Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 10

Librat si njerëzit apo njerëzit si librat?!

Librat janë si njerëzit, apo njerëzit janë si librat? S’ka dhe aq rëndësi cili krahasim është më i qëlluar. Ndërmjet njerëzve dhe librave mund të tërheqësh paralele që çuditërisht tregojnë një ndërlidhshmëri paksa dhe befasuese.

Ja ta zëmë, para ca ditësh e lexova një libër të Daniell Steel. “Operë sapuni” është termi ku kategorizohen këto libra, apo unë do t’i quaja “Limonadë vere”. Nuk e lodh fort mendjen derisa ta lexon, thjesht si një argëtim shoqëruar me një grusht kikiriki dhe një pije freskuese. Kur ky argëtim përfundon, nuk të kujtohet as kapitulli i parafundit, lëre më ai i pari. Thjesht, janë “ngrënës” të kohës, të largojnë ca çaste nga realiteti dhe të fusin në dimensionin e idilave dashurore që më pas të mos lënë kurrfarë gjurme në kujtesë. Se ç’më vie në mend një kategori e tillë njerëzish, që sa shpejtë e lehtë hyjnë në jetën tonë, edhe më shpejtë zhduken sikur të mos kishin ekzistuar kurrë.

Është edhe një lloj tjetër i librave që ta tërheqin vëmendjen dhe jo rrallë të mahnisin me dizajnin e kopertinës së tyre. Por, kur e kalon kapitullin e parë që zakonisht është më i bukuri, leximi i mëtejmë kalon në mërzi e ndonjëherë edhe në torturë të vërtetë. Thjesht, nuk kanë asgjë interesante, përmbajnë ide sipërfaqësore apo fare boshe sa të bëjnë t’i flakësh sa më larg. Sa më parë, aq më mirë. Më sillen nëpër mend ca njerëz që veç bukurisë nuk mund të ofrojnë asgjë tjetër.

Ca libra të tjerë janë të atillë që të detyrojnë t’u rikthehesh sa e sa herë sepse në çdo lexim të ri ofrojnë diç të re, që mbase ka mundur të t’i ikë vëmendjes gjatë leximit të parë. Në to gjithmonë gjen ushqim shpirtëror dhe vullnet për jetë. Autorë të veprave të tilla janë zakonisht njerëz që i kanë përballuar sfidave të shumta të jetës dhe jo vetëm me veprat e veta, por edhe me personalitetin e tyre të bëjnë për vete. S’ka si mos të më shkojë mendja tek Frida Kahlo, e cila dhimbjen e vet e shndërroi në ngjyra të bukura dhe atë mozaik ngjyrash i vendosi në pelhura, të cilat ia la botës si një suraliste e vërtetë. Nuk mund të mos e përmend edhe gjeniun e kohës sonë, Stephen Hawking, i cili fascinoi botën me teoritë e tij të fizikës kuantike, duke e sfiduar sëmundjen e tij dhe dhimbjen e tij duke e shndërruar në shtytje për suksese të mëtejme. Të këtillë ka dhe njerëz të tjerë që thjesht rrezatojnë energji pozitive rreth vetes. Sa herë ndihemi të plogështuar nga vështirësitë jetësore, shembulli i tyre na jep kurajo dhe vullnet për të ecur përpara.

Lloj i veçantë i librave janë ca që kanë kopertina të vjetra dhe të mbuluara me pluhur, kështu që nuk bien në sy në shikim të parë. Shpesh mashtrohemi nga pamja e kopertinës dhe nuk e marrin mundim t’i shfletojmë. Nëse me kujdes ua heq pluhurin dhe fillon t’i shfletosh, brenda tyre do të gjesh margaritarë të vërtetë, shkëlqimi i të cilave nuk të hiqet nga mendja gjithë jetën. Mjaft njerëz të tillë ka, mjafton t’i largojmë paragjykimet dhe të mundohemi të depërtojmë në brendësinë e tyre, atje ku fshehet shkëlqimi shpirtëror.

Si njerëzit që gjërat e çmuara i fshehin në skutat më të fshehta të shtëpive të tyre, ashtu edhe natyra i fsheh shpirtërat e mrekullueshëm brenda njerëzve që vështirë mund të bien në sy...

Jo rastësisht më kujtohet thënia e Oscar Wilde: “E bukura është në sytë që e shikojnë"...

i/e regjistruar Maska e Dreri
    Anëtarësuar
    02-06-2002
    Vendndodhja
    Florida
    Postime
    661
    (ashtu edhe natyra i fsheh shpirtërat e mrekullueshëm brenda njerëzve që vështirë mund të bien në sy...)
    po kthehen Mjellmat.
    urime
    muzg i heshtur

Moderator Maska e benseven11
    Anëtarësuar
    10-09-2002
    Vendndodhja
    new jersey-usa
    Postime
    13,816
    Citim Postuar më parë nga Mjellma
    Librat janë si njerëzit, apo njerëzit janë si librat? S’ka dhe aq rëndësi cili krahasim është më i qëlluar. Ndërmjet njerëzve dhe librave mund të tërheqësh paralele që çuditërisht tregojnë një ndërlidhshmëri paksa dhe befasuese.

Ja ta zëmë, para ca ditësh e lexova një libër të Daniell Steel. “Operë sapuni” është termi ku kategorizohen këto libra, apo unë do t’i quaja “Limonadë vere”. Nuk e lodh fort mendjen derisa ta lexon, thjesht si një argëtim shoqëruar me një grusht kikiriki dhe një pije freskuese. Kur ky argëtim përfundon, nuk të kujtohet as kapitulli i parafundit, lëre më ai i pari. Thjesht, janë “ngrënës” të kohës, të largojnë ca çaste nga realiteti dhe të fusin në dimensionin e idilave dashurore që më pas të mos lënë kurrfarë gjurme në kujtesë. Se ç’më vie në mend një kategori e tillë njerëzish, që sa shpejtë e lehtë hyjnë në jetën tonë, edhe më shpejtë zhduken sikur të mos kishin ekzistuar kurrë.

Është edhe një lloj tjetër i librave që ta tërheqin vëmendjen dhe jo rrallë të mahnisin me dizajnin e kopertinës së tyre. Por, kur e kalon kapitullin e parë që zakonisht është më i bukuri, leximi i mëtejmë kalon në mërzi e ndonjëherë edhe në torturë të vërtetë. Thjesht, nuk kanë asgjë interesante, përmbajnë ide sipërfaqësore apo fare boshe sa të bëjnë t’i flakësh sa më larg. Sa më parë, aq më mirë. Më sillen nëpër mend ca njerëz që veç bukurisë nuk mund të ofrojnë asgjë tjetër.

Ca libra të tjerë janë të atillë që të detyrojnë t’u rikthehesh sa e sa herë sepse në çdo lexim të ri ofrojnë diç të re, që mbase ka mundur të t’i ikë vëmendjes gjatë leximit të parë. Në to gjithmonë gjen ushqim shpirtëror dhe vullnet për jetë. Autorë të veprave të tilla janë zakonisht njerëz që i kanë përballuar sfidave të shumta të jetës dhe jo vetëm me veprat e veta, por edhe me personalitetin e tyre të bëjnë për vete. S’ka si mos të më shkojë mendja tek Frida Kahlo, e cila dhimbjen e vet e shndërroi në ngjyra të bukura dhe atë mozaik ngjyrash i vendosi në pelhura, të cilat ia la botës si një suraliste e vërtetë. Nuk mund të mos e përmend edhe gjeniun e kohës sonë, Stephen Hawking, i cili fascinoi botën me teoritë e tij të fizikës kuantike, duke e sfiduar sëmundjen e tij dhe dhimbjen e tij duke e shndërruar në shtytje për suksese të mëtejme. Të këtillë ka dhe njerëz të tjerë që thjesht rrezatojnë energji pozitive rreth vetes. Sa herë ndihemi të plogështuar nga vështirësitë jetësore, shembulli i tyre na jep kurajo dhe vullnet për të ecur përpara.

Lloj i veçantë i librave janë ca që kanë kopertina të vjetra dhe të mbuluara me pluhur, kështu që nuk bien në sy në shikim të parë. Shpesh mashtrohemi nga pamja e kopertinës dhe nuk e marrin mundim t’i shfletojmë. Nëse me kujdes ua heq pluhurin dhe fillon t’i shfletosh, brenda tyre do të gjesh margaritarë të vërtetë, shkëlqimi i të cilave nuk të hiqet nga mendja gjithë jetën. Mjaft njerëz të tillë ka, mjafton t’i largojmë paragjykimet dhe të mundohemi të depërtojmë në brendësinë e tyre, atje ku fshehet shkëlqimi shpirtëror.

Si njerëzit që gjërat e çmuara i fshehin në skutat më të fshehta të shtëpive të tyre, ashtu edhe natyra i fsheh shpirtërat e mrekullueshëm brenda njerëzve që vështirë mund të bien në sy...

Jo rastësisht më kujtohet thënia e Oscar Wilde: “E bukura është në sytë që e shikojnë"...
    Shume bukur mjellma,bukuria e kopertines ashtu si dhe bukuria fizike e njeriut
    rralle te garantojne per bukuri te brendshme,vlera shpirterore,qe te lene mbresa dhe te motivojne.Librat jane si njerzit.Librat behen nga njerezit dhe jane si njerezit.nje pjese kopertine e bukur siperfaqsore,dhe nje pjese pa kozmetike kopertine dhe me vlera te padiskutushme.Do te rekomandoja Maytreya Mesages
    Fantastik,nuk kam ndonje link per fat te keq.Mund ta gjesh me kerkim per mistical guides maitreya
    Ndryshuar për herë të fundit nga benseven11 : 30-12-2004 më 22:17
    ≈♥♠♣♦≈ovguide.com/movies

në botën shqiptare
    Anëtarësuar
    16-01-2005
    Postime
    198

Një observim i hollë

Ca libra të tjerë janë të atillë që të detyrojnë t’u rikthehesh sa e sa herë sepse në çdo lexim të ri ofrojnë diç të re, që mbase ka mundur të t’i ikë vëmendjes gjatë leximit të parë. Në to gjithmonë gjen ushqim shpirtëror dhe vullnet për jetë.
    Lloj i veçantë i librave janë ca që kanë kopertina të vjetra dhe të mbuluara me pluhur, kështu që nuk bien në sy në shikim të parë. Shpesh mashtrohemi nga pamja e kopertinës dhe nuk e marrin mundim t’i shfletojmë. Nëse me kujdes ua heq pluhurin dhe fillon t’i shfletosh, brenda tyre do të gjesh margaritarë të vërtetë, shkëlqimi i të cilave nuk të hiqet nga mendja gjithë jetën.
    E nderuara Mjellma, më fal se këto ditë isha i zënë me përshëndetjet nga forumi dhe me ca dorëshkrime të mija. Por ç'do ditë më sillej në mendje ky postim apo studim, quaje si të duash, i Juaji. Jo vetëm për bukurinë e tij sa edhe për mprehtësinë Tuaj observuese. Sot e rilexova dhe nji herë dhe më erdhi keq që nuk isha autori i tij. Unë shkruaj dhe vetë libra po sekretin e të dashuruarit në ta nuk ma ka shpjeguar askush kaq mirë. Vetëm pasi e lexova edhe një herë këtë postim, kuptova se nga më vinte dëshira për të qëndruar në këmbë para rafteve të librave nëpër librari për të zgjedhur ato më të mirat. Ato të cilat pastaj të gjitha i kam lexuar... Të lumtë dhe nji herë!
    Me falënderimin për atë që mësova nga Ju, Ju përshëndes ngrohtësisht
    I Juaji
    Diamant Abrashi
    P.S. Nëse ka mundësi, do të kisha dashur të komunikoja më tepër me Ju.
    Ndryshuar për herë të fundit nga diamant abrashi : 24-01-2005 më 15:29

musliman krenar Maska e Shiu
    Anëtarësuar
    20-02-2003
    Postime
    1,040

.................................................. ..............................

Konservatore Maska e Dita
    Anëtarësuar
    17-04-2002
    Postime
    2,925
    Njohja

I njeh ato poezitë e kujtimit Mjellmë?
    Të flasin me fjalë që i njohin pak njerëz
    unë, ti, një i tretë, më së shumti një grup
    që nis të qeshë si nën komandë
    kur një gjest rilind, kur rilind një fjalë.

I njeh ato zemrat e rrahura dimrit?
    Të ngrohin shpirtin me forcë e mall,
    për jetën, ngjyrat, tjetrin dhe veten
    që nis të vuajë me zgjimin në ngjitje,
    kur diellin pushton, kur pushton një qiell.

I njeh ti i njeh,
    me dhimbjen prej vashe
    që luftën e ktheu në jetë.

I njeh ti i njeh,
    me atë forcë prej mali,
    që zbriste nga zemra jote në penë.

I njeh ti e ata që të njohën,
    sa të njohin Mjellmë, shihe prej andej,
    dhe qesh, se edhe njëherë u shkrua:
    njerëzit zgjohen kur ti shkon andej.

Andej njihen e përshëndoshen njerëzit
    si të vërtetët e lehtësuar nga vetja,
    nga dhuna e të qenit medoemos vetja,
    asgjë tjetër përpos vetja e gjallë.

Lundro Mjellmë e mirë,
    se liqenet aty do të jenë,
    sa të ketë dhe Mjellma,
    sa të ketë jetë e përtejjetë.

Dita me mall

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    03-06-2004
    Vendndodhja
    usa atlanta
    Postime
    89
    Mjellme e di se nuk je me ketu ,dhe nuk i lexon dot se cka te shkruan koleget shoqet e miqet e tu. Por ne nuk te harojme asnjehere, je ne kujtimet tona . Une per veten time mendoi ato biseda qe folem , diskutuam, ishin te mira dhe ne favor te asaj se si te kuptojm gjerat ketu ne mergim. Me kujtohet nje reagim i juaj , reagim i cili nxiti shum te tjere te dhene komente rreth asaj teme, e ajo ishte se eshte flamuri shqiptar per prapanicat t e macave ?. ty nuk te erdhi aspak mire se ti doje kombin shqiptar, doje falmurin dy krereshe. Shume gjera te lidhen per Kosoven , e tani te rruga e kethimit ne Kosoven e dashur dhe te mire. Aty do e gjesh qetsin e shpirtit, mjellma ne qetsin e heshtur.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    03-06-2004
    Vendndodhja
    usa atlanta
    Postime
    89
    Mjellme e bukur e qetsise

ike , duke dashur jeten

duke enderruar te ardhmen

ne Kosoven tende te dashur

kembengulese per kthim

ja u ketheve dheut te njerzve te tu

babait te dashur qe e deshe aq shum

e tani e ke afer , shum afer

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    22-12-2005
    Postime
    538
    Kush me tregon cfare ka ndodhur me Mjellmen? Nuk jeton me? Pse perkujtimore per te?

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    03-06-2004
    Vendndodhja
    usa atlanta
    Postime
    89
    Po o mik i dashur ti tallesh tani . Lexo rubriken pershendejte dhe urime dhe aty gjen lajmin e hidhur per mjellmen.

Tema të Ngjashme

1. Wehhabizmi sipas Ehl-i Sunnetit
    Nga Bani gjk në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 31
    Postimi i Fundit: 22-10-2009, 12:28
  2. Fjal te urta nga Hasan el Basri
    Nga Nur_11 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 16-03-2009, 07:40
  3. Librat e historisë së Kosovës heqin mitet kombëtare
    Nga iliria e para në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 17-02-2009, 14:57
  4. Roli i Akides së Selefëve në bashkimin e muslimanëve
    Nga abdurrahman_tir në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 05-02-2009, 06:28
  5. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 02-02-2009, 10:28

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •