asimin pėr kėte. Kurrė nuk ėshtė falenderuar nga askush. Ishte vėshtirė nė atė kohė tė permendej e lene mė tė bėhej njė pikturė e aq mė vėshtirė njė skulpturė si ajo. Ai e punoi me perkushtim. Gjatė periudhės sė. U.ē.K-ės ishte nė radhėt e para ku edhe u plagos. Pasi u ēlirue Kosova as vend pune s'i dhan dhe vdiq i deprimuar. Ndersa vendet e punės i mbajnė ata qė bashkpunuan me armikun.

LAVDI JETĖS DHE VEPRES SĖ ASIM LOKAJT! lUM KOSOVA QE E KISHTE§

sHOKU I TIJ DERI NŹ AMSHIM

Anėtarėsuar
    24-09-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    553
    ATA QĖ E NDIHMUAN LUFTĖN

3 prill 2004 , Shkruan: Major, Nazif RAMABAJA

Asim Lokaj si hartograf dhe shef pėr vėzhgim nė brigadėn 131, me profesionalizmin dhe dėshirėn qė kishte pėr tė shėrbyer nė njėsitet operative tė UĒK-ė tė komanduara nga epror profesionist dhe me pėrvojė tė ministrisė sė mbrojtjes sė Republikės sė Kosovės bėri njė punė jashtėzakonisht tė madhe dhe ishte i shkėlqyeshėm nė vėzhgime dhe pėrpilimin e hartave me pozicione tė armikut tė cilat na ndihmuan shumė nė realizimin e detyrave ushtarake dhe luftarake.

Anėtarėsuar
    24-09-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    553

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anėtarėsuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826
    cfar ka ndodh me skulptorin?
    pse ka vdekur?

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •