Close

Rezultati i Sondazhit: Besoni ne Trinitet?

Votues
29. Nuk mund tė votoni nė kėtė sondazh
  • Po

13 44.83%
  • Jo

16 55.17%
Faqja 6 prej 7 FillimFillim ... 4567 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 64
    Njohuria te ben te lire Maska e SuNRiSeR
    Anėtarėsuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    ...where everything fades...
    Postime
    368
    Astrit!

Tema kryesore e Bibles qe ne fillim deri ne fund eshte sakrifica e Krishtit per te shpetimin e njerezimit nga mekati i Adamit. Nuk ka kuptim qe Perendia te flijohej per kete gje, pasi nuk do te kishte kuptim dhe per vete faktin qe per te bere kete flijim duhej nje njeri pa mekate dhe jo vete Perendia. Gjoni 3:16 e ben te qarte qe flijimi i Krishtit tregon dashurine e perendise i cili fal birin e tij te vetem per njerezit. Pra qe ky flijim te kishte kuptim dhe te tregonte edhe njehere drejtesine e perendise duhej flijuar dikush qe te ishte i barabarte me Adamin e persosur, dhe jo siper tij. Adami ishte njeri pa mekat, dhe i vetmi i barabarte me te ishte Krishti. tek romaket kjo gje shpjegohet shume e detajuar.

Per faktin kush e krijoi boten fakti qe here thuhet Perendia e krijoi dhe here thuhet Jezusi e krijoi kjo nuk eshte ndonje prove domethenese pro Trinitetit, pasi e njejta situate gjendet edhe ne DHR kur nje oficeri romak i semuret vajza dhe shkon e i lutet Krishtit qe te vije ta shpetoje. Kjo ngjarje gjendet ne 2 ungjij, nuk e mbaj mend tamam ku. Ne njeri thuhet qe oficeri romak erdhi personalisht tek Krishti, tek tjetri thuhet qe dergoi sherberoret per te thirrur Krishtin. A eshte kjo nje kontradikte?! Jo, pasi sherbetoret erdhen ne emer te zoterise se tyre, prandaj mund te thuhet qe oficeri e thirri Krishtin. E njejta situate eeshte edhe me krijimin. Jezusi krijoi boten ne emer te Perendise prandaj vepra megjithese u krye nga Krishti nuk eshte gabim te thuhet qe perendia edhte krijuesi.

Ne Bibel per fat te keq Krishtit i drejtohet nderim dhe jo adhurim. Ato vargje qe sole me siper lidhur me adhurimin qe i drejrohet krishtit nga engjejt jane ndryshuar paksa pasi ne greqisht nuk perdoret fjala ADHURIM por NDERIM, HOMAZH. Do t'i rikthehem kesaj pike ne nje shkrim me vone. Vargu i Isaias thote qe perendia nuk ia jep nderimin qe i takon atij asnje perendie te gdhendur, por kjo nuk do te thote qe ai nuk i lejon njerezit te nderojne (jo te adhurojne) te zgjedhurit e tij.

Emri i Krishtit edhe njehere me shume tregon qe burimi i shpetimit eshte Jahveh, Ati, ai qe dergoi Krishtin dhe e vajosi per te qene mbret mbi qiejt dhe token. Emrat e hebrenjve zakonisht permbanin emrin e Perendise ne shenje nderimi ndaj tij. Ne pergjithesi mbaronin me Yah, shkurtim i YHWH. Pra shumica e hebrenjve e kishin emrin e perendise me vete, pa qene ata vete perendi.

Pershendetje, SS.

Anėtarėsuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    Postime
    368
    Seminarist!

Mekati kundra Frymes se Shenjte, eshte te mohosh fuqine Perendise. Se si mund te behet ky mekat Bibla nuk e specifikon. Mohimi i fuqise se perendise eshte mekati me i madh dhe i pafalshem. Dhe kjo fuqi e perendise eshte Fryma e shenjte. Bibla nuk e ndan perendine nga Fryma e Shenjte dhe as nuk e eksteriorizon kete Fryme por e konsideron te vecante pasi kjo nuk eshte cilesi i Perendise por dicka qe eshte "esenca e perendise", menyra se si Perendia vepron, forca me te cilen perendia vepron.

Ne Bibel shume gjera abstrakte jane personalizuar, ne menyre figurative, psh ne Luka 7:35 thuhet qe "dituria ka femije", ne Romakeve 5:14,21 mekati dhe vdekja quhen mbreter,tek 1 Gjonit 5:6-8 pervec Shpirtit, Uji dhe Gjaku quhen deshmitare, por kjo nuk do te thote qe diruria, mekati, vdekja, uji, gjaku dhe shpirti jane persona. tek Efesianeve 5:18 thuhet mbushuni me Shpirtin e Shenjte ne vend te veres". Paralelizem interesant! Si keto ne DHR ka edhe rreth 100 vargje te tjera qe tregojne qe Shpirti i Shenjte krahasohet me cilesi te zakonshme, si gezimi, paqja, dituria, besimi etj.

Ne emer te Shpirtit te Shenjte do te thote "me autoritetin, fuqine qe me jep shpirti i Shenjte", prandaj pagezimi behet ne emer te ketij shpirti. Eshte njesoj si te thuash "ne emer te ligjit". Nuk behet fjale per ndonje person.

Pershendetje, SS.

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Prape je jashte kontekstit, Sunriser.

Eshte fare e qarte se nuk ka perse Fuqia e Perendise te vihet ne autoritet te te permenddjes se Emrit te saje, kur ne te eshte permendur Emri i poseduesit te saje (po te kish qene energji), emri i Perendise.

Qe Fryma eskterizohet nga Ati, ne kuptimin e te qenit person tjeter behet e qarte nder shume vargje qe te kemi sjelle ne..., qofte edhe formula e pagezimit, ku Fryma eksterizohet qartazi.

Tashti, Fryma vete ne vetvete posedon energji e cilesite e veta hyjnore, keshtu qe une nuk e kam ndare ate nga interpretimet e tua te lidhura vetem me energjine.

Shumica e konteksteve te citimeve mbi Frymen e Shenjte tejkalojne cdo lloj gjuhe figurative ne lidhje me cilesi impersonale te Zotit si Urtesia etj, por nderkohe mos harro qe Urtesia, nga ana tjeter, eshte Sininonim i vete Krishtit, qe vec te tjerash tha se eshte Drita e Jeta e botes, Rruga e Verteta e Jeta etj etj.

Sic thashe mekati ndaj Frymes nuk do te ish i tille nese Fryma do te ish energji vetem, sepse ne kete rast mekati do te ish ndaj Perendise (At), e nuk do te kish pse te vecohej...

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Prape je jashte kontekstit, Sunriser.

Eshte fare e qarte se nuk ka perse Fuqia e Perendise te vihet ne autoritet te te permenddjes se Emrit te saje, kur ne te eshte permendur Emri i poseduesit te saje (po te kish qene energji), emri i Perendise.

Qe Fryma eskterizohet nga Ati, ne kuptimin e te qenit person tjeter behet e qarte nder shume vargje qe te kemi sjelle ne..., qofte edhe formula e pagezimit, ku Fryma eksterizohet qartazi.

Tashti, Fryma vete ne vetvete posedon energji e cilesite e veta hyjnore, keshtu qe une nuk e kam ndare ate nga interpretimet e tua te lidhura vetem me energjine.

Shumica e konteksteve te citimeve mbi Frymen e Shenjte tejkalojne cdo lloj gjuhe figurative ne lidhje me cilesi impersonale te Zotit si Urtesia etj, por nderkohe mos harro qe Urtesia, nga ana tjeter, eshte Sininonim i vete Krishtit, qe vec te tjerash tha se eshte Drita e Jeta e botes, Rruga e Verteta e Jeta etj etj.

Sic thashe mekati ndaj Frymes nuk do te ish i tille nese Fryma do te ish energji vetem, sepse ne kete rast mekati do te ish ndaj Perendise (At), e nuk do te kish pse te vecohej...

(mos valle mekati ndaj veprimtarise se Birit.qe u falka nuk eshte mekat ndaj energjise se Zotit? Perse ky falet?)

Anėtarėsuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    Postime
    368
    Seminarist!

As ti dhe as une nuk mund ta dijme se kush eshte mekati kunder Frymes se Shenjte dhe se cfare kuptim ka kjo shprehje, pasi Bibla nuk e shpjegon me teper se kaq, prandaj "te shkelesh ligjin" nuk do te thote se s'ben te vesh kembet mbi te pasi nuk ke se si. Ndoshta nuk eshte shembulli me i sakte, por ideja eshte qe Bibla perdor shume metafora, simbole dhe gjuhe figurative, aq shpesh sa disa here eshte e veshtire te besh diferencen midis formes liteterale dhe asaj figurative.

Fryma nuk eshte vetem energji, por eshte forca vepruese e Perendise. Me lart kam sjell disa shkrime te cilave iu shmange dhe nuk me dhe pergjigje.

Pershendetje, SS.

P.S. Pse pra falet mekati ndaj Birit, mos valle eshte me inferior se Fryma?! Sidoqofte vetem Trinitet nuk eshte.

Jezusi ju do! Maska e Astrit77
    Anėtarėsuar
    26-09-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    390
    Postuar me pare nga Sunriser:

Ne Bibel per fat te keq Krishtit i drejtohet nderim dhe jo adhurim. Ato vargje qe sole me siper lidhur me adhurimin qe i drejrohet krishtit nga engjejt jane ndryshuar paksa pasi ne greqisht nuk perdoret fjala ADHURIM por NDERIM, HOMAZH. Do t'i rikthehem kesaj pike ne nje shkrim me vone. Vargu i Isaias thote qe perendia nuk ia jep nderimin qe i takon atij asnje perendie te gdhendur, por kjo nuk do te thote qe ai nuk i lejon njerezit te nderojne (jo te adhurojne) te zgjedhurit e tij.
    Sunriser, do te perpiqem me poshte te sjell disa vargje nga Testamenti i Vjeter dhe i Ri se cili duhet te adhurohet, gje e cila nuk eshte shume e veshtire te per tu kuptuar dhe pranuar, se gjithe adhurimi i perket Krijuesit, Perendise.

Por le ti shohim me radhe, Eksodi 23:3-5; 34:14:

3 Nuk do tė kesh perėndi tė tjerė para meje.
    4 Nuk do tė bėsh skulpturė ose shėmbėlltyrė tė asnjė gjėje qė ndodhet aty nė qiejt ose kėtu poshtė nė tokė ose nė ujėrat nėn tokė.
    5 Nuk do tė pėrkulesh para tyre dhe as do t’i shėrbesh, sepse unė, Zoti, Perėndia yt, jam njė Perėndi xheloz qė dėnon padrejtėsinė e etėrve mbi fėmijve tė tyre deri nė brezin e tretė dhe tė katėrt tė atyre qė mė urrejnė,

14 (sepse nuk do t’i pėrulesh njė perėndi tjetėr, sepse Zoti, emri i tė cilit ėshtė "Xhelozi", ėshtė njė Perėndi xheloz).

Levitiku 22:32:

32 Nuk do tė pėrdhosni emrin tim tė shenjtė, por do tė shenjtėrohem nė mes tė bijve tė Izraelit. Unė jam Zoti qė ju shenjtėron,

Isaia 42:8; 48:11:

8 Unė jam Zoti, ky ėshtė emri im; nuk do t’i jap lavdinė time asnjė tjetri, as lavdėrimet e mia shėmbėlltyrave tė gdhendura.

11 Pėr hir tė vetvetes, pėr hir tė vetvetes e bėj kėtė; si mund tė lė, pra, qė tė pėrdhoset emri im? Nuk do t’ia jap lavdinė time asnjė tjetri".

Pra eshte e qarte Perendia nuk do t'ia jape lavdine asnje tjetri. Per kete gje besoj se je edhe ti dakort.

Fjala greke me e perdorshmja qe eshte perdorur per adhurim ne Testamentin e Ri eshte proskuneo dhe perbehet nga dy fjale pros qe do te thote ne drejtim te...(ne favor te...) dhe kuneo - te puthesh.
    proskuneo do te thote te perkulesh me nderim, te nderosh dike me respekt, pra me nje fjale te adhurosh.
    Kjo fjale eshte perdorur per te adhurur Zotin, Mt 4:10; Gjoni 4:21-24; 1 Korintasve 14:25; Zbulesa 4:10; 5:14; 7:11; 11:16; 19:10; 22:9 dhe per te adhuruar Krishtin, Mt. 2:2,8; 8:2; 9:18; 14:33;15:25; 20:20; 28:9, 17; Gjoni 9:38; Hebrenjve 1:6

Ne rast se Perendia jua ndalonte me ligj, Izraeliteve te adhuronin cdo gje tjeter, pervec Tij, pra te binin permbys para cdo gjeje qe eshte e krijuar prej Tij, ose dores se njeriut, ndersa per Krishtin, Ai thote "le ta adhurojne te gjithe engjejt e Perendise", kjo tregon se adhurimi i perket vetem Perendise=Krishtit.

Por kjo gje thuhet ne Bibel eshte marrezi per njeriun tokesor, vetem atij qe ja zbulon Fryma e Perendise do ta kuptoje se cdo te thote, 1 Korintasve: 2:14:

14 Dhe njeriu natyror nuk i rrok gjėrat qė janė tė Frymės sė Shenjtė; sepse pėr tė janė marrėzi dhe nuk mund t’i njohė; sepse ato gjykohen frymėrisht.

I dashur Sunriser, sado qe te shpjegojme une dhe Seminaristi, apo kushdo tjeter mbi Trinitetin asgje nuk do te binde ty apo kedo tjeter ne rast se Fryma e Shenjte nuk te ben qe ti kuptosh. Duket sikur flasim ne dy botera te ndryshme, mos harro nje gje "per Perendine asngje s'eshte e pamundshme", me Te edhe deveja mund te kaloje neper vrimen e gjilperes, a e beson ti kete?

Ne rast se do te mesosh me shume mbi te fshehtat e Perendise, lutju Frymes se Shenjte, dhe Ai do te drejtoje atje ku mund te merret pergjigje per cdo gje, tek kreu, Jezu Krishti.

Me kete s'do te thote se une e mbylla diskutimin me ty, por ne te ardhmen do te perpiqem te sjelle vazhdimisht ato gjera qe Bibla na meson, mbi te verteten.

Pershendetje!
    Duani armiqte tuaj bekoni ata qe ju mallkojne, per te qene bij te Atit tuaj qe eshte ne qiej -Jezus

Anėtarėsuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    Postime
    368
    Astrit!

Bibla eshte shume e qarte dhe nuk ka nevoje per diskutime dhe argumente hermetike apo idera qe pa Frymen e Shenjte Bibla eshte e pakuptueshme. 2 Timoteut 3:16 thote "I gjithe shkrimi eshte i frymezuar nga Perendia dhe i dobishem per mesim, bindje, ndreqje dhe per edukim ne drejtesi". Bibla flet per shume profete dhe apostuj te cilet studjonin shkrimet e shenjta dhe nuk thane kurre qe pa Frymen e Shenjte shkrimet e shenjta nuk mund te kuptohen dhe interpretohen.

Ne lidhje me Frymen e Shenjte, Zanafilla 1:2 thote "....Fryma e Perendise fluturonte mbi siperfaqen e ujerave".
    Thuhet Fryma e Perendise si dicka qe eshte e Perendise dhe jo Perendia.

Ne lidhje me Atin dhe Krishtin, gjithmone behet e qarte qe jane 2 persona te ndryshem dhe jo me fuqi dhe pushtet te barabarte. Krishti ishte i perulur Perendise para se te vinte ne toke, gjate kohes kur ishte ne toke, dhe tani qe eshte prane Atit.

Gjoni 17:3 " Dhe kjo eshte jeta e perjetshme te te njohin ty, te vetmin Perendi te vertete dhe Jezu Krishtin qeti ke derguar"

Gjoni 20:17 "Jezusi i tha: Mos me prek sepse ende nuk u ngjita tek Ati im, por shko te vellezerit e mi dhe u thuaj atyre se une po ngjitem tek Ati im dhe Ati juaj, te Perendia im dhe Perendia juaj"

2 Korintasve 1:3 "Bekuar qofte Perendia dhe Ati ii Zotit tone Jezu Krisht..."

1 Korintasve 8:6 "per ne s'ka vecse nje Perendi, Ati nga i cili jane te gjitha gjerat dhe ne ne te, dhe nje Zot, Jezu Krishti me ane te se cilit jane te gjitha gjerat, dhe ne jetojme me ane te tij"

1 Timoteut 5:21 " Une te ve ne be perpara Perendise, dhe Zotit jezu Krisht dhe engjejve te zgjedhur...."

Eshte e qarte qe Ati dhe Krishti jane 2 persona te ndryshem.

Bibla tregon gjithashtu qe ata nuk jane te barabarte dhe as kane qene ndonjehere.

Gjoni 5:19 " ...Ne te vertete po ju them se Biri nuk mund te beje asgje prej vetes pervec asaj qe sheh se ben Ati..."

Gjoni 6:38 "sepse une kam zbritur nga qielli jo per te bere vullnetin tim por vullnetin e atij qe me ka derguar"

Luka 22:42 "..duke thene: O Ate po te duash largoje kete kupe nga une! Megjithate mos u befte vullneti im por yti"

Gjithashtu kur Jezusi vdiq Bibla thote qe "Perendia e ringjalli". Kjo tregon qe fuqia e Atit eshte superiore ndaj asaj te Krishtit.

Bibla eshte e qarte vellezer dhe ne rast se nisemi me idene se pa Frymen e Shenjte nuk mund ta kuptojme e kemi gabim sepse Perendia e shroi Biblen me ane te Frymes se tij te shenjte per njerezit dhe jo vetem per te "zgjedhurit". Prandaj Krishti dhe apostujt pas tij predikuan Lajmin e mire, qe popujt te njihnin Fjalen e perendise dhe nepermjet saj Krishtin si shperimtar.

Pershendetje, SS.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Postuar mė parė nga SuNRiSeR
    Seminarist!

As ti dhe as une nuk mund ta dijme se kush eshte mekati kunder Frymes se Shenjte dhe se cfare kuptim ka kjo shprehje, pasi Bibla nuk e shpjegon me teper se kaq, prandaj "te shkelesh ligjin" nuk do te thote se s'ben te vesh kembet mbi te pasi nuk ke se si. Ndoshta nuk eshte shembulli me i sakte, por ideja eshte qe Bibla perdor shume metafora, simbole dhe gjuhe figurative, aq shpesh sa disa here eshte e veshtire te besh diferencen midis formes liteterale dhe asaj figurative.

Fryma nuk eshte vetem energji, por eshte forca vepruese e Perendise. Me lart kam sjell disa shkrime te cilave iu shmange dhe nuk me dhe pergjigje.

Pershendetje, SS.
    P.S. Pse pra falet mekati ndaj Birit, mos valle eshte me inferior se Fryma?! Sidoqofte vetem Trinitet nuk eshte.
    Sunriser

ceshtja e kesaj teme varet shume nga vetegjykimi e vetemotivimi, apo vetepredispozita.
    Mos harro se une psh ne te njejten menyre mund ta mohoj edhe te qenin tend person, sado qe te perpiqesh ti te me pershkruash veten se ha, pi, mendon, sheh, flet, degjon etj etj, e ti pershkruaj keto se jane veti metaforike te tuat, por jo se ti je person, pra ceshtja mbetet shume ne predispozitat e debatuesit, e Triniteti nuk eshte nje doktrine per te kenaqur te tille debatuesa, Sunriser!

Po ashtu, fatkeqsisht, varet edhe nga ndikimi heretik protestant qe i kane bere te kuptuarit te Bibles ne perendim.

Bibla nuk eshte bere si nje liber qe te mos dihet se per cfare po flet, qe te mbese ne hije, apo si ndonje gjeagjeze e hedhur ne treg per tiu lene te mencurve tia gjejne kuptimin.

Kisha, nepermjet se ciles DHR ka ardhur, e di se cfare eshte mekati kundra Frymes se Shenjte, nderkohe qe kete dituri e sheh te shprehur tek Veprat e Apotojve kur Pjetri thote se Anania me te genjyer Frymen e Shenjte, kishte mekatuar kundra vete Perendise, e per kete ai vdiq menjehere.

Ne e kemi ilustruar qarte se Fryma pertej cdo lloj gjuhe metaforike njeh brendesine e Perendise, ne emer te saj pagezohen besimtare perkrah permendjes se Atit e Birit etj, qe tregojne qarte per personalitetin e Frymes.

ps: a e ke vene re se si thote Krishti tek Joani 5, "qe te gjithe ta nderojne Birin ashtu sikurse Atin"!!!!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 21-12-2003 mė 19:12

i Krishtere Maska e i krishteri
    Anėtarėsuar
    01-05-2002
    Vendndodhja
    itali
    Postime
    660

te krishtereve

vellezer dhe motra qe po pergjigjeni ne pyetjet qe bejne myslymanet. Pse ju hidhni ē'eshte e shenjte derrave?per kete arsye derrat i shkelin me kembe gjerat e shenjta(qe hapin tema te tilla) dhe pastaj na sulen neve qe jua hedhim keto gjera te shenjta...

Nje keshill ju jap eshte se kur dikush hap tema te tilla as mos u futni sepse futeni ne territorin e tyre dhe ne vende qe te beni nje gje te mire por beni gje te keqe duke ju hedhur derrave gjerat e Shenjta dhe humbni kohe me keta..nese doni vertet te humbni kohe per keta atehere lutuni per keta qe hapin tema te tilla qe Zoti te kete meshire per keta blasfemues....

keto gjera vellezer dhe motra jua thash ne Zotin sepse ē'eshte e shenjte duhet hedhur jo nder derrat por nder ata qe mezi presin keto gjera..

me respekt nga vellai juaj ne Zotin...Zoti ju bekofte
    Tani pra keto tri gjera mbeten:
    Besimi, Shpresa dhe Dashuria;
    Por me e madhja nga keto eshte
    DASHURIA

Zoti ju bekofte te gjitheve

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-03-2003
    Postime
    683

Re: te krishtereve

Postuar mė parė nga i krishteri
    vellezer dhe motra qe po pergjigjeni ne pyetjet qe bejne myslymanet. Pse ju hidhni ē'eshte e shenjte derrave?per kete arsye derrat i shkelin me kembe gjerat e shenjta(qe hapin tema te tilla) dhe pastaj na sulen neve qe jua hedhim keto gjera te shenjta...
    o i krishtere fillove prape me humor ti ?? I ke te tuat keto lloj pergjigjesh , s`heq dore ti

Sunriser me duket sikur nuk eshte musliman por nejse..... te falet ty "i krishteri " se mbahesh per gafa te tilla

Faqja 6 prej 7 FillimFillim ... 4567 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. A ekziston Triniteti?
    Nga mesues nė forumin Komuniteti protestant
    Pėrgjigje: 77
    Postimi i Fundit: 29-10-2016, 22:35
  2. Krishterimi Feja e vėrtet? Triniteti!!
    Nga buja_20 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 15-05-2009, 14:37
  3. Triniteti i Perėndisė
    Nga Seminarist nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 17-09-2005, 03:09
  4. TRINITETI rrjedh nga PAGANIZMI
    Nga ardi_pr nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 176
    Postimi i Fundit: 16-09-2005, 17:15
  5. Triniteti
    Nga i krishteri nė forumin Komuniteti protestant
    Pėrgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 15-02-2003, 13:18

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •