Close
Faqja 3 prej 8 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 75
    i/e regjistruar Maska e sulo katili
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Vendndodhja
    france
    Postime
    5
    dy fjale Benit ne lidhje me emigracionin...fatkeqesisht e kam lexuar me vonese komentin mbi kete teme dhe shikoj qe te gjithe jane gati te "mallengjyer" nga poezia e tij. Ne jemi nje grup shqiptaresh qe nuk kemi harruar asgje nga jeta jone e asaj kohe e cila ka interes dhe ka luajtur rol ne formimin tone. Persa i perket kesaj forme integrimi, Benit ja kemi fale te gjitha, ne nuk duam te bejme pjese ne kete bote djemsh te pispillosur per te cilet rendesi ka vetem forma...
    Per mendimin tim, emigracioni ne rastin e shqipetareve ka thjesht
    vlera ekonomike, pjesa tjeter eshte detaj qe vjen si pasoje e te parit. Rendesi per mua ka vepra e secilit, c'fare bejme ne atje ku jemi, per vendin qe na strehon dhe per vendin tone. Te ndryshosh ne menyre radikale dhe ta besh kete qellim ne vetvehte eshte qesharake...gjithe bukuria e shqipetareve qendron tek origjinaliteti, krenaria, guximi etj.
    Ne menyre thelbesore, i dashur Ben, nuk ndryshon dot asgje...zarat jane hedhur me kohe, qe pa lindur ti. Ti mund te ecesh ne vijat e bardha, mos ti biesh bories, te admirosh homoseksualet, etj, etj, e pastaj? Kujt i ...

i/e regjistruar Maska e NADA_11111_EL
    Anėtarėsuar
    13-08-2003
    Vendndodhja
    Canada
    Postime
    2
    Emigrimi me ka mesuar shume edhe e marre me shume si mesim ne jete , ku kam arritur te kuptoi vlerat e vetes time edhe ku kam treguar ne jete se si te bej balle

i/e regjistruar Maska e MICH
    Anėtarėsuar
    10-08-2003
    Vendndodhja
    T.H.E M.I.C.H.I.G.A.N S.T.A.T.E
    Postime
    146
    Albo emigrimi eshte nje prove qe i behet njeriut plako.
    Ne mergim njeriu njef vetveten. edhe nuk edhe parajse sic thone ca kur vinin ne shqiperia.
    Un ju bej thirrej atyre qe jane ne atdhe qe nuk eshte fush me lule ktu por duhet pune shum te arrish dicka. kshu qe mos i merrni turr.
    *"The Whole Problem With The World Is That Fools And Fanatics Are Always So Certain Of Themselves, But Wiser People So Full Of Doubts."*
    * LifE RunS FasT If u Don'T StoP SometimeS & LooK AraunD YoU'LL MisS IT!*"What is moral is what you feel good after, and what is immoral is what you feel bad after."Life is a mystery to be lived, not a problem to be solved.Love is like a fire, it can either warm your heart or burn your house down.It is foolish to deal with a fool.After dark all cats are leopards.

kam mesuar qe WE SHOULD NEVER GIVE UP!

i/e regjistruar Maska e Jimy
    Anėtarėsuar
    06-05-2005
    Postime
    196

Wink Shume shkruajte po azgje nuk mora vesh

Citim Postuar mė parė nga Benni
    baba im,
    kur rrall ndonjeher e pyet ndokush per djalin qe s“e ka prane,
    ter krenari nxjerr foton time e u thote:
    Ky eshte djali im, ky eshte Beni, me eshte bere i hajrit!

Nena i mban hiso: Lum ajo goce qe do e marre e do ja shijoj lezetin!

Ne fakt kur me kishin afer vetem derdellitje kisha.....

dhe jo pa te drejte...
    kam qene se prapthi,

xhamat e shkolles dhe pocat e rruges nuk gjeten qetesi...
    xhamat e pallateve nga ana tjeter e Lanes ishin nishani i neteve te femijrise...
    te enjteve ne takim me prinderit emri i Benit me co. lakohej para mbrapa,
    kur na merziteshin xhamat se cdo gje qe bere verore,
    e pesonin zhapiket, qente e macet e lagjes...
    thyenim pemet per me bo ndonje kerrabe kupce me gjujt zogj...
    shkulnim stolat dhe deformonim kazanet neper parqe,
    se e kishim kunj me kryetarin e frontit...apo me ndonje pensionist qe kujdesej per to
    ne autobus kishim qejf te shtyheshim, per ne plazh si majmuna siper trenit...
    kam qene hajdut.....
    dita nuk kishte kuptim po te mos sillja ndonje gje ne shpi,
    mbureshim me sho-shoqin vetem per praplliqe dhe pislliqe...

djemve te mire ne u thoshim palluqe!

kisha endrra te keqija...
    doja ta beja me tre shifra numrin e gocave qe fusnim ke bodrumet e shallvareve...
    ateher nuk dija se c“beja, por e beja nga mengjeis deri ne darke...(dhe nuk kisha te ngopur)

kam qene si vampir,
    jam bere si engjell....

emigracioni mor lal qenka terapi e kalu terapis....
    Me llafe nuk e kupton dot, (kot mundohesh) duhet ta provosh!

Nuk ngacmoj me gocat...nuk i shof ato me syrin per ti "shtypur"...e per tu mburr tek shoqnia
    dhe nuk kam nevoje me te fejohem per te kaluar nje nate me tjetren....
    dikur me dukej kurve ajo qe kish pat 2 shoke para meje,
    tani s“me ben pershtypje sikur te kete pat edhe 20...
    nuk i kam me inat pasaniket....por shikoj si ta bej edhe une konton me 7 shifra...
    ne Tirone gjithmone i kryeja nevojat ne natyre, ke cepi i pallatit, i shkolles etj...
    ne emigracion frekuentoj WC-ne...dhe jam pro letres higjenike, nuk perdor me gazetat...
    dikur urreja librat, tani nuk shkoj dot ne banjo pa to...

nuk i jap gaz makines kot msi koti dhe nuk e ngrej muziken ne kupe te qiellit..
    nuk perdor asnjeher borin dhe dritat e gjata me friksu tjetrin...
    s“e kam problem te ndaloj para semaforit te kuq dhe vizave te bardha...

Nuk dua te jem me herkul dhe kam heq dore me e bo trupin si Kiri....
    ka kohe qe nuk e kam bere me doren grusht...dhe me ka marre malli per sherr...
    kam harruar shprehjen ma futi ja futa...dhe as i bie as me bie njeri me qafe...
    nuk shaj me njeri (nga robt e shpis)
    faleminderit, te lutem, me fal....i kam ne maje te gjuhes...
    ndihmoj te tjeret per qef dhe jo per interes....

dikur nuk shkoja as ke furri i bukes pa ndonje shok,
    tani mund te shkoj edhe ne pol te veriut apo ne ate te arushes dhe nuk merzitem...

nuk shikoj me moden, por rehatllekun,(blej pantallona te gjera tek shtrati)
    ne sauna futem lakuriq dhe nuk e mcef me peshqir,
    nuk peshtyj me pertoke (nuk shof as parrulla te tilla),
    nuk i hedh me plehrat nga ballkoni, apo shishet nga autobusi...

kur ma vjedhin bicikleten
    (ka shume allbana knej) nuk bej te njejten gje si ne Tirone, por shkoj dhe blej nje tjeter...
    nuk ha me fara luledielli, dhe nuk sorollatem me rrugeve si kali ne leme...
    nuk tallem me pederastat (si dikur me Toren, Bacin dhe Thimin)

shkoj pa frike tek dentisti dhe laj dhembet dy here ne dite...
    nuk e kam me zet dushin dhe ndrroj carapet e te mbathurat me shpesh....
    lyhem edhe me kolonj (kam dy vjete qe kam blere nje Hugo Boss dhe s“po mbaron qe s“po mbaron shishja.)

genjej dhe e vras mendjen me pak (me pak rudha e thinja se shoqnia ne Tirone)
    nuk lyp me cigare si me pare tek te tjeret....

kam mesuar si funksionon rrobalarsja, pjatalarsja, hekurosja, makina fshirse etj...
    nuk i kam me inot nonen e baben,

aheraj kerkoja per nje pune ku te fitoja mire,
    tani perpiqem te fitojne te tjeret me punen time...

e kujtoja Tironen qendren e botes dhe se dielli lindte e perendonte vetem atje....
    tani e di se c“fare ne lindje eshte virtyt ne perendim eshte e pamoralshme dhe anasjelltas...
    .................................................. ....
    para disa ditesh
    u perballa ne metro me nje cift qe po fliste shqip per shtate pale qejfe (dialekt tirone)
    ju fola dhe hyra ne muhabet...

nuk e besuan qe isha Tirons... o po nuk e besonin qe isha shqiptar...
    u gjeta ngushte...
    kendej kam ditur ta fsheh me kujdes nacionalitetin (si dikur biografine)
    por kesaj radhe me duhej ta vertetoja ate...

me floke te shkurtra dhe pa yndyre, pa barseta, i rruar dhe i fresket Beni,
    pa ngerdheshje dhe i cilter, me nje buzeqeshje miqesore dhe me sy dashamir,
    i hapur dhe i interesuar per bashkbiseduesit, me syze si shkencar dhe librin ne dore,
    me ze te ulet dhe pa shume gjeste ne te folur (me duar dhe me kembe).......
    ......................
    epo duhet te kesh shume vite ti ketu - thane te dy njezeri....

s“kishin faj ata...
    Beni ka ndryshuar vertet...
    ....eshte bere palluqe!
    Ne rradhe te pare ti po i ben biografine vetes tende,ashtu siē e mendon dhe e gjykon ti pa prekur temen. "Aventurat e tua dikur" nuk kane lidhje fare me emigracionin. E them kete sepse ato qe ke shkruajtur ti me siper(ne nje moshe adolishence kuptohet) nuk ka Tironc mos i ket kaluar, nejse ky eshte problem tjeter.Ketu preket ēeshtja si ndjehen shqiptaret ne emigrim. Une personalisht me dt.2 Korrik 1990 jam futur ne ambasaden Franceze, ku edhe sot e kesaj dite jetoj ne France.Eshte normale qe emigrimi te meson shume gjera ne jete, aq me teper per ne shqiptaret qe ishim te izoluar afro gjysem shekulli.Qe te jesh ne emigracion nuk eshte krenari, dhe as per tu mburrur, perkundrazi................
    Mire thoshte ai XHAXHI, ēdoni jasht shtetit mor jaho,punoni mor ketu se eshte veni juj,kishte pasur te drejte Hoxha.Une per veten time ēohem ne 5 te mengjesit,pi kafen dhe dy cigare mbrapa dhe nisem per pune.Paguhem 1200 euro
    ne muaj,them se bej nje jete normale me gruan dhe tre femijet.Me teper kohen e kaloj ne shtepi,nuk ke ku shkon me duket vetja si ne internim.Gjithshka eshte e ftohte, e ngurte secili ne hesap te vet, sa edhe komshiun qe kam prane, ju betohem nuk i di as emrin dhe as ku punon,dhe nje bonzhu qe ta thote me gjysem zeri, me duket sikur me thote boshurren. Po te paguhem ne shqiperi si ketu kthehem qe neser as nuk behem pishman fare,shyqyr zoti kam dhe shtepine ne Tiron, te pakten dal si njeri takoj dy shoke,te afermit te cilet mbaj lidhje dhe sot e kesaj dite.Franca siē na i jep leket ashtu na i mer nga krahu tjeteraz,drita,uje korrent etj,perdite letra .Kur zbres poshte per te pare a ka ndonje leter, sa i fus ēelesin kur brrrrrrr zbardhet poshte.Pastaj ēmimet kane nje rritje teper te larte,kane shkuar ne filifistun, nuk eshte si perpara.
    A e dini qe shqiptaret, per ketu ne France e kam fjalen,kerkojne tek njeri- tjetri lek borxh, sepse nuk del llogaria ta mat koken me spango qeveria.
    Po te mos kisha dalur nga shqiperia,besoj se do te kisha bere diēka ashtu siē kane bere dhe po bejne shoket e mi dhe shume te tjere,te cilet i kam zili(ne kuptimin e mire te fjales) dhe jetojne me mire se mua ketu ne France.
    Ne ketu punojme per nje cope buke,kurse ne shqiperi ke mundesira per te vene edhe diēka me shume.Aty eshte puna dhe leku o sot o kurr.
    Do ta kerkojme nje dite,por do jete vone sa nuk do kemi takat me ngrejt as poturet..

Per mendimin tim, Emigracioni i ka sjellur shqiptareve si peshqesh namin e keq,ambicjen dhe ftohjen midis tyre.

LA VIE LA VRAI
    Jeta e verteta

peace :)
    Anėtarėsuar
    07-05-2005
    Vendndodhja
    US
    Postime
    55
    ne Shqiperi ke mundesi per te vene dicka me shume??? hmmm, doubtful!
    Never for the sake of peace and quiet deny your convictions

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    13-08-2004
    Postime
    148
    Teme e lezetshme,

Teoria ime e e preferuar ka qene gjitnje evolucioni. Ndryshimi i pashmangshem, i vazhdueshem. Gjithmone kur mendoj per veten, me duket se nuk kam ndryshuar aspak, jam i njejti person qe kam qene gjithmone, me te njejtin karakter, vlera morale, pasione, endrra ,deshira. Por kjo zgjat vetem nje cast, sepse po ta krahasoj veten ne hollesi me ate qe kam qene 10 vjet me pare, jam e sigurte qe shume shume gjera jane ndryshe. Sigurisht qe pjesa me e madhe e ndryshimeve vjen nga ambjenti. Kur vendosa te ikja nga Roma, per te jetuar ne New York, shoqet me thane" Te lutem mos u bej si amrikanet, qe vishem me xhinse dhe T- shirt gjithe kohen". Dhe une skisha asnje dyshim ne vete se nuk do te ndodhte. I rezistova per shume kohe menyres amerikane te te ngrenit, veshurit , por kur pashe heren e fundit qe ne garderoben time kishte 7 pale xhinse mendova me vete " Me ne fund besoj se jam amerikanizuar dhe une". Gjithsesi, duke mos dashur te dal shume jashte teme doja te thoja qe emigracioni me ka mesuar shume ( dhe eshte mese normale qe te jene si te mira dhe jo aq te mira). Balancen per te pare kush jane me shume s'e kam gjetur as sot sepse edhe sot nuk e di me siguri nese do te kthehem ndoshta ne Shqiperi apo do jetoj ketu (flas per gjithe jeten). Por tema kerkonte disa te mira dhe ja ku jane:
    Emigracioni me ka bere me te forte ne karakter, me me durim, me krenare , dhe ajo qe me pelqen me shume me ka bere mos ti shoh gjerat vetem bardh e zi.

i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anėtarėsuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    [QUOTE=jonka]Teme e lezetshme,

. Kur vendosa te ikja nga Roma, per te jetuar ne New York, QUOTE]

Ca ndryshimi ke pare mes ketyre te dyjave se une po mendohem te iki nga New Yorku ne Rome ...

bubbly
    Anėtarėsuar
    05-05-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    13,657
    Emigracion ... ne fakt sdo ta quaja me te tille .. integrimi ne usa eshte 100 % sa nuk me duket me se jam ne dhe te huaj .

Por megjithate fillimisht vitet e para emigracioni ne usa me mesoi : ti bej balle vete problemeve , dhe ska me mami dhe babi .. jeta ka ups dhe downs dhe kjo lloj praktike me ka bere me te forte qe mos me bej syrri terr no matter what ...

Me dha mesimin me te mire ne jete se me pune , vullnet arrihet cdo gje ..

Ja keshtu
    Music to my heart that's what you are, a song that goes on and on.....

*Antar i Rrespektuar* Maska e Albi
    Anėtarėsuar
    18-05-2005
    Vendndodhja
    MiLaNo
    Postime
    591

Unhappy Albo

Albo te lumt dora per temen vlla

Cuna na preket mer boll se ska lezet me se po ndihemi dhe nji her Adoleshent
    Ahhhhhhhhhh sa ka emigrimi mer njerez nuk mjafton jo forumi po as nji gjo ne ket bot per ti rrefyer

ANTENA
    Duaje ate qe ke dhe jo ate qe do kesh

Albi

Faqja 3 prej 8 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Dialogu i Muslimanit me Krishterin
    Nga forum126 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 147
    Postimi i Fundit: 07-05-2013, 10:59
  2. Hakmarrja, vritet nėna e emigrantit
    Nga GiSHteZa nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 169
    Postimi i Fundit: 06-05-2009, 17:24
  3. Partite Dhe Sektet
    Nga abdurrahman_tir nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 96
    Postimi i Fundit: 17-02-2009, 13:25
  4. I jepet lamtumira emigrantit qė u hodh nga trageti
    Nga FLORIRI nė forumin Aktualitete shoqėrore
    Pėrgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 04-01-2007, 18:25
  5. Mėsimet e nxjerra nga dhuna nė Kosovė
    Nga Albo nė forumin Portali i forumit
    Pėrgjigje: 36
    Postimi i Fundit: 15-07-2006, 13:20

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •